Bebelușul tău vomită? Ce este normal și ce nu

Bebelușul tău vomită? Ce este normal și ce nu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vărsăturile sunt un fenomen care ne îngrijorează adesea, iar când vine vorba despre bebelușii noștri ne putem alarma considerabil. Din articolul de mai jos veți afla care sunt factorii ce pot favoriza apariția vomatului la bebeluși, când ar trebui să ne îngrijorăm cu adevărat și când nu, precum și ce ar trebui să facem pentru a ne asigura că micuții nu sunt în pericol din cauza vărsăturilor. Esențial este să ținem permanent legătura cu un pediatru, acesta fiind singurul care poate pune un diagnostic și ne poate prescrie un eventual tratament destinat acestei probleme a bebelușului nostru.

Care pot fi cauzele vomatului la bebeluși

Probleme ce țin de hrănire, în primele luni de viață
Vomatul constituie un reflex natural și poate apărea cu precădere până când sistemul digestiv al bebelușului se maturizează. Spre exemplu, partea care face legătura dintre stomac și esofag este încă slab dezvoltată și nu se închide bine. Dacă la adulți ea se contractă puternic, permițând ca hrana să se mențină mai bine în stomac, la bebeluși contracția există, dar nu este la fel de fermă. În aceste condiții, se poate întâmpla oricând ca, în timpul acestei contracții, laptele sau o altă hrană să revină spre esofag și astfel să apară vomatul.
Medicii spun că în special când stomacul bebelușilor este prea plin sau când se aplică asupra sa o ușoară presiune (de pildă, bebelușul stă mult prea sprijinit de umărul tău sau se apasă mai mult când stă pe burtică), există o posibilitate mai ridicată ca aceștia să vomite.

Bebelus murdar la gurita si sters

Prezența unei infecții virale sau bacteriene
De cele mai multe ori, infecțiile prezente la nivelul stomacului sau intestinelor bebelușului au printre principalele simptome și voma. De asemenea, anumite infecții situate la nivelul aparatului respirator pot favoriza și ele vomatul, cu atât mai mult cu cât bebelușul are exces de mucus și tușește puternic.
Există însă și infecții mai grave care pot declanșa voma la bebeluși. Printre acestea se numără acelea de pe tractul urinar, pneumonia sau meningita.

Răul de mișcare
Acesta apare când creierul primește informații contradictorii de la ochi și de la urechi. Poate interveni oricând, inclusiv în timpul călătoriilor cu mașina și are printre simptome greața și vărsăturile.

Obstrucțiile (ocluziile) intestinale
În special când voma apare brusc și este în cantitate mare, există posibilitatea să fie cauzată de obstrucție intestinală (o afecțiune a intestinului subțire și a colonului, constând în oprirea tranzitului intestinal). Ea este însoțită de constipație, vărsături, durere abdominală și constituie de cele mai multe ori o urgență chirurgicală.

Prezența unei stenoze pilorice
De obicei, această afecțiune apare în primele săptămâni de viață ale copilului. Vomatul este prezent în cadrul ei pentru că mușchiul ce poate conduce hrana dintre stomac spre intestine se îngroașă prea mult, ceea ce favorizează blocarea alimentelor.
Printre simptomele stenozei pilorice se numără și vomatul, ce apare de regulă după 30 de minute după ce bebelușul a mâncat. Vărsăturile pot fi ușoare la început, după care pot deveni severe. Alături de ele, poți să observi și alte simptome, cum ar fi foamea persistentă (bebelușul simte nevoia să mănânce la scurt timp după ce a vomat) sau constipația severă.
Întrucât stenoza pilorică presupune și alte manifestări periculoase, precum deshidratarea sau malnutiția, este necesar să iei cât mai repede legătura cu un specialist dacă bănuiești că bebelușul se confruntă cu ea. Această problemă se poate rezolva chirurgical.

