Copilul tau doarme indeajuns? Este un somn sanatos?

Copilul tau doarme indeajuns? Este un somn sanatos?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toti parintii se intreaba daca micutii lor au parte de un somn sanatos si odihnitor. Iata din ce motiv este important somnul pentru copii, care este durata optima de somn pentru diverse categorii de varsta alaturi de cateva sfaturi importante pentru parinti.

Importanta somnului

Somnul este la fel de important pentru copii precum ceea ce mananca, beau sau cat de sigur este mediul in care traiesc. Cu toate acestea, multi parinti in mod inconstient nu le permit copiilor sa beneficieze de odihna atat de necesara pentru a se dezvolta si a functiona corespunzator. Astfel, in principal ca urmare a unui program aglomerat, somnul de dupa-amiaza este omis, ora de culcare intarziata, diminetile incep prea devreme, iar noptile nu sunt linistite.

Pentru a intelege importanta somnului pentru crestere si dezvoltare, este esential sa intelegem ce functie anume are acesta, cat este de sanatos si ce se intampla cand cei mici nu au parte de o odihna corespunzatoare. De asemenea, somnul joaca si un rol esential in starea de vigilenta/oboseala, stres/relaxare si poate influenta temperamentul, invatarea si comportamentul social.

doarme

Medicul si autorul Marc Weissbluth ofera urmatoarele informatii in cartea sa Obiceiuri Sanatoase de Somn: "Somnul este sursa puterii care mentine mintea alerta si calma. In fiecare noapte si la fiecare siesta somnul reincarca bateria creierului. Acesta va spori puterea creierului la fel cum ridicarea greutatilor fortifica muschii deoarece somnul va sporeste starea de vigilenta si va permite sa fiti relaxati fizic si alerti mental in acelasi timp, functionand in parametri optimi." Somnul sanatos presupune indeplinirea urmatoarelor conditii: cantitate suficienta, calitate buna (durata neintrerupta, numar de sieste adecvate varstei, program de somn in sincronizare cu ritmul biologic natural al copilului (ceas intern/ritm circadian).

Citeste si:

Pozitiile de somn potrivite pentru copil in functie de varsta 

Cercetatorii considera ca in creier se sorteaza si depoziteaza informatii, se inlocuiesc substante chimice si se rezolva probleme in timp organismul se odihneste.

In functie de varsta si de stadiul de dezvoltare, iata cat ar trebui sa doarma copiii conform indrumarului Fundatiei Nationale pentru somn:
Nou-nascuti-3 luni - ar trebui sa doarma 10 ½ ore-18 ore pe zi, fara un program regulat. Pot dormi de la cateva minute la mai multe ore
Bebelusi 4-11 luni - ar trebui sa doarma intreaga noapte, timp de 9-12 ore si sa beneficieze de sieste in timpul zilei, de la 30 minute-2 ore
Copii 1-2 ani - au nevoie de aproximativ 11-14 ore de somn pe zi. Majoritatea trebuie sa aiba loc noaptea, dar si sieste in timpul zilei
Copii 3-5 ani - au nevoie de 11-13 ore pe noapte. Siestele ar trebui sa fie mai scurte si mai rare. Majoritatea copiilor nu mai au sieste dupa varsta de 5 ani.
Copii 6- 13 ani - au nevoie de 9-11 ore de somn. Temele si dispozitivele electronice ii impiedica sa adoarma, asa ca este important sa stabiliti un program de somn si o rutina de culcare.
Adolescentii peste 14 ani - au nevoie de 8-10 ore de somn. Ritmurile lor circadiene se modifica in preajma pubertatii, astfel incat pot gasi dificil sa adoarma precum obisnuiau.

