- 1. Cum doarme bebe? De ce se trezeste noaptea?
- 2. Ce trebuie sa fac daca bebe nu castiga in greutate?
- 3. Cum curat ochii lui bebe?
- 4. Cum ii curat cojitele de pe pielea capului?
- 5. Cat de des trebuie alaptat bebelusul? Cat dureaza o alaptare?
- 6. Este posibil ca bebelusul sa fie infectat cu candida?
- 7. Cum trebuie sa aleg hainele pentru bebe?
- 8. Cand are loc prima plimbare cu bebe? Cat trebuie sa dureze?
- 9. Cum imbrac bebelusul la plimbare?
- 10. Ce aleg pentru baie, sapun sau gel de dus?
- 11. Suzeta sau degetelul? Cand este potrivit sa ii dau suzeta?
- 12. Daca vreau sa ii dau suzeta sau pur si simplu bebe a crescut, cum il dezvat de suptul degetului?
Daca esti proaspata mamica, nu poti stii cum sa faci totul ca la carte. Esti pusa in fata faptului implinit: viata cu bebe este cu totul altfel! Afla de mai jos cum sa rezolvi 12 situatii dificile in ingrijirea bebelusului tau!
1. Cum doarme bebe? De ce se trezeste noaptea?Somnul la bebelusi este o problema care pune pe jar toti parintii. |
Bebelusii dorm pana la 17 ore pe zi, iar dupa varsta de 6 luni, programul de somn se va regla. Tot ce poti face este sa ai rabdare si sa te adaptezi.
Somnul bebelusilor depinde de fiecare micut in parte, uneori chiar si medicii sunt neputinciosi in fata micilor toane ale copilului!
2. Ce trebuie sa fac daca bebe nu castiga in greutate?
Bebelusul tau a slabit imediat dupa nastere, iar acum ia lent in greutate? Nu trebuie sa te ingrijorezi, este ceva absolut normal! De exemplu, daca bebe s-a nascut cu o greutate de 3400 grame, este normal sa piarda cateva sute de grame in primele zile de viata si sa ajunga chiar la 3100 grame, apoi sa ia in greutate putin cate putin.
Majoritatea bebelusilor au o scadere fiziologica in greutate la primele zile de la nastere, apoi castiga aproximativ 200 grame in fiecare saptamana. Pentru un plus de siguranta, poti consulta medicul pediatru al copilului.
Afla cauzele castigului lent in greutate si cum iti dai seama daca bebelusul tau are o greutate normala, din articolul Cum iti dai seama daca bebe are o greutate normala? In plus, poti afla povestea unei mamici care se confrunta cu aceasta problema, pe Blogul Mamicilor!
3. Cum curat ochii lui bebe?
Daca nu esti obisnuita cu igiena bebelusului, distractia abia acum incepe! Gesturile zilnice pentru ingrijirea bebelusului nu sunt complicate, insa cer atentie si rabdare.
Curatarea ochilor este un gest care cere si el atentie si blandete, mai ales daca ochii au secretii. Dimineata, daca bebe are secretii sau cruste in jurul ochilor, trebuie sa le indepartezi cu o solutie simpla: ser fiziologic sau apa fiarta si racita. Trebuie sa inmoi comprese sterile in cescuta cu ser fiziologic si cu miscari blande sa stergi ochii bebelusului dinspre interior spre exterior. La celalalt ochi, schimba compresa!
4. Cum ii curat cojitele de pe pielea capului?
De mare ajutor pentru cresterea bebelusului si ingrijirea lui, iti vor fi pipeta pentru desfundarea nasului, sprayul nazal cu apa de mare si un sampon special pentru bebelusi. De sampon si ceai vei avea nevoie si pentru a curata eficient cojitele care apar in mod normal pe scalpul bebelusului.
Ce trebuie sa faci? Cu o ora inainte de baie, unge scalpul bebelusului cu un tampon inmuiat in ulei caldut. Uleiul poate fi din masline, din floarea soarelui sau chiar un ulei de baie pentru bebelusi. Apoi, cand ii speli capul cu samponul pentru bebelusi, curata cojitele deja inmuiate prin perierea usoara a scalpului cu peria de par a lui bebe. Crustele vor disparea destul de repede daca repeti zilnic acest mic ritual.
Pentru mai multe detalii despre pielea rosie si cojitele de pe pielea bebelusului, citeste articolul Bebe are dermatita atopica!
5. Cat de des trebuie alaptat bebelusul? Cat dureaza o alaptare?
Regula pentru buna crestere a bebelusului: trebuie sa ii dai sanul de fiecare data cand il cere! In primele 5 saptamani de viata, bebelusul tau va manca chiar si o data la doua ore. Incepand cu varsta de 3 luni, ii vor fi de ajuns doar 7 alaptari in 24 de ore si, treptat, bebe va renunta la mesele din timpul noptii, spre linistea ta.
Cat dureaza alaptarea? Depinde mai mult de bebelus, oricum, intre 15 si 30 de minute. Cand termina primul san, i-l dai pe al doilea. Cum iti dai seama ca bebe a terminat primul san? Cand va goli sanul, micutul va lasa mamelonul sau il va tine in gura fara sa suga.
6. Este posibil ca bebelusul sa fie infectat cu candida?
Daca observi pe peretii interiori ai obrajilor sau pe limba bebelusului un strat sau o secretie albicioasa, care nu dispare dupa ce este stearsa sau dupa ce bebe mananca, atunci este posibil ca bebelusul sa aiba afte.
