Cu cel mic în vacanță. Ce poți face dacă bebe are rău de mișcare?

Cu cel mic în vacanță. Ce poți face dacă bebe are rău de mișcare?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Răul de mișcare ne poate afecta la orice vârstă, însă este mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani întrucât sistemul lor senzorial nu este încă dezvoltat pe deplin. Chiar dacă nu reprezintă o problemă des întâlnită la copiii mai mici de 2 ani, în anumite cazuri răul de mișcare afectează semnificativ starea de bine a acestora în intervalele în care se află într-un mijloc de transport. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi nu numai detalii despre manifestările ce însoțesc răul de mișcare la bebeluși, ci și ce măsuri ar trebui să iei ca să te asiguri că puiul tău se va simți în largul său pe parcursul călătoriilor din următoarea vacanță, indiferent de mijlocul de transport pe care îl veți utiliza.

Ce înseamnă rău de mișcare?

În general, răul de mișcare survine când urechea internă transmite creierului mesajul că te afli în mișcare, însă ochii îi transmit că nu te miști. Uneori, se întâmplă ca urechea internă să îi transmită creierului că nu te miști, iar ochii să îi transmită că ești în mișcare. Practic, răul de mișcare se declanșează când creierului i se transmit mesaje ce indică faptul că te afli în mișcare, în timp ce pielea, mușchii și articulațiile transmit că stai pe loc.

În cazul copiilor, cea mai cunoscută formă de rău de mișcare este răul de mașină, însă nu este exclus ca aceștia să se confrunte cu așa ceva și când călătoresc, de exemplu, cu autobuzul, cu avionul, cu vaporul sau cu trenul. Totodată, răul de mișcare se poate instala și când un copil se dă în leagăn, când se află într-un carusel, într-un trenuleț dintr-un parc de distracții etc.

baietel care se afla in masina si sta langa geamul deschis din pricina senzatiei de greata generata de raul de miscare

De ce apare răul de mișcare la bebeluși?

Chiar dacă nu se poate vorbi despre o cauză anume responsabilă de răul de mișcare la bebeluși, trebuie să știi că există mai mulți factori care conduc la apariția acestei probleme. Spre exemplu, un factor de risc este legat de faptul că micuții stau pe locurile din spate din mașină, ceea ce le îngreunează accesul la parbriz. De altfel, acest geam este cel care asigură percepția clară asupra mașinii în mișcare. În același timp, poziția din scăunel nu le permite să vadă linia orizontului, creându-se următoarea situație: corpul resimte mișcarea în față, iar creierul se străduiește să proceseze acea mișcare fără să o vadă.

În plus, în special pe parcursul unei călătorii mai lungi, bebelușul poate începe să se joace, așa că ajunge să privească și în jos. În acest context, riscul de rău de mișcare crește. 

Mai mult, factorul genetic joacă și el un rol important în producerea răului de mișcare. Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: dacă unul dintre părinți a avut de suferit din cauza răului de mișcare în copilărie, șansele ca și copilul său să se găsească într-o asemenea situație cresc cu până la 50%.

Cum știi că bebelușul are rău de mișcare?

La fel ca în cazul copiilor mai mari și adulților, simptomele care acompaniază răul de mișcare la bebeluși sunt greața și vărsăturile, letargia și amețelile. Cu toate acestea, până când intervin asemenea simptome, poți să-ți dai seama că bebe va începe să aibă rău de mișcare dacă:

  • Este agitat și plânge;
  • Cască mai mult ca de obicei;
  • Transpiră din ce în ce mai mult;
  • Devine palid sau, dimpotrivă, se înroșește la față. 

mama ingrijorata care incearca sa-si calmeze bebelusul aflat in scaunelul de masina oferindu-i o suzeta

De cele mai multe ori, simptomele amintite dispar după aprox. 4 ore de când bebelușul nu se mai află într-un mijloc de transport aflat în mișcare. 

Cum poate fi gestionat și prevenit răul de mișcare la bebeluși?

