Bebelusul tau isi va da seama singur cum sa lucreze cu el insusi pentru a evolua de la a sta intins pe spate, apoi sa se rasuceasca pe burtica si sa se ridice in sezut in jurul varstei de 9-11 luni. Chiar daca nu se va ridica singur in sezut, cand este ridicat va putea sa ramana in pozitia sezut pentru o vreme.
In primul an de viata bebelusul a invatat sa isi foloseasca si sa isi coordoneze musculatura de sus in jos. Prima oara a putut sa isi controleze capul si gatul, apoi umerii si torsul superior; au urmat bratele si mainile si a invatat sa isi controleze soldurile, coapsele si genunchii, in acest fel incepand sa se tarasca. Acum, bebelusul are controlul aproape asupra fiecarui segment al corpului sau si nu mai are nevoie decat de exercitiu pentru a isi sincroniza miscarile intregului corp astfel incat sa ramana in echilibru.
In jurul varstei de 9-10 luni, bebelusul nu este capabil doar sa stea asezat fara sa cada, dar poate sa se sustina cu o singura mana si sa o foloseasca pe cealalta pentru a ridica jucarii cu care sa se joace.
In urmatoarele 3-6 luni va invata sa se rasuceasca si sa se rostogoleasca, apoi sa se tarasca. Acum este momentul sa ii acorzi dreptul la putina independenta. Nu il muta tot timpul din patut in premergator, in leagan sau pe scaunel. Lasa-l pe podea in majoritatea timpului. Pentru a incepe sa mearga, are nevoie sa exerseze cat de mult se poate „mersul de-a busilea".
Dupa un timp, va putea sa se ridice sustinut de manute. Ajuta-l sa se ridice si tine-l de manute stand pe loc cateva minute pana va reusi sa isi indrepte putin picioarele si sa isi tina echilibrul. Apoi lasa-l langa un fotoliu sau o canapea, indemnandu-l sa se sprijine de mobila. La inceput va avea tendinta sa cada in fundulet, dar cu timpul va putea sa stea in picioare din ce in ce mai mult si chiar sa se ridice doar sprijinindu-se de mobila.
Dupa ce a invatat sa se ridice, bebelusul tau va descoperi ca este cumva „blocat" in aceasta pozitie pentru ca nu stie sa se aseze altfel decat cazand. Este posibil ca acum, bucuria lui sa se transforme in plans, cerand ajutorul tau. Ajuta-l sa se aseze tinandu-l de manute si lasandu-l in jos pana cand funduletul atinge podeaua; poti sa il sprijini cu o singura mana si cu cealalta sa ii indoi usor genunchii. Va invata sa faca acest lucru singur si va deveni unul dintre jocurile lui preferate.
Dupa aproximativ o luna de cand a invatat sa se ridice si sa se aseze, bebelusul va face primii pasi. La inceput nesigur, copilul va invata sa se deplaseze tinandu-se de mobila si miscandu-si manutele in directia in care vrea sa mearga; intai va misca piciorusele paralel, apoi le va tara unul in fata celuilalt, pana va ajunge sa paseasca ridicand un piciorus de pe podea si folosindu-l pe celalalt pentru suport.
Cand ai observat ca bebelusul tau face desprinde manutele de pe suport, este momentul sa il incurajezi sa mearga mai mult fara sustinere. Stai in mijlocul camerei si chema-l la tine pe un traseu fara obiecte de care sa se sustina.
Incet-incet, cu rabdare din partea ta si cu bucurie si perseverenta din partea lui, bebelusul tau va merge, va alerga si va descoperi lumea inconjuratoare.
Sfaturi pentru primii pasi:
• Daca esti ingrijorata ca dezvoltarea bebelusului tau este putin intarziata, mergi cu el la pediatru. Medicul probabil ca doar te va asigura ca bebelusul este perfect normal si te va sfatui sa ai rabdare.
• Nu te ingrijora daca observi ca atunci cand sta in picioare bebelusul pare cracanat. Este perfect normal, avand in vedere ca nu isi poate controla foarte bine genunchii.
• Da-i bebelusului un motiv sa se ridice, daca tu crezi ca este pregatit sa o faca. Pune pe un scaun, sau pe o mobila la care poate ajunge cand se ridica, o jucarie care ii place si incurajeaza-l sa ia jucaria.
• Atunci cand incepe sa mearga, bebelusul mai si cade. Nu reactiona exagerat si nu te repezi sa il ridici. Daca crezi ca nu s-a lovit prea tare, incearca sa nu acorzi prea mare atentie cazaturii.
• Supravegherea este foarte importanta. Asigura-te ca nu are acces la trepte si ca mobila de care se tine nu poate cadea pe el. Este bine si sa inlaturi obiectele asezate pe mobila, care pot cadea atunci cand bebelusul se sprijina sau trage de mobila.
• Nu incalta bebelusul cu pantofiori cand abia invata sa mearga. El are nevoie sa simta podeaua, sa isi simta piciorusele si sa invete sa isi controleze talpile si gleznele. Daca este frig in casa il poti incalta cu ciorapei cu talpa aderenta, pentru a evita alunecarile.
Repere pentru primii pasi:
• Bebelusul se ridica singur in picioare (9-12 luni)
• Bebelusul merge sprijinindu-se de mobila (9-13 luni)
• Bebelusul sta in picioare fara sprijin (9-14 luni)
• Bebelusul merge singur (10-15 luni)
Tine minte ca aceste varste reprezinta o medie generala. Bebelusul tau va creste si va merge in ritmul lui propriu.