Aftele sunt o problema frecventa in randul bebelusilor, fiind cauzate de ciuperca Candida Albicans. Multi bebelusi cu varsta pana in 3 luni se confrunta cu aftele, care din fericire se trateaza usor. Cu tratamentul potrivit, bebe va scapa de afte in maximum 15 zile. Afla totul despre cauzele aparitiei aftelor si tratamentele eficiente din articolul Trateaza corect aftele bebelusului tau!
7. Cum trebuie sa aleg hainele pentru bebe?
Cum se imbraca bebelusul ? In niciun caz dupa cat de frumoase si colorate sunt hainele! Aspectul si culoarea hainelor pentru bebelusi sunt ultimele criterii dupa: marime, comoditate si calitatea materialului. Al doilea criteriu, la fel de important: comoditatea! De exemplu, lui bebe nu ii vor placea hainele care au la spate, la gat sau pe cap funde, catarame sau capse, pentru ca ii creeaza disconfort. In locul acestora poti alege nasturi fini, capse mici si snururi. Alege hainute fara elastic in talie si fara cusaturi ingrosate pe dedesubt, pentru ca ar putea sa il stranga sau sa il zgarie. |
Al treilea criteriu: calitatea materialului! Pielea fina si sensibila a bebelusului va da tonul! Trebuie sa alegi materiale usoare, fine, fluide, care sa lase pielea sa respire, retinand in acelasi timp caldura aproape de corp. De asemenea, materialul hainutelor trebuie sa absoarba repede umezeala. Concluzia? Bumbacul este cel mai bun material pentru hainutele bebelusilor! Oricat de tentante ar parea, evita macar in primele luni hainele din lycra, catifea, voal si dantela, pentru ca pot irita rapid pielea sensibila a bebelusului!
8. Cand are loc prima plimbare cu bebe? Cat trebuie sa dureze?
Unele mamici isi scot copiii la plimbare chiar si la cateva zile dupa nastere, in timp ce altele prefera ca micutul sa fie mai intai crestinat. Indiferent de alegerea ta, exista un aspect mult mai important de care trebuie sa tii cont: sanatatea bebelusului. Daca bebe este sanatos si mananca bine, il poti scoate la plimbare oricand doresti, dar daca s-a nascut prematur, trebuie sa amani cu cel putin 15 zile momentul primei plimbari.
Prima plimbare dureaza cateva minute. Dupa ce bebe implineste 1 luna, poti creste durata plimbarii la 15 minute. In concluzie, durata plimbarii creste odata cu varsta bebelusului. Dupa varsta de 2 luni, poti iesi afara cu bebe chiar 2 ore pe zi, dimineata si seara. Ar fi bine sa il alaptezi inainte de plimbare, pentru liniste si poate chiar un somn bun in timpul plimbarii.
9. Cum imbrac bebelusul la plimbare?Cand vrei sa iesi cu bebe pe afara, orienteaza-te dupa temperatura aerului. Asadar, iata cum se imbraca bebelusul in functie de temperatura de afara: 10°C - o geaca sau o haina, o bluza grosuta, pantalonasi si un body pe dedesubt; 10. Ce aleg pentru baie, sapun sau gel de dus?In primul rand, alege produse de calitate, cu traditie in ingrijirea pielii bebelusilor. Apoi, poti alege fie sapun, fie gel de dus, daca respecti urmatoarele conditii: |
- sa fie special pentru bebelusi ;
- sa fie produs din ingrediente naturale, sa nu contina parabeni sau conservanti nocivi ;
- sa aiba Ph neutru ;
- produsul poate fi 2in1 (sampon si gel de dus), fiind astfel mai practic.
Alege produse usor parfumate! Cu cat sunt mai parfumate, cu atat pielea sensibila a bebelusului risca sa fie iritata!
11. Suzeta sau degetelul? Cand este potrivit sa ii dau suzeta?
Multe mamici se intreaba cum este mai bine sa isi linisteasca bebelusii: lasandu-i sa isi suga degetul sau oferindu-le suzeta? In primul rand, afla ca multi parinti evita sa dea bebelusului lor suzeta, lasandu-l sa isi suga degetul sau cautand alte metode de linistire (alaptare, leganare, mangaiere). Ei aleg suzeta doar daca bebelusul este foarte agitat.
Initiativa lor este sprijinita de o parte din medicii pediatri, care considera ca, degetelul este la indemana si nu creeaza aceeasi dependenta ca si suzeta, care este un obiect din exterior, disponibil doar in urma "ajutorului" parintilor.
In al doilea rand, trebuie sa stii ca nu exista o limita de varsta pentru prima suzeta, pe care i-o poti oferi, daca vrei, chiar si din prima saptamana de viata. Decizia finala iti apartine, in functie de cat de agitat este bebelusul tau.
12. Daca vreau sa ii dau suzeta sau pur si simplu bebe a crescut, cum il dezvat de suptul degetului?
Pana la varsta de 6 luni, bebelusul isi suge degetul pentru ca are stransa legatura cu instinctul de a se hrani. Apoi, suptul degetelului are stransa legatura cu instinctul de a se proteja, de a se calma sau de a adormi. Asadar, in primele luni de viata suptul degetului este un gest normal si spontan. Apoi, 40% dintre copii isi pastreaza acest gest chiar si pentru cativa ani. Lasa-l sa isi suga degetul daca vrea sa adoarma, insa nu il lasa sa stea toata ziua cu el in gura. Spre varsta de 4 ani chiar ar fi bine sa il dezveti de acest obicei, altfel isi va strica dintisorii si unghiile. Mai multe informatii despre cum sa il dezveti de suptul degetului si de alte obiceiuri proaste, afli din articolul Solutii inteligente pentru obiceiurile proaste ale copilului! |
Tu cu ce situatii dificile te confrunti in cresterea micutului tau?