Pe de o parte, există numeroase metode prin care se poate diminua riscul de rău de mișcare la bebeluși. Pe de altă parte, prin punerea în aplicare a unor măsuri simple, înainte și/sau în timpul călătoriilor, îți ajuți micuțul să depășească mai ușor stările neplăcute prin care trece. Iată ce ai de făcut:

Alege cu grijă locul în care stai cu bebe în mijlocul de transport cu care călătoriți

Când nu călătoriți cu mașina, răul de mișcare poate fi evitat dacă ești atentă la locul în care te așezi cu bebelușul. Mai exact, în funcție de mijlocul de transport folosit, ai în vedere să găsești locuri poziționate astfel:

  • Un loc aflat în direcția de mers a autobuzului/a trenului;
  • Un loc situat în zona aripilor avionului;
  • Un loc aflat pe puntea inferioară a unui vas etc.

Achiziționează un scăunel de mașină potrivit

Când cauți un scăunel de mașină pentru bebeluș, este esențial să te orientezi către un model care permite să experimentezi, în deplină siguranță, diferite poziții și unghiuri. Cu alte cuvinte, gândește-te că diferite sisteme de închidere și de centuri de siguranță contribuie la reducerea mișcărilor care provoacă și/sau care amplifică răul de mișcare.

tata care incearca sa-si aseze fetita care plange in scaunelul de masina

De asemenea, este preferabil să montezi scăunelul de mașină la mijlocul locurilor de spate pentru ca bebelușul să beneficieze mai degrabă de vedere în față decât în părțile laterale. 

Hrănește-l cu alimente ușor de digerat

Dacă ai un bebeluș care trece deja prin procesul de diversificare a alimentației, pentru a reduce riscul de rău de mișcare nu greșești oferindu-i hrană ușoară înainte să plecați la drum. Ocolește alimentele acide și dă-i, de exemplu, banană, câțiva biscuiți sărați (care să nu fie grași), fulgi de ovăz, o bucățică de pâine etc. Întrucât îmbinarea dintre mișcare și procesul de digestie poate să genereze sau să amplifice greața, nu îl hrăni în timpul călătoriei.

În situația în care ai început să-l familiarizezi cu consumul de apă, nu îi strică să îi dai mici înghițituri de apă plată înainte să plecați.

Nu uita că, în timpul călătoriei, bebe trebuie să ia aer

Faptul că bebelușul are ocazia să respire aer proaspăt pe durata călătoriei este binevenit pentru prevenirea și/sau pentru depășirea răului de mișcare. Cel mai la îndemână este să-l scoți la aer când călătoriți cu mașina. Spre exemplu, dacă vremea permite, când faceți pauze ieșiți puțin afară din mașină. În același timp, dacă nu puteți ieși din mașină, când oprești poți deschide puțin unul dintre geamuri. De folos este și să utilizezi un mic ventilator sau aerul condiționat, dar fără ca acestea să fie în direcția bebelușului. 

Pentru ca aerul din mașină să rămână cât mai proaspăt, nu lăsa pe nimeni să fumeze acolo și, de asemenea, când călătorești cu bebe, străduiește-te să nu îl expui sub nicio formă la mirosuri puternice.

Când ești cu mașina, nu călători niciodată fără pauze

Ca să reușești să fixezi cât mai bine pauzele pe durata călătoriei, este indicat să-ți observi cu atenție bebelușul pentru a observa când dă primele semne de rău de mișcare. O pauză de la mișcare ajută creierul și corpul să se reorienteze, prevenindu-se instalarea stărilor de greață. Ideal este ca pauzele să dureze aprox. 10-15 minute și să fie regulate. 

parinti care au deschis portbagajul masinii si au iesit la aer cu bebelusul lor

Distrage-i permanent atenția

O modalitate de a depăși răul de mișcare la bebeluși este și aceasta: să li se distragă atenția în momentele în care sunt într-un mijloc de transport. De aceea, pentru a-l ține pe bebe ocupat, încearcă, de exemplu, să-i cânți, să-l stimulezi să asculte o poveste dintr-o carte audio, să-l faci să râdă, să-i vorbești cât mai mult etc.

Asigură-te că doarme când călătoriți

Alt demers util pentru a preveni răul de mișcare este să planifici o călătorie cu bebelușul într-unul dintre intervalele în care doarme de obicei. Dacă este vorba despre o călătorie cu mașina, așează-i scăunelul la mijlocul locurilor din spate. Poziția de care beneficiază creează senzația de stabilitate și atenuează efectul mesajelor contradictorii transmise la creier de corp, de urechea internă și de ochi. 

