Loviturile la cap la bebelusi

Loviturile la cap la bebelusi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Loviturile la cap reprezinta rareori urgente medicale, insa, deoarece pot conduce la complicatii, este bine ca intotdeauna sa urmarim bebelusul dupa aparitia lor. Cum trebuie sa actionam in cazul loviturilor la cap si cand trebuie sa ne ingrijoram cu privire la acestea vom afla in cadrul articolului urmator.

Loviturile la cap - de ce apar

Toti copiii se vor lovi cel putin o data la cap, fie in timpul rostogolirilor, al mersului de-a busilea si, in special, in timpul mersului. Aceste accidente sunt suparatoare pentru parinti, dar anxietatea noastra excede de obicei gravitatea problemei si ele apar de fapt deoarece bebelusii nu-si pot controla miscarea capului la fel de bine ca adultii, capul lor este mai mare in raport cu corpul, muschii lor nu sunt bine dezvoltati, picioarele sunt intrucatva mai scurte in comparatie cu restul corpului (centrul de gravitatie al copilului este mai aproape de cap decat in cazul unui adult) si, nu in ultimul rand, pentru ca abia invata sa deprinda noi aptitudini motrice.

Loviturile la cap - gravitate

In cazul in care este vorba de cucuie, zgarieturi sau chiar mici taieturi, acestea se vindeca destul de usor si cu un tratament la domiciliu. Taieturile superficiale sangereaza destul de mult, deoarece scalpul este inzestrat cu o multime de vase de sange (vascularizatie bogata) aproape de suprafata tegumentului si par mai grave decat sunt. Daca sangerarea nu se opreste, indiferent de eforturile voastre, trebuie sa mergeti la medic.

Problema esentiala care apare in cazul loviturilor la cap priveste intensitatea loviturii, deoarece aceasta poate duce la afectare cerebrala grava si copilul trebuie investigat si urmarit si ulterior de medic. In acest sens, putem distinge intre o trauma usoara a creierului, denumita contuzie (creierul a fost doar usor zguduit si isi pierde doar temporar functiile), si una mai serioasa, urmarind simptomele care apar de obicei in primele 24 ore dupa incident. Astfel, trebuie sa urmariti daca apar probleme in respiratie, soc, afectare spinala (a maduvei) sau paralizie, varsaturi (acestea apar uneori doar din cauza supararii si a plansului excesiv) sau sangerare semnificativa. De asemenea, trebuie sa apelati la medic daca cel mic este inconstient sau cianotic (piele albasturie), ori prezinta convulsii.

Ranirea in zona coloanei vertebrale (in special a gatului) reprezinta o problema importanta si in acest caz este esential sa nu miscati deloc copilul din pozitia in care se afla pana la sosirea salvarii.

Cucuiele apar sub forma unor umflaturi si sunt cauzate de fapt de vase de sange sparte sub piele, ce se vindeca in decurs de cateva zile pana la o saptamana. Acestea pot fi periculoase, deoarece, in cazul in care apare o hemoragie intre craniu si creier, presiunea exercitata de aceasta conduce la traumatism cerebral. In cazul contuziilor, poate aparea si pierderea starii de cunostinta, probleme cu vederea, memoria sau echilibrul si chiar sangerare din nas, ureche sau gura, dar de multe ori efectele sunt minore si temporare, iar cel mic isi revine complet (rareori, insa, pot conduce la traumatismul cerebral mentionat, daca sunt insotite de pierderea cunostintei). Daca lovitura a fost cauzata de impactul cu o suprafata dura (gresie, ciment) trebuie sa apelati la medic. lovituri

Loviturile la cap - diagnostic

Acestea pot fi clasificate in 3 categorii: minore, moderate sau grave, in functie de simptomele asociate. Loviturile grave sunt insotite de: pierderea constientei mai mult de 30 secunde, ameteala si lipsa raspunsului la vocea voastra, alte simptome semnificative cum sunt pupile inegale, slabiciune in membre, convulsie si trebuie sa chemati imediat salvarea. O lovitura moderata este insotita de pierderea cunostintei mai putin de 30 secunde, copilul este alert si raspunde la vocea voastra, a vomitat de 2 sau mai multe ori, are durere de cap , are o vanataie mare, umflatura sau taietura pe cap si impune monitorizare in spital cel putin 4 ore. O lovitura minora la cap este insotita de urmatoarele: cel mic nu si-a pierdut constienta, este alert si interactioneaza, a vomitat dar o singura data, poate prezenta vanatai sau taieturi pe cap, este normal in ansamblu.

Cu exceptia traumatismelor craniene grave, radiografiile craniene sunt rareori utile. Initial, se recomanda o perioada de urmarire a evolutiei simptomelor si apoi doctorul va poate indica efectuarea acestora. Tomografiile in prezent au inlocuit aproape complet radiografiile, deoarece sunt mult mai concludente si evidentiaza mult mai multe in ceea ce priveste leziunea, daca existenta unei hemoragii sau a unei inflamatii a creierului.

Loviturile la cap - tratament

In primul rand, incercati sa va pastrati calmul. In cazul in care este vorba despre leziuni deschise insotite de sangerare, trebuie dezinfectata zona cu solutii antiseptice de tip Betadina, Rivanol, apa oxigenata (de preferat sa se curete cu apa si sapun sau servetele umede inainte) si eventual aplicata o crema/pudra cu antibiotic cum este Baneocin si un bandaj, fie cu un plasture sau cu o bucata sterila de tifon. Daca rana este grava, nu incercati sa o curatati, deoarece puteti agrava sangerarea si chiar provoca anumite complicatii, in cazul in care craniul este fracturat. Nu aplicati presiune pentru a opri hemoragia si nu incercati sa indepartati obiectele, daca acestea sunt infipte in capul copilului. Daca este vizibila o crapatura mare/adanca in piele, este necesar sa apelati la medic, deoarece necesita suturi (coasere).