Conform statisticilor, un procent de 7 din 10 copii nu se odihnesc suficient. Mai exact, aproape 70% din copiii mai mici de 10 ani experimenteaza o problema cu somnul, conform Fundatiei Nationale pentru somn si, cu toate ca necesarul de odihna scade cu aproximativ 15 minute in medie pe an, 80% din copiii 11-17 ani au parte de mai putin decat le este recomandat iar 54% din cei de 17 ani nu merg la culcare inainte de ora 11 pm.

copilul doarme

Ce se intampla in lipsa somnului

In plus fata de transmiterea unei stari de oboseala si indispoztie, copiii care sunt privati de somn sunt mai predispusi depresiei, virozelor, dar si accidentelor la locuri de joaca. Doar o ora in minus de somn pe noapte determina probleme grave de memorie si concentrare (cei mici nu mai pot urma indicatii si chiar intampina probleme in dexteritate); apar probleme comportamentale precum iesiri necontrolate si tipat. De fapt, de multe ori energia nestavilita si incapacitatea de a se concentra in cazul copiilor privati de somn este confundata cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). In plus, copiii care au parte de mai putin de 10 ore de somn pe noapte au de 3 ori mai multe sanse sa devina obezi decat cei care dorm 12 ore, fiind expusi si unui risc mai mare de diabet si afectiuni asociate supraponderabilitatii. De asemenea, apar si probleme in crestere, precum si un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Sfaturi pentru un somn sanatos

- Oferiti-le copiilor o alimentatie sanatoasa incluzand si gustari pentru a nu le fi foame la culcare (cu cel putin 45 minute inainte de a adormi)
- Angrenati-i in exercitii fizice si joaca zilnic incat sa fie obositi la culcare
- Evitati cofeina dupa-amiaza. De fapt nu ar trebui sa existe nicicand in meniul celor mici
- Urmariti sa ii culcati la aceeasi ora in fiecare noapte. Veti ajuta corpul sa intre intr-o rutina.
- Urmariti o rutina de culcare; fie ca e vorba de baie, spalat pe dinti, citit in familie, glumit si invelit copilul, rutina este ideala pentru un somn relaxat. Chiar si 15 minute de citit sunt suficiente, nu insa de pe dispozitive electronice.
- Stabiliti limite si prioritati. Nu aglomerati diverse activitati inainte de culcare care ii pot tine pe cei mici treji un timp indelungat.
- Evitati sa confiscati diverse obiecte de tipul jucariilor de confort sau cartilor pentru culcare; creierul celui mic nu se va mai putea relaxa si va sta treaz un timp indelungat
- Evitati sa instalati in camera copilului un televizor (conform cercetarilor nu este benefic, mai ales inainte de culcare)
- Descoperiti impreuna ce puteti face pentru a usura rutina zilnica a copilului. Discutati cu acesta, daca varsta permite, cum puteti face ca programul sau uzual sa decurga mai usor (apelati la solutii de tipul listelor de obiective).

Sfatul specialistului

Doamna doctor Mihaela Oros, Medic primar pediatru, Atestat Medicina Respiratorie Pediatrica, Atestat Somnologie www.somn-copii.ro, Manager Clinica de Pediatrie Medicover www.medicover.ro:

1. Cum poate fi definit un somn sanatos/ce aspecte caracterizeaza un somn sanatos?
Daca facem o analogie cu alimentatia sanatoasa unde este important atat ce mancam, dar si cat mancam, un somn sanatos este caracterizat printr-o calitate optima, cat si o durata corespunzatoare varstei. Asadar, este important sa avem un numar de ore de somn necesar varstei (intrucat copiii cresc, ei dorm mai multe ore decat adultii), iar somnul este bine sa fie consolidat pe parcursul noptii cu cat mai putine treziri.

Nou-nascutii dorm in medie 16-18 ore/zi, impartite in cateva reprize. La sfarsitul primului an de viata, marea majoritate a copiilor dorm o lunga perioada noaptea, la care se adauga alte doua reprize de somn dimineata si dupa-amiaza - in total aproximativ 12-14 ore de somn/zi.

2. Cum isi poate da seama un parinte daca copilul doarme suficient? Ce indicii/semnale trebuie sa urmareasca?
Este bine ca parintele sa urmareasca atat numarul de ore, cat si daca somnul copilului este agitat, daca se trezeste de multe ori pe parcursul noptii, daca sforaie.

