Diversificarea: Top 10 cele mai bune sfaturi de servire a mancarii bebelusului

Diversificarea: Top 10 cele mai bune sfaturi de servire a mancarii bebelusului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Diversificarea constituie o etapa importanta in dezvoltarea unui copil. Din acest motiv multi parinti isi doresc sa afle la ce metode de sarvire a mancarii bebelusului trebuie sa apeleze pentru ca mesele sa fie deopotriva sanatoase, dar si placute. Veti afla aici 10 dintre ele alaturi de sfaturi pretioase.

Informatii importante

Majoritatea parintilor isi doresc ca cei mici sa nu faca mofturi la mancare si, in special, la acele alimente sanatoase care nu par deloc pe gustul lor. Din fericire, o expunere cat mai timpurie la gusturi sanatoase ofera un avantaj substantial pe termen lung. Conform medicului Alan Greene, autor al unei carti de nutritie, "majoritatea gusturilor noastre se formeaza devreme in viata - in primii ani si in special in primul an, in functie de alimentele la care suntem expusi. Ca parinti, avem abilitatea de a invata copiii sa recunoasca si sa se bucure de cantitati sanatoase din alimente benefice, iar cand ratam oportunitatea, sfarsim prin a avea de confruntat mici mofturosi care adora asa-zisele produse pentru copii si cu care ne luptam sa manance legumele." 

Citeste si: Reguli pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi 

1. Planificati bine primele lingurite

Cel mai bun moment pentru a oferi celui mic alimente solide pentru prima data este atunci cand este extrem de vigilent, respectiv dimineata sau imediat dupa siesta, conform Karen Ansel, autor si purtator de cuvant pentru Asociatia Dietetica Americana din New York. Asigurati-va ca cel mic este infometat, dar nu excesiv si ca alte rude nu il deranjeaza. Opriti televizorul si alte dispozitive media pe durata mesei. Nu exista vreo regula cu ce puteti oferi intai, putand fi orez cu lapte praf sau de san, dar si banana sau avocado, legume sau carne; alimentele puternic colorate tind sa fie mai dense nutritiv si mai interesante pentru copii. La inceput bebelusul va consuma doar cateva lingurite, insa cand isi inchide buzele, isi rasuceste sau scutura capul sau devine distras, inseamna ca s-a saturat; este indicat sa incepeti masa cu o portie de lapte si apoi sa incercati cu alimentul nou din diversificare.

Citeste si: Calendarul diversificarii alimentatiei la bebelusi 

diversificare

2. Oferiti-i o varietate mare de alimente

Dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu actiunea de a manca, introduceti noi alimente rapid. Apelati la creativitate; puteti incerca cu sfecla sau smochine. Unii experti recomanda sa ii hraniti pe cei mici cu acelasi aliment timp de cateva zile astfel incat daca apare o reactie adversa, sa o puteti identifica cu usurinta. Alti experti insa, printre care si dr. Alan Greene, sustin ca este mai bine sa introduceti cate un nou aliment zilnic si sa le combinati cat mai devreme "ideea de a consuma cate un aliment pe rand" ii invata pe copii sa fie mofturosi. Apelati la alimente familiare pentru a-i acomoda cu gusturi noi, conform chef Geoff Tracy, coautor al unei carti pentru copii si tata din Washington. Daca celui mic ii plac, bananele, combinati-le cu un alt fruct mai acrisor, daca ii plac merele, amestecati-le cu afine. Cautati modalitati distractive pentru a decide ce aliment urmeaza in alimentatie si optati pentru alimente din toata paleta coloristica.

3. Incercati si nu renuntati

Daca celui mic nu i-au placut morcovii de prima data, incercati din nou in cateva zile si reptati cat considerati necesar. Studiile sustin ca trei din patru mame abandoneaza dupa ce bebelusul refuza un aliment nou de 5 sau mai multe ori; conform cercetarilor, poate fi necesar sa insistati de pana la 15 ori inainte de a accepta. Conform dr. Alan Greene, "daca il convingeti pe copil sa guste de 6-10 ori, aveti o sansa mare de a crea o preferinta pentru acel aliment". Drept exemplu, intr-un studiu bebelusii au primit la doua zile piureul de legume pe care il detestau. "La un interval de doua saptamani (opt expuneri la legume), majoritatea din ei au adorat alimentul". Odata cu cresterea, pregatiti-va pentru episoade de mofturi, iar cand copilul declara ca detesta ceva ce adora, inlocuiti modul de servire; de exemplu o zi puteti sa ii coaceti morcovul, apoi sa il gratinati, sa il preparati la abur si sa-l oferiti alaturi de o alta leguma.

