Nicio mamica nu ar trebui sa paraseasca maternitatea fara sa stie cum sa infese bebelusul. „Impachetarea" confortabila recreeaza cumva mediul cald din burtica mamei si permite copilului sa sa simta in siguranta. Infasat corect, copilul se calmeaza mai repede si adoarme mai usor. Bebelusul va dormi mai mult si se va odihni mai bine daca este infasat deoarece nu isi poate agita manutele si piciorusele. De asemenea, datorita caldurii de care beneficiaza prins in scutec, corpul bebelusului isi regleaza mai usor temperatura.
In plus, un bebelus infasat este mai usor de purtat in brate, nu se poate zgaria deoarece are manutele imobilizate si se poate concentra asupra sanului fiindca manutele nu ii distrag atentia.
Medicii pediatri sunt de parere ca bebelusul trebuie infasat in primele doua luni, pana cand deprinde abilitatea sa se rostogoleasca. Din acel moment, infasatul devine periculos pentru ca apare riscul de sufocare. Daca in acest interval, copilul nu mai vrea sa fie infasat, te va anunta prin stari de agitatie si crize de plans. Trebuie sa stii ca bebelusii au nevoie de timp sa se acomodeze cu infasatul. Pentru inceput, ii poti lasa mainile libere astfel incat sa aiba mai multa libertate de miscare.
Cum se infasa corect bebelusul
1. Pune scutecul de finet pe pat in forma de romb cu coltul de sus indoit in interior. Aseaza apoi copilul pe scutec, avand grija ca varful indoit sa ajunga la nivelul umerilor astfel incat sa poti forma o caciulita din marginea superioara.
2. Acopera fruntea bebelusului cu marginea superioara a scutecului, formand doua aripioare laterale.
3. Ia coltul din stanga al scutecului si indoaie-l pe langa bebelus.
4. Dupa ce te-ai asigurat ca manuta din stanga este intinsa pe langa corp, trece coltul peste corpul copilului, lasand libera manuta din dreapta.
5. Ridica coltul de jos al scutecului peste copil.
6. Indoaie apoi coltul din dreapta al scutecului pe langa manuta copilului.
7. Dupa ce ai intins manuta din dreapta pe langa corp, ia coltul si trece-l peste corpul copilului, prinzandu-l la spate.
Este foarte important sa inveti cum se infasa in mod corect un bebelus. Patura ori scutecul trebuie sa fie confortabila (confortabil), in niciun caz stramta (stramt). Daca il infesi prea strans, risti sa-i afectezi incheieturile si cartilajul moale de la solduri si sa ii provoci displazie de sold. Ai grija ca infasatul sa nu ii afecteze circulatia sangelui sau gradul de confort. Asigura-te ca lasi suficient spatiu de manevra pentru ca bebelusul sa poata indoi picioarele. Atentie! Mainile, in schimb, trebuie fixate ferm pe langa corp. Totodata, fii atenta sa nu-l imbraci prea gros daca-l infesi ori sa nu folosesti o paturica prea calduroasa pentru ca se va supraincalzi. Iar daca micutul doarme cu voi in pat, este mai bine sa nu-l infesi deloc!
Unele voci medicale contesta infasatul din considerentul ca ar inhiba anumite miscari reflexe. De aceea, nu recomanda infasarea bebelusului dupa caderea cordonului ombilical.
Ce cred mamele despre infasat
„David al meu este un spirit liber. Nu a acceptat nicio secunda sa i se limiteze cumva miscarile. Nu am putut sa-l infas nicicum. Dar nici nu a fost nevoie, ca sa fiu sincera. A dormit intotdeauna bine, iar daca avea vreo criza de colici, il linisteam plimbandu-l sau atasandu-l la san", ne marturiseste zambind Adela.
„Pe Alexandra am infasat-o vreo doua-trei luni pentru ca am nascut-o prematur. Infasatul era strans ca sa nu consume energie si sa ii pastreze temperatura corpului. Ii faceam chiar cazemata din perne", ne spune Eca.
„Cand era Denisa bebelus, exista convingerea ca trebuie sa infesi copilul daca vrei sa aiba picioare drepte. Prin urmare, am chinuit-o cateva saptamani de teama sa nu cumva sa iasa cracanata si sa ma simt vinovata mai tarziu. Acum, domnisoara fiind, zambim deseori pe tema asta. Dar, sincer, cred ca orice mama ar fi facut la fel oricat de putin credibil ar fi parut", isi aminteste Roberta.
„Eu sunt de parere ca bebelusul trebuie lasat liber. Nu-l ajuta cu nimic daca-l leg fedeles. Daca plange, il plimb, iar ca sa nu se raneasca, ii tai unghiutele", considera Cristina, mama lui Luca.
„La noi in familie, toate generatiile au fost infasate. Si eu am „impachetat-o" pe Alissia mai mult ca sa pastrez traditia. Am invatat de la bunica si de la mama ca bebelusul infasat doarme mai bine si suge mai eficient de la san. Iar fetita mea confirma acest lucru", zambeste Maria.
Pentru mamele care nu doresc sa infese bebelusii, specialistii ofera alternativa invelirii cu o paturica si, mai ales, contactul piele la piele.
Citeste si:
100 de intrebari si raspunsuri pentru prima luna de viata a bebelusului
Ingrijirea bebelusului: cele mai importante rutine
Ingrijirea bebelusului: greselile parintilor care ii pot afecta sanatatea
Surse:
„Esential pentru bebelusul tau", Robert Needlman, dr. Spock
„Cum sa cresti un superbebe", Roberta Miller
http://www.babycenter.com/
http://www.parenting.com/
www.healthychildren.org