1. Cum reactioneaza bebelusul la diferite sunete?
Raspunsul bebelusului la zgomot va depinde, probabil, de temperamentul lui. Unii bebelusi sunt mai sensibili la lucrurile din jurul lor si acestia pot reactiona mai mult la zgomote puternice. Insa bebelusii cu o personalitate nu tocmai linistita pot reactiona la orice zgomot din jurul lor.
De asemenea, depinde de ceea ce copilul a auzit in timp ce a fost amplasat in uterul tau. Fatul este capabil sa perceapa sunetele din lumea ta, de afara, inca din a 21 saptamana de sarcina. In cazul in care a auzit de multe ori cum fratele sau sora lui alerga prin casa sau taticul sau canta la pian, aceste sunete au devenit familiare pentru el.
Tocmai, pentru ca bebelusul s-a obisnuit cu aceste sunete, atunci cand le intampina in viata de zi cu zi, nu va reactiona la ele. De fapt, probabil, poate adormi chiar prin intermediul lor.
Pe de alta parte, sunete noi, necunoscute il pot face sa tresare, facandu-l sa planga. Cu cat va creste, spre aproximativ trei luni, se va obisnui cu sunetele noi, reactionand prin clipire sau o luna mai tarziu bebelusul tau va intoarce capul spre sursa zgomotului. |
|
2. Cum pot sti daca bebelusul meu poate auzi clar?
Toti bebelusii sunt analizati pentru deficiente de auz la scurt timp dupa nastere. In cazul in care bebelusul tau a fost nascut cu dificultate auditiva va fi detectat imediat. Testul este simplu si rapid si nu poate fi incomod pentru bebelusul tau. Pentru a te linisti poti cere informatii legate de acest test medicului pediatru.
Unii bebelusi, fara probleme de auz nu par sa observe zgomote din jurul lor. Daca bebelusul tau doarme si nu se trezeste cand suna telefonul sau trece o salvare pe langa fereastra cu sirena aprinsa, nu e cazul sa iti faci griji. Este putin probabil sa insemne ca are aparatul auditiv afectat. Bebelusul tau are probabil, nevoie de somn.
3. Cum pot testa auzul micutului acasa?
Daca doresti sa testezi auzul copilului pentru linistea ta, cea mai buna ocazie pentru a face acest lucru este atunci cand bebelusul este treaz si dornic de joaca.
Mai jos gasesti cateva teste rapide pe care le poti aplica chiar tu, acasa:
Daca bebelusul tau are varsta de trei luni, bate din palme in spatele caputului sau. Daca tresare, e bine. Daca nu, mai repeta de cateva ori bataia din palme.
Daca bebelusul este un pic mai mare, intre 4- 6 luni, ar trebui sa aiba un anumit control al capului. Striga-ti copilul pe nume pentru a vedea daca intoarce fata catre tine sau daca reactioneaza la vocea ta.
Intre 6 si 10 luni copilul ar trebui sa reactioneze la auzul numelui sau sau la alte sunete familiare lui, cum ar fi sunetul de apel al telefonului, zgomotul aspiratorului etc.
La varsta de 10 -15 luni, micutul tau ar trebui sa poata indica un obiect familiar intr-o carte cu poze atunci cand ii ceri acest lucru si sa reactioneze atunci cand il strigi pe nume.
Daca bebelusul tau nu raspunde la nici unul din aceste teste sau daca nu esti multumita de reactia sa la anumite zgomote poti apela la un specialist. Este posibil sa fie o pierdere temporara a auzului cauzata de o raceala sau pur si simplu copilul sa fie atent la altceva.
4. Exista ceva ce pot face pentru a ajuta la dezvoltarea auzului copilului meu?
Bebelusul asculta zgomote pentru a-l ajuta sa invete despre lumea din jurul sau si pentru a invata sa comunice. Poti stimula dezvolatarea auzului copilului tau in urmatoarele moduri:
* Ingrijeste-i corect urechile. Domnul doctor Masri Hassan ne spune ca "Cerumenul este foarte important pentru sanatatea urechii externe; ofera protectie, lubrifiere si are proprietati antibacteriene. Daca ne curatam urechile in exces obtinem urechi uscate si mancarimi auriculare. Curatarea conductului auditiv extern trebuie sa fie ocazionala la adult (de 2 ori pe saptamana), la copii si sugari dupa fiecare baita si se face cu ajutorul unui prosop din bumbac inmuiat sau se folosesc betisoare cu opritor speciale pentru ingrijirea pavilionului auricular.
