Cat de des trebuie sa verific respiratia bebelusului meu?
Ori de cate ori simti nevoia sa faci lucrul acesta. Nu este ceva anormal in faptul ca te simti obligata sa verifici daca bebelusul tau respira tot timpul, nu esti singura. Ia in considerare vigilenta ta asupra sanatii copilului ca o reflectie a modului in care iti iei rolul de parinte in serios.
Bebelusii au diferite stadii de somn - uneori profunde, uneori active, uneori zgomotoase si agitate. Nivelul de confort ar trebui sa creasca odata cu dobandirea experientei, dar e bine sa continui sa faci incursiuni nocturne in dormitorul copilului, doar pentru a verifica respiratia lui, chiar daca a crescut.
Insa nu exagera, in sensul ca nu te gandi ca daca dormi copilul tau nu va respira si ii se va intampla ceva rau. Pentru a te simti mai linistita, poti sa amplasezi patutul lui langa patul vostru. Asfel vei putea sa reactionezi prompt in cazul in care plange, tuseste, respira accelerat sau sughita.
Daca esti o mamica mai relaxata sau nu esti la primul copil, poti achizitiona un aparat de supraveghere a bebelusului. Este o metoda eficienta pentru mamici, acestea putand sa-si faca treburile linistite prin casa cat bebelusul doarme.
Cum pot estompa teama de SIDS (moartea infantila subita)?
Aceasta boala este foarte rara asa ca acest lucru poate calma unele dintre temerile tale. Acest sindrom afecteaza mai putin de 1 din 1000 sugari, 90% din cazuri de SIDS au loc inainte de varsta de 6 luni, iar riscul, practic dispare atunci cand un copil ajunge la prima sa zi de nastere (la varsta de un an). Nimeni nu stie exact cauzele SIDS (desi exista o multime de teorii), si nu exista nici o cale de tratament care sa-l impiedice.
Pentru a-ti proteja bebelusul impotriva sindromului de moarte infantila subita, pune mereu copilul sa doarma pe spate si daca tu sau un alt membru al familiei fumeaza, este recomandat sa renunte.
Cand pot spune daca bebelusul meu a incetat sa respire si ce ar trebui sa fac?
Nou-nascutii inca nu dobandesc ceea ce se numeste respiratie periodica. Ei respira progresiv-mai repede si mai profund, apoi mai incet si greoi, apoi fac pauza pana la 15 de secunde si incep din nou sa respire profund si progresiv. Acest lucru este normal si va evolua intr-un model mai matur de respiratie, cu suspine ocazionale, in primele luni de viata.
Daca banuiesti ca bebelusului tau i s-a oprit respiratia sau pur si simplu doresti sa te asiguri, atinge-l pana se trezeste un pic pentru a vedea daca el reactioneaza. Daca nu reactioneaza, el se poate confrunta cu apnee, si ar trebui sa suni la salvare imediat.
Nu este neobisnuit ca mainile unui copil, picioarele si pielea din jurul gurii lui sa prinda o culoare albastruie. Dar daca fruntea sau trunchiul corpului bebelusului devine albastrui, este un alt semn ca el ar putea fi in pericol.
In majoritatea cazurilor, bebelusii dobandesc obiceiurile respiratiei regulate singuri si nu e nimic de care sa-ti faci griji. Dar cu copiii care au avut mai mult de un eveniment, care aparent i-a pus bebelusului viata in pericol trebuie sa fim mai atenti deoarece ei prezinta un risc crescut de complicatii pe termen lung sau moarte subita .