Supraîncălzirea este la fel de periculoasă ca și răcirea corpului
Mai ales în perioada de vară, când temperaturile cresc dramatic și când umiditatea din aer face ca acestea să se simtă la nivelul corpului mult mai puternic. Organismul unui bebeluș nu își poate regla temperatura corpului precum cel al unui adult. La asta mai adăugăm și faptul că ei nu pot transpira ca noi și că transpiră mai mult în zona capului, decât în orice altă zonă a corpului. O căciuliță îndesată temeinic pe cap în casă, unde temperatura va fi adecvată lui (se recomandă 22-23 de grade Celsius) nu va face decât să îl împiedice să își asigure singur temperatura normală a corpului. Astfel, bebe se va supraîncălzi și va face febră. Și se va genera o panică generală în casă, se va ajunge la a suna pediatrul, și, poate, chiar la o vizită a lui, care se va dovedi, de fapt, ca fiind deloc necesară.
Capul bebelușului are cel mai minunat miros
Și, mai mult, contactul direct cu căpșorul lui delicat, piele pe piele, este demonstrat că aduce beneficii uimitoare în dezvoltarea bebelușului. Deci, pe lângă faptul că are un miros extraordinar, pe care, ca mamă, îl adulmeci cu nesaț, îți ajuți bebelușul să resimtă la nivel cortical iubirea ta și să atingă un nivel de inteligență emoțională ridicat când va mai crește. Totul este explicat la nivel biologic. Noi, mamele suntem programate să ne recunoaștem bebelușii după miros. La momentul nașterii, se eliberează un val masiv de oxitocină, un hormon cu rol extrem de important în alăptare, același care asigură legătura dintre mamă și bebeluș. O căciuliță pe capul bebelușului va construi o barieră între pielea acestuia și mamă, blocând astfel tocmai acest miros care declanșează eliberarea oxitocinei. Așa că, lasă căciulița deoparte, dragă bunică, fiica ta, mama bebelușului, are nevoie să își iubească micuțul, și iubirea ei, atingerile ei sunt cele care îl feresc de curentul din casă.
Ca să încheiem, trebuie să specificăm că nu există nicăieri în lume noțiunea de "te-a tras curentul". Este doar un mit, care, de fapt, este o asociere a noastră cu o temperatură mai scăzută în casă și cu o imunitate mai scăzută. Dr. Codrut Sarafoleanu, șeful Clinicii ORL de la Spitalul Sfanta Maria, atrage atenția asupra faptului că un copil nu poate face otită din cauza așa zisului curent, pentru că acesta nu poate trece, oricum de timpan. Prin urmare, degeaba punem căciulița cu pricina. Atenția noastră trebuie să fie îndreptată spre temperatura din casă și spre a ne asigura că cel mic este hrănit bine, pentru a-i dezvolta imunitatea.
Surse:
Temperature, metabolic adaptation and crying in healthy full‐term newborns cared for skin‐to‐skin or in a cot - K Christensson, C Siles
Temperature variation in newborn babies: importance of physical contact with the mother - A-L Fransson1, H Karlsson1, K Nilsson2