Bebelusul cu toxoplasmoza la nastere

Bebelusul cu toxoplasmoza la nastere

Irina Olteanu - Redactor Senior

Bebelusul cu toxoplasmoza reprezinta un caz mai rar intalnit dar complicatiile asociate pot afecta grav dezvoltarea sa. Sa aflam impreuna care sunt simptomele bebelusului cu toxoplasmoza si cum poate fi acesta tratat.

Bebelusul cu toxoplasmoza - definitie

Toxoplasmoza dobandita la nastere poarta denumirea de toxoplasmoza congenitala si reprezinta un grup de simptome care apar cand un copil nenascut (fat) este infectat cu parazitul Toxoplasma gondii prin intermediul placentei materne. Pot aparea inainte de nastere avort spontan si chiar deces intrauterin (ulterior putand fi afectate sever vederea, auzul, motricitatea, cognitia etc.). Cand o femeie insarcinata (chiar si asimptomatica) se infecteaza cu toxoplasmoza in timpul sarcinii si ramane netratata, exista un risc de a transmite infectia catre fatul in crestere, statisticile indicand ca bebelusii infectati in timpul primului trimestru de sarcina tind sa prezinte cele mai grave simptome. Riscul de aparitie a toxoplasmozei la bebelus este de 15-20% in cazul infectarii in primul trimestru in comparatie cu 60% in cel de-al treilea (conform Spitalului Pediatric Boston).

In cazul in care infectia a fost contractata de mama inainte de sarcina, mai rar o transmite copilului deoarece atat organismul ei (si in consecinta si al fatului) au dezvoltat imunitate la aceasta. Totusi infectia apare in cazul unei femei care a fost anterior infectata si devine imunocompromisa, iar infectia este reactivata, regula fiind sa se astepte cel putin 6 luni dupa o infectie cu toxoplasmoza inainte de sarcina. Din punct de vedere statistic, doar in SUA se inregistreaza anual intre 400-4000 cazuri.

Bebelusul cu toxoplasmoza - cauze

Dupa cum am mentionat anterior, infectia este transmisa de la mama la fat fie in timpul sarcinii, fie in cursul travaliului sau nasterii. Pentru mama infectia se prezinta in general cu simptomatologie usoara, chiar poate lipsi complet. Modul in care parazitii pot fi contactati poate varia. Astfel, va puteti contamina fie prin consumul de carne/produse din carne slab preparata sau nepreparata termic, prin consumul de apa (infestata cu paraziti sau cu oua) si, cel mai des, prin atingerea solului contaminat sau a fecalelor pisicii si apoi atingerea gurii. Cu toate acestea, statisticile indica faptul ca prezenta unei singure pisici in gospodarie nu prezinta un risc semnificativ (in comparatie cu mai multe), iar daca aveti posibilitatea sa apelati la o alta persoana pentru a curata nisipul pisicii toxoplasmozape durata sarcinii, riscul de infectare este extrem de redus. S-a constatat si ca femeile infectate cu toxoplasma prezinta si sanse mai mari de a naste baieti (72% procent) in comparatie cu restul (procent de 51%)

Bebelusul cu toxoplasmoza - simptome

In primul rand, aproximativ jumatate din bebelusii infectati cu toxoplasmoza se nasc prematur (procent de 50%) si cei care au un grad mai scazut de afectare pot sa nu prezinte deloc simptome sau probleme timp de cateva luni sau chiar ani (procent de 90%), iar cei cu infectii grave in primele 6 luni de viata. Insa, trebuie sa retineti ca, daca nu este tratata, aproape toate complicatiile (in special la ochi) vor surveni mai tarziu in adolescenta.

Iata care sunt simptomele cel mai des intalnite:

- ficat si splina marite
- diaree si varsaturi
- afectare oculara datorata inflamarii retinei sau a altor parti ale ochiului
- probleme cu hranirea
- pierderea auzului
- icter (piele galbena) din cauza nivelului ridicat de bilirubina si anemie
- greutate scazuta la nastere (restrictia cresterii intrauterine)
- iritatia pielii (pete mici rosii sau invinetire) la nastere
- probleme cu vederea
- uneori sunt afectate si creierul (pot fi prezente calcificari intracraniene din cauza parazitilor) si sistemul nervos si pot aparea tonusul muscular scazut, convulsii si dizabilitate intelectuala

Bebelusul cu toxoplasmoza - diagnostic

La nastere medicul va examina copilul incercand sa identifice simptomele mentionate anterior, hidrocefalia (lichid in creier), limfo-adenopatie (nodule limfatici inflamati) sau chiar macrocefalie (cap anormal de mare)/microcefalie (cap anormal de mic). In timpul sarcinii testele efectuate presupun analiza lichidului amniotic (reactie polimerazica in lant), ecografii (pentru identificarea hidrocefaliei) si cel mai adesea, teste de sange urmate de dozari de anticorpi (teste de sange care evidentiaza prezenta unei reactii autoimune si nu a bolii in sine) care se repeta periodic pe timpul sarcinii daca gravida nu este imunizata. In cazul in care femeia este pentru prima data expusa la parazit in timpul sarcinii, riscul de afectare al fatului este mult mai mare.