Putem folosi solutii uleioase din comert, special create pentru igiena auriculara, pentru inmuierea cerumenului astfel incat acesta sa se fluidifice si sa se elimine singur. O alta varianta o reprezinta solutiile saline (ser fiziologic/apa de mare) care pot fi folosite pentru clatirea urechilor. Aceste solutii sunt de regula conditionate in recipiente sterile prevazute cu dispensere speciale si trebuie folosite la temperatura camerei. O mentiune importanta este ca acest mod de curatare sa fie folosit numai de catre persoanele fara perforatie de timpan."
DOCULYSE - spray auricular
Indicatii: pentru igiena canalului auditiv la persoane cu hipersecretie de cerumen si pentru persoane purtatoare de aparat auditiv. Poate fi utilizat la copii de peste 6 luni si adulti.
Instructiuni de utilizare:
• Introduceti capatul spray-ului in canalul auditiv extern si pulverizati.
• Pentru eliminarea unui dop de ceara proaspat format:
Se pulverizeaza 1 data sau de 2 ori si se lasa sa actioneze 15 minute, tinand capul usor inclinat.doculyse
• Pentru inlesnirea extractiei dopului de ceara, inainte de interventia medicului ORL-ist:
Cu 3-4 zile inainte de extractia dopului de ceara: 1 sau 2 pulverizari de 3 ori pe zi;
se lasa sa actioneze 15 minute, tinand capul usor inclinat.
Intretinere si preventie:
1-2 pulverizari in fiecare ureche o data pe saptamana.
• Curatati partea de intrare in canalul auditiv extern cu un betisor de ureche Otospoon.
• Clatiti capatul spray-ului sub jet de apa fierbinte dupa fiecare utilizare
Precautii: otite, perforatii de timpan, drenaj timpanic, interventii chirurgicale la nivelul urechii medii.
* Vorbeste-i si citeste-i. Atunci cand ii schimbi scutecul incearca sa descrii folosind cuvinte simple, activitatea ta. Pronunta cuvintele clar si raspicat. Doar simplu fapt ca vorbesti cu bebelusul tau despre ceea ce faci il ajuta sa-si deschida apetitul pentru invatare. De ex. daca ii pui un obiect de vestimentatie spune-i culoarea si tipul de imbacaminte. Cand ii citesti sau vorbesti cu el opreste aparatul radio sau televizorul, astfel incat micutul tau sa te poata auzi mai clar.
* Pune-i sa asculte un cd cu muzica pentru copii. Bebelusilor le place muzica, asadar poti achizitiona diverse jucarii muzicale in functie de varsta copilului tau.5. Ce poate afecta auzul copilul meu?
Cele mai frecvente cauze in deficientele de auz la copiii este o infectie a urechii (otita medie). Acest lucru duce la acumularea de lichid in urechea medie. Mucusul sau lichidul umple spatiul dintre urechea copilului tambur si urechea interna. Acest lucru se întampla de obicei, in timpul unei raceli care nu a fost tratata corespunzator si are ca si consecinta o ureche lipicioasa.
De obicei, urechea lipicioasa se limpezeste de la sine. Cu toate acestea, medicul copilului poate trata infectiile urechii, astfel incat orice posibilitate de a genera o problema de auz a fost eliminata.
Ocazional, auzul bebelusului poate fi afectat de alti factori:
- expunerea la sunete inalte, pe o perioda prelungita cum ar fi zgomotul de pe pista de aeroport sau concertele rock.
- complicatii grave in timpul nasterii care au impiedicat oxigenarea suficienta a nou-nascutului.
- scoruri Apgar mici (stadiul sanatatii unui copil, care se masoara la nastere).
- expunerea fatului in timpul sarcinii la infectii, cum ar fi rubeola.
- un istoric familial cu probleme de auz.
- nastere prematura sau greutate mica la nastere.
- un traumatism cranian.