Avantaje ale apei speciale pentru bebelusi
In primul rand, trebuie sa aflati ca doctorul William Sears, un pediatru american de renume, considera ca laptele praf contine nivele mai ridicate de saruri si minerale decat laptele matern, prin urmare se impune un aport suplimentar de apa pentru copiii mai mari de 6 luni sau pentru cei care au inceput diversificarea alimentatiei (pentru a ajuta rinichii sa excrete excesul de sare). De asemenea, apa este de ajutor deoarece copiii hraniti artificial dispun de un metabolism mai putin eficient, ei pierzand o cantitate mai mare de apa din organism.
Organizatia Mondiala a Sanatatii considera: "concentratiile de minerale din apa potabila pot contribui semnificativ la aportul total de elemente si minerale de la bebelusi si copii, in special daca sunt alimentati artificial-acestia reprezinta cel mai vulnerabil grup ce este afectat de concentratiile excesive de nutrimente si contaminanti din apa de baut". In urma unei statistici realmente socante, copiii primesc pana la 40-60% din cantitatea de plumb la care sunt expusi din apa de baut, ceea ce poate cauza probleme serioase de sanatate, inclusiv retard mental. In plus, nitratii, clorul, aluminiul si fluorul reprezinta alte probleme in cazul bebelusilor al caror lapte este preparat cu apa de la robinet. Din acest motiv, majoritatea specialistilor recomanda apa imbuteliata sau cea speciala pentru bebelusi.
- Apa minerala naturala, chiar daca este desemnata drept cea mai pura forma de apa, din cauza nivelelor ridicate de minerale poate fi periculoasa pentru bebelus. Nivelele mari de calciu, in special, sunt dificil de gestionat de rinichii imaturi ai copilului; apa de izvor contine de asemenea si minerale si sodiu si trebuie evitate.
- Apa este un lichid de preferat in comparatie cu sucul deoarece va satisface mai bine setea si cei mici vor deprinde la la o varsta frageda un obicei benefic, acela de a se hidrata corect.
- In plus, in perioade de canicula, dar si cand se confrunta cu un episod febril (dar si cu diaree), bebelusii se pot deshidrata suplimentar, chiar si fara a urina, asadar chiar indicat un aport de 30-60 ml de apa intre mese. Copiii alimentati artificial se pot confrunta si cu constipatie, iar astfel consumul de apa ajuta la ameliorarea tranzitului intestinal.
- Un alt avantaj al apei pure de baut consta in dezvoltarea unor dinti si gingii sanatoase. Se cunoaste prea bine obiceiul multor copii de a se culca cu biberonul/cana cu lapte/suc, asadar varianta ce contine apa este mult mai indicata.
- Nu in ultimul rand, apa pentru bebelusi nu necesita fierbere, ci doar incalzire, prin urmare veti avea mai mult timp liber la dispozitie; este sterila si usor de utilizat.
Citeste si: Apa la copii mici - tot ce trebuie sa stii
Compozitia apei
Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro ne ofera urmatoarele informatii:
"Deoarece copiii sunt in faza de crestere si dezvoltare au si o rata metabolica mai mare. De aceea au nevoie mai mare de oxigen, apa si alimente. Acest fapt explica si o rata mai mare de expunere la contaminare (apa, aer sau alimente) fata de adulti.
In primele 6 luni, consumul de apa al unui sugar depaseste de 7 ori consumul adultului.
Apa plata este, de fapt, o apa minerala care contine diferite saruri in functie de regiunea din care provine. Unele saruri sunt trecute pe eticheta, alte saruri nu fiind in concentratii foarte mici) ca de exemplu:
manganul: un nutrient esential pentru sanatatea osoasa si cu un rol in metabolismul aminoacizilor, al colesterolului si al carbohidratilor.
Plumbul: copiii sunt mai vulnerabili la intoxicatia cu plumb decat adultii. In general, apa plata nu contine plumb, insa, daca are, este intr-o cantitate redusa (sub 0.005 /milion parti de apa (ppm), insa o apa cu pH-ul acid poate creste cantitatea absorbita de plumb in organism). Coadministrarea calciului cu plumb scade absorbtia plumbului.
Strontiul: poate exista sub forma stabila sau radioactiva in apa. Provine din sol si in mod normal cantitatea care se gaseste in apa este foarte mica, insa deoarece copiii sunt in procesul activ de crestere, absorbtia este mai mare si poate rezulta in modificari in cresterea osoasa daca aportul calcic si proteic al copilului este sub nivelul normal. Copiii care beau lapte, mai ales fortifiat cu vitamina D, nu vor avea probleme, chiar daca in apa exista strontiu.
