- Etapa in dezvoltarea copilului: Vederea tridimensionala
- Etapa in dezvoltarea copilului: Primul ras adevarat
- Etapa in dezvoltarea copilului: Isi recunoaste propriul nume
- Etapa in dezvoltarea copilului: Joaca cu organele genitale
- Etapa in dezvoltarea copilului: Se da singur in leagan
- Etapa in dezvoltarea copilului: Coordonare fizica intre partile corpului (stanga-dreapta)
- Etapa in dezvoltarea copilului: Perceperea notiunea de intimitate
Fiecare mamica se documenteaza in permanenta in legatura cu dezvoltarea copilului si urmareste cu atentie fiecare etapa prin care trece micutul sau. Evident ca mamele stiu cand copilul trebuie sa stea asezat, cand trebuie sa mearga, sa vorbeasca, sa invete sa se lege singur la sireturi sau sa citeasca. Insa cand anume trebuie sa se intample acele "prime dati" despre care se vorbeste si se scrie mai putin? Qbebe a aflat care sunt etapele in dezvoltarea copilului despre care nu iti vorbeste nimeni atunci cand devii mama si despre care ar trebui sa stii, pentru a le putea observa si, mai ales, pentru a te bucura de ele impreuna cu micutul tau.
Etapa in dezvoltarea copilului: Vederea tridimensionala
Cand apare: intre 2 si 4 luni
Chiar daca ti se pare ciudat, trebuie sa stii ca in primele saptamani de viata bebelusul tau vede bidimensional, nu tridimensional. Ca sa intelegi mai bine cum vede bebelusul tau, este de ajuns sa privesti o fotografie si vei observa cum vede cel mic lumea. In jurul varstei de 2-4 luni, cortexul cerebral al bebelusului se maturizeaza suficient cat sa poata contopi informatia vizuala primita de la ambii ochi intr-o singura imagine.
Etapa in dezvoltarea copilului: Primul ras adevarat
Cand apare: intre 4 si 5 luni
Fiecare mamica asteapta si "vaneaza" plina de nerabdare primul zambet al bebelusului, iar unele mamici pot jura cu mana pe inima ca bebelusii lor au zambit inca din prima zi de viata. Trebuie sa stii ca bebelusii incep sa zambeasca voluntar incepand cu varsta de 2-3 luni, insa abia in jurul varstei de 4-5 luni zambetul bebelusului se poate transforma in ras, in adevaratul sens al cuvantului. Abia la aceasta varsta bebelusul rade voluntar, constient, ca raspuns la o intamplare, imagine sau sunet care apare in mod surprinzator sau nepotrivit cu circumstantele, iar acest lucru se intampla tot datorita dezvoltarii normale a cortexului cerebral.
Etapa in dezvoltarea copilului: Isi recunoaste propriul nume
|
Cand apare: intre 5 si 8 luni
Desi bebelusul tau nu va putea sa isi rosteasca propriul nume ceva timp de acum incolo, intre 5 si 8 luni el isi va putea recunoaste propriul nume atunci cand il aude rostit de alte persoane si va reactiona atunci cand il va auzi. Chiar daca nu ti se pare mare lucru, trebuie sa stii ca faptul ca bebelusul tau intoarce capul spre o persoana care ii rosteste numele este una dintre etapele importante in dezvoltarea sa.
Etapa in dezvoltarea copilului: Joaca cu organele genitale
|
Cand apare: intre 1 si 2 ani
Surprinzator sau nu, copiii descopera intre 1 si 2 ani ca atunci cand isi ating partile intime (organele genitale) experimenteaza senzatii placute, prin urmare este o perioada cand au tendinta de a se atinge in zonele respective ori de cate ori au ocazia, fara sa stie ca este un gest intim care nu trebuie facut de fata cu alte persoane si fara sa inteleaga de ce li se interzice. Nu trebuie sa te rusinezi sau sa te ingrijorezi. Aceasta joaca este normala, face parte din procesul de descoperire a propriului corp si tendinta copilului de a se atinge singur in acea zona o sa dispara.
Etapa in dezvoltarea copilului: Se da singur in leagan
|
Cand apare: in jurul varstei de 4-5 ani
Probabil ca nu stiai pana acum, insa si faptul ca micutul tau invata sa isi balanseze picioarele in leagan pentru a-l face sa se miste este o etapa importanta in dezvoltarea copilului . Aceasta actiune aparent simpla demonstreaza ca micutul a invatat nu numai sa isi echilibreze corpul, ci si sa se foloseasca in mod constient de greutatea si echilibrul sau, sa isi foloseasca toate grupele musculare pentru a face leaganul sa se miste.
Etapa in dezvoltarea copilului: Coordonare fizica intre partile corpului (stanga-dreapta)
|
Cand apare: in jurul varstei de 7-8 ani
In cazul in care micutul tau merge la scoala inainte de aceasta varsta sau practica un sport , este posibil ca aceasta etapa sa apara mai devreme in dezvoltarea sa. Trebuie sa stii ca, in aceasta etapa a dezvoltarii sale, incepe sa se oberve faptul ca cele doua emisfere cerebrale (jumatati ale creierului) s-au dezvoltat deja suficient de mult cat sa controleze corpul copilului pe segmente. Ce inseamna acest lucru? Practic, copilul tau va putea sa scrie cu o mana si sa tina foaia de hartie nemiscata cu cealalta mana.
Etapa in dezvoltarea copilului: Perceperea notiunea de intimitate
|
Cand apare: in jurul varstei de 8-9 ani
Indiferent ca adultii din jurul lui inteleg sau nu, copilul tau a inceput procesul de maturizare, intr-un anume fel. Nevoia de intimitate incepe sa apara la toti copiii in jurul acestei varste; nu trebuie sa fii surprinsa de aceasta, nici sa ai indoieli, pentru ca este o etapa fireasca in dezvoltare. Chiar si un copil obisnuit sa stea mai mult dezbracat decat imbracat, atunci cand ajunge la 8-9 ani ar putea dori sa se acopere destul de brusc. Dorinta de a nu mai fi ajutat cand se spala sau se imbraca reprezinta indicii ale aceleiasi etape.
Voi ati obervat aceste etape in dezvoltarea micutilor vostri?
Surse: howkidsdevelop.com, childcarequarterly.com, babyworld.co.uk, raisingchildren.net.au, babycenter.com, webmd.com, parenting.com