Top 10 fructe pentru bebelusi

Top 10 fructe pentru bebelusi

Carmen Toma

Fructele pentru bebelusi sunt indicate inca de la inceputul diversificarii. Cand bebelusul tau intra in aceasta perioada de diversificare alimentara, trebuie sa stii ca exista 10 fructe recomandate pentru a fi introduse in meniul zilnic al celui mic. Incearca pe cat posibil sa nu ii compui dieta zilnica din cereale procesate si alege doar fructe proaspete. Astfel, vei avea un bebe sanatos si plin de energie.

 Avocado, fruct recomandat pentru bebelusi

Avocado este primul fruct pe care trebuie sa il alegi atunci cand micutul tau intra in perioada de diversificare. Despre acest fruct se stie ca este foarte neutru si bogat in grasimi esentiale ce il ajuta pe bebe sa se dezvolte armonios. Totodata, el are in componenta toate nutrimentele de care corpul are nevoie pentru a supravietui. "Fructul de unt", asa cum mai este cunoscut, are o textura moale si cremoasa, iar gustul este unul placut de nuci.

Cand poate fi introdus in alimentatie?

Fructul de avocado poate fi introdus destul de devreme in alimentatia lui bebe, in jurul varstei de 4-6 luni. In primii doi ani de viata, bebelusii au nevoie de carbohidrati, grasimi, dar si de proteine pentru a avea o crestere armonioasa. Piticii nu au nevoie sa fie la dieta, asa ca nu te teme sa ii compui alimentatia din cat mai multe gustari cu acest fruct minune. Dr. nutritionist Leanne Cooper este de parere ca "acea compozitie grasa din avocado seamana intr-o oarecare masura cu laptele matern". Mai multe detalii despre fructul de avocado pot fi gasite aici.

Cum il pregatesc pentru bebe?

Gustarea pe baza de avocado este una dintre cele mai usoare de pregatit pentru ca nu necesita coacere, fierbere sau vreo pregatire speciala. Nu trebuie sa stai foarte mult in bucatarie pentru ca micutul tau sa manance sanatos. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iei fructul, il zdrobesti, iar pasta rezultata o poti amestecata cu alte fructe, cu branzica sau cu alte legume. Qbebe iti recomanda cateva idei de retete pe care le poti pregati pentru piticul tau. Il poti incanta cu piure de avocado sau milkshake cu avocado.

 Merele, fructe recomandate pentru bebelusi

Stim cu totii zicala "un mar pe zi tine doctorul departe", dar oare asa sa fie? Ei bine, marul chiar este un fruct minune ce poate fi introdus devreme in alimentatia micutului tau. Contine doua tipuri de fibre, solubile si insolubile, dar si o multime de vitamine si minerale. S-au efectuat numeroase studii pe acest fruct, iar rezultatul este uluitor. Consumat zinic, el aduce beneficii organismului inca de la cele mai fragede varste.  

Cand pot fi introduse in alimentatie? 

Merele sunt excelente ca primele fructe pe care cel mic le poate manca. Pot fi introduse in dieta zilnica in jurul varstei de 6 luni, insa ele pot fi gustate si mai devreme, pe la 4 luni. Sunt foarte usor de digerat, au un gust placut si contin foarte multe fibre necesare organismului celui mic. Fibrele solubile din mar ajuta bebelusul sa aiba un scaun normal, fara diaree sau constipatie. Marul previne problemele de ficat, de colon sau chiar de oase.

Cum le pregatesc pentru bebe? 

Merele sunt extrem de usor de preparat. Atunci cand vrei sa prepari o gustare rapida pentru piticul tau, joaca-te cu acest fruct. Nu te teme sa iti folosesti imaginatia pentru ca este un aliment versatil pe care il poti adauga in aproape orice reteta. In prima faza, introdu in alimentatia bebelusului tau piureul de mere sau merele coapte. Mai tarziu, in jurul varstei de 8-10 luni, poti incepe sa diversifici un pic gustarile. Poti face piure de mere cu branza dulce sos de mere, suc de mere cu morcovi si sfecla sau bulgarasi cu mere.

