Ce este dermatita seboreica?
Dermatita seboreica infantila sau "crusta de lapte" cum mai este denumita, este o afectiune inflamatorie des intalnita la bebelusi, specifica primelor luni de viata. Este o infectie cutanata insotita de cruste sau scuame ce pot fi unsuroase sau dimpotriva, uscate.
Care sunt cauzele aparitiei dermatitei seboreice la bebelusi?
Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt cunoscute in totalitate, insa exista o serie de factori care s-a observat ca favorizeaza iritatiile pielii bebelusului. Folosirea produselor de ingrijire necorespunzatoare este una dintre cauzele cele mai frecvente ale aparitiei dermatitei seboreice.
Prezenta ciupercii malassezia intr-o cantitate mai mare pe suprafata pielii, poate determina aparitia acestei afectiuni.
Igiena necorespunzatoare si folosirea scutecelor neadecvate pot de asemenea sa determine aparitita dermatitei seboreice.
Cum se manifesta dermatita seboreica?
Dermatita seboreica la bebelusi poate imbraca forme usoare, care sunt si cele mai frecvente, insa poate evolua, generand manifestari neplacute.
Formele usoare sunt insotite de scuame groase, de culoare galbuie, grase sau uscate, localizate pe pielea capului. Acestea se pot extinde spre zona fetei, pe frunte, obraji si sprancene, putand fi insotite de o usoara roseate.
Dermatita seboreica in forma agravata, se poate extinde si in zona axilelor, zona genital. Roseate este una mult mai pronuntata, insotita de cele mai multe ori de mancarimi,provocand disconfort bebelusului.
Tratamentul dermatitei seboreice la bebelusi
Tratamentul de baza in cazul dermatitei seboreice consta in igiena corespunzatoare a pielii afectate. Pentru inmuierea scoamelor este necesar sa se foloseasca un ulei de corp special conceput pentru bebelusi. Se aplica pe pielea capului si se lasa pentru ca acesta sa patrunda in pielea afectata. Apoi, cu un prosop sau o fasa sterila se indeparteaza usor scuamele. Atentie, nu trebuie insistat foarte tare deoarece pot aparea rani. Scuamele vor cadea singure.
In cazul in care vrei sa folosesti un sampon special, cu ketaconazol, trebuie sa ceri sfatul medicului dermatolog.
Ai grija ca scuamele sa fie indepartate in totalitate deoarece, in caz contrar exista riscul de recidiva. Mama poate lua masuri pentru a preveni acest lucru, cel mai indicat remediu fiind samponarea bebelusului cu un produs special nu mai mult de 3 ori pe saptamana.
Dermatita seboreica la bebelusi prezinta un risc crescut de recidiva, de aceea ea trebuie atent supravgheata iar la cele mai mici semne ale unor posibile complicatii, mama trebuie sa apeleze la un specialist pentru a indica un tratament care sa poata tina sub control problema.
Ai grija de sanatatea copilului tau si fii atenta la orice schimbare pe care o observi la micut.