Orarul meselor la copilul de 1-2 ani

Orarul meselor la copilul de 1-2 ani

Irina Olteanu - Redactor Senior

Orarul meselor la copilul de 1-2 nu reprezinta o constanta categorica, ci, mai degraba, o serie de repere menite sa ne ajute sa facem fata programului de activitati si necesitati ale acestuia. Haideti sa aflam impreuna aceste repere alaturi de cateva sfaturi privitoare la orarul meselor la copilul de 1-2 ani.

Aspecte importante

In general, meniul zilnic al unui copil de aceasta varsta consta in 3 mese principale si 2, maximum 3 gustari, de obicei grupate dupa micul dejun si dupa masa de pranz. Perioada de alaptat se apropie de final (sau in unele cazuri s-a finalizat deja), laptele fiind prezent de obicei doar dimineata si seara, iar mesele sunt asemanatoare cu cele ale adultilor, fiind doar usor diferite in consistenta.

Desi majoritatea parintilor sunt ingrijorati cu privire la cantitatea de hrana ingerata de cel mic (daca este suficienta), trebuie sa aflati ca stomacul copiilor este destul de mic si regula valabila in cazul lor (dar si pentru copiii mai mari) este sa primeasca cate o lingura de mancare din fiecare categorie alimentara servita la masa pentru fiecare an de viata (1 lingura pentru un an, 2 linguri pentru 2 ani). De exemplu, o lingura de cereale, una de carne, un ou, o lingura de piure de fructe sau o lingura de legume (nu cumulate neaparat). In principiu, copiii intre 1 si 3 ani au nevoie de 100 kcal /kg corp/zi (de exemplu pentru un copil de 12 kg sunt necesare 1200kcal/zi), dupa cum au nevoie si de un aport hidric (lichide) in medie de 100 ml/kgcorp/zi.

 Un exemplu de orar de mese ar fi acesta:

Mic dejun- 7:30 -8:30 AM
Gustare- 10:30-11:30 AM
Pranz- 13:30 PM - 14:30 PM
Gustare - 16:30 PM - 17:30 PM
Cina - 19:30 PM - 20: 30 PM

Acest orar este orientativ si, in realitate, necesitatile de hrana si somn ale copiilor difera (orele sunt decalate in functie de organismul fiecaruia). In principiu, un interval de 2,5- 3 ore intre mese constituie varianta ideala pentru buna functionare a metabolismului si ciclul de golire a stomacului/aparitia senzatiei de foame. Daca cei mici sar peste o masa, nu este nicio problema, deoarece apetitul lor, ca si cel al adultilor, poate varia in functie de o multime de factori; copiii dispun ca si noi de semnale interne pentru foame si plenitudine, iar prin fortarea lor sa manance/sa termine tot din farfurie nu veti obtine decat o reactie adversa.

Pe de alta parte, nu ar trebui nici sa le permiteti sa manance la cerere pe parcursul intregii zile (obezitatea este principalul risc). Multi parinti se confrunta in aceasta privinta cu copii care inca doresc biberon/canita pe timpul noptii, fiind destul de dificil de eliminat acest obicei care cauzeaza de multe ori carii de biberon (din cauza lichidului aflat in contact prelungit cu dentitia). Specialistii recomanda sa reduceti treptat cantitatea de lapte, fie sa o diluati/inlocuiti cu apa. Tot laptele reprezinta de multe ori o problema si in timpul zilei, copiii mai mari de 1 an dorind o cantitate excesiva de lapte, in detrimentul alimentelor solide. De aceea, de multe ori le scade apetitul (se satura cu lapte) si, cel mai important, se afla sub riscul deficientei de fier, deoarece laptele nu mai contine o cantitate suficienta pentru a suplini necesitatile organismului in crestere.

Citeste si:
Ce nu stiai despre mesele zilnice ale copilului

Sfaturi

Deoarece la aceasta varsta dispun de control bun asupra membrelor (mainilor, in acest caz), este indicat sa-i lasati sa manance singuri. Chiar daca vor produce multa mizerie in urma, este normal sa dureze un timp pana invata sa stapaneasca ustensilele destinate hranirii, de aceea este important sa nu-i grabiti si sa acceptati ca cei mici invata prin joaca (chiar si cu mancarea). De altfel, in acest mod le veti stimula si increderea in fortele proprii si independenta. Nu le oferiti mancare in fata televizorului pentru a nu le distrage atentia (este un factor care predispune la obezitate si organismul nu asimileaza la fel de bine alimentele ca in cazul in care mananca la masa) si incercati sa nu le oferiti gustarile prea aproape de ora de masa (va scadea pofta de mancare).

