Află, în continuare, cum trebuie să îţi hrăneşti bebeluşul în primele 12 luni:
• Dieta sugarilor până la 4 luni
Din momentul naşterii şi până la vârsta de 4 luni, capacităţile motorii ale bebeluşilor nu sunt suficient de dezvoltate, astfel încât aceştia nu îşi pot mişca şi controla muşchii şi oasele. Din acest motiv, dieta sugarilor constă exclusiv în laptele matern şi formulele de lapte praf. În cazul în care lactaţia ta nu este suficientă, ai probleme de sănătate care pot afecta calitatea laptelui de la sân sau dacă, pur şi simplu, preferi să îl hrăneşti prin ambele metode, poţi să vezi tipuri de lapte praf diverse pe Elaptepraf.ro şi să îl achiziţionezi pe cel mai potrivit pentru prichindelul tău. Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte sugarii hrăniţi la sân, alăptarea se face fie atunci când aceştia cer hrană (plâng sau sunt agitaţi), fie de 8-12 ori pe zi. Pentru cei alimentaţi cu formule de lapte, hrana se administrează de 6-8 ori în fiecare zi.
• Alimentaţia între 4 şi 6 luni
Aşa cum am stabilit deja, până la vârsta de 4 luni, organismul celui mic nu este pregătit pentru procesul de masticaţie şi nici pentru cel digestiv. Însă, odată trecută această perioadă, ar trebui să iniţiezi diversificarea alimentaţiei şi să îi adaugi în dietă, treptat, şi alimentele solide. În acest sens, ar trebui să începi cu cereale pentru bebeluşi, în cantităţi de 1-2 linguri, iar după ce juniorul se obişnuieşte cu acest tip de aliment, îi poţi creşte cantitatea de cereale până la 3-4 linguri. Imediat ce copilul se adaptează acestei diete, îi poţi introduce şi alte produse fortifiate cu fier sau sucuri de fructe cu vitamina C.
• Dieta de la 6 până la 8 luni
La 6 luni, cei mici reuşesc să îşi stăpânească propriul corp, să se susţină şi chiar să apuce diverse lucruri. Drept urmare, acesta este momentul în care poţi introduce în alimentaţia zilnică a bebeluşului tău fructe pasate, precum bananele, piersicile sau pepenii, dar şi piureuri de legume, cum ar fi morvocii, mazărea, cartofii şi sfecla. Cu toate acestea, medicii recomandă tuturor mămicilor să nu renunţe nici la formulele de lapte praf şi nici la laptele matern, întrucât diminuarea acestora trebuie să se facă treptat. Practic, cu cât adaugi mai multe fructe şi legume în alimentaţia bebeluşului, cu atât trebuie să scazi laptele din dieta lui.
• Alimentaţia bebeluşilor de la 8 la 12 luni
De la această vârstă, juniorii pot să se hrănească şi singuri, desigur, cu ajutor, să folosească linguri din plastic şi chiar să utilizeze căni şi pahare. De asemenea, după vârsta de 10 luni, orice copil este capabil să mestece şi să înghită alimente moi, aşa că acesta este un prilej să mai adaugi câteva alimente în dieta lui. Alimentaţia bebeluşului de la 8, la 12 luni poate conţine cantităţi mici de brânză moale, pasteurizată, iaurt, dar şi carne fiartă, pasată sau tocată mărunt. În plus, îl poţi hrăni pe prichindel, după vârsta de 10 luni şi cu legume moi, gătite şi porţionate, dar şi cu suc din mere sau pere, fără acid şi, de preferat, preparat în casă. Bineînţeles, şi în această perioadă, poţi continua hrănirea cu lapte matern sau formule de lapte praf, însă în cantităţi mult mai mici.
Aşadar, acestea sunt principalele etape ale hrănirii unui bebeluş. Ai grijă, totuşi, să introduci în dieta lui un singur sortiment pe săptămână, indiferent de aliment, iar după ce acesta se adaptează noii sale alimentaţii, poţi adăuga şi alte sortimente ale aceluiaşi aliment.