Ingerarea de substanțe toxice
În anumite cazuri, vomatul la bebeluși poate să fie provocat de înghițirea unor substanțe toxice, precum un medicament. Dacă se întâmplă așa, solicită ajutor medical de urgență și mai ales ai grijă să nu arunci recipientul în care s-a aflat substanța respectivă, astfel încât echipajul medical să vadă exact despre ce este vorba pentru a putea interveni corect. Pentru a nu ajunge într-o asemenea situație, supraveghează-ți micuțul cu mare atenție, mai ales după ce a început să se deplaseze prin casă.

Ce este normal în legătură cu vărsăturile prezente la bebeluși

Când acestea apar în procesul de adaptare la alimentație
Bebelușii noștri trebuie să se adapteze la o mulțime de lucruri noi, printre care și hrănirea. Este firesc să dureze mai multe săptămâni până când ei se vor simți în largul lor când mănâncă, cu atât mai mult cu cât și sistemul lor digestiv începe să se maturizeze. Așa cum s-a precizat anterior, mușchiul ce face legătura între stomac și esofag nu este încă suficient dezvoltat, ceea ce favorizează vomatul la bebeluși curând sau imediat după ce au mâncat. Se poate întâmpla ca ei să vomite și laptele parțial digerat.
Ceea ce ne îngrijorează este că ei plâng în timp ce vomită, dar medicii ne asigură să nu ne facem probleme, întrucât regurgitarea și voma apărută după hrănirea cu lapte sunt normale și se vor ameliora în câteva luni. Cel mai mult vom sesiza această ameliorare după vârsta de 6 luni, odată ce micuții încep să stea mai mult timp în sus, iar gravitația le va fi de folos.

Nu este ceva alarmant dacă un bebeluș vomită după ce a plâns foarte mult
În special când bebelușul plânge mult după un acces de tuse puternic, presiunea care se exercită în corpul său poate să conducă la declanșarea vomatului. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi foarte mult, să urmezi tratamentul de tuse recomandat de medic și să te străduiești să-ți menții bebelușul cât mai bine hidratat.
De cele mai multe ori, un episod de plâns, cu tuse și cu vomă, va dispărea după aproximativ 6 ore. Practic, în decursul a 24 de ore, bebelușul ar trebui să se simtă din ce în ce mai bine.

Voma legată de răul de mișcare este și ea un fenomen care nu trebuie să ne sperie
În special răul de mașină este prezent la unii bebeluși și poate să predispună spre episoade de vomat. Această afecțiune se poate ameliora însă odată cu înaintarea în vârstă. Pentru a-l ajuta pe bebeluș să depășească o asemenea problemă putem să intervenim în felul următor:
• Să călătorim când bebelușul doarme
• Să avem grijă să nu-i dăm prea multă mâncare înainte de călătorie
• Să nu-l îmbrăcăm prea gros
• Să nu-l atrage cu tot felul de jucării sau obiecte pentru că răul de mișcare i se poate agrava mai mult
• Să avem grijă ca mașina să fie cât mai bine aerisită și să nu existe în ea mirosuri puternice
• Să nu fumăm în mașină
• Să ne asigurăm că bebelușul stă comod în mașină și că are o bună susținere a capului
• Îi putem pune muzică liniștitoare pentru a-i distrage cât mai mult atenția

Când vomatul bebelușilor noștri nu este normal

Dacă este provocat de o alergie alimentară
În general, acest tip de vomat apare la bebelușii a căror alimentație a început să se diversifice. Întrucât există posibilitatea ca bebelușul să fie alergic la un anumit aliment, voma poate fi o reacție de respingere a acestuia.Străduiește-te să identifici alimentul care ar fi putut să declanșeze alergia și discută cu pediatrul pentru a-l elimina din dieta bebelușului.
Când nu reușești să-ți dai exact seama ce ar fi condus la alergie, fii atentă la simptomele bebelușului și prezintă-le medicului cât mai detaliat, astfel încât acesta să poată pune un diagnostic precis.