Problema cel mai des intalnita pe care le prezinta unele din testele disponibile este faptul ca deseori evidentiaza false rezultate pozitive sau negative (ecografiile si testarea lichidului amniotic). Exista si posibilitatea analizarii AND-ului prezent in lichidul amniotic, dar costurile in cazul acestui test sunt extrem de ridicate.

Dupa nastere, daca sunt prezente simptome ale toxoplasmozei congenitale, doctorul poate efectua unul sau mai multe din testele: test de anticorpi ai sangelui din cordonul ombilical sau din lichidul spinal al bebelusului, teste de sange, examinare oftalmologica, examinare neurologica, tomografie sau RMN a creierului.

Bebelusul cu toxoplasmoza - complicatii

Cel mai adesea includ hidrocefalie, orbire sau dizabilitate vizuala severe, dizabilitate intelectuala sau alte probleme neurologice si depind in primul rand de severitatea infectiei.

Bebelusul cu toxoplasmoza - tratament

Spiramicina poate trata infectia prezenta la mama gravida, pirimetamina si sulfadiazina pot trata infectia fetala (diagnosticata in timpul sarcinii). In plus, se administreaza uneori si acid folic pentru a proteja maduva de efectele adverse ale medicatiei.

Pirimetamina, sulfadiazina si leucovorin timp de un an (alaturi de acid folic) se administreaza copiilor dupa nastere si de asemenea steroizi daca vederea este in pericol sau daca nivelul de proteine din lichidul spinal este ridicat.

Prognosticul depinde de severitatatea infectiei si de momentul in care se intervine medicamentos. Deoarece sistemul imunitar al unui copil nu se dezvolta complet in timpul primului an de viata, este extrem de greu de eradicat chisturile pe care parazitul le formeaza in tot corpul cu medicamente antiprotozoare. Din pacate, afectarea vederii poate aparea chiar si la 30 de ani sau mai mult dupa nastere, iar 80% din bebelusii cu toxoplasmoza congenitala vor dezvolta si probleme cu vederea si dificultati in invatare.

Pentru a preveni aparitia acestui boli este important de respectat regulile de igiena de baza in ce priveste spalarea mainilor si prepararea hranei, evitand alimentele nepreparate termic corespunzator. In plus, femeile gravide trebuie sa fie testate si sa evite contactul cu litiera pisicii pe perioada sarcinii sau cu alte materiale potential contaminate (inclusiv insecte).

Sursa imagine: en.citizendium.org

Surse: www.nlm.nih.gov; http://en.wikipedia.org; www.healthline.com; http://kidshealth.org

Articolul urmator
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a născut „gata de școală”. Bebelușul care a cântărit aproape 6 kilograme la naștere
    S-a născut „gata de școală”. Bebelușul care a cântărit aproape 6 kilograme la naștere

    O femeie de peste granițe a născut un bebeluș „pregătit pentru școală”. Cel puțin așa au glumit medicii care au ajutat-o pe această să îl aducă pe lume pe...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    O poveste de naștere cu final fericit. "Am născut în 40 de secunde. Nu am fost nevoită să împing deloc, bebelușul a ieșit singur"
    O poveste de naștere cu final fericit. "Am născut în 40 de secunde. Nu am fost nevoită să împing deloc, bebelușul a ieșit singur"

    Datorită unei afecțiuni rare de care suferă, o femeie a dat naștere copilului pe care îl purta în pântece în mai puțin de un minut. Mama a uimit cadrele medicale...

    Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut
    Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut

    Printre gândurile care nu îi dau pace unei viitoare mame se leagă și cele care țin de apariția unor complicații la naștere. În aceste condiții, nu este exclus să se...

    Asistenta mi-a adus bebelușul greșit la naștere. Gestul ei mi-a schimbat viața
    Asistenta mi-a adus bebelușul greșit la naștere. Gestul ei mi-a schimbat viața

    Lucy și soțul ei, Ross, încercau de mult timp să conceapă un copil, iar când au aflat că așteaptă gemeni, au fost în culmea fericirii. Ecografia a arătat că vor...

    O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere
    O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere

    Dorința de a avea mulți copii este atât de mare pentru unele cupluri, încât sunt dispuse să încerce orice pentru a-și îndeplini acest vis. Așa s-a...

    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”
    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”

    Nimic nu a pregătit-o pe această mămică de peste granițe pentru afecțiunea misterioasă cu care s-a născut băiețelul ei. Deși micuțul a venit pe lume la termen și a primit nota...

    Andreea, o tănără mămică de doar 30 de ani a murit la naștere, cu bebelușul în pântec, într-un spital din Italia
    Andreea, o tănără mămică de doar 30 de ani a murit la naștere, cu bebelușul în pântec, într-un spital din Italia

    Tragedie cumplită într-o familie de români din Italia. Andreea, o tânără româncă a murit fulgerător într-un spital din Italia, unde a mers să își...

    © 2025 Qbebe