Menirea acestui ghid este aceea de pune la dispozitia parintilor o serie de informatii mai mult decat utile care ii poate ajuta sa-si protejeze copiii impotriva acestori "musafiri" invizibili, adevarati inamici ai sanatatii.
Calitatea aerului pe care il respiram
Conform statisticilor, un ultimii ani, s-au inregistrat cresteri semnificative ale alergiilor si afectiunilor respiratorii. In prezent, acestea afecteaza 30-35% dintre copiii de toate varstele, iar trend-ul este unul crescator, astfel incat, in cativa ani, 50% dintre acestia vor suferi de asemenea alergii sau afectiuni.
In zilele noastre, alergiile sunt asociate cu poluarea atmosferei, dar corelarea dintre calitatea aerului pe care il respiram in caminele proprii si afectiunile respiratorii este supraestimata. Monitorizarea zilnica a aerului care circula in mediul domestic este esentiala pentru sanatatea copiilor nostri.
Nivelul optim de umiditate
Dezvoltarea populatiilor de bacterii, acarieni si mucegaiuri poate fi redusa pana aproape de excludere, prin acordarea unei atentii deosebite nivelului de umiditate din casa.
Astfel:
• Nivelul optim de umiditate relativa din mediul domestic trebuie sa fie situat intre 40 - 60%.
• Daca un copil este racit, valorile recomandate in privinta umiditatii trebuie sa fie cuprinse intre 60-70%. Un umidificator previne uscarea mucoasei nazale si, in mod implicit, aparitia infectiilor.
• In cazul copiilor care sufera de astm sau diferite tipuri de alergii, este important sa mentineti umiditatea din camera la un nivel cuprins intre 35 si 50%. In conditiile in care umiditatea depaseste 60%, este imperios necesar sa utilizati un dezumidificator pentru a restabili nivelul corect al acesteia.
Temperatura
Temperatura ideala in mediile in care creste copilul este cuprinsa intre 18 si 20 grade Celsius, avand in vedere ca, in primele luni de la nastere, un nou-nascut nu detine abilitatea de a-si regla temperatura corpului, fapt ce poate conduce la aparitia accidentelor vasculare.
Cum ne putem ajuta copiii sa respire mai bine?
• Este foarte importanta monitorizarea calitatii aerului in mediul in care copilul se dezvolta, in special in cazul celor care se confrunta cu neplacerile create de diverse alergii sau astm. Un aer sanatos protejeaza copiii impotriva alergiilor si bolilor respiratorii si imbunatateste calitatea vietii de zi cu zi. Un higrometru va poate ajuta sa monitorizati nivelul corect al umiditatii si temperaturii.
• Pe de alta parte, se impun si cateva reguli esentiale de igiena:
- Aerisiti camerele cat mai des cu putinta
- Nu supraincalziti camerele
- Nu expuneti copiii fumatului pasiv
- Nu utilizati jucarii/obiecte care colecteaza praf
- Asigurati o igiena corespunzatoare nasului copilului.
• Daca micutul sufera de infectii virale sau tulburari sezoniere acute (raceli, bronsite etc.):
- Asigurati o umiditate corespunzatoare mediul in care sta copilul pentru a preveni uscarea mucoasei tractului nazal (umiditate ideala: 60-70%)
- Daca micutul se confrunta cu inflamatii de genul laringitei sau ale mucoasei nazale, utilizati terapia prin aerosoli, dar numai dupa ce ati consultat un medic pediatru.
• Curatati nasul copilului, inlaturand in mod delicat excesul de mucus. Astfel il veti ajuta sa respire mai bine. In acest caz, un aspirator nazal poate fi extrem de practic si eficient.
• Reduceti concentratia de substante poluante pentru a preveni iritatarea mucoasei nazale.
• In cazul in care copilul sufera de astm bronsic sau alergii:
- Monitorizati nivelul umiditatii (ideal 35-50%) si utilizati un dezumidificator pentru a-l mentine in limitele normale.
- Administrati-i substante specifice, recomandate de catre medicul pediatru utilizand un aparat pentru aerosoli sau spray-uri predozate.
- Reduceti prezenta alergenilor in mediul in care copilul locuieste
Pentru toate acestea, Chicco pune la dispozitia tuturor parintilor cea mai completa gama de produse special concepute pentru a asigura o respiratie corecta si sanatoasa.
Chicco, kit aspirator nazal |
Chicco, spray nazal pentru copii |
Chicco, aerosol cu ultrasunete |
Chicco, dezumidificator |