diversificare

4. Condimentati lucrurile

"Nu exista nicio dovada stiintifica ca trebuie ca cei mici sa serveasca o alimentatie fada", sustine Jeannette Bessinger, cofondator al unui site de nutritie pentru mame si autor al unei carti; "odata ce copiii apreciaza un aliment fad, apelati la ierburi placute si condimente". In acest sens, puteti folosi coriandru pentru avocado, nucsoara pentru cartofi dulci sau scortisoara pentru mere, conform Geoff Tracy. Posibilitatile sunt nenumarate cand preparati in casa piureurile; mai puteti adauga ghimbir, vanilie, menta si salvie. Unele mame curajoase opteaza chiar pentru curry cand prepara diverse mancaruri cu specific asiatic.

5. Ajutati-i sa creeze o conexiune cu mancarea

Pentru a invata un concept, trebuie sa il si semnalizati intr-un anume fel "denumirea alimentelor-si indicarea lor-ajuta copiii sa recunoasca acele alimente inca de timpuriu" conform dr. Alan Greene. "Si copiii adora lucrurile pe care le pot recunoaste". Pe masura ce cresc, jucati-va intrebandu-i unde sunt anumite alimente la fel cum ii intrebati despre partile corpului. Mergeti in piata, plantati ceva in gradina, priviti poze cu mancare si, mai ales, lasati-i sa atinga mancarea (sa se joace cu ea, sa o simta si sa o framante). Un studiu recent a descoperit ca acei copii care au aflat din carti despre diverse fructe, au fost mai dispusi sa le incerce.

diversificare 

6. Tineti-i aproape de voi in bucatarie

Daca v-ati simtit vreodata vinovati pentru ca il lasati pe cel mic in scaunul de masa in timp ce pregatiti masa, aflati ca acest obicei il poate incuraja sa manance mai bine. Daca observa relatia voastra cu mancarea, miroase usturoiul, supa care fierbe, va dezvolta un sentiment de familiaritate cu mancarea. Implicati-i de mici in procesul de gatire. Conform Geoff Tracy, il puteti amplasa in scaunul de masa cat timp ii pasati piureul, respectand regulile de siguranta (copilul trebuie permanent supravegheat si folosita centura de siguranta), poate dura cateva zile pana se va obisnui cu scaunul sau; pana la varsta de 18 luni, multi copii pot ajuta la cernut faina, amestecat salata sau ingredientele dintr-un castron.

7. Asezati-va impreuna la masa

Aducandu-l pe cel mic cu voi la masa, ii permiteti sa vada cum va bucurati de mancare. In plus, conform cercetarilor, copiii prezinta un respect de sine crescut si performante academice sporite. Daca nu puteti face acest lucru zilnic, cel putin incercati in weekend, chiar si in afara casei. Ducandu-i pe copii de mici la restaurant, ii invatam de timpuriu ca mancarea este speciala si ca ofera si alte beneficii; in plus, multi parinti prefera sa petreaca timp in familie in loc sa gateasca.

8. Fiti un model

Cercetarile au demonstrat clar ca atunci cand vine vorba de incurajarea copilului sa manance conteaza in special ce faceti, nu ce spuneti. Conform Karen Ansel, "chiar daca sunteti mofturos, nu atrageti atentia asupra acestui aspect. Inlocuiti alimentele care nu va plac cu altele la fel de sanatoase pentru ca cel mic sa observe un exemplu pozitiv". Lucrati in acelasi timp si asupra propriilor obiceiuri alimentare pentru a constitui un exemplu mai bun; astfel, daca ati detestat un anumit aliment multa vreme, acum este momentul potrivit sa-i mai acordati o sansa. Melinda Johnson, purtator de cuvant in Arizona sustine ca "papilele gustative se amelioreaza odata cu varsta si puteti descoperi ca aveti o preferinta pentru un aliment detestat anterior".

diversificare

9. Faceti mesele atragatoare

Cand aveti de-a face cu un copil care face mofturi, puteti fi tentanti sa il obligati sa manance broccoli prin promiterea unui desert. Incurajati-l sa manance alimente facandu-le delicioase si distractive, servindu-le in vesela colorata, adaugand sosuri sanatoase, creand diverse desene pe sandvisuri si clatite cu bucati de fucte si legume sau imitati diverse animale si sunete pentru a-i amuza; distractia este si ea o componenta cheie in alimentatia celor mici. Prezentati alimentele in forme care sunt accesibile pentru copil pentru a le apuca si consuma. Lasandu-i sa manance singuri le transmiteti ca au posibilitatea de a alege ce introduc in gura.

