Rutina de somn
Pentru a creste mare si sanatos, bebele are nevoie in primul rand de somn. De obicei micutul se trezeste de dimineata pe la orele 6:00 sau 7:00, este gata pentru prima papica. Abia mai tarziu, pe la 8:00-9:00 poate avea o noua runda de somn. Urmatoarea runda ar putea fi pe la orele 13:00 dupa-amiaza. Atunci s-ar putea sa doarma ceva mai mult. Dupa papa si o scurta joaca, mai poti sa il pui la un puiut de somn pe la orele 17:00. Ultimul somnic este cel de noapte si poti sa il pregatesti deja pe la 20:00-21:00.
Durata somnului si-o "stabileste" el, si tu nu poti sa faci decat sa iti inregistrezi (iti poti nota intr-un carnetel) aceste ore. De altfel acest lucru este important pentru ca si tu, nu-i asa, iti faci programul in functie de rutina lui. Sigur ca tu nu poti decat sa ii induci somnul (atunci cand vine ora de somn), leganandu-l, spunandu-i o poveste, facandu-i o baita calda sau un masaj.
Daca sunteti plecati de acasa, este bine sa incerci sa respecti rutinele pe care le-ai format pana acum, cu orice pret. Somnul de dimineata cel de la 9, sau cel de seara de la orele 17:00 se intampla adesea sa fie cele mai scurte, in jur de 15-20 de minute. Daca se intampla sa fiti undeva in oras, ar fi bine sa iei in carucior si jucaria lui preferata (eventual daca are una cu care adoarme), pentru a avea cel putin un element familiar, de la el de acasa, in preajma si sa inteleaga ca este "ora de somn".
Sigur ca rutinele nu sunt "batute in cuie", mai importanta este legatura dintre tine si bebe si cat de bine "colaborati" in formarea acestor rutine. Ingrijirea bebeluslui te va invata si pe tine o multime de lucruri legate de disciplina si iti vei aminti, in caz ca ai uitat, cat de necesara este. Pana la varsta de 4 luni, micutul insa trebuie sa se obisnuiasca cu aceste rutine si sa le "stie" singur.
Rutina de baita
Baita reprezinta adesea un „element" de inducere a somnului, pregatitor. Este foarte important pentru igiena dar si pentru a-l face pe bebe sa doarma cat mai mult si bine. Sunt mame care fac baita zilnic bebelusului inainte de somnul de seara, in jur de ora 19:00. Asta depinde si de cat mult ii place bebelului sa stea in apa. Baia calda relaxeaza foarte mult, il poate molesi pe bebe si astfel ai sanse mari sa ii induci un somn mai lung si neintrerupt... Uneori poti folosi sapunel si gel, dar poate ca nu ar fi recomandat sa le folosesti zilnic.
Pentru a-l face pe bebe sa indrageasca baita, foloseste-te de toata creativitatea copilului din tine. Canta-i un cantecel cu ratuste, chiar cumpara-i ratuste din plastic sau alte jucarele pe care le poti baga in apa, fara sa le deteriorezi. Vorbeste mult cu el si spune-i de fiecare data in timp ce ii faci baita ce faci, de ce il speli, unde il speli: „spalam si burtica, si piciorusele baietelului ca sa fie curatel...".
Atunci cand bebelusul a facut scaun, in loc sa folosesti servetele umede, care creeaza de cele mai multe ori iritatii, poti sa ii faci o baita scurta, pentru o mai buna igiena. Nu uita ca rutina de baie pentru bebe implica folosirea unor produse cu Ph neutru care sa curete cu blandete si eficient, pielea fragila a copilului tau.
Rutina de papa
De multe ori se intampla ca bebele tau sa se trezeasca flamand de dimineata si de aceea, plangand. Asta inseamna ca prima masa va fi in jurul orei 7. Tu ar trebui sa te trezesti ceva mai devreme ca sa ii pregatesti biberonul, in caz ca ati renuntat la varianta cu laptele matern. A doua masa ar trebui sa fie in jurul orei 13:00, asta daca nu mai doarme intre mese, pe la 9-10, iar ultima in jur de 19:00-20:00. Bebelusul tau iti va spune „cat de flamand" este de fiecare data (va respinge biberonul sau sanul), asa ca nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Dupa ce a mancat, asteapta cateva minute, pune-l pe pe umar, bate-l usor pe spate si asteapta sa ragaie, pentru a putea elibera gazele. |
Dupa cum stii, sunt multi bebelusi care se trezesc noaptea, pe la 2-3, plangand. Unul din motivele pentru care fac asta este acela ca le este foame. Daca i-ai dat suficient laptic seara, inainte de culcare, nu are cum sa ii fie foarte foame, de aceea s-ar putea ca din cateva sorbituri sa adoarma la loc pana dimineata. Uneori nici ei nu stiu daca le este foame cu adevarat sau doar ca aveau nevoie brusc sa simta prezenta ta langa ei sau mana ta pe corpusorul lor.
Tu cum i-ai format rutina micutul tau?