Apelează la suplimente alimentare pe bază de ghimbir

Pe lângă măsurile prezentate anterior, o soluție la îndemână și eficientă totodată pentru a preveni și pentru a gestiona răul de mișcare atât la bebeluși, cât și la copiii mai măricei, este să recurgi la un supliment alimentar din extract standardizat de ghimbir. Acesta este vestit din cele mai vechi timpuri pentru efectele pozitive pe care le are asupra sistemului digestiv și pentru proprietățile sale antiinflamatoare, fiind folosită adesea ca remediu natural contra stărilor de greață și vărsăturilor. Mai mult decât atât, studii recente au ajuns la concluzia că este utilă și în caz de rău de mișcare.

Potrivit unui studiu publicat în „AMERICAN JOURNAL OF PHYSIOLOGY”, ghimbirul contribuie la prevenirea și ameliorarea stărilor de greață asociate răului de mișcare deoarece acționează asupra stomacului, încetinind mișcările mușchilor de la nivelul acestui organ. 

picaturi pentru combaterea raului de mișcare Nausolvit de la Dr. PhytoAvând în vedere beneficiile oferite de ghimbir pentru răul de mișcare, nu ezita să mizezi și pe NAUSOLVIT PICĂTURI ORALE de la Dr. Phyto. Aceste picături conțin extract standardizat de ghimbir, care acționează blocând receptorii gastrici implicați în reflexul vomei, ceea ce conduce la reducerea stării de greață. Odată ce acești receptori sunt blocați, este stimulată eliberarea acetilcolinei, un neurotransmițător ce crește motilitatea gastrică. În aceste condiții, sunt stimulate și secrețiile gastrice, biliare și salivare, asigurându-se un efect hepatoprotector și colagog (provoacă evacuarea secreției biliare în intestin). De aceea, nu este de mirare că Nausolvit este indicat în prevenirea și combaterea răului de mișcare, ajutând la reducerea stărilor de greață, a vărsăturilor, dar și la îmbunătățirea digestiei și la calmarea crampelor abdominale. De altfel, produsul este recomandat și când intervin tulburări digestive legate de un tratament medicamentos sau de consumul excesiv de alimente. 

Picăturile Nausolvit se administrează încă din primul an de viață al unui copil, însă sunt binevenite și pentru adulți, 0,5 ml de produs fiind echivalentul a 10 picături. Pentru cele mai bune rezultate, este necesar ca produsul să fie administrat, așa cum poți sesiza și din acest prospect, după cum urmează:

  • Pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6-12 luni: 2 picături/kg corp o dată pe zi;
  • Pentru copiii între 1 și 3 ani: 10 picături de 3 ori pe zi;
  • Pentru copiii între 3 și 6 ani: 15 picături de 3 ori pe zi;
  • Pentru copiii între 6 și 12 ani: 20 picături de 3 ori pe zi;
  • Pentru adulți: 20 picături de 3-4 ori pe zi.

Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?

În situația în care observi că simptome neplăcute care țin de răul de mișcare la bebeluș persistă mai mult de 8 ore și/sau că sunt severe, nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai repede unui medic pediatru. În plus, nu uita că, în general, răul de mișcare se diminuează pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, dat fiind faptul că organismul se obișnuiește treptat cu mișcările unui mijloc de transport, iar creierul învață și el să se adapteze la semnalele transmise de corp.

Surse foto: istockphoto.com, drphyto.ro, Image by prostooleh on FreepikImage by senivpetro on Freepik

Surse articol: anbbaby.com, journals.physiology.org, raisingchildrens.net.au, seattlechildrens.org, thechildren.com, urmc.rochester.edu, verywellfamily.com, webmd.com

Articolul urmator
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Adio pedepse drastice dacă vrei ca cel mic să te asculte. Consecințele pozitive sunt răspunsul!
    Adio pedepse drastice dacă vrei ca cel mic să te asculte. Consecințele pozitive sunt răspunsul!

    Fără a confunda parentingul blând cu parentingul permisiv, părinții ar trebui să țină cont de sfaturile unei mame celebre pe Instagram și să renunțe la pedepsele aspre...

    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede
    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

    Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele...

    Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””
    Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””

    Să pleci cu bebelușul în vacanță este o adevărată aventură, chiar și când mergi la un hotel de 5 stele all inclusive într-o țară faimoasă pentru condițiile...

    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?
    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?

    Micuțul tău are rău de mașină? Uite ce poți să faci ca să previi, dar și să tratezi răul de mișcare pentru ca al tău copil să se bucure, din nou, de drumul cu mașina.

    © 2024 Qbebe