Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos!

Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos!

Roxana Cristea

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca ofera copilului energie, proteine si vitamine, atat de necesare pentru invatare, concentrare si joaca. Studiile arata ca 25% din energia unui copil este data de un mic dejun de calitate. Asadar... ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos.

Ce ar trebui sa contina un mic dejun sanatos pentru copii?

Prima masa a zilei trebuie sa contina proteine, lipide si glucide. Cu siguranta te intrebi care sunt mai exact alimentele care ar putea sa ii ofere micutului tau tot ceea ce are nevoie. Specialistii sunt de aceeasi parere: produse lactate, oua, cereale, legume si fructe proaspete.

CEREALELE ofera o cantitate importanta de energie, deoarece contin vitamine, fier, glucide si saruri minerale. Daca vrei sa ii oferi bebelusului tot necesarul sau nutritiv, atunci da-i dimineata un biberon sau un bol de lapte cu cereale. Ar fi mai bine sa alegi cerealele integrale, deoarece au mai multe vitamine si glucide.

Nu uita ca poti gasi cerealele si in alte alimente cum sunt painea integrala, briosele si biscuitii, nu doar sub forma de fulgi!

PRODUSELE LACTATE , cum ar fi laptele, iaurtul, untul si branzeturile sunt extrem de importante in alimentatia oricarei persoane, dar mai ales a celor mici, pentru ca le ofera surse naturale de calciu, proteine si vitaminele A, B si D. Mai mult decat atat, lactatele ofera suport important in perioada de crestere si ajuta la dezvoltarea si intarirea sistemului osos.

 Pana la varsta de 3 ani, micutul trebuie sa primeasca lapte de crestere, pentru a se evita carentele, deoarece acest tip de lapte contine vitamine, fier si acizi grasi esentiali, acestia din urma fiind extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului. In plus, daca copilul nu este alergic, ii poti da si lapte de vaca integral, iaurt si branza de vacuta.

Nu trebuie sa ii oferi inca de pe acum produse degresate sau semidegresate, ci trebuie sa le lasi pentru cand va mai creste! Poate te intrebi de ce? Pentru ca, prin degresare, lactatele isi pierd continutul de vitamine A, D si E.

Intre varsta de 1 si 3 ani, cel mic are nevoie de o jumatate de kg de lapte pe zi.

FRUCTELE reprezinta un rezervor nesecat de vitamine, saruri minerale, fibre si calciu. Ele ii ofera copilului si vitamina C, care il apara de raceli si infectii si ajuta la asimilarea fierului, acesta din urma ferindu-l de anemii. In plus, fructele pot pacali pofta de dulce a copilului.

In mod cert fructele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului, asa ca ofera-i la micul dejun un fruct proaspat si numai bun sa isi testeze gingiile si dintisorii: banana, piersica, para, caisa, mar sau suc proaspat de fructe, preparat de tine.

Un mar pe zi ajuta digestia si imbunatateste elasticitatea vaselor de sange. Marul are in componenta sa multe flavonoide, antioxidanti care mentin pielea sanatoasa. In plus, fibrele din compozitia merelor reduc senzatia de foame. Daca bagi marul la cuptor, adaugi scortisoara si putina miere, copilul tau va manca cea mai delicioasa gustare.

Citricele pot fi si ele niste gustari delicioase si energizante. Sunt dulci si satisfac pofta de prajituri, in plus, contin flavonoide si vitamina C - reduc riscul de accident vascular, contribuie la o mai buna absorbtie a fierului si la distrugerea bacteriilor din stomac.

Bananele sunt bogate in zaharuri, in vitamine precum acid folic, vitamina C, A, E, B6, minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, dar si fibre, proteine si unele substante active. Toate acestea fac din banane o gustare ideala pentru cel mic (dar si pentru tine).

Piticul poate primi la micul dejun si compot din fructe, putin indulcit.