 Perele, fructe recomandate pentru bebelusi

Perele sunt fructe bogate in fibre, potasiu si Vitamina C. Sunt dulci si zemoase, perfecte pentru o gustare delicioasa. Ajuta foarte mult in preventia atacului de cord, cancerului si mentine colesterolul in limite normale. Perele sunt perfecte pentru a-i oferi micutului tau o digestie fara probleme pentru ca sunt delicate cu stomacul lui. Nu contin sodiu sau grasimi si sunt excelente pentru piticii care sufera de reflux. 

Cand pot fi introduse in alimentatie?

Poti introduce perele in dieta bebelusului tau in jurul varstei de 7 luni. Le poti adauga fara griji in alimentatia celui mic pentru ca atunci cand sunt coapte, ele sunt suficient de zemoase si delicate cu sistemul lui digestiv. Aceste fructe sunt bogate in Vitaminele A, C, B1, B2, dar si minerale cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fier. Perele sunt fructe hranitoare si contin atat glucoza cat si fructoza.

Cum le pregatesc pentru bebe?

Atunci cand ii pregatesti micutului tau o gustare cu pere, incearca sa nu le decojesti. Acea coaja este bogata in vitamine si usor digerabila. In general, ele nu necesita niciun fel de pregatire pentru ca cele coapte sunt suficient de moi pentru a fi direct transformate in piure. Desigur, daca vrei sa introduci perele inainte de 7 luni, poti alege sa apelezi la un mic truc. Lasa pentru cateva minute para la aburi, dupa care o poti pasa cu incredere. Qbebe vine in ajutorul tau si iti recomanda cateva retete ce vor fi cu siguranta pe placul puiului tau: desert de pere cu branza dulcesuc de mere si pere , spuma de pere si ananas si piure de cartofi cu pere.

 Nectarinele, fructe recomandate pentru bebelusi

Stiai ca singura diferenta intre piersici si nectarine este puful care lipseste de pe pielea nectarinei? Nectarinele sunt mici, rosiatice si cu o aroma deosebita. Contin o multime de vitamine, in special vitamina C, fibre si nutrimentele esentiale in cresterea si dezvoltarea piticilor.  

Cand pot fi introduse in alimentatie?

Nectarinele sunt delicioase, dar oare sunt ele potrivite pentru bebe? Da, sunt potrivite, insa dupa varsta de 10 luni. Chiar daca fructele si legumele devin o parte importanta din alimentatia celui mic, nu toate sunt bune pentru bebelusi. Nici nectarinele nu sunt indicate unor copii mai mici pentru ca ele contin acizi citrici. Acestia pot dauna sistemului digestiv al celui mic si pot sa apara iritatii. Cel mai bine ar fi ca aceste fructe sa fie consumate in jurul varstei de 11 luni.

Cum le pregatesc pentru bebe?

Cel mai simplu si usor de facut este un piure de nectarine. Este parfumat si moale si il poti amesteca cu alte fructe, legume sau chiar carne. Piureul il poti face din nectarine proapete sau congelate. Spala fructele si adauga-le intr-o oala cu apa fiarta timp de 45 de secunde. Scoate-le cu o lingura si arunca-le intr-o baie de gheata. Lasa-le cateva secunde pentru a se raci, dupa care le poti decoji foarte usor cu degetele. Taie nectarinele in bucate-le cat mai mici si zdrobeste-le cu ajutorul unui blender pana cand devin pasta. Qbebe iti ofera idei pentru un desert delicios din nectarina cu branzica .

 Piersicile, fructe recomandate pentru bebelusi

Piersicile sunt foarte bogate in fibre si contin vitaminele A si C. Despre aceste fructe se stie ca sunt diuretice si ca au efect laxativ. Asa ca daca piticul tau incepe sa aiba probleme cu digestia si este mai mereu constipat, prepara-i un piure din piersici coapte si il vei vedea din nou fericit.

