Când poate începe copilul să mănânce pește?
Imediat ce începe diversificarea, după vârsta de 6 luni, bebelușul poate primi pește în dieta sa. Este foarte important, desigur, să verificați și cu medicul pediatru, în special dacă cel mic a avut sau are eczeme pe piele sau diverse alte reacții alergice.
Cum se include peștele în dieta bebelușului?
La fel ca în cazul celorlalte alimente introduse în alimentație, și peștele trebuie adus în dietă treptat. Acest lucru înseamnă cantități mici la început și doar din câte o specie de pește. Asigurați-vă că este gătit corespunzător și complet dezosat.
După ce a fost acceptat de copil ca atare, poate fi folosit ca ingredient în preparatele mai complexe și în combinații cât mai delicioase, cum ar fi cu piureuri de legume (cartofi dulci, mazăre, morcovi), orez sau linte.
După cinci zile în care bebelușul consumă un fel de pește și nu prezintă nicio reacție alergică, puteți să introduceți în dietă o specie nouă. De fiecare dată când testați un aliment nou, medicii recomandă să o faceți la masa de dimineață și într-un mediu cât mai familiar. Adică acasă și nu în vacanță, la creșă sau la restaurant.
Ce pește este cel mai potrivit?
„Cel mai indicat pentru alimentatia bebelusilor de peste 6 luni si a copiilor este peștele cu carne albă, sub forma de file, fara oase. Este mai ușor de digerat și mai bine tolerat în general. Din această categorie fac parte codul, păstrăvul, salaul, dorada, lupul de mare. Acesti pesti sunt unii dintre cei mai gustosi si cei mai bogati in vitamine si minerale, si o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 si Omega-6” , recomanda Alfredo Seafood.
Foarte important este și ca peștele să fie proaspăt sau congelat, nu sub forma de conserve, care de obicei contin destul de multă sare, iar aceasta este contraindicată până la vârsta de 1 an.