La copiii mici plansul in timpul somnului sau trezirile in mijlocul noptii sunt printre cele mai frecvente tulburari de somn relatate de parinti.
Dupa varsta de 6 ani problemele de somn scad ca frecventa. Majoritatea copiilor au invatat deja sa adoarma medicsinguri si sa aiba un somn profund si odihnitor. Unii copii sunt matinali si se trezesc devreme, altii obisnuiesc sa adoarma mai tarziu. In acesta perioada tendinta este de a amana tot mai mult ora de somn. Copilul prefera sa stea in fata TV, sa citeasca sau sa-si faca temele cat mai tarziu. Copiii au nevoie de un numar variabil de ore de somn si nu putem face comparatii nici chiar intre frati. Un somn insuficient il poate face pe copil iritabil si morocanos, iar profesorii sau invatatorii pot semnala ca ii este greu sa se concentreze sau sa stea treaz in timpul orelor.
Adolescenta este perioada in care are loc un proces important de crestere si dezvoltare a corpului. Adolescentii au nevoie de o ora de somn in plus in fiecare zi fata de perioada anterioara, in medie 9 ore de somn pe noapte. Dar cei mai multi isi reduc cantitatea de somn cu o ora sau doua si, in consecinta, apare oboseala la scoala. In plus, in weekend se vor trezi foarte tarziu in incercarea de a recupera orele pierdute.
La orice varsta, tulburarile de respiratie in timpul somnului (sforaitul, apneea in somn) reprezinta probleme ce pot avea consecinte importante in cresterea si dezvoltarea copilului.

3. Ce probleme pot conduce la un somn necorespunzator in cazul copiilor?
Tulburarile de somn se caracterizeaza asadar prin afectarea cantitativa (numarul de ore de somn) sau calitativa a somnului si includ dificultati de adormire, treziri nocturne, pavor nocturn, somnambulism, cosmaruri, enurezis, sforait, iar in timpul zilei apare somnolenta sau agitatia, tulburari de alimentatie, afectarea cresterii si dezvoltarii etc.
Daca un copil are tulburari de somn, primul gest este sa incercam sa reglam rutina de somn - modul in care adoarme, ora de culcare, mediul in care doarme - camera in care doarme copilul sa nu fie prea incalzita, sa nu fie expus la televizor, tableta, telefon inainte de culcare.
In cazul in care problemele persista, este recomandat un consult medical pentru a identifica posibile cauze ale acestora si stabilirea unui plan de monitorizare. Anumite simptome vor necesita si alte metode de diagnostic: investigatii in timpul zilei si/sau investigatii nocturne - pulsoximetria, poligrafia, polisomnografia - toate acestea vor fi apoi adaptate individual fiecarui copil in functie de varsta si simptomatologie.
Unele dispozitivele de inregistrare in timpul noptii pot fi folosite la domiciliu, iar altele mai sofisticate necesita monitorizarea intr-un laborator de specialitate. Nu este nimic dureros si nu se folosesc metode invazive precum ace, seringi etc. Aceste dispozitive inregistreaza multipli parametri in timpul somnului.

4. Ce sfaturi aveti pentru parinti in acest sens?

In dezvoltarea copiilor si ulterior la varsta adulta, somnul este o stare activa, fiind esential pentru refacerea corpului si creierului si este la fel de important precum alimentatia si respiratia. Echilibrul acestora este necesar pentru o crestere sanatoasa. Pentru a avea o rutina buna de somn pastrati un program regulat pentru culcare si ora de trezire. Urmati si dumneavoastra propriile reguli in ceea ce priveste somnul si incercati sa aveti un somn odihnitor pentru a putea sa functionati optim in timpul zilei.

Citeste si:

6 trucuri eficiente pentru somnul linistit al bebelusului tau 

Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta 

Este usor sa ii adormiti rapid pe cei mici si sa le asigurati o perioada indestulatoare de odihna. Puneti in practica sugestiile mentionate si urmariti care din ele functioneaza la voi.

Multumim doamnei doctor Mihaela Oros pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
http://childhoodnutrition.about.com; http://kidshealth.org; www.webmd.com

Articolul urmator
Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

    Îngrijirea sănătății copilului este o prioritate pentru orice părinte. Când vine vorba de orice fel de afecțiuni ale gâtului și gurii, gargara cu sare este un...

    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

    Ai observat vreodată că îți e greu să adormi, sau că al tău copil e mai activ decât de obicei, atunci când e lună plină? Una dintre teoriile cu privire la acest...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș
    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș

    O celebră creatoare de conținut pe TikTok împărtășește urmăritorilor ei un truc pe care îl folosește zilnic pentru ca băiatul ei să nu întârzie la școală....

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

    Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

    © 2025 Qbebe