In cazul contuziilor (cucuielor), daca cel mic se misca, merge, vorbeste, se joaca si se comporta in general normal (ca inainte de lovitura), este suficient sa aplicati putina gheata (nu o aplicati niciodata direct pe piele, deoarece o poate leza) sau o compresa cu apa rece timp de 10-15 minute, pentru a ajuta de reducerea inflamatiei. Puteti administra ibuprofen (cu acordul medicului ) tot pentru a reduce inflamatia si durerea resimtita.

Daca bebelusul a vomitat/inca vomita, este bine sa-l alaptati in continuare sau sa-i administrati lichide (daca este alaptat artificial) si sa-l pozitionati pe o parte (daca are convulsii, aplicati acelasi sfat) pentru a mentine gatul si capul drepte, impiedicat astfel asfixierea si protejand maduva spinarii. Cand apar si dureri de cap, le puteti administra paracetamol (cu acordul medicului) la interval de 4-6 ore pentru atenuarea durerii.

In orice caz, este indicat sa urmariti bebelusul timp de minimum 24 ore dupa lovitura, fiind atenti in special la starea generala si vedeti daca apar dezorientarea sau dificultatea in ridicare, respiratia anormala in timpul somnului (si nu numai), pupilele inegale, varsaturile persistente, paloarea, sangerarea sau lichidul din ureche, convulsiile, dezechilibrul cand sta in pozitie verticala sau dificultatea la miscarea membrelor (taratul unui picior). Acelasi sfat, daca se taraste sau merge greoi si daca plange continuu sau acuza dureri de cap sau de gat.

Retineti ca sunt situatii in care o lovitura la cap apare la un copil deja obosit si puteti fi indusi in eroare de oboseala aparenta. Il puteti lasa sa doarma, insa urmariti la fiecare 2 ore daca apare vreo manifestare neobisnuita la acesta, cum ar fi: modificari in culoarea pielii - paloare sau invinetire, modificari in respiratie (respiratie superficiala sau pauze lungi fara a uita modul in care respira bebelusii), tresariri pe o parte a corpului. In cazul in care nu sunteti siguri de constatari, il puteti trezi partial si ridica pentru a-l aseza inapoi mai tarziu. In mod normal, un copil va fi deranjat si se va agita putin. Daca nu reactioneaza, puteti incerca sa il treziti de tot, iar daca va priveste, se misca sau zambeste, ori pur si simplu doreste sa-l lasati in pace, nu va ingrijorati. Pe de alta parte, daca nu protesteaza, daca nu se trezeste, este palid si saliveaza excesiv, apelati de urgenta la medic.

Pe termen lung, urmariti daca apar pierderi de memorie, dureri de cap, oboseala excesiva, probleme de concentrare, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina (fotofobie), limbaj indescifrabil, anxietate sau irascibilitate fara motiv. De asemenea, este bine sa le acordati dupa lovitura o perioada de repaus pentru a-si putea reveni complet.

Loviturile la cap - prevenire

Multe dintre lovituri pot fi prevenite fie prin utilizarea scaunelor de masina, a centurilor de siguranta (chiar la carucior), a castilor, fie prin constituirea unui mediu sigur acasa care sa previna ranirea (utilizarea protectiilor pentru colturi in special). Pentru locuintele in care exista scari trebuie sa utilizati porti speciale de siguranta pe care sa le blocati de fiecare data. Nu lasati niciodata bebelusul singur pe o piesa de mobilier cum este patul, masa de infasat sau un scaun si indepartati-le pe acestea de ferestre pentru a nu se putea catara. Cand este asezat in scaunul de masa, folositi mereu centurile de siguranta. Deoarece frecventa lor este destul de mare, bebelusii trebuie supravegheati in permanenta in actiunile lor, daca nu se afla in pat sau in tarc in conditii sigure. Cand va aflati in exterior, urmariti-l in permanenta daca se afla pe o suprafata inalta, iar daca aveti curte, este bine sa ii amenajatii un loc de joaca cu materiale moi, pentru a preveni accidentarile.

Sursa imagine: bornangels.com

Surse: www.healthlinkbc.ca; www.askdrsears.com; www.babycenter.com; http://kidshealth.org; http://children.webmd.com; www.rch.org.au; www.whattoexpect.com; www.childrenshospital.org

 

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    O mamă de 38 de ani s-a trezit paralizată după ce a acuzat dureri de cap puternice
    O mamă de 38 de ani s-a trezit paralizată după ce a acuzat dureri de cap puternice

    O femeie de 38 de ani din Warrington, Anglia s-a trezit paralizată pe partea stângă a feței, după ce a acuzat dureri de cap puternice, timp de mai multe zile. Când a ajuns la...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    Un copil de opt ani din Suceava a murit după ce a fost lovit în cap de o poartă de fotbal
    Un copil de opt ani din Suceava a murit după ce a fost lovit în cap de o poartă de fotbal

    Tragedie într-o comună suceveană! De la locul de joacă, unde juca fotbal alături de copiii din sat, un băiat a fost dus la spital. Micuțul și-a pierdut viața în urma unui...

    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene
    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene

    Durerile de cap sunt la ordinea zilei pentru mulți dintre noi, și nu este de mirare! Specialiștii avertizează că stresul cotidian, oboseala, sedentarismul și alimentația...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    © 2025 Qbebe