Cand pot fi introduse in alimentatie?

Multi medici pediatri nu recomanda ca alimentatia bebelusului sa contina piersici mai devreme de 10 luni. De fiecare data cand cumperi aceste fructe, asigura-te ca sunt proaspete si coapte. Nu cumpara piersici la cutie pentru ca ele contin foarte mult zahar si indulcitori artificiali. Sunt fructe cu o consistenta fina ce se pot combina foarte usor cu pui, banana sau avocado.

Cum le pregatesc pentru bebe?

Nu trebuie sa te complici prea tare atunci cand vrei ca piticul tau sa manance ceva gustos si rapid. Poti face un piure rapid din piersici, sau le poti fierbe in apa, in abur sau chiar coace. Ai grija insa. Atunci cand piersicile sunt gatite timp indelungat, ele isi pierd mare parte din valoarea nutrionala. Poti amesteca aceste fructe cu cereale, iaurt sau chiar cu putina carne de pui. Pentru a face o gustare delicioasa si rapida ai nevoie de o piersica decojita si o jumatate de banana. Paseaza-le impreuna si vei obtine masa perfecta pentru cel mic. Qbebe iti ofera o idee de reteta delicioasa pe care o poti pregati pentru puiul tau - sos de piersici

 Mango, fruct recomandat pentru bebelusi

Fructul de mango este sursa perfecta pentru energia celui mic. Este bogat in vitamine si minerale si ajuta sistemul digestiv al piticului. Reduce riscul aparitiei mai multor boli, dar si dezvoltarii cancerului si bolilor de inima. Poate ca nu stiai, dar acest fruct poate ajuta toate mamicile in tratarea racelii bebelusului lor. Nu contine multe grasimi, este foarte bogat in fibre si are un gust minunat.  

Cand poate fi introdus in alimentatie?

Mango poate fi introdus in dieta zilnica a bebelusui tau in jurul varstei de 10 luni. Nu este indicat sa il adaugi in meniul zilnic al piticului tau mai devreme pentru ca riscul de a produce alergii este foarte ridicat. Continutul crescut de fibre poate cauza diaree daca sistemul digestiv al bebelusului nu este inca pregatit sa il accepte. Este foarte important ca inainte de a incerca sa il faci sa guste acest fruct, sa discuti in primul rand cu toti membrii familiei pentru a descoperi daca exista vreo persoana care are alergie.

Cum il pregatesc pentru bebe?

Este foarte simplu. Pentru a pregati un mango pentru bebe, trebuie sa stii ca nu ai nevoie de cunostinte culinare. In general, fructul de mango este delicios daca este servit in stare naturala, fara coacere sau fierbere. Este putin mai greu de taiat din cauza unei parti tari din interior, insa acest lucru nu va fi o problema. Retele propuse de Qbebe sunt rapide, sanatoase si gustoase: bautura de mango si iaurt si piure de mango

 Banana, fruct recomandat pentru bebelusi

Bananele sunt sunt considerate a fi perfecte din punct de vedere nutritional. Sunt surse excelente de vitamine si minerale si contin tot ceea ce un organism are nevoie pentru a supravietui. O banana contine Vitaminele A, C, B6 si E si este bogata in potasiu, magneziu, fosfor si calciu. Potasiul este cel care aduce o contributie importanta la sanatatea tensiunii arteriale si la functiile inimii. In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca persoanele care consuma frecvent banana au sanse mult mai mici sa dezvolte tensiune arteriala. Mai multe detalii despre banana poti gasi aici .

Cand poate fi introdusa in alimentatie?

