Etapele diversificarii: alimentatia bebelusului intre 4 si 12 luni

Etapele diversificarii: alimentatia bebelusului intre 4 si 12 luni

Alexandra Negreanu

Introducerea alimentelor solide in dieta bebelusului sau mai pe scurt, diversificarea alimentatiei la bebelusii care au implinit 4 luni este o treapta foarte importanta in dezvoltarea optima a organismului unui copil. Aceasta etapa este distractiva pentru parinti, vazandu-si copilul cum face grimase la diferite gusturi, insa este si o etapa care presupune emotii. Deodata grijile si temerile legate de temperatura, cum misca manutele si piciorusele, daca a clipit corespunzator etc. trec pe locul doi. Acum primeaza reactiile la diferite gusturi, tipuri de alimente. Fiecare mamica isi pune intrebarea, care pe cat este de scurta pe atat este de dificila :" Cu ce incep?". Apoi, dupa acest inceput anevoios, urmeaza: "Ce mai pregatesc?".

Qbebe iti ofera raspunsurile la intrebarile tale legate de cum sa diversifici alimentatia copilului si in acelasi timp sa-i formezi acestuia obiceiuri alimentare sanatoase:

Diversificare alimentatiei la 4 luni sau la 6 luni?

Recomandarile actuale din partea specialistilor indica faptul ca laptele matern sau formula de lapte praf ar trebui sa fie principala sursa de nutritie a copilului pana la cel putin 6 luni. Insa unii pediatri recomanda sa se inceapa diversificarea inca de la 4 luni.

In functie de gradul de dezvoltare al bebelusului si recomandarile specialistilor discuta impreuna cu medicul pediatru, care iti observa copilul indeaproape si stabileste cu acesta un grafic de diversificare a dietei bebelusului. Introducerea timpurie de alimente solide poate avea anumiti factori de risc. De exemplu, introducerea alimentelor complementare pe langa laptele matern sau formula de lapte praf inainte de 6 luni, poate creste aportul caloric, ceea ce duce la obezitate infantila.

Cum stii ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide?

Fiecare mamica isi cunoaste cel mai bine puiutul si acesta ii da semne clare daca are nevoie de mai multa hrana sau ii este suficienta cantitatea de lapte primit de la san sau din biberon.

 Semne care indica ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide:

- se trezeste mai des noaptea pentru a fi alaptat sau pentru a se hrani din biberon: faptul ca incepe sa se trezeasca mai des noaptea sau sa manance mai des decat "de obicei" te poate face sa te intrebi daca introducerea de alimente solide este ceea ce are nevoie.

- diminuarea reflexului de a impinge cu limba: acest lucru permite bebelusului sa bea lichide si sa inghita cu usurinta. In primele patru luni acest reflex protejeaza copilul impotriva sufocarii. Atunci cand orice substanta neobisnuita este plasata pe limba ea iese afara in mod automat, in loc sa se duca pe gat. Intre patru si sase luni  acest reflex se diminueaza treptat si o lingurita de piure pasat va avea sanse mari sa ajunga in burtica.

- sta in fundulet si isi tine capul fara sustinere: acum bebelusul poate fi capabil sa-si tina sticla de lapte in manuta sau sa o impinga atunci cand numai doreste sau sa impinga cu forta sanul mamei cand s-a saturat. Acest lucru este important, astfel incat copilul este capabil sa-si auto-reglementeze cantitatea de alimente consumate. Aceasta ajuta copilul sa ii opreasca pe parinti atunci cand fac greseala de a-l supraalimenta, deoarece parintii pot continua sa hraneasca copilul gandindu-se ca inca ii mai este foame.

- devine interesat de lucruri si baga in gura tot ce prinde.

Principii sanatoase in alimentatia copilului

Primii pasi in diversificarea alimentatiei copilului sunt foarte importanti deoarece, o data cu introducerea unor alimente, ii vei dezvolta copilului obiceiuri alimentare. Si acestea trebuie neaparat sa fie sanatoase, deoarece le va folosi intreaga viata.

Mai jos vei gasi greselile pe care parintii le fac frecvent in privinta alimentatiei sanatoase a uni copil. Inceperea unei diversificari corecte va elimina riscul de obezitate infantila si odata cu aceasta marirea gradului de imunitate.

Nu indulci ceaiul bebelusului cu zahar sau cu miere

Zaharul aduce calorii goale, fara substante nutritive. Acesta predispune organismul bebelusului la obezitate, deoarece dezvolta ulterior gustul pentru dulce. Unii parinti fac o greseala frecventa, aceea de a inlocui zaharul cu mierea, deaorece o considera mult mai sanatoasa. Este sanatoasa, intr-adevar si mai buna decat zaharul insa este foarte dulce si va modifica gustul bebelusului si, ulterior cand vei dori sa introduci legume sau fructe mai putin dulci, va refuza alimentele pe motiv ca nu sunt gustoase.