In cazul in care le este sete, oferiti-le apa, eventual suc natural preparat de voi si nu bauturi cu indulcitori artificiali (predispun la obezitate, carii si probleme digestive). In ceea ce priveste gustarile, optati pentru alimente sanatoase, cum sunt un fruct/iaurt/branza de vaci si nu pentru produse tip fast-food sau mezeluri.
Exista perioade in care vor dezvolta adevarate pasiuni pentru anumite alimente, prin urmare este indicat sa le oferiti cel putin un aliment preferat la o masa. Nu renuntati daca cel mic nu manifesta o placere deosebita pentru consumul legumelor/fructelor si apelati la varietatea existenta pe piata. Daca le oferiti posibilitatea de a alege intre doua alimente, vor dobandi un sentiment de importanta. Voi decideti insa ce anume le oferiti, iar ei decid daca si cat mananca. Daca refuza sa manance, trebuie sa le indepartati mancarea fara vreun comentariu; cu siguranta vor manca la masa urmatoare.

Este important ca cel putin un adult sa manance alaturi de cel mic pentru a induce acea atmosfera speciala a mesei in familie si a servi drept exemplu. Incercati sa includeti in meniul zilnic cele 4 grupe alimentare: legume si fructe, lapte si derivate, cereale si carne si derivate. Nu ii recompensati sau pedepsiti cu mancare, deoarece veti transmite un tipar de alimentatie gresit (poate aparea chiar anorexia psihogena).

Nu in ultimul rand, supravegheati intotdeauna copilul in timpul mesei pentru a nu se ineca/sufoca cu mancare. Taiati alimentele in bucati mici si indepartati semintele/pielea/cojile/oasele unde este cazul. Nu sunt indicate alimentele cu consistenta lipicioasa sau tare, cum sunt alunele, nucile, semintele, popcornul, bomboanele, guma, bezelele, untul de arahide. In cazul in care nu sunteti convinsi ca cel mic se hraneste suficient de bine, ii puteti cere parerea medicului pediatru in legatura cu dezvoltarea staturo-ponderala si alimentele recomandate grupei de varsta a copilului.

logomedicDoamna doctor Mihaela Costin - nutritionist si specialist in comunicare www.nutrishape.ro ne mentioneaza, in final:

"Programul de mese al copilului trebuie sa urmeze ceasul circadian al organismului, respectiv micul dejun 7-9, pranzul 13- 14 si cina la aproximativ 20. Intre cele trei mese principale este bine sa suplimentam cu o mica gustare. Practic, programul de mese va fi acelasi, alimentatia diferind in functie de necesitatile specifice varstei."

Multumim doamnei doctor Mihaela Costin pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: www.healthlinkbc.ca; www.babycenter.com; http://kidshealth.org; www.pediatrucluj.ro; www.healthlinkbc.ca; http://healthvermont.gov

Articolul urmator
Am supărat pe toată lumea pentru că mi-am alăptat copilul într-un supermarket
Am supărat pe toată lumea pentru că mi-am alăptat copilul într-un supermarket

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!
    DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!

    Oricât de greu ar fi, trebuie să recunoaștem că și noi, părinții, luăm decizii sub impulsul momentului. Din dorința de a-i vedea pe cei mici bine, facem uneori alegeri...

    O mamă se simte vinovată că a făcut un copil cu soțul ei mai mare cu 23 de ani decât ea. „Soțul meu o să aibă 70 de ani când copilul face 10 ani"
    O mamă se simte vinovată că a făcut un copil cu soțul ei mai mare cu 23 de ani decât ea. „Soțul meu o să aibă 70 de ani când copilul face 10 ani"

    O tânără mămică realizează că soțul ei, cu 23 de ani mai în vârstă decât ea, nu își va putea ține în brațe nepoții și se simte foarte...

    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta
    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta

    Ce faci atunci când bona își respectă toate atribuțiile, dar îți pune la punct și copiii? Când totul merge strună timp de câteva zile, până au loc...

    Copilul meu de 6 ani mi-a salvat viața
    Copilul meu de 6 ani mi-a salvat viața

    La doar șase ani, un băiat a devenit eroul și salvatorul mamei sale. Femeia povestește cum încă este în viață mulțumită fiului ei.

    Pot să-mi las copilul de 2 ani singur în cameră?
    Pot să-mi las copilul de 2 ani singur în cameră?

    Să fii mamă de doi copii mici este o adevărată provocare, mai ales dacă unul dintre ei are sub 1 an. Într-o asemenea situație se regăsește și o mamă de peste hotare, al...

    Soția mea ne-a obligat copilul de 12 ani să devină vegan
    Soția mea ne-a obligat copilul de 12 ani să devină vegan

    Chiar dacă sunt adepții unui anumit stil de viață și ai unei diete speciale, nu toți părinții insistă ca și copiii lor să fie la fel. În schimb, alții vor neapărat ca...

    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?
    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

    O mamă de peste hotare mărturisește că al său fiu de 12 ani încă mai crede în Moș Crăciun. Sau cel puțin…ea nu i-a spus niciodată adevărul, însă...

    Copilul meu de 9 ani mi-a spus că sunt cam penibilă
    Copilul meu de 9 ani mi-a spus că sunt cam penibilă

    Îmi arunc o pereche de blugi rupți, un tricou supradimensionat și o pereche de adidași albi „oldschool”, cum purtau mamele noastre prin anii `80-`90. Sunt o versiune...

    © 2024 Qbebe