Când voma este cauzată de o deshidratare, trebuie să ne alarmăm
Dacă voma este însoțită și de alte modificări, precum lipsa lacrimilor, pielea uscată, gura uscată și faptul că bebelușul a udat mai puțin de 6 scutece într-o zi, cel mai probabil este vorba despre deshidratare. Pericolul este mai mare pentru că episoadele de vomă vor accentua deshidratarea, prin pierderea de fluide. Cu atât mai mult cu cât sunt prezente diareea și febra, situația este mai gravă și trebuie să apelăm urgent la medic.
Când bebelușul vomită mult este posibil să ți se prescrie o soluție pe bază de electroliți (menită să restabilească fluidele pierdute, dar și mineralele și sărurile din organism), dozată în funcție de greutate și de vârstă.
În situația în care bebelușul vomită des (cam la fiecare 5-10 minute), nu îl forța să bea din soluția cu electroliți. Abia după ce se mai liniștește poți începe să-i dai câte 1 linguriță la fiecare 10 minute, timp de câteva ore. Dacă bebelușul suportă bine tratamentul, poți să încerci să-i oferi câte 2 lingurițe la fiecare 10-15 minute. Continuă așa până când bebelușul se oprește din vomat. În schimb, dacă bebelușul vomează și această soluție, contactează urgent medicul.

Mama ce ii da bebelusului ceva in lingurita

Ceea ce îți va interzice medicul va fi să-i dai bebelușului supă sau suc de fructe. Acestea nu îl vor rehidrata așa cum trebuie și pot să conducă iar la apariția vomei, în loc să o stopeze.
Pe măsură ce bebelușul își revine, încearcă să-i reintroduci în alimentație cantități mici de lapte (de la sân sau praf).

Prezența urmelor de bilă sau de sânge în vomă este un motiv de îngrijorare
În ceea ce privește urmele de bilă (voma are nuanțe de verde), ele pot fi o dovadă a faptului că bebelușul poate suferi de ocluzie intestinală. Singura soluție este să ceri cât mai repede ajutorul unui medic!
Referitor la prezența sângelui în vomă, doctorii spun că nu este ceva ieșit din comun când este vorba despre câteva picături din voma bebelușilor care sunt în primele zile de după naștere. Astfel, ei pot să le elimine pentru că s-a întâmplat, în timpul nașterii, să înghită și puțin sânge.
În schimb, dacă este vorba despre sângele vizibil în voma bebelușilor care au fost alăptați natural în primele zile de viață, ar trebui să ne îngrijorăm și să ne dăm seama că acesta nu are o poziție corectă la sân. Din acest motiv, sfârcurile se pot crăpa și sângera. Voma bebelușului va fi, în acest caz, în nuanțe de roz sau roșu deschis. Ea nu îi va fi însă dăunătoare. Într-o asemenea situație, este foarte important să te străduiești să încerci mai multe poziții de alăptat, până când o vei găsi pe cea mai bună.

Mama ce isi tine in brate bebelusulCum ar trebui să procedăm pentru a putea preveni, pe cât posibil, vărsăturile bebelușului

