De ce este mai buna apa speciala pentru bebelusi?

De ce este mai buna apa speciala pentru bebelusi?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea parintilor cunosc faptul ca cel mic are nevoie de hidratare corespunzatoare pentru o dezvoltare optima. Copiii hraniti cu lapte formula necesita o atentie sporita in acest sens, dat fiind faptul ca se deshidrateza mai usor, iar apa de la robinet nu reprezinta solutia cea mai potrivita. Aflati de ce apa speciala pentru bebelusi este mai indicata decat cea de la robinet sau cea plata, dar si ce alte beneficii confera in continuare.

Avantaje ale apei speciale pentru bebelusi

In primul rand, trebuie sa aflati ca doctorul William Sears, un pediatru american de renume, considera ca laptele praf contine nivele mai ridicate de saruri si minerale decat laptele matern, prin urmare se impune un aport suplimentar de apa pentru copiii mai mari de 6 luni sau pentru cei care au inceput diversificarea alimentatiei (pentru a ajuta rinichii sa excrete excesul de sare). De asemenea, apa este de ajutor deoarece copiii hraniti artificial dispun de un metabolism mai putin eficient, ei pierzand o cantitate mai mare de apa din organism.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera: "concentratiile de minerale din apa potabila pot contribui semnificativ la aportul total de elemente si minerale de la bebelusi si copii, in special daca sunt alimentati artificial-acestia reprezinta cel mai vulnerabil grup ce este afectat de concentratiile excesive de nutrimente si contaminanti din apa de baut". In urma unei statistici realmente socante, copiii primesc pana la 40-60% din cantitatea de plumb la care sunt expusi din apa de baut, ceea ce poate cauza probleme serioase de sanatate, inclusiv retard mental. In plus, nitratii, clorul, aluminiul si fluorul reprezinta alte probleme in cazul bebelusilor al caror lapte este preparat cu apa de la robinet. Din acest motiv, majoritatea specialistilor recomanda apa imbuteliata sau cea speciala pentru bebelusi.

- Apa minerala naturala, chiar daca este desemnata drept cea mai pura forma de apa, din cauza nivelelor ridicate de minerale poate fi periculoasa pentru bebelus. Nivelele mari de calciu, in special, sunt dificil de gestionat de aparinichii imaturi ai copilului; apa de izvor contine de asemenea si minerale si sodiu si trebuie evitate.

- Apa este un lichid de preferat in comparatie cu sucul deoarece va satisface mai bine setea si cei mici vor deprinde la la o varsta frageda un obicei benefic, acela de a se hidrata corect.

- In plus, in perioade de canicula, dar si cand se confrunta cu un episod febril (dar si cu diaree), bebelusii se pot deshidrata suplimentar, chiar si fara a urina, asadar chiar indicat un aport de 30-60 ml de apa intre mese. Copiii alimentati artificial se pot confrunta si cu constipatie, iar astfel consumul de apa ajuta la ameliorarea tranzitului intestinal.

- Un alt avantaj al apei pure de baut consta in dezvoltarea unor dinti si gingii sanatoase. Se cunoaste prea bine obiceiul multor copii de a se culca cu biberonul/cana cu lapte/suc, asadar varianta ce contine apa este mult mai indicata.

- Nu in ultimul rand, apa pentru bebelusi nu necesita fierbere, ci doar incalzire, prin urmare veti avea mai mult timp liber la dispozitie; este sterila si usor de utilizat.

Citeste si: Apa la copii mici - tot ce trebuie sa stii 

Compozitia apei

Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Deoarece copiii sunt in faza de crestere si dezvoltare au si o rata metabolica mai mare. De aceea au nevoie mai mare de oxigen, apa si alimente. Acest fapt explica si o rata mai mare de expunere la contaminare (apa, aer sau alimente) fata de adulti.
In primele 6 luni, consumul de apa al unui sugar depaseste de 7 ori consumul adultului.
Apa plata este, de fapt, o apa minerala care contine diferite saruri in functie de regiunea din care provine. Unele saruri sunt trecute pe eticheta, alte saruri nu fiind in concentratii foarte mici) ca de exemplu: medic

manganul: un nutrient esential pentru sanatatea osoasa si cu un rol in metabolismul aminoacizilor, al colesterolului si al carbohidratilor.

