Canuta pentru bebelusi, ce trebuie sa stii?

Canuta pentru bebelusi, ce trebuie sa stii?

Roxana Cristea

Canuta pentru bebelusi il ajuta pe pitic sa treaca mai usor de la biberon la o cana normala. In general, cana pentru bebelus are un pai sau un cioc perforat. Unele au si manere, pentru a-l ajuta pe copil sa tina mai bine canuta. Important este ca aceasta canuta sa nu fie folosita prea mult timp, deoarece pot sa aparea cariile dentare, balbaiala sau intarzierea vorbirii. Atunci cand puiutul tau este pregatit, inlocuieste canuta bebelusului cu o cana obisnuita. Iata ce trebuie sa stii despre canuta bebelusului.

Ce este o canuta pentru bebelusi?

Canuta pentru bebelus este o canuta de formare, de obicei din plastic, cu un pai sau un cioc, care permite piticului sa bea fara sa verse sau sa se ude.canuta bebelusului Cand nu este folosita, canuta bebelusului sta foarte bine inchisa, ferita de microbi, pentru ca este prevazuta cu un capac rotativ de protectie. Cana pentru bebelusi este accesibila si foarte usor de gasit. De asemenea, poti alege canuta dintr-o varietate de forme si modele, colorate in nuanta preferata a bebelusului. Vezi mai multe modele de canute pentru bebelusi pe magazinvavianpharma.ro .

Canuta pentru bebelus poate fi o modalitate foarte buna de a face tranzitia de la alaptarea la san sau de la biberon la bautul dintr-o cana obisnuita.
De asemenea, aceste canute pot imbunatati coordonarea mana-gura si ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine.

Cand copilasul are abilitatile motorii sa "manuiasca" o cana, dar nu are aptitudinile necesare pentru a bea dintr-o cana normala fara sa verse lichidul, canuta pentru bebelusi ii poate da o oarecare independenta, pastrand perfect uscate hainele bebelusului si zona in care acesta se desfasoara.

Cand ar trebui sa introducem canuta pentru bebelusi?

Medicii spun ca piticii ar trebui incurajati sa folosesca o ceasca normala atunci cand sunt pregatiti sa o faca. Intre timp, canuta pentru bebelus poate fi folosita inca de la 6 luni. Asta nu inseamna ca toti bebelusii vor putea sa o foloseasca la o varsta asa de frageda. Unii copii nu sunt interesati de aceasta canuta pana la prima aniversare. Daca vrei o medie de varsta... cei mai multi bebelusi incep sa foloseasca aceasta canuta pe la 7-9 luni.

Pentru a-ti proteja copilul de cariile dentare, este recomandat ca atunci cand se poate (esti acasa cu copilul si poti face fata unui "accident" care se lasa cu haine ude, o ceasca sparta etc.) copilul mai mare de un an sa foloseasca o cana normala sau o ceasca obisnuita.

Medicii spun ca aceasta canita pentru bebelus trebuie introdusa inainte de varsta de un an.

Care este cel mai bun mod de a trece la o canuta pentru bebelus?

Este posibil ca bebelusul tau sa accepte aceasta canuta speciala imediat. La fel de posibil este ca aceasta sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu acest nou "accesoriu" de baut. Pentru a face trecerea mai usoara de la biberon la o cana pentru bebelusi, poti pune in practica urmatoarele idei:
- Incepe cu o canuta pentru bebelusi care are partea de scurgere din silicon moale, maleabil, care sa semene cu tetina biberonului. Se va simti mult mai familiar cu o astfel de canuta decat cu una care are partea de scurgere din plastic dur;
- Arata-i copilului cum sa ridice canuta la gura si cum sa bea;
- Da-i timp copilului sa se obisnuiasca si sa deprinda tehnica. Pune-i apa in canuta si da-i-o sa se joace cu ea, chiar daca vor sari cativa stropi in jurul lui.
- Incearca mai multe modele, pana gasesti unul care sa fie pe placul bebelusului. Pentru inceput, alege o canuta cu supapa, pentru ca bebelusul sa nu verse lichidul din ea.

Daca o alegi o canuta pentru bebelus din plastic, iti trebuie una fara bisfenol A, vezi pe eticheta sa scrie ca nu contine BPA sau 0%BPA (bisfenol A este o substanta periculoasa pentru bebe).
90% dintre canutele pentru bebelus sunt fara bisfenol A, dar pentru a fi sigura ca bebe este ferit de microbi si substante daunatoare, inlocuieste canuta daca aceasta este zagariata sau deteriorata. O canuta cu zgarieturi poate avea bacterii si daca are BPA, pot fi eliberate cantitati mici de produs chimic.

Ce trebuie sa faci daca bebelusul refuza canuta pentru bebelus?

Bebelusii au tot felul de motive pentru a respinge ceva nou, in general si o canuta pentru bebelus, in special. Unii copii prefera sa treaca de la sanul mamei direct la bautul dintr-o ceasca. Nu este nicio problema daca bebelusul va refuza canuta bebelusului. Daca tu vrei neaparat sa-l obisnuiesti sa bea din aceasta canuta, te poti folosi de urmatoarele trucuri:
- pune pe ciocul canutei lapte matern sau formula de lapte, unii copii au nevoie de un indiciu;
- arata-i copilului ca gura de scurgere este ca o tetina de biberon. Atinge-i cerul gurii cu ciocul canutei pentru a stimula reflexul de supt;
- daca, in mod obisnuit, copilul bea un biberon intreg, da-i din biberon doar jumatate si cealalta jumatate din canuta;
- ofera-i copilului un pai sau o canuta pentru bebelus cu pai, sunt mai usor de utilizat decat cele cu "cioc";
puterea exemplului poate functiona si de aceasta data. Ia-ti si tu o astfel de canita si bea din ea, sorbind cu zgomot... probabil copilul te va imita.
- schimba canutele pana gasesti una potrivita (nu sunt scumpe, asa ca nu te va costa mult). Pentru mai multa distractie, lasa-ti copilul sa aleaga de fiecare data.

Canuta pentru bebelus - contraindicatii

Nu-i da unui bebelus in patut, la culcare, suc sau lapte dintr-o canuta. Zaharurile pot ramane in gura si pot provoca probleme - carii- dentare. Nici atunci cand merge, se plimba, alearga nu este indicat sa consume sucuri si lapte. Atunci cand ii este sete, cel mai bine este sa-i pui apa in canuta.

Curata bine canuta pentru bebelus, insista in zona paiului sau a ciocului si inzona capacului. Lichidul poate ramane in aceste zone si se pot dezvolta bacterii si mucegai. verifica periodic valvele si capacele sa nu aiba mucegai.

Nu-i da copilului mai mic de un an lapte de vaca in canuta.

Nu te astepta ca aceasta canuta pentru bebelus sa-ti intarce copilul. Multi parinti prefera sa-si vada copilul cu o canuta pentru bebelus in mana decat cu un biberon si pot avea dreptate, avand in vedere ca pericolul de a face carii dentare este mai mic in cazul canutei decat in cazul biberonului.

Modele de canute pentru bebelusi

Surse: babycenter.com; webmd.com; wholesomebabyfood.momtastic.com.

Articolul urmator
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

    Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    © 2024 Qbebe