Nu putem evita mereu ca bebelușul nostru să nu se îmbolnăvească și după aceea să vomite, dar stă și în puterea noastră să luăm unele măsuri, menite să-l ajute să se simtă mai bine. Iată ce am putea face:
Dacă observi că bebelușul vomită repede după ce a mâncat, încearcă să-i dai înghițituri mai mici- Vezi cum se simte după ce ai procedat așa și ai grijă să-l încurajezi să elimine aerul după masă. În plus, ține-l cât mai mult ridicat după ce a luat masa, permițând hranei să se digere înainte de a-l reașeza în poziție orizontală.
În cazul în care este vorba despre vomatul din cauza răului de mașină, nu faceți călătorii prea lungi și luați pauze dese, în care bebelușul să aibă ocazia să ia și aer curat- Dacă bebelușul s-a familiarizat bine cu hrana solidă, nu uita că este important să aibă ceva în stomac înainte să plecați la drum. De asemenea, asigură-te că va consuma și lichide, dar cu moderație, în înghițituri mici.
Când este vorba despre voma provocată de tuse excesivă, cu acumulare de mucus, încearcă să-l hidratezi cât mai bine pe cel mic și, la nevoie, poți apela și la un dispozitiv de eliminare a mucusului- Chiar dacă acesta nu va deloc încântat, vei vedea că se va simți treptat mai bine, iar accesele de tuse nu vor mai fi atât de puternice încât să poată provoca și vărsături
În situația în care bebelușul se hrănește cu lapte praf, nu insista să i-l schimbi sperând că așa nu va mai voma- Una dintre greșelile pe care le putem face din acest punct de vedere este să le dăm bebelușilor un lapte praf mai gros. În realitate, nu așa vom stopa din episoadele de vărsături de după masă și, mai mult decât atât, putem să-l predispunem către o altă problemă: o constipație severă

Care sunt semnele care ar trebui să ne trimită cu bebelușul la doctor, în cazul în care este vorba despre un episod de vomă

Primul lucru pe care trebuie să-l evităm este să-i dăm bebelușului medicamente menite să stopeze voma, fără să consultăm un doctor. Numai acesta poate să ne spună exact cum ar trebui să procedăm pentu a ne ajuta bebelușul.
Ar trebui să solicităm ajutor medical în următoarele situații:
• Bebelușul are mai mult de 24 de ore de când vomită
• Este mai mic de 3 luni și are febră egală sau mai mare de 37, 7 (măsurată la nivel rectal)
• Este mai agitat ca de obicei
• Dă semne de deshidratare- De exemplu, nu a urinat suficient (au trecut mai bine de șase ore de când i-ai schimbat scutecul), urina este închisă la culoare, este letargic, are gura și pielea uscate
• Vezi că în vomă este sânge- Câteva picături nu sunt motiv să te alarmezi, întrucât poate fi vorba de forțarea esofagului în demersul de a voma sau bebelușul și-a mușcat limba. În schimb, dacă este vorba despre mai mult sânge, poate fi ceva foarte serios. Dacă sângele are culoarea maro, solicită ajutor de urgență!
• De mai multe ori s-a întâmplat ca bebelușul să vomite puternic la aproximativ o jumătate de oră după ce a mâncat- Vizita la medic te poate lămuri dacă este sau nu vorba despre stenoză pilorică

Citește și:  Varsaturile la sugari

Când este necesar să mergem cu bebelușul la urgențe

În unele situații, este necesar să chemăm imediat ambulanța. Printre acestea se numără:
• Bebelușul are semne de deshidratare severă- Este foarte letargic, nu mai reacționează la stimuli, membrele sunt reci, pielea este palidă și foarte uscată
• Are dificultăți de respirație
• Este crispat și pare că îl doare foarte tare ceva
• În voma sa ai văzut sânge sau urme de bilă (are o nuanță verzuie) - Poate fi vorba despre un blocaj intestinal
• Abdomenul este mai rigid și mai inflamat ca de obicei
• Bebelușul vomită puternic, de mai multe ori, după ce a suferit o lovitură la cap

Voi știați când ar trebui să ne îngrijorăm cu adevărat și când nu ar trebui să ne alarmăm când este vorba despre vărsăturile bebelușului?

Citește și: Varsaturile la copii: informatii complete

Surse:
www.babycenter.com, www.boldsky.com, www.kidspot.com.au,www.romedic.ro

Articolul urmator
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!
Apel pentru străinii care îmi ating bebelușul: copilul meu nu este o jucărie!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

    Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal
    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal

    Sophie spune că cei din jur sunt se îngrozesc când văd că încă își alăptează fiica de 7 ani, dar nu îi pasă. Ea spune că, atâta vreme cât...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    © 2025 Qbebe