Este important de stabilit inca de la inceput diferenta intre oamenii exclusiv vegetarieni si cei ovo-lacto-vegetarieni. Ouale si lactatele au importanta lor in alimentatie. „Nu cunosc pe nimeni care sa fie exclusiv vegetarian”, marturiseste medicul pediatru Rodica Nanu.
CAT DE IMPORTANTA ESTE CARNEA?
Omul este prin natura lui omnivor, facut sa manance atat fructe si legume, cat si carne. E adevarat ca sunt alimente precum mazarea, nautul, fasolea si soia care asigura cu succes necesarul de proteine, dar sunt mai slab calitative decat cele animale.
Principalele riscuri ale regimului vegetarian aplicat unui bebelus sunt anemia si distrofia musculara (muschii sunt slab dezvoltati). „Este un risc sa nu-i dai proteina animala unui copil sub 5 ani”, spune ferm medicul pediatru Rodica Nanu.
„Peste 60% dintre copiii de un an prezinta un grad de anemie”, explica in continuare Nanu. Concluzia apartine studiilor realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) Alfred Rusescu din Capitala, desfasurate pe o perioada de 14 ani (1991-2005). In aceste conditii, un copil crescut vegetarian este si mai expus anemiei.
|
|
|
CONDITIILE UNUI REGIM VEGETARIAN PENTRU BEBE
Ramane totusi intrebarea: „Se poate creste un bebelus vegetarian?”. Raspunsul medicului pediatru Rodica Nanu este simplu - „DA!, dar cu mare atentie”.
|
1. Varietatea alimentatiei
„De la morcov si albituri pana la sparanghel, legumele trebuie sa fie variate si bine asortate”, recomanda Nanu. Pediatrul a fost placut impresionat cand a luat pranzul intr-o comunitate de ovo-lacto-vegetarieni din motive religioase. „Am mancat carnati si piftie din vegetale si au fost foarte bune”, povesteste cu entuziasm Rodica Nanu.
2. Analize regulat
Analizele repetate la fiecare 6 luni sunt necesare pentru un copil vegetarian. Astfel se poate depista din timp anemia, dar si alte carente de vitamine si minerale.
|
3. Suplimentare cu fier si vitamine
Regimul vegetarian este slab in vitamina B12, esentiala pentru buna functionare a organismului, dar care se gaseste in mod natural doar in alimentele de origine animala: carne, ficat, lactate si oua. Deficitul de fier este o alta problema. Suplimentarea la bebelusi incepand cu varsta de 5-6 luni este necesara chiar si pentru cei nevegetarieni. Anemia se constata in urma unei analize de sange (luat din buricul degetului chiar) si se trateaza conform indicatiilor medicului pe o perioada de minimum 6 luni. Apoi se repeta analiza si, la nevoie, se continua adminnistrarea. Pentru a trata preventiv, se da zilnic fier timp de 3 luni.
4. Alaptarea este importanta
Pediatrul Rodica Nanu sustine importanta alaptarii copilului. La cel vegetarian, aceasta este si mai necesara. In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca intarcarea copilului sa se faca la 2 ani si peste.
Laptele de soia – o solutie?
Pediatrul nu recomanda inlocuirea laptelui matern sau formula cu cel de soia. „Introducerea lui dezvolta foarte usor alergii la soia”, considera Nanu. Totusi, pentru cei care au intoleranta la proteina din laptele de vaca, laptele de soia poate fi o solutie. Insa trebuie fortificat cu vitamine si minerale.
EXEMPLE DE COPII VEGETARIENI
Printre pacientii micuti ai Rodicai Nanu sunt si ovo-lacto-vegetarieni. Sunt dezvoltati normal si sanatosi. In plus, chiar una din nepoatele ei este ovo-lacto-vegetariana. „Are 21 de ani. Nu a mancat niciodata carne pentru ca nu i-a placut. Cand era mica o scuipa imediat!”, isi aduce ea aminte. Precizeaza ca e sanatoasa tun si ca nu a avut niciodata anemie.
De asemenea, medicul povesteste cu placere despre vizita in comunitatea de ovo-lacto-vegetarieni pe care a facut-o cu ani in urma. „Niciunul nu a mancat carne in viata lui, dar bucataresele erau atat de pricepute sa combine fructele si legumele, incat asigurau un regim variat. Unele aveau doar 18 ani, dar erau doctori in nutritie”, mai spune ea.
Riscurile regimului vegetarian scad daca este inclus unui copil de peste 5 ani, „mai ales daca este facut inteligent, sa combine si sa varieze foarte bine legumele”, precizeaza pediatrul. „Sub 5 ani este bine ca alimentatia sa contina si carne. Dar atentie, nu pui indopati cu antibiotice si hormoni, ci pe cat posibil crescuti in aer liber”, adauga Nanu.
Tu ai inclus un regim vegetarian bebelusului tau? Atunci povesteste si celorlate mamici aici pe Qbebe.ro