Banana poate fi adaugata in meniul bebelusului tau in jurul varstei de 8 luni. Ai grija insa, pentru ca acest fruct poate cauza sensibilitate sau chiar alergii. Totodata, consumat in cantitati mai mari, acest fruct poate cauza constipatie si dureri la nivelul abdomenului. Banana este un antiacid natural ce protejeaza stomacul impotriva ulcerului si este foarte usor de digerat. Una dintre cele mai importante componente ale acestui fruct este continutul ridicat de potasiu si fibre.  

Cum o pregatesc pentru bebe?

La fel ca fructul de avocado, banana are o textura fina si usoara ce poate fi usor mestecata de gingiile puiului tau. Ca sa pregatesti ceva rapid si gustos, alege o banana coapta si zdrobeste-o cu o furculita sau cu blenderul. Daca iti doresti, poti adauga si putin lapte matern pentru a transforma o gustarica simpla in una ce nu poate fi refuzata. Desigur, atunci cand puiul tau mai creste, poti adauga si pepene, dovleac sau chiar tofu. Cateva retete cu banane pe care le poti incerca sunt: orez fiert cu mar copt si banana, piure de banana cu branza dulce, branza de vaci cu banana si para si banana la cuptor.

 Prunele, fructe recomandate pentru bebelusi

Prunele sunt fructe cu un aport nutritional crescut. Sunt bogate in fibre, nu au colesterol si contin Vitaminele A, C, B1 si B2. Reduc riscul de cancer si de atac de cord si ajuta organismul uman sa pastreze nivelul de colesterol constant. Prunele au un continut ridicat de zaharuri naturale si sunt excelente pentru momentele in care micutul tau este constipat.

Cand pot fi introduse in alimentatie?

Prunele pot fi introduse in alimentatie inca de la 7 luni. Daca iti doresti sa le adaugi mai devreme in meniul piticului trebuie sa ceri parerea unui medic pediatru. Nu este recomandat ca aceste fructe sa fie consumate de bebelusi ca prim aliment pentru ca au un efect laxativ destul de puternic. Din acest motiv, prunele pot fi recomandate in tratamentul constipatiei, dar incearca sa le excluzi in perioada in care cel mic sufera de diaree.

Cum le pregatesc pentru bebe?

Este foarte important ca atunci cand vrei sa ii dai lui bebe sa manance aceste fructe, trebuie sa ai mare grija cum le alegi. Prunele coapte au un gust mult mai bun, o textura mai cremoasa si contin mult mai multi antioxidanti decat cele mai putin coapte. Cand introduci pentru prima data prunele in meniul prichindelului, incearca sa le gatesti putin. Daca alegi sa ii dai lui bebe prune in stare naturala, zdrobeste-le pana cand obtii o pasta si asigura-te ca sunt la temperatura camerei.

 Mandarine, fructe recomandate pentru bebelusi

Mandarinele sunt fructele perfecte pentru bebelusi datorita continutului crescut de Vitamina C. Totodata, ele sunt bogate in minerale si nutrimente. Mandarina este gustarea sanatoasa ce le da energie piticilor. Ai grija insa la varsta introducerii lor in meniul bebelusului tau. Pentru ca stomacul micutului sa se obisnuiasca din timp cu aciditatea, incearca sa adaugi cate 2 picaturi de suc de mandarine in orice piure de fructe, insa nu face acest lucru mai devreme de 7 luni.

Cand pot fi introduse in alimentatie?

Medicii sfatuiesc parintii sa nu dea celor mici sa guste mandarine mai devreme de 11 luni pentru ca ele sunt foarte acide. Din cauza nivelului ridicat de aciditate, acestea pot cauza eruptii la nivelul gurii, limbii sau buzelor. Aceasta nu este insa o regula. Unii parinti le-au oferit bebelusilor suc de mandarine, iar organismul piticilor nu a avut nicio reactie de respingere. In cazul in care vrei sa introduci mandarina in alimentatia celui mic mai devreme de 1 an, fii atenta la orice modificare aparuta la nivelul corpului.

Cum le pregatesc pentu bebe?