Plumbul: copiii sunt mai vulnerabili la intoxicatia cu plumb decat adultii. In general, apa plata nu contine plumb, insa, daca are, este intr-o cantitate redusa (sub 0.005 /milion parti de apa (ppm), insa o apa cu pH-ul acid poate creste cantitatea absorbita de plumb in organism). Coadministrarea calciului cu plumb scade absorbtia plumbului.

Strontiul: poate exista sub forma stabila sau radioactiva in apa. Provine din sol si in mod normal cantitatea care se gaseste in apa este foarte mica, insa deoarece copiii sunt in procesul activ de crestere, absorbtia este mai mare si poate rezulta in modificari in cresterea osoasa daca aportul calcic si proteic al copilului este sub nivelul normal. Copiii care beau lapte, mai ales fortifiat cu vitamina D, nu vor avea probleme, chiar daca in apa exista strontiu.

Cesiul: cantitatea din apa poate fi 1 microgram/litru, iar pentru intoxicatii ar fi nevoie de 10 micrograme/zi. Forma stabila a acestuia nu poate afecta organismul.

Zincul: este esential pentru cresterea organismului, iar formulele de lapte bazate pe soia contin fitati care scad absorbtia zincului. Zincul exista in toate apele plate, insa apa tinuta in recipientele metalice are cantitati mai mari de zinc.

Arsenicul: expunerea la forma anorganica este mai toxica pentru organism, insa organismul uman este capabil sa il transforme intr-o forma mai putin toxica prin metilare, apoi arsenicul este eliminat din organism. Metilarea se poate face apaatata timp cat cantitatea de arsenic ramane sub 0.2-1 mg/zi. Cu alte cuvinte, arsenicul poate fi tolerat, dar doar in cantitatile mentionate.

Cromul hexavalent: de regula cromul din organism este trivalent, nu hexavalent. Cromul trivalent este un nutrient esential pentru om si ajuta la folosirea insulinei de catre organism, insa cromul hexavalent este considerat toxic. Cantitatea admisa de crom trebuie sa fie intre 0.002 mg/kg/zi si 0.021 mg/kg/zi pentru copii.

Nitratul: nitratii si nitritii sunt componente naturale care fac parte din ciclul nitrogenului, nitritii se oxideaza mai usor, de aceea in apa gasim nitrati. Nitratul nu este intotdeauna nociv, fiind folosit la unele alimente pentru a preveni botulismul. Se recomanda ca nivelul maxim de contaminare sa fie 10 mg/L de nitrat in apa pentru sugari. Nitratul scade oxigenarea sangelui iar intoxicatia acuta apare atunci cand nitratul se transforma in nitrit prin fenomene biologice. Nitritul oxideaza fierul in hemoglobina si produce methemoglobina care afecteaza transportul oxigenului, provocand asa-numitul sindrom al copilului albastru. Sugarii sunt mai sensibili la intoxicatia cu nitriti deoarece consumul lor de apa, considerandu-le suprafata corporala, este mai mare ca al adultilor si fata de hemoglobina adultilor, hemoglobina lor (hemoglobina fetala) se poate transforma mai usor in methemoglobina. Pe de alta parte, sistemul lor digestiv este mai putin acid, ceea ce faciliteaza transformarea nitratilor in nitriti, provocand 2 simptome: aparitia sindromului copilului albastru si diareea. Astazi, fatalitatea cauzata de nitrat apare numai in mediul rural unde se foloseste apa din put. Pentru prepararea laptelui praf este indicat sa folosim apa fara nitrati.

Thaliumul: nu se gaseste in apa imbuteliata, iar nivelul permis pentru copii este de 0.001 mg/kg/zi.