LEGUMELE sunt si ele benefice organismului. La micul dejun al copilului poti adauga o jumatate de rosie, cateva feliute de castravete, un morcov mic, sau alte legume care ii sunt pe plac piticului.

Rosiile contin vitaminele A si C, calciu, fier, dar si o substanta numita licopen, un antioxidant care poate combate radicalii liberi.

Morcovii si castravetii sunt foarte bogati in beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.

Ridichile sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, minerale, precum potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc, fluor si oligoelemente. Ridichile sunt bogate in vitaminele A, C si B, acid folic si au proprietati de detoxifiant si intaritor al imunitatii

Sparanghelul este o planta cu proprietati remineralizante, o excelenta sursa de vitamina K, acid folic, vitamina C si vitamina A. Sparanghelul contine si complexul de vitamine B - B1, B2, B3 si B6, fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine.

Ceapa verde nu este intotdeauna preferata copiilor, insa , daca il convingi sa manance, beneficiile consumului de ceapa verde sunt incontestabile. Ceapa verde contine uleiuri eterice, puternic mirositoare, acizi, fibre, vitaminele C, E, B1, B3, B6 si B9, calciu, magneziu, potasiu, fier si sulf, care stimuleaza metabolismul. In plus, alicina si cuercitina din ceapa au un efect puternic antioxidant, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii si a bolilor cardiovasculare. De asemenea, ceapa verde purifica si stimuleaza procesul de regenerare al celulelor.

OUL contine mult fier, ceva mai putin calciu si nu are glucide. In ou se gasesc multe vitamine liposolubile A, D, E si cateva vitamine B. Galbenusul se poate da copilului mai mare de un an, pentru a evita reactiile alergice.

Oul are un aport nutritional deosebit, daca este consumat dimineata, la pranz devine aliment obisnuit, iar seara este indigest. Ouale fierte in coaja, moi, sunt cele mai sanatoase; oul prea fiert devine indigest.

Micul dejun pentru bebelusi

Un bebe care se afla la inceput de diversificare va manca dimineata, cereale dedicate varstei, imbogatite cu fier si calciu; piure de fructe (mere, pere, piersici, caise) cu branzica dulce - de preferat branza facuta in casa din lapte si iaurt; sau un mar copt si pasat.

Pe la 6-7 luni bebe are voie sa manance si ousor. La inceput, sugarul va primi 2-3 galbenusuri de ou pe saptamana, asta inseamna ca in cateva dimineti ii poti servi la micul dejun deliciosul aliment, bogat in proteine si cu o valoare nutritiva incontestabila.

Pe la 8-9 luni bebe poate rontai un biscuitel din cereale integrale sau ii poti prepara celebra reteta "mar crud cu biscuiti". Aceasta reteta, considerata de unele mamici invechita, regleaza tranzitul intestinal al bebelusului.

Dupa 10 luni bebelusii au liber si la orez cu lapte (cu prudenta ca orezul constipa). Sigur ca orezul va fi introdus mult mai devreme in dieta bebelusului (cerealele din orez sunt printre primele cereale introduse) insa, acum vorbim despre un adevarat mic dejun compus din boabe de orez fierte in lapte, la care se adauga si putin zahar.

Ar fi bine ca atunci cand te hotarasti sa introduci un aliment nou in dieta bebelusului sa ceri si parerea medicului pediatru.

Micul dejun pentru copiii mici

Iata ce ar trebui sa contina micul dejun al prescolarilor: fructe; legume; cereale integrale; proteine (carne de pasare, peste; oua, fasole uscata, nuci si seminte); produse lactate (lapte, branza, iaurt, unt). Este de la sine inteles ca nu i le poti oferi pe toate odata. Dar, copilul are nevoie de un meniu diversificat si iata ca ai de unde alege pentru a-i oferi un mic dejun delicios si echilibrat in fiecare zi.