10. Relaxati-va

Chiar daca copiii prietenilor/vecinilor mananca alimente pe care cel mic le detesta, nu este nicio competitie la mijloc. Copiii sunt diferiti si aici se includ si gusturile alimentare. Se poate intampla ca si intre frati sa existe comportamente diferite fata de mancare, unii fiind mai incapatanati decat altii. Dar, pana la urma, nu este atat de grav daca nu mananca o bucata de broccoli, ei evolueaza si va pot surprinde cu atitudinea corecta mai tarziu.

De retinut

Este important sa incepeti introducerea alimentelor solide, respectiv diversificarea, in intervalul de varsta 4-6 luni. Pana la acel moment, sistemul digestiv al bebelusului nu poate tolera altceva in afara de lapte de san sau formula (nu contine enzimele necesare procesului de digestie), in plus o diversificare timpurie contribuie la obezitate; dimpotriva, una tardiva va ingreuna procesul de acceptare al alimentelor. Nu trebuie sa amanati foarte mult diversificarea, deoarece bebelusul se poate obisnui cu o alimentatie preponderant lichida si nu-si va mai dori sa mestece/inghita alimente solide. Incepeti cu o masa cand stiti ca cel mici este odihnit si cu cantitati mici, cateva lingurite, pe care le cresteti treptat, si nu uitati sa urmariti semnele care va indica refuzul categoric (cei mici nu trebuie fortati niciodata); asteptati-va la o evolutie lenta a lucrurilor. Nu adaugati cereale in laptele praf, decat daca pediatrul va recomanda; pe langa surplusul de calorii, pot cauza inecarea, dar si pot transmite bebelusului ideea ca laptele trebuie consumat cu lingurita.

De asemenea, este bine sa asteptati 2-3 zile intre alimentele nou introduse pentru a putea interveni la timp in cazul in care bebelusul manifesta reactii alergice, precum diaree, voma sau eczema (majoritatea simptomelor sunt vizibile de obicei in maxim 4 ore). Mesele de lapte vor constitui in continuare partea cea mai importanta din alimentatie, iar laptele de vaca trebuie amanat pana cel putin la varsta de 1 an (de preferat 2 ani). Nu renuntati la un aliment nou daca cel mic nu a dorit de prima oara sa-l consume; este posibil sa fie nevoie de pana la 10 incercari pentru a convinge copilul sa-l accepte sau puteti sa-l combinati cu un aliment deja placut. Nu exista o regula cu privire la ordinea introducerii fructelor si a legumelor (adesea se incepe cu piersici, mere, pere, morcov, dovleac, banane), insa cel mai bine este ca textura initiala sa fie cremoasa, pasata. Recent, este promovata si autodiversificarea, o metoda de diversificare directionata chiar de bebelus; si in situatiile in care ati inceput cu un fruct nu inseamna ca bebelusul nu va accepta si legumele. Nici aportul de carne nu trebuie neglijat, conform cerecetarilor, bebelusii care o consuma prezinta un nivel mai mare de zinc si fier in organism, nutrimente importante pentru crestere. Folositi pentru hranire tacamuri moi, din plastic, pentru a evita lezarea gingiilor si puneti la gatul bebelusului inca de la inceput o bavetica (mai tarziu s-ar putea sa nu o mai accepte).

In ceea ce priveste prepararea alimentelor, nu neglijati regulile de igiena, spalandu-le si depozitandu-le corespunzator (curatati suprafetele de gatit, mainile, mentineti carnea cruda separata de restul alimentelor). Nu lasati alimentele pentru bebelusi la temperatura camerei pentru mai mult de doua ore si aruncati surplusul sau mancarea neterminata (bacteriile de prolifereaza dupa contactul cu saliva). De asemenea, rinichii unui bebelus nu pot tolera sarea si sodiul, prin urmare nu sunt necesare, si nici zaharul care in plus predispune la carii dentare. Nu oferiti miere pana la varsta de 12 luni deoarece exista riscul de botulism (o bacterie potential fatala).

Citeste si: Etapele diversificarii: alimentatia bebelusului intre 4 si 12 luni 

Surse: 

www.todaysparent.com; www.parenting.com; www.babycenter.com; www.parents.com; www.whattoexpect.com

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete
    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete

    Cartofii au fost mult timp un element de bază în bucătăria românească, fiind folosiți într-o varietate de feluri de mâncare. Dintre numeroasele moduri...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Am 29 de ani, iar fiica mea are 22. Suntem cele mai bune prietene!
    Am 29 de ani, iar fiica mea are 22. Suntem cele mai bune prietene!

    Odată ce te hotărăști să îți întemeiezi o familie alături de un bărbat divorțat cu copii, una dintre cele mai mari provocări este să fii acceptată de către aceștia....

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    © 2024 Qbebe