Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm

Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deshidratarea este o problemă care poate afecta indiferent de vârstă, iar în cazurile ușoare și medii se poate recurge și la utilizarea sărurilor de rehidratare. Acestea reprezintă un mix special, format din săruri minerale, apă și glucoză, menit să înlocuiască lichidele, electroliții și zaharurile pierdute de organism în urma deshidratării. Ele sunt recomandate încă din primul an de viață al copilului, mai ales pentru cazurile de enterocolite. Din articolul de mai jos vei descoperi care sunt principalele cauze ale deshidratării la copii, cât de severă poate fi aceasta, cum acționează sărurile orale de rehidratare, dar și cum ar trebui să le fie administrate copiilor pentru a-i feri de pericolele generate de o deshidratare. 

Ce este și când apare deshidratarea la copii

Pentru a putea înțelege mai bine de ce sărurile de rehidratare sunt indicate și la bebeluși, este necesar să știi ce este deshidratarea. Acest proces survine când în organism nu mai există destule fluide pentru ca acesta să-și îndeplinească normal funcțiile și apare fie când un copil nu consumă suficiente lichide (când se întâmplă așa este vorba de cazuri minore de deshidratare, care nu impun un consult medical și care pot fi combătute cu ajutorul aportului de apă, ceaiuri, lapte matern etc.), fie când fluidele sunt pierdute din corp în urma vărsăturilor, a diareei sau din cauza ambelor. În cazul în care nu se va interveni, inclusiv cu ajutorul sărurilor de rehidratare pentru bebeluși, se va ajunge la deshidratare. 

Principalele motive responsabile pentru apariția deshidratării în rândul copiilor sunt voma și diareea, cu precădere acelea provocate de gastroenterite virale (enterocolite), în condițiile în care acestea pot genera scaune diareice prelungite sau episoade recurente de vărsături, alimentându-se pierderea de fluide din corp. S-a estimat că, la nivel mondial, gastroenteritele virale fac parte din posibilele cauze ale deceselor (până la 1,5-2,5 milioane decese într-un an). 

test-pozitiv-pentru-rotavirus

Studiile au arătat că bebelușii sunt mai predispuși episoadelor de diaree și deshidratării pentru că, pe de o parte, au o rată metabolică mai ridicată (și de aceea folosesc o cantitate mai ridicată de apă din organism, prin comparație cu copiii mai mari și cu adulții). Pe de altă parte, nu sunt capabili să-și exprime nevoile de sete și să se hidrateze singuri. 

Alte cauze care pot sta la baza deshidratării sunt:

  • Febra (aceasta favorizează și mai mult deshidratarea dacă este acompaniată de vărsături și de diaree)
  • Transpirația excesivă 
  • Urinarea frecventă
  • Prezența diabetului insipid (o formă de diabet ce se caracterizează prin sete excesivă și urinare în cantități mari și care apare dacă există o producere defectuoasă, o funcționare sau o stocare necorespunzătoare a hormonului antidiuretic)
  • Cetoacidoza diabetică (reprezintă o complicație a diabetului zaharat de tip I, ce se declanșează în cazul în care nivelul insulinei nu este suficient pentru a se asigura folosirea glucozei ca sursă de energie)
  • Insolațiile
  • Arsurile extinse 

Grade de deshidratare la copii

Este foarte important să știi care sunt gradele de deshidratare la copii pentru a putea identifica la timp acele manifestări care pot fi ținute sub control și cu ajutorul sărurilor de rehidratare pentru bebeluși. Acestea reprezintă o soluție specială compusă din potasiu plus alți electroliți, apă, sodiu și glucoză, toți compușii acționând sinergic pentru a se contribui la înlocuirea fluidelor ce au fost pierdute din diverse cauze (cum ar fi diareea, vărsăturile, febra) și pentru a se furniza acei nutrienți de care corpul are nevoie ca să poată funcționa corect. 

În funcție de gradul de deshidratare prezent la copilul tău, vei sesiza simptome precum sunt cele de mai jos:

  • În cazul unei deshidratări ușoare  (presupune o pierdere a fluidelor de 3-5% din greutatea corporală- aprox. 50 ml/kg) nu intervin modificări fiziologice semnificative, statusul mental este normal, dar cu toate acestea medicii recomandă să monitorizezi cu mare atenție ritmul respirației, pulsul, aspectul ochilor, al urinei și al fontanelei bebelușului 
  • Dacă este vorba despre o deshidratare moderată (apare dacă pierderea de fluide este cuprinsă între 6-10% din greutatea corporală- 60-100 ml/kg)- În această situație, ai putea observa la bebelușul tău: iritabilitate, ritm cardiac crescut, puls scăzut, accelerarea ritmului respirator (tahipnee), înfundarea fontanelei (aceasta este mai adâncită decât în mod normal), gura uscată, mai puține lacrimi când plânge, udă mai puține scutece decât de obicei (mai puțin de 6 pe zi, cum este normal)
  • În situația unei deshidratări severe (survine când pierderea de fluide ajunge sau depăsește 10% din greutatea corporală)- Se impune să soliciți urgent ajutor medical dacă vor fi vizibile manifestări precum: starea mentală a bebelușului este alterată (apare confuzia), lipsă de energie, somnolență excesivă, iritabilitate, ritmul cardiac și cel respirator sunt accelerate, puls slab sau rapid, puține lacrimi când plânge, pielea devine ridată sau uscată, ochii sunt înfundați în orbite, fontanela este înfundată, urinează foarte puțin (și atunci urina are o culoare foarte închisă) 

bebelus-care-sta-culcat-si-plange

În privința utilizării sărurilor de rehidratare la bebeluși, este de reținut faptul că soluțiile orale de rehidratare sunt indicate pentru deshidratarea ușoară și medie. Ele se pot folosi acasă, dar pentru cazurile în care bebelușul suferă de o deshidratare severă fluidele pierdute vor fi înlocuite prin intermediul unei soluții de rehidratare intravenoasă. 

Săruri minerale pentru copii: beneficii

Principala utilizare a sărurilor minerale de rehidratare, atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mai mari, este pentru situațiile în care aceștia sunt deshidratați în urma diareei și a vărsăturilor ce însoțesc enterocolitele. 

Folosirea sărurilor de rehidratare orală nu este nouă, de mai mult de 25 de ani experții din Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandându-le pentru prevenirea și tratarea accesibilă și convenabilă a deshidratării rezultate din cauza episoadelor de diaree. În acest scop, a fost creată o formulă specială pentru sărurile de rehidratare, pentru toate grupurile de vârste, bazată pe:

  • clorură de sodiu (2,6 g/l)
  • glucoză anhidră (13,5 g/l)
  • clorură de potasiu (1,5 g/l)
  • citrat trisodic, anhidru  (2,9 g/l) 

Cantitățile de substanțe au fost gândite pentru ca sărurile de rehidratare orală, atât pentru bebeluși, cât și pentru copii mai mari sau adulți, să se utilizeze alături de apă. De asemenea, osmolaritatea (presupune măsurarea dizolvării unei substanțe în alta; dacă osmolaritatea este mare, înseamnă că se poate vorbi de o concentrație mai mare de substanță dizolvată) totală a acestora a fost stabilită la 245 mOsmol/l, iar în urma unor evaluări clinice și a unor teste de stabilitate, s-au adus în prim-plan cele mai semnificative efecte pozitive pe care le aduc sărurile de rehidratare orală:

  • glucoza stimulează absorbția sodiului
  • potasiul și sodiul sunt fundamentale pentru a reface rezervele organismului din aceste minerale, pierdute după vărsături și diaree
  • citratul corectează acidoza ce survine după diaree și deshidratare

pahar-cu-apa-pregatit-pentru-prepararea-unei-solutii-orale-de-rehidratare

Printre cele mai semnificative beneficii pe care le aduce administrarea sărurilor de rehidratare se regăsesc:

  • Reprezintă o formă de terapie de rehidratare orală care este tot atât de eficientă sau mai eficientă decât tratamentul perfuzabil pentru cazurile de deshidratare moderată sau ușoară
  • Copilul nu va mai fi nevoit să suporte acele sau să ajungă într-un spital
  • Sărurile de rehidratare sunt la îndemână de administrat și pentru bebeluși întrucât poți realiza acest demers și acasă
  • Sărurile de rehidratare încep să dea primele rezultate la scurt timp de la administrare (soluția de rehidratare orală are nevoie de aproximativ 5 minute pentru a trece din aparatul digestiv în sânge, iar deshidratarea se poate ameliora în 3-4 ore de la prima utilizare)
  • Pot fi utilizate, dacă medicul te-a sfătuit astfel, alături de anumite medicamente (de exemplu, alături de paracetamol sau de medicamente cu ibuprofen)

Înainte să te îndrume către acele săruri de rehidratare care să fie într-adevăr adecvate pentru bebelușul tău, medicul pediatru trebuie să știe dacă micuțul tău a avut reacții alergice la medicamente pe care le-a primit anterior. 

Săruri de rehidratare: sunt recomandate la copiii de 1 an?

Sărurile de rehidratare orală pot fi utilizate încă din primul an de viață al unui copil în condițiile în care, în general, nu provoacă efecte adverse (dacă este însă vorba de un copil cu intoleranță la glucoză, pot interveni reacții nedorite). Cu toate acestea, nu se vor folosi în oricare dintre următoarele situații:

  • Dacă un copil este în stare de șoc
  • Dacă există suspiciunea de obstrucție intestinală
  • Dacă există hipersensibilitate la componentele sărurilor de rehidratare
  • Dacă este vorba de insuficiență renală cronică sau acută

Până la vârsta de 1 an, este indicat ca sărurile de rehidratare să le fie administrate bebelușilor în acest fel: 1 lingură la fiecare 15-20 de minute. Totodată, este recomandat să li se ofere cantități mici mai frecvent (de exemplu, câte 5 ml la fiecare 5 minute) pentru ca organismul să absoarbă mai bine compușii din soluția cu săruri de rehidratare orală și să se diminueze din riscul apariției noilor episoade de vărsături. După aceea poți să mărești treptat cantitatea de săruri pentru a reuși ca pe parcursul unei zile să-i dai o doză completă (în general, aceasta se referă la 200 ml de soluție). 

bebelus-care-sta-pe-scaunelul-sau-si-i-se-administreaza-un-medicament-cu-o-seringa

Sugarii nu vor primi sărurile de rehidratare orală cu biberonul sau cu o cană cu pai, ci cu ajutorul unei lingurițe, a unei pipete sau, dacă le refuză, cu ajutorul unei seringi. În același timp, pentru ca aceștia să le accepte mai ușor, sărurile pot fi preparate și cu un ceai de mentă.

Pentru copiii ce sunt mai mari de 1 an, sărurile de rehidratare orală vor fi primite în această cantitate: 1-2 linguri soluție la fiecare 15-20 de minute. Nu vei mai sta pe gânduri și vei solicita neapărat ajutor medical în următoarea situație: copilul are semnele unei deshidratări severe și nu poate reține lichidele. 

Săruri de rehidratare cu gust bun pentru copii

Principalul motiv pentru care copiii pot refuza sărurile de rehidratare este gustul sărat al acestora. În acest context, producătorii au creat săruri de rehidratare pentru bebeluși, dar și pentru copiii mai mari, care să fie pe baza unuia dintre gusturile adorate în copilărie. Printre cele mai „populare” arome ale acestor săruri sunt cele cu portocale, cu banane sau cu căpșuni.

Când vei achiziționa săruri de rehidratare pentru copii cu diverse arome, este cel mai bine să te orientezi spre cele care conțin cât mai puțin zahăr și care se bazează pe arome naturale. 

Rehisol Plus- când este recomandat?

Printre sărurile de rehidratare orală adecvate atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mai mari și pentru adulți, se află și Rehisol Plus. Acesta conține, pe de o parte, săruri minerale și, pe de altă parte, Saccharomyces boulardii (un probiotic diferit de alte culturi „Sachharomyces cerevisiae”, cum ar fi drojdia de bere. El este folosit pentru a preveni și pentru a combate diareea copiilor și adulților). Datorită prezenței acestor compuși va contribui nu doar la echilibrarea electrolitică și la ameliorarea deshidratării, ci și la refacerea microflorei intestinale. 

Rehisol Plus este recomandat pentru oricare dintre aceste probleme:

  • Deshidratarea survenită în urma unui sindrom dispeptic, diareic sau cea care se asociază cu dismicrobismul intestinal (presupune un exces al florei bacteriene în intestinul subțire)
  • Diaree persistentă
  • „Diareea călătorului”
  • Diareea provocată de nutriția enterală (nutriția enterală se adresează celor cărora nu li se poate furniza necesarul nutritiv și caloric numai printr-un aport oral)
  • Diareea parenterală (este diareea care survine din cauza unor infecții extradigestive, precum sunt infecțiile urinare sau otita medie de exemplu)
  • Diareea de origine infecțioasă (cum ar fi, de exemplu, cea apărută din cauza unei infecții cu bacteria „Clostridium difficile”)

Cum se administrează Rehisol Plus săruri de rehidratare pentru bebeluși, copii mai mari și adulți

Pentru a profita de beneficiile Saccharomyces boulardii și ale sărurilor minerale, Rehisol Plus se administrează în felul următor: doza de probiotic va fi administrată alături de cea cu sărurile de rehidratare orală. Mai întâi va fi însă necesar ca plicul în care se află sărurile de rehidratare să fie dizolvat în 250 ml de lichid (ceai neîndulcit sau apă plată) și după aceea se va adăuga și plicul în care se află probioticul. 

Administrare Rehisol Plus săruri de rehidratare la bebeluși, copii mai mari și adulți, în funcție de kg corp

Aceste săruri de rehidratare orală vor fi administrate după cum urmează:

  • La bebeluși și copii- În cantități mici, în mod fracționat, câte 50-100 ml/kg corp/ 24 ore
  • Pentru adulți- Se vor administra câte 20-40 ml/kg/corp în decurs de 24 de ore

Unde găsim săruri de rehidratare pentru copii?

Nu îți va fi dificil să faci rost de săruri de rehidratare bune pentru bebeluși, dar și pentru copiii mai mari, întrucât acestea sunt disponibile atât în farmaciile obișnuite, cât și în cele online. De regulă, sărurile de rehidratare orală se găsesc fie sub formă de pliculețe cu pulbere hidrosolubilă (un pliculeț se amestecă în 200 ml apă) sau sub formă de sticluțe în care se află soluția deja preparată. 

Cum administrăm sărurile de rehidratare pentru copii?

Medicul este cel care îți va preciza exact care este doza de săruri de rehidratare pe care i-o vei administra unui bebeluș sau unui copil mai mare. De asemenea, cantitatea care i se potrivește unui copil, în funcție de greutate și de vârstă, trebuie să fie precizată în prospectul produsului ales. 

Când este vorba de diaree și de vărsături, sărurile de rehidratare vor fi administrate în cantități reduse (10-20 ml la fiecare 5-10 minute) pentru a nu agrava și mai mult starea copilului. Nu trebuie să lași soluția cu săruri de rehidratare să stea la temperatura camerei mai mult de 1 oră! La frigider, poate fi păstrată pentru cel mult 24 de ore, grija ta fiind ca pe parcursul unei zile copilul să beneficieze de doza completă (cam 200 ml).

Ca să reușești să administrezi cât mai corect sărurile de rehidratare pentru bebeluși sau pentru copiii mai mari, ai în vedere și indicațiile de mai jos:

  • Vei recurge la o linguriță pentru a fi sigură că prima doză de săruri de rehidratare este redusă
  • Sărurile de rehidratare orală vor fi puse în 200 ml de apă fiartă și răcită și vei amesteca bine, până când vei observa că pudra s-a dizolvat complet și că apa este ușor tulbure
  • Folosește întotdeauna cantitatea corectă de apă pentru prepararea soluției cu săruri de rehidratare întrucât, în caz contrar, va interveni riscul ca sărurile ce vor ajunge în corpul copilului să nu fie echilibrate așa cum ar trebui
  • Dacă vezi că la mai bine de 30 de minute după ce i-ai dat sărurile de rehidratare copilul tot nu se simte bine, nu va fi nevoie să îi mai dai o nouă doză decât după ce va avea loc un nou scaun diareic
  • În situația în care copilul are vărsături, îi vei da iar sărurile după cel puțin 10 minute și vei încerca să le administrezi într-un ritm mai lent decât cel anterior
  • Chiar dacă îl vei auzi pe copil că îți spune că îi este foarte sete, nu este indicat să-i administrezi mai mult de 2-3 lingurițe de soluție una după alta, în condițiile în care acest demers i-ar putea provoca un nou episod de vărsături
  • Sărurile de rehidratare, atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mai mari, nu vor fi dizolvate niciodată într-un alt lichid în afară de apă; vei ocoli sucurile de fructe și laptele și nu vei adăuga sub nicio formă zahăr 
  • Pentru diaree, nu se vor folosi sărurile de rehidratare mai mult de 2-3 zile, cu excepția situației în care medicul va recomanda o administrare prelungită

Nu în ultimul rând, nu te vei rezuma doar la utilizarea sărurilor de rehidratare, la bebeluși sau la copiii mai mari, ci vei solicita cât mai repede ajutor medical dacă vei sesiza că în 24 de ore starea copilului tău nu se îmbunătățește și dacă vei sesiza manifestări precum:

  • Febra mai mare de 38 la bebelușii ce au sub vârsta de 3 luni
  • Febra mai mare de 39,2 (la copiii de orice vârstă)
  • Copilul respiră greu
  • Copilul este letargic și foarte slăbit
  • Apariția stărilor de confuzie
  • Durerile abdominale sunt constante
  • Gura este uscată
  • Ochii sunt înfundați în orbite
  • Fontanela înfundată (în cazul bebelușilor)
  • Nu sesizezi lacrimi când copilul ar vrea să plângă
  • Copilul nu a urinat sau nu a udat scutece de 6 ore; urina închisă la culoare și tulbure este semn de deshidratare severă
  • Episoadele cu vărsături sunt mai intense și/sau mai frecvente
  • Voma este verde strălucitor sau vei observa în ea urme de sânge/ cu aspect „zaț de cafea” (hematemeza)

termometru-care-arata-febra-39-la-un-bebelus

Surse: apps.who.int, drphyto.ro, healthychildreb.org, healthnavigator.org.nz, ifrcgo.org, la-pediatru.ro, medicinesforchildren.org.uk, medicalguidelines.msf.org, mymed.ro, nationwidechildrens.org, ncbi.nlm.nih.gov, parenting.firscry.com, pediatriconcall.com, reginamaria.ro, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, sfaturimedicale.ro, totuldespremame.ro, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat
    Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat

    Testarea laptelui matern poate fi recomandată într-o varietate de situații pentru a răspunde unor probleme de sănătate specifice, provocări legate de alăptare sau obiective de...

    De ce este recomandat să mănânci încet
    De ce este recomandat să mănânci încet

    Te confrunți cu probleme de indigestie, reflux gastro-intestinal, balonare? Dacă ai răspuns pozitiv, probabil ai aflat că mâncatul încet te poate ajuta. Mâncatul...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    „Mi-am botezat fiica după sora mea care a murit" - Este recomandat să le dăm copiilor numele persoanelor decedate?
    „Mi-am botezat fiica după sora mea care a murit" - Este recomandat să le dăm copiilor numele persoanelor decedate?

    Din dragoste pentru o rudă trecută în lumea celor drepți și din dorința de a-i menține amintirea vie, adesea părinții își numesc bebelușii după persoanele decedate din...

    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată
    Au trecut șapte ani de când doi bebeluși au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași din cauza infecțiilor nosocomiale și ancheta încă nu este încheiată

    Șapte ani și familiile bebelușilor care au pierit din cauza unor infecții nosocomiale la Maternitatea Cuza Vodă din Iași nu au primit niciun răspuns! Dosarul este încă pe...

    Plătim, la propriu, pentru note bune? Este recomandat să ne răsplătim copiii cu bani pentru rezultatele bune la școală?
    Plătim, la propriu, pentru note bune? Este recomandat să ne răsplătim copiii cu bani pentru rezultatele bune la școală?

    Recompensarea copiilor pentru performanțele școlare, pentru notele bune sau pentru treburile casnice rezolvate cu succes este o tactică folosită de mulți părinți. Din păcate, nu...

    Dragostea este oarbă! Care sunt cele mai naive zodii când iubirea le ia mințile
    Dragostea este oarbă! Care sunt cele mai naive zodii când iubirea le ia mințile

    Odată ce ne îndrăgostim, fiecare dintre noi reacționează într-un anumit fel. Dacă în cazul unor persoane dragostea generează o stare permanentă de bine,...

    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

    În condițiile în care mediul online este tot mai aproape de copilul tău, te străduiești adesea să identifici punctele „tari” și pe cele „slabe” ale...

    © 2024 Qbebe