Vanadiumul: nu este toxic pentru om, iar pentru a produce intoxicatii la copii copilul ar trebui sa bea 650 de litri de apa/zi.

Pe o eticheta puteti vedea o parte din aceste minerale, iar nivelul indicat al acestor minerale pentru copii este:

Calciu (mg/L): necunoscut
Fier (mg/L): 0.3
Zinc (mg/L): 3.0
Cupru (mg/L): 1.0-2.0
Seleniu (microgram/L): 10
Florura (mg/L): 1.5
Magneziu (mg/L): necunoscut
Sodiu (mg/L): 200
Sulfat (mg/L): 250
Clor (mg/L): 250
Mangan (microgram/L): 250"

 Apa Humana, speciala pentru bebelusi

• Special produsa pentru pregatirea alimentelor pentru sugari (formule de lapte, ceaiuri si cereale) sau pentru administrare ca atare
• Contine o cantitate scazuta de minerale
• Saraca in sodiu pentru a proteja rinichii copilului
• Nu necesita fierbere, ci doar incalzire la temperatura dorita
• Comod si usor de utilizat
• Ambalata in conditii sterile, cutia se inchide etans dupa fiecare utilizare
• Are un ambalaj special si inovator: TETRA BRIK ASEPTIC Tetra Pak
• Siguranta si calitate!

Citeste si:

Este apa sigura pentru bebelusul meu? 

Apa la bebelusi - toate informatiile de care ai nevoie 

Sfaturi

Dieteticianul Marilyn Swanson recomanda ca inainte de a utiliza orice produs sa cereti sfatul medicului pediatru, mai ales daca cel mic se confrunta cu diverse probleme de sanatate. Medicul pediatru Stephen R. Daniels completeaza afirmand ca bebelusii sub 6 luni nu trebuie sa primeasca adaos de apa, chiar daca sunt hraniti arficial (laptele formula contine peste 80% apa). De asemenea, specialistul recomanda sa nu le oferiti celor mici prea multa apa deoarece aceasta poate influenta abilitatea corpului de a asimila nutrimentele din lapte praf sau de san si cauzeaza o senzatie de satietate (scade in consecinta apetitul). In cazuri rare, un consum excesiv de apa poate cauza intoxicatie cu apa ce determina convulsii sau chiar coma (este diluata concentratia de sodiu din organism, dereglandu-se echilibrul electrolitic si determinand inflamatia tesuturilor). Trebuie sa stiti ca un adaos prea mare de apa la prepararea laptelui praf inseamna ca bebelusul va primi mai putine nutrimente decat are nevoie; respectati intocmai instructiunile producatorilor pentru pregatirea laptelui formula si nu il diluati dupa bunul plac. Cand bebelusii se confrunta cu afectiuni gastrointestinale, de exemplu, medicul poate sugera bauturi de tip electrolitic care ajuta la prevenirea deshidratarii (se prepara cu ajutorul unor pliculete speciale si apa).

 Sunt indicate mici portii de apa cand bebelusul are peste 6 luni pentru a combate deshidratarea, iar cand cel mic are varsta peste 1 an poate bea cata apa doreste (evident, cu masura); mai exact specialistii recomanda intre 4-6 luni nu mai mult de 60 ml pe zi. Apa o puteti introduce intr-o canita, in acest fel copiii deprinzand mai bine obiceiul de a bea singuri. Specialistii considera ca este de ajutor un consum de apa in special dupa alimentele bogate in proteine cum sunt carne si oua.

Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro completeaza:

"Nou-nascutul sanatos si alaptat natural nu consuma in mod direct apa in primele 6 luni de viata, desi pot fi afectati indirect prin pasatul mineralelor in laptele matern. Din pacate, mai ales in Romania se introduce ceaiul sau apa sau se practica in mod nejustificat alimentatia mixta la copii alaptati cu lapte matern inainte de 6 luni. Acestia nu au nevoie de apa (se hidrateaza prin laptele matern), ceea ce le confera si o igiena mai buna, dar si medicun echilibru hidroelectrolitic mai bun. Singura exceptie sunt temperaturile mai mari din vara.