Nu introduce in alimentatia bebelusului iaurt cu fructe cumparat din comert

Un bebelus are nevoie de grasimi sanatoase pentru o dezvoltare armonioasa. Iaurtul este un aliment benefic, care contine bacterii bune pentru intarirea sanatatii intestinelor. Insa iaurturile din comert, mai ales cele cu fructe, contin indulcitori artificiali, zahar si aditivi in exces de care stomacelul unui bebelus nu are nevoie. Este indicat sa prepari iaurtul in casa , dupa metoda traditionala. De asemenea trebuie sa ii oferi bebelusului iaurt din lapte integral si nu degresat, tocmai pentru a beneficia de grasimile sanatoase de care are atata nevoie. Si, daca il vrei cu fructe neaparat, sa le adaugi tu pasate in iaurt. 

Elimina sarea din alimentatia bebelusului

 Orice mancarica este foarte buna pentru bebelus. Acesta nu are gusturi formate, pur si simplu iti vei reflecta propriile obiceiuri si preferinte alimentare in alimentatia sa. Deci, un copil la 4 sau 6 luni nu are nevoie de sare. De fapt, medicii ne recomanda sa nu introducem sarea in alimentatia celui mic pana la varsta de 1 an. Insa pentru a ii dezvolta cat mai multe gusturi, in vederea cresterii unui copil care nu este mofturos la mancare, poti sa ii condimentezi felul de mancare preparat.

Dar, si aici mare atentie la ce fel de condimente folosesti. Condimentele la pliculete din comert contin sare, foarte multa sare, asadar este cel mai indicat sa folosesti ierburi uscate. Acestea dau o aroma bogata mancarii si poti aplica acelasi principiu si in mancarea preparata pentru adultii din casa. Astfel se va crea un obicei alimentar sanatos in intreaga familie si nu vei fi acuzata ca iti supra-cocolosesti copilul.

Sucul de fructe este desert, nu aliment

Unele mamici aleg ca diversificarea bebelusului sa inceapa cu suc de fructe. Aceasta este o alta greseala pe care parintii o fac in alimentatia copilului. Chiar daca acest suc de fructe este preparat acasa, cele mai multe substante nutritive sunt in pulpa fructului. De aceea incearca sa inlocuiesti vestitul suc de fructe cu piure din pulpa de fruct sau compot.

Sucul de fructe este principala cauza a obezitatii infantile, deoarece copilul asociaza sucul de fructe cu apa si va refuza complet sa consume apa. Un bebelus are nevoie de apa, fiindca favorizeaza dezvoltarea substantelor cerebrale. Nu uita, creierul uman este format 70% din apa. Fructele trebuie consumate de bebelusi in cantitate diminuata deoarece ingrasa.

Dieta unui bebelus trebuie sa contina mai multe legume, nu numai cartofi si morcovi

Dragi mamici, legumele nu inseamna doar cartofi si morcovi. Sunt numeroase legume care pot fi consumate atat proaspete cat si fierte si sunt mult mai sanatoase decat sucul de fructe si cartofii simpli piure. Acestia contin amidon si la fel ca si mierea dezvolta gustul pentru dulce. Un copil hranit doar cu cartofi, morcovi va refuza sa manance legume mai putin gustoase: dovlecel, telina, castravete, broccoli, spanac, conopida si altele. Poti incepe diversificarea bebelusului cu o lingurita de supa preparata din legume proaspete si strecurata, in prealabil. Apoi treptat maresti cantitatea de supa.

Proteinele de care are nevoie un copil

Parintii aleg de obicei ca prima sursa de hrana care contine proteine in alimentatia bebelusului carnea de pui fiarta. Insa proteinele trebuie sa provina inclusiv din carnea de pvita, care contine mai putin grasimi saturate si carnea de peste. Puii pe care noi ii gasim acum in comert sunt crescuti in conditii intensive si, de fapt carnea de pui nu mai contine proteinele necesare pentru un copil.

O alimentatie diversificata corect ajuta copilul sa-si dezvolte preferinte pentru anumite gusturi si mancaruri sanatoase.

Tu la ce varsta si cu ce ai inceput diversificarea alimentatiei bebelusului?

Articolul urmator
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital
    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital

    Sunt cadre medicale care uimesc nu numai prin profesionalism, ci și prin empatia de care dau dovadă în fiecare clipă cu pacienții lor. Un cuplu din SUA a avut norocul să...

    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

    Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”
    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

    Ai putea să mănânci ceva care odată s-a târât pe podea sau ți-a bâzâit în ureche? Ei bine, o mămică de peste Ocean nu a introdus insectele doar...

    Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot
    Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot

    Adela Popescu și Radu Vâlcan formează, de departe, unu dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz. Sunt împreună de mai bine de 11 ani, căsătoriți de 6 și au...

    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

    Dacă pentru anumiți părinți este important să le impună și copiilor anumite obiceiuri alimentare, pentru alții contează mai mult să-și lase micuții să-și exprime preferințele....

    Momentul în care a fost nevoie sa aleg între viața soției mele și a fiului meu
    Momentul în care a fost nevoie sa aleg între viața soției mele și a fiului meu

    Un tată îndurerat a rememorat momentul sfâșietor în care medicii i-au cerut să aleagă între viața soției sale și cea a copilului lor nenăscut, dezvăluind cum...

    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului
    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului

    O dietă sănătoasă trebuie să se bazeze pe alimente care furnizează vitamine și minerale, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Când astfel de alimente fac parte din meniul...

    © 2025 Qbebe