Cesiul: cantitatea din apa poate fi 1 microgram/litru, iar pentru intoxicatii ar fi nevoie de 10 micrograme/zi. Forma stabila a acestuia nu poate afecta organismul.
Zincul: este esential pentru cresterea organismului, iar formulele de lapte bazate pe soia contin fitati care scad absorbtia zincului. Zincul exista in toate apele plate, insa apa tinuta in recipientele metalice are cantitati mai mari de zinc.
Arsenicul: expunerea la forma anorganica este mai toxica pentru organism, insa organismul uman este capabil sa il transforme intr-o forma mai putin toxica prin metilare, apoi arsenicul este eliminat din organism. Metilarea se poate face atata timp cat cantitatea de arsenic ramane sub 0.2-1 mg/zi. Cu alte cuvinte, arsenicul poate fi tolerat, dar doar in cantitatile mentionate.
Cromul hexavalent: de regula cromul din organism este trivalent, nu hexavalent. Cromul trivalent este un nutrient esential pentru om si ajuta la folosirea insulinei de catre organism, insa cromul hexavalent este considerat toxic. Cantitatea admisa de crom trebuie sa fie intre 0.002 mg/kg/zi si 0.021 mg/kg/zi pentru copii.
Nitratul: nitratii si nitritii sunt componente naturale care fac parte din ciclul nitrogenului, nitritii se oxideaza mai usor, de aceea in apa gasim nitrati. Nitratul nu este intotdeauna nociv, fiind folosit la unele alimente pentru a preveni botulismul. Se recomanda ca nivelul maxim de contaminare sa fie 10 mg/L de nitrat in apa pentru sugari. Nitratul scade oxigenarea sangelui iar intoxicatia acuta apare atunci cand nitratul se transforma in nitrit prin fenomene biologice. Nitritul oxideaza fierul in hemoglobina si produce methemoglobina care afecteaza transportul oxigenului, provocand asa-numitul sindrom al copilului albastru. Sugarii sunt mai sensibili la intoxicatia cu nitriti deoarece consumul lor de apa, considerandu-le suprafata corporala, este mai mare ca al adultilor si fata de hemoglobina adultilor, hemoglobina lor (hemoglobina fetala) se poate transforma mai usor in methemoglobina. Pe de alta parte, sistemul lor digestiv este mai putin acid, ceea ce faciliteaza transformarea nitratilor in nitriti, provocand 2 simptome: aparitia sindromului copilului albastru si diareea. Astazi, fatalitatea cauzata de nitrat apare numai in mediul rural unde se foloseste apa din put. Pentru prepararea laptelui praf este indicat sa folosim apa fara nitrati.
Thaliumul: nu se gaseste in apa imbuteliata, iar nivelul permis pentru copii este de 0.001 mg/kg/zi.
Vanadiumul: nu este toxic pentru om, iar pentru a produce intoxicatii la copii copilul ar trebui sa bea 650 de litri de apa/zi.
Pe o eticheta puteti vedea o parte din aceste minerale, iar nivelul indicat al acestor minerale pentru copii este:
Calciu (mg/L): necunoscut Fier (mg/L): 0.3 Zinc (mg/L): 3.0 Cupru (mg/L): 1.0-2.0 Seleniu (microgram/L): 10 Florura (mg/L): 1.5 |
Magneziu (mg/L): necunoscut Sodiu (mg/L): 200 Sulfat (mg/L): 250 Clor (mg/L): 250 Mangan (microgram/L): 250" |
Apa Humana, speciala pentru bebelusi
• Special produsa pentru pregatirea alimentelor pentru sugari (formule de lapte, ceaiuri si cereale) sau pentru administrare ca atare
• Contine o cantitate scazuta de minerale
• Saraca in sodiu pentru a proteja rinichii copilului
• Nu necesita fierbere, ci doar incalzire la temperatura dorita
• Comod si usor de utilizat
• Ambalata in conditii sterile, cutia se inchide etans dupa fiecare utilizare
• Are un ambalaj special si inovator: TETRA BRIK ASEPTIC Tetra Pak
• Siguranta si calitate!
Citeste si:
Este apa sigura pentru bebelusul meu?