Sugarii alaptati artificial (cu lapte praf) sunt consumatori de apa din clipa in care se nasc datorita faptului ca laptele trebuie preparat cu apa. De aceea si formula de lapte, dar si mineralele din apa contribuie la necesarul zilnic al copilului, pana la diversificare. Laptele praf nu provine in mod obligatoriu din regiunea in care locuiesc parintii, motiv pentru care trebuie luata in considerare acumularea mineralelor din formula de lapte si din adaugarea apa minerala. Totusi, nu este recomandata in niciun caz dilutia mai mare sau mai mica de lapte praf in apa. In general, cam toate formulele sunt preparate prin adaugarea a 90 ml de apa pentru obtinerea a 100 ml de lapte.

Dupa diversificare este recomandata introducerea alimentelor bogate in zinc si fier precum si calciu, iar pentru familiile care nu isi permit sau sunt adepti ai dietei vegetariene, apa devine o componenta foarte importanta pentru substitutie.
Nu trebuie trecut cu vederea riscul contaminarii apei cu microorganisme. Contaminarea poate fi de la sursa (daca apa nu este imbuteliata) sau insusi sticla sau tetina pot fi contaminate cu microorganisme, provocand diareea sau alte boli infectioase, mai serioase precum parazitoza (giardioza sau criptosporidium) sau aparitia unor bacterii precum E.coli. Desi expunerea sugarilor hraniti artificial este teoretic mai mare, s-a intalnit infestatia sugarilor alaptati natural cu giardia si mai nou cu E.coli. Explicatia este contaminarea mamei si transmiterea prin maini de la mama la copil in cazul giardiei. In cazul infestatiei E.coli, cea mai plauzibila explicatie este ingestia apei in timpul imbaierii. De aceea, recomand:

1. Cea mai buna sursa de hrana si hidratare pentru sugari pana la 6 luni este laptele matern
2. Prepararea formulei de lapte cu apa plata doar incalzita si nu fiarta, pentru a evita concentrarea mineralelor si prepararea formulei de lapte respectand indicatiile de pe cutie, evitand diluarea sau concentrarea formulei.
3. Sterilizarea atenta a biberoanelor si tetinelor, care trebuie folosite numai dupa spalarea atenta si strelizarea la rece (atentie la schimbarea apei si curatarea tetinei cel putin zilnic chiar daca in biberon a fost numai apa).
4. Spalarea atenta a caditei si dezinfectarea ei si imbaierea copilului cu apa limpede si decontaminata (de preferat filtrata)."

Citeste si: Intoxicatia cu apa la bebelusi 

De retinut in utilizare

 Asociatia Americana a Dentistilor recomanda sa nu folositi apa cu un continut ridicat de fluor cand preparati laptele praf al copiilor; acestia sunt expusi la risc de fluoroza a smaltului, o afectiune care apare cand dintii sunt inca in formare la nivelul gingiilor. Nu este o boala grava, insa poate cauza niste dungi sau pete/zone albe pe dintii permanenti. Daca insa urmariti sa oferiti apa fara fluor si dupa intarcare, apelati la sfatul medicului/dentistului cu privire la suplimente de fluor.
Apa imbutaliata cunoscuta a contine putin fluor este etichetata drept purificata, deionizata, demineralizata, distilata sau preparata prin osmoza inversa. Urmariti aceste aspecte pe etichete cand o achizitionati, precum si eventuale certificari/standarde ale organizatiilor specifie. Dupa ce o deschideti este indicat sa mentineti capacul etans/inchis si sa o depozitati intr-un loc racoros pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Daca nu sunteti siguri ce apa este potrivita pentru cel mic, puteti cere sfatul unui specialist.