Trebuie sa stii ca, un copil cu varsta intre 1 si 3 ani are nevoie de 1250 de calorii pe zi, iar micul dejun ar trebui sa acopere un sfert din aceasta cantitate, oferindu-i in acelasi timp si elementele nutritive necesare cum sunt calciul, vitaminele, proteinele, mineralele si fierul.

Pe masura ce copilul creste necesarul de nutrimente creste si el. Asa ca, asigura-te ca piticul primeste si la gradinita un mic dejun santos (in cazul in care mananca la gradi).

Cerealele ofera o cantitate importanta de energie, deoarece contin vitamine, fier, glucide si saruri minerale.

Micul dejun pentru scolari

Masa de dimineata este foarte importanta pentru scolar, pentru ca trebuie sa-l incarci pe copil cu energie si putere. Studiile internationale arata ca 25% din energia unui scolar este data de un mic dejun de calitate.

Daca nu-i alergic la ceva anume, copilul de scoala are voie sa manance orice fruct, orice leguma, lapte, carne, oua, unt, iaurt, branza, nuci, alune, stafide, fructe confiate, paine integrala, cereale etc.

De evitat, chiar daca sunt gustoase, mezelurile din carne procesata mecanic (resturi de carne, ligamente, sorici, oase) si dulciurile in exces (cateva patratele de ciocolata sau o prajitura facuta in casa sunt binevenite). Mezelurile contin in general foarte multi aditivi si conservati care sunt sociati cu boli cardiovasculare si chiar cancer (ex: nitritul de sodiu) iar zaharul in exces este asociat cu performante mentale slabe.

Unii copii sar peste micul dejun din diverse motive – se trezesc prea tarziu sau prefera o gustare dulce. Dieteticienii avertizeaza, copilul care sare peste micul dejun are tendinta sa manance mai multe calorii in timpul zilei. Pentru cei grabiti, exista posibilitatea unui mic dejun rapid si sanatos, cum ar fi : portii unice de cereale integrale cu nivel scazut de zahar, iaurt, fructe prospete, o briosa din cereale integrale, un mix de nuci, fructe uscate, covrigei si biscuiti din cereale uscate.

Trebuie sa stii ca picii care nu mananca micul dejun pot avea rezultate mai slabe la gradi sau la scoala, pentru ca nu puterea de concentrare si invatare scade din lipsa fierului si a altor nutrienti importanti. In plus, copiii care nu mananca un mic dejun sanatos pot ajunge supraponderali.

Cel mai bun sfat... Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos!

Articolul urmator
Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Omleta de tofu: mic dejun sănătos și delicios
    Omleta de tofu: mic dejun sănătos și delicios

    Omleta de tofu este o alegere excelentă pentru un mic dejun sănătos și delicios, oferind o alternativă vegană și nutritivă la omletele tradiționale.

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

    Îngrijirea sănătății copilului este o prioritate pentru orice părinte. Când vine vorba de orice fel de afecțiuni ale gâtului și gurii, gargara cu sare este un...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon
    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon

    Îți amintești și tu că atunci când erai mic, te puneau să reții numărul de telefon de acasă? În caz că te pierdeai, puteai să apelezi la un adult care să te...

    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend
    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend

    Dacă încerci cel mai recent trend culinar de pe TikTok în acest weekend, s-ar putea să caștigi premiul pentru „mama anului”!

    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

    Alergia la ou face parte dintre cele mai frecvente alergii în rândul copiilor și apare în cazul în care în organismul percepe proteinele din albuș și/sau din...

    O mamă surogat a avut o aventură cu tatăl copilului, iar acum cere custodia micuțului
    O mamă surogat a avut o aventură cu tatăl copilului, iar acum cere custodia micuțului

    O femeie care a fost mamă surogat pentru un cuplu, a declarat că a avut o aventură cu tatăl - iar acum vrea custodia copilului! Aceasta l-a dat în judecată pe bărbat,...

    © 2025 Qbebe