Apa la bebelusi - toate informatiile de care ai nevoie
Sfaturi
Dieteticianul Marilyn Swanson recomanda ca inainte de a utiliza orice produs sa cereti sfatul medicului pediatru, mai ales daca cel mic se confrunta cu diverse probleme de sanatate. Medicul pediatru Stephen R. Daniels completeaza afirmand ca bebelusii sub 6 luni nu trebuie sa primeasca adaos de apa, chiar daca sunt hraniti arficial (laptele formula contine peste 80% apa). De asemenea, specialistul recomanda sa nu le oferiti celor mici prea multa apa deoarece aceasta poate influenta abilitatea corpului de a asimila nutrimentele din lapte praf sau de san si cauzeaza o senzatie de satietate (scade in consecinta apetitul). In cazuri rare, un consum excesiv de apa poate cauza intoxicatie cu apa ce determina convulsii sau chiar coma (este diluata concentratia de sodiu din organism, dereglandu-se echilibrul electrolitic si determinand inflamatia tesuturilor). Trebuie sa stiti ca un adaos prea mare de apa la prepararea laptelui praf inseamna ca bebelusul va primi mai putine nutrimente decat are nevoie; respectati intocmai instructiunile producatorilor pentru pregatirea laptelui formula si nu il diluati dupa bunul plac. Cand bebelusii se confrunta cu afectiuni gastrointestinale, de exemplu, medicul poate sugera bauturi de tip electrolitic care ajuta la prevenirea deshidratarii (se prepara cu ajutorul unor pliculete speciale si apa).
Sunt indicate mici portii de apa cand bebelusul are peste 6 luni pentru a combate deshidratarea, iar cand cel mic are varsta peste 1 an poate bea cata apa doreste (evident, cu masura); mai exact specialistii recomanda intre 4-6 luni nu mai mult de 60 ml pe zi. Apa o puteti introduce intr-o canita, in acest fel copiii deprinzand mai bine obiceiul de a bea singuri. Specialistii considera ca este de ajutor un consum de apa in special dupa alimentele bogate in proteine cum sunt carne si oua.
Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro completeaza:
"Nou-nascutul sanatos si alaptat natural nu consuma in mod direct apa in primele 6 luni de viata, desi pot fi afectati indirect prin pasatul mineralelor in laptele matern. Din pacate, mai ales in Romania se introduce ceaiul sau apa sau se practica in mod nejustificat alimentatia mixta la copii alaptati cu lapte matern inainte de 6 luni. Acestia nu au nevoie de apa (se hidrateaza prin laptele matern), ceea ce le confera si o igiena mai buna, dar si un echilibru hidroelectrolitic mai bun. Singura exceptie sunt temperaturile mai mari din vara.
Sugarii alaptati artificial (cu lapte praf) sunt consumatori de apa din clipa in care se nasc datorita faptului ca laptele trebuie preparat cu apa. De aceea si formula de lapte, dar si mineralele din apa contribuie la necesarul zilnic al copilului, pana la diversificare. Laptele praf nu provine in mod obligatoriu din regiunea in care locuiesc parintii, motiv pentru care trebuie luata in considerare acumularea mineralelor din formula de lapte si din adaugarea apa minerala. Totusi, nu este recomandata in niciun caz dilutia mai mare sau mai mica de lapte praf in apa. In general, cam toate formulele sunt preparate prin adaugarea a 90 ml de apa pentru obtinerea a 100 ml de lapte.
Dupa diversificare este recomandata introducerea alimentelor bogate in zinc si fier precum si calciu, iar pentru familiile care nu isi permit sau sunt adepti ai dietei vegetariene, apa devine o componenta foarte importanta pentru substitutie.
Nu trebuie trecut cu vederea riscul contaminarii apei cu microorganisme. Contaminarea poate fi de la sursa (daca apa nu este imbuteliata) sau insusi sticla sau tetina pot fi contaminate cu microorganisme, provocand diareea sau alte boli infectioase, mai serioase precum parazitoza (giardioza sau criptosporidium) sau aparitia unor bacterii precum E.coli. Desi expunerea sugarilor hraniti artificial este teoretic mai mare, s-a intalnit infestatia sugarilor alaptati natural cu giardia si mai nou cu E.coli. Explicatia este contaminarea mamei si transmiterea prin maini de la mama la copil in cazul giardiei. In cazul infestatiei E.coli, cea mai plauzibila explicatie este ingestia apei in timpul imbaierii. De aceea, recomand:
1. Cea mai buna sursa de hrana si hidratare pentru sugari pana la 6 luni este laptele matern
2. Prepararea formulei de lapte cu apa plata doar incalzita si nu fiarta, pentru a evita concentrarea mineralelor si prepararea formulei de lapte respectand indicatiile de pe cutie, evitand diluarea sau concentrarea formulei.
3. Sterilizarea atenta a biberoanelor si tetinelor, care trebuie folosite numai dupa spalarea atenta si strelizarea la rece (atentie la schimbarea apei si curatarea tetinei cel putin zilnic chiar daca in biberon a fost numai apa).
4. Spalarea atenta a caditei si dezinfectarea ei si imbaierea copilului cu apa limpede si decontaminata (de preferat filtrata)."
Citeste si: Intoxicatia cu apa la bebelusi
De retinut in utilizare
Asociatia Americana a Dentistilor recomanda sa nu folositi apa cu un continut ridicat de fluor cand preparati laptele praf al copiilor; acestia sunt expusi la risc de fluoroza a smaltului, o afectiune care apare cand dintii sunt inca in formare la nivelul gingiilor. Nu este o boala grava, insa poate cauza niste dungi sau pete/zone albe pe dintii permanenti. Daca insa urmariti sa oferiti apa fara fluor si dupa intarcare, apelati la sfatul medicului/dentistului cu privire la suplimente de fluor.
Apa imbutaliata cunoscuta a contine putin fluor este etichetata drept purificata, deionizata, demineralizata, distilata sau preparata prin osmoza inversa. Urmariti aceste aspecte pe etichete cand o achizitionati, precum si eventuale certificari/standarde ale organizatiilor specifie. Dupa ce o deschideti este indicat sa mentineti capacul etans/inchis si sa o depozitati intr-un loc racoros pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Daca nu sunteti siguri ce apa este potrivita pentru cel mic, puteti cere sfatul unui specialist.
Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro completeaza:
"Apa imbuteliata si inchisa ermetic este cea mai de incredere. Sticla, biberonul sau termosul trebuie sa fie bine spalate cu detergentul de vase inainte de a se turna apa in ele. Se poate dezinfecta orice recipient prin adaugarea unei lingurite de inalbitor in 1/4 l de apa, urmand ca apoi, odata pus capacul, sa se agite tare pentru o curatare completa. Se asteapta 30 de secunde si se arunca solutia, iar apoi se clateste bine recipientul si se lasa la uscat (se gasesc si solutii de sterilizare la rece in farmacii).
Nu se pune apa in recipiente care :
1. Nu se inchid bine
2. Au fost folosite anterior pentru stocarea oricarei solutii toxice
3. Se sparg usor
4. Sticle de plastic sau cutii de suc sau lapte.
Este indicat:
1. Scrierea datei in care s-a turnat apa in recipient si etichetarea cu "apa de baut" .
2. Daca ati desfacut apa si ati stocat-o in alt recipient sau daca apa nu este imbuteliata, trebuie aruncata la 6 luni.
3. Apa se pastreaza la o temperatura scazuta si constanta
4. Apa nu trebuie tinuta la lumina soarelui.
5. Nu se pastreaza apa in locuri in care sunt stocate si substante toxice precum petrol sau pesticid.
Daca printr-un hazard sunteti undeva unde nu aveti apa imbuteliata, se poate folosi orice apa, insa fiarta. Apa fiarta poate avea un gust neplacut, dar se poate modifica gustul daca turnati apa dintr-un recipient in altul de cateva ori, iar apoi o lasati sa stagneze cateva ore sau prin adaugarea unui varf de sare la 1/4 l de apa.
Daca apa nu este limpede este bine sa o filtrati folosind un filtru de cafea sau servetele, iar apoi sa o fierbeti la 100 de grade si sa o lasati sa fiarba 3 minute (apa plata nu trebuie lasata sa fiarba deoarece acest lucru creste concentratia mineralelor in apa). Dupa ce fierbeti apa, lasati-o sa se raceasca (nu turnati apa calda in recipient), iar dupa ce se raceste se poate turna intr-un recipient."
Multumim doamnei doctor Nakisa Seraficeanu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
http://wholesomebabyfood.momtastic.com; www.homemade-baby-food-recipes.com; www.babycenter.com; http://kellymom.com; www.freedrinkingwater.com