La inceput, bebelusul tau s-ar putea sa refuze mandarinele din cauza membranei usor mai dure. Nu te descuraja si incearca sa dai la o parte acea membrana alba pentru a expune doar fructul. Exista o multime de retete cu mandarine, insa nu le alege de la inceput pe cele complicate. Bebelusul tau are nevoie fie de sucul lor, fie de pasta ce rezulta in urma zdrobirii lor. Ii poti pregati lui bebe iaurt cu mandarine, morocovi cu mandarine, dar si piure de mandarine.

 Afine, fructe recomandate pentru bebelusi

Afinele sunt foarte bune datorita continutului ridicat de nutrimente de care care bebelusul tau are atat de mare nevoie. Sunt bogate in antioxidanti, contin fibre si Vitaminele A si C. Totodata, despre afine se stie ca sunt fructele ce ajuta la dezvoltarea vederii si la scaderea colesterolului. Ele sunt usor de transportat, asa ca se pot transforma imediat intr-o gustare rapida si sanatoasa pentru bebelusi.

Cand pot fi introduse in alimentatie?

Exista pareri impartite in ceea ce priveste varsta la care piticul poate sa manance afine, iar toata aceasta confuzie se datoreaza celor ce produc mancare pentru bebelusi. Acestia folosesc afine in produsele lor si afirma ca ele nu au niciun efect asupra copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 luni. Cel mai bine este sa asculti sfatul medicului si sa ii dai bebelusului tau afine dupa ce a implinit un anisor. 

Cum le pregatesc pentru bebe?

Datorita faptului ca afinele sunt micute, bebe le poate manca in stare naturala, fara a mai fi nevoie sa le zdrobesti sau sa le gatesti in vreun fel. Multi parinti aleg sa taie pe jumatate afinele si sa le dea piticului direct din mana. Desigur, poti diversifica un pic dieta zilnica a micutului tau, asa ca adauga piure de afine in orez, peste cerealele de orz sau chiar peste pasta de quinoa.

 

 

 

Fructele pentru bebelusi sunt grozave pentru un aport important de energie, avand toate o valoare nutritionala mare. Este recomandat sa dai piureul din fructe crude bebelusului la masa a2-a, dimineata, intre orele 9.00-11.00 si la masa a4-a, ca gustare, pe masura ce inainteaza in varsta. Pot fi amestecate cu cereale, branzica, iaurt. Fructele coapte sau sucul de fructe nu au aceeasi valoare nutritionala ca fructul crud, servit ca atare. Pofta mare!

 

Surse: wholesomebabyfood.momtastic.com, babycenter.com,livestrong.com, bestnaturalbabycaretips.com, parents.com, homemade-baby-food-recipes.com 

Articolul urmator
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    15 fructe care ajută ficatul
    15 fructe care ajută ficatul

    Fructele joacă un rol crucial în menținerea și îmbunătățirea sănătății ficatului, oferind o modalitate naturală și delicioasă de a susține unul dintre cele mai...

    Fructe și legume pentru colesterol mărit
    Fructe și legume pentru colesterol mărit

    Cu siguranță ai auzit de problema colesterolului mărit și de riscurile pe care le implică pentru sănătatea ta. Dar știai că o alimentație bogată în legume și fructe poate...

    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță
    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță

    Cu siguranță știți că fructele de mare sunt delicioase și, de multe ori, o alegere minunată pentru cină. Dar ce se întâmplă atunci când nu aveți timp să mergeți...

    Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au
    Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au

    În ultimele decenii, oamenii de știință se străduiesc să aducă în prim-plan tot mai multe super-alimente: alimente care furnizează o cantitate însemnată de...

    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor
    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

    Sucul de fructe vine în completarea unui mic dejun sănătos pentru cei mici, sau poate fi o gustare plină de vitamine, nu-i așa? Din păcate, studiile recente arată exact...

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    © 2025 Qbebe