Doamna doctor Nakisa Seraficeanu, medic specialist pediatru cu competente in ultrasonografie Clinica Medicala Persepolis www.clinicamedicalapersepolis.ro completeaza:

"Apa imbuteliata si inchisa ermetic este cea mai de incredere. Sticla, biberonul sau termosul trebuie sa fie bine spalate cu detergentul de vase inainte de a se turna apa in ele. Se poate dezinfecta orice recipient prin adaugarea unei lingurite de inalbitor in 1/4 l de apa, urmand ca apoi, odata pus capacul, sa se agite tare pentru o curatare completa. Se asteapta 30 de secunde si se arunca solutia, iar apoi se clateste bine recipientul si se lasa la uscat (se gasesc si solutii de sterilizare la rece in farmacii).

Nu se pune apa in recipiente care :
1. Nu se inchid bine
2. Au fost folosite anterior pentru stocarea oricarei solutii toxice
3. Se sparg usor
4. Sticle de plastic sau cutii de suc sau lapte.medic
Este indicat:
1. Scrierea datei in care s-a turnat apa in recipient si etichetarea cu "apa de baut" .
2. Daca ati desfacut apa si ati stocat-o in alt recipient  sau daca apa nu este imbuteliata, trebuie aruncata la 6 luni.
3. Apa se pastreaza la o temperatura scazuta si constanta
4. Apa nu trebuie tinuta la lumina soarelui.
5. Nu se pastreaza apa in locuri in care sunt stocate si substante toxice precum petrol sau pesticid.
Daca printr-un hazard sunteti undeva unde nu aveti apa imbuteliata, se poate folosi orice apa, insa fiarta. Apa fiarta poate avea un gust neplacut, dar se poate modifica gustul daca turnati apa dintr-un recipient in altul de cateva ori, iar apoi o lasati sa stagneze cateva ore sau prin adaugarea unui varf de sare la 1/4 l de apa.
Daca apa nu este limpede este bine sa o filtrati folosind un filtru de cafea sau servetele, iar apoi sa o fierbeti la 100 de grade si sa o lasati sa fiarba 3 minute (apa plata nu trebuie lasata sa fiarba deoarece acest lucru creste concentratia mineralelor in apa). Dupa ce fierbeti apa, lasati-o sa se raceasca (nu turnati apa calda in recipient), iar dupa ce se raceste se poate turna intr-un recipient."

Multumim doamnei doctor Nakisa Seraficeanu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: 

http://wholesomebabyfood.momtastic.com; www.homemade-baby-food-recipes.com; www.babycenter.com; http://kellymom.com; www.freedrinkingwater.com

Articolul urmator
O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși
O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    Mama mai are doar câteva luni de trăit, așa că am rugat-o să mă însoțească la balul de absolvire. Am vrut să se simtă specială
    Mama mai are doar câteva luni de trăit, așa că am rugat-o să mă însoțească la balul de absolvire. Am vrut să se simtă specială

    O adolescentă din Buffalo, New York, i-a făcut mamei sale un cadou special în ultimele sale luni de viață. A invitat-o la balul de absolvire, iar cele două au petrecut o seară...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    De ce mama mea este și cea mai bună prietenă a mea
    De ce mama mea este și cea mai bună prietenă a mea

    În toți anii mei de viață, nu am întâlnit niciodată un om mai frumos, mai puternic și mai grijuliu ca mama mea! Mamă, ai fost alături de mine toată viața mea,...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    Bună ziua, numele meu este „mami”. Ți se întâmplă și ție să nu-ți mai aduci aminte cum erai înainte de a fi mamă?
    Bună ziua, numele meu este „mami”. Ți se întâmplă și ție să nu-ți mai aduci aminte cum erai înainte de a fi mamă?

    După ce aduc pe lume un prunc, femeile primesc nobila titulatură de mamă și apelativul pe care îl aud de zeci de ori pe zi, „mami”. Este acest apelativ un motiv de...

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    © 2025 Qbebe