Poti sa iti protejezi bebelusul de sindromul mortii subite?

Poti sa iti protejezi bebelusul de sindromul mortii subite?

Louise Tanase - Contributor

Desi este un fenomen rar, unul dintre cosmarurile tuturor parintilor este sindromul mortii subite a bebelusului.

Sindromul mortii subite a bebelusului reprezinta moartea acestuia cu varsta sub un an, dintr-o cauza necunoscuta. In general, decesul bebelusului survine in timpul somnului. Nimeni nu este vinovat de moartea copilului prin sindromul mortii subite, aceasta neputand fi nici prevazuta si nici prevenita. SMSS este considerat a fi cauza mortii numai daca moartea ramane neexplicata si dupa analize complete. Cu toate ca este foarte rar, SMSS este una din cauzele cele mai comune de moarte a copiilor cu varsta intre 1 si 12 luni. Cele mai multe cazuri apar la copiii cu varsta intre 2 si 4 luni.

Cauza aparitiei sindromului mortii subite la bebelusi

Parinti cu bebelus
 

Cauza sindromului mortii subite a bebelusului este necunoscuta. Totusi, exista cativa factori de risc, dar acestia nu sunt confirmati stiintific in totalitate: greutate scazuta la nastere, prematuritatea, multiparitatea (nasteri multiple ale mamei), lipsa ingrijirii adecvate a mamei pe perioada sarcinii, mama mai tanara de 20 ani si expunerea la fumul de tigari. Statistic, baietii sunt afectati mai des decat fetele, iar incidenta sindromului este mai crescuta in timpul iernii.

O ipoteza recenta sustine ca sindromul mortii subite a sugarului poate reflecta o intarziere in dezvoltarea celulelor nervoase ale creierului, celule esentiale in functionarea normala a inimii si plamanilor. Studiile de specialitate arata ca SMSS poate fi rezultatul inabilitatii creierului de a controla temperatura sau respiratia in timpul primelor cateva luni de viata. Odata cu maturizarea creierului, acest risc se reduce. Medicii spun insa ca mai sunt necesare cercetari pentru a determina relatia intre controlul creierului asupra respiratiei si SMSS. De asemenea, este important de stiut ca SMSS nu se datoreaza vaccinelor si nu este ereditar sau contagios.

Simptomele sindromului mortii subite a bebelusului

Bebelus dormind in palmele tatalui
 

SMSS nu are simptome. Bebelusii care mor de aceasta boala par sanatosi inainte de culcare, nu prezinta semne ca s-ar fi zbatut (sunt gasiti in aceeasi pozitie in care au fost culcati) si nu pot fi resuscitati. Statisticile arata ca circa 5% din bebelusii care mor din cauza SMSS au un istoric de episoade cu risc fatal, dar relatia dintre SMSS si acestea nu este cunoscuta.

In timpul acestor episoade cu risc fatal bebelusii au perioade de apnee (pauza in respiratie) mai lungi de 20 secunde, pielea are nuante de la vinetiu la palid, iar corpul se rigidizeaza, pentru ca apoi sa devina flasc. De asemenea, bebelusul se poate ineca. Din nefericire insa, aparatele de monitorizare a respiratiei folosite pentru a detecta perioadele de apnee, nu sunt utile in prevenirea SMSS.

Diagnosticarea sindromului mortii subite a bebelusului

Mama si bebelus
 

Nu exista investigatii medicale care sa determine daca un bebelus are risc crescut de SMSS, chiar si printre aceia considerati cu risc crescut. Unele aparate de monitorizare a respiratiei sunt folosite la bebelusii cu risc crescut. Aceste aparate au o alarma sonora care detecteaza o pauza in respiratie. Cu toate acestea, aparatele de monitorizare a respiratiei nu par sa previna SMSS.

Tratarea sindromului mortii subite

Mama dormind cu bebelusul in brate
 

Nu exista tratament pentru sindromul mortii subite a bebelusului. Moartea prin SMSS nu poate fi prezisa sau prevenita. Totusi, se pot lua precautii pentru a preintampina aparitia SMSS, cum ar fi sa nu asezi bebelusul (mai ales in prima luna) sa doarma pe burta.

Profilaxia sindromului mortii subite a bebelusului

Mama cu un ursulet in brate langa patutul gol
 

Datorita faptului ca SMSS este foarte rar, parintii nu trebuie sa fie stresati de posibila aparitie a SMSS. Studii realizate au enumerat o serie de factori de risc, dar relatia dintre acestia si SMSS nu este, inca, foarte clara. Specialistii recomanda parintilor urmatoarele precautii:
Renuntarea la fumat in timpul sarcinii, precum si o grija mai mare din punct de vedere medical fata de gravida.
Fumatul trebuie interzis in apropierea copilului, deoarece fumatul pasiv creste riscul de SMSS.

Bebelusul trebuie sa doarma pe spate. Aceasta este considerata a fi cea mai sigura pozitie de dormit. Incidenta deceselor prin SMSS a scazut in tarile in care parintii au fost incurajati sa isi culce copiii cu varsta de sub 1 an pe spate. Asadar, in afara de cazul in care medicul indica, copilul nu trebuie sa doarma pe burta sau pe lateral.
Se va evita acoperirea fetei copilului, atat in timpul somnului, cat si in timpul starii de veghe.

• Este recomandat ca patutul bebelusului sa fie asezat in aceeasi camera cu a parintilor. Medicii recomanda ca bebelusul sa nu doarma in acelasi pat cu parintii.
• In patutul bebelusului trebuie folosite asternuturi fixate la saltea si saltele care nu se deplaseaza, iar in cazul in care exista invelitori de protectie pe barele patutului, acestea trebuie legate strans, pentru a nu se putea deplasa.

Bebelus dormind
 


• Trebuie folosit un patut dotat cu toate accesoriile de siguranta.
Nu trebuie pus nimic in patut, alaturi de copil. Acesta poate sa traga si sa puna pe cap articole de genul paturilor, pernelor sau papusilor crescand riscul SMSS.

• Daca trebuie folosita o patura, aceasta sa fie ancorata in partea de jos a patutului. Sugarul trebuie asezat cu picioarele spre paturica, iar aceasta nu trebuie sa treaca de pieptul bebelusului.
Se va evita supraincalzirea bebelusului sau a camerei lui. Camera trebuie incalzita astfel incat copilul sa nu fie prea gros imbracat si sa nu necesite paturi suplimentare. Temperatura se va seta astfel incat un adult sa poata sta in camera si sa nu ii fie frig, imbracat doar cu un tricou cu maneci lungi si o pereche de pantaloni. Bebelusul nu trebuie sa se supraincalzeasca, fapt evidentiat daca acesta este transpirat sau este agitat.

• Trebuie oferita bebelusului o suzeta inainte de culcare. Aceasta scade riscul de SMSS din motive necunoscute inca expertilor.
Suzeta trebuie oferita dupa varsta de 1 luna si trebuie cunoscut faptul ca poate face alaptarea mai dificila. Nu exista riscuri daca se aseaza suzeta in gura copilului dupa ce acesta a adormit. Totusi, nu forta bebelusul daca nu accepta suzeta.

Tu ce parere ai? Poti sa iti protejezi bebelusul impotriva sindromului mortii subite a sugarului?

Articolul urmator
Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    Ce este frumusețea? Jessica, un model cu sindromul Down, îți dă răspunsul
    Ce este frumusețea? Jessica, un model cu sindromul Down, îți dă răspunsul

    Pentru fiecare dintre noi, frumusețea înseamnă altceva. Dacă anumite persoane se concentrează mai mult asupra aspectelor fizice, altele consideră că trăsăturile armonioase...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră
    5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră

    Vrei să îți amenajezi grădina, dar duci lipsă de inspirație? Îți prezentăm câteva idei ușor de pus în practică prin care îți poți decora grădina cu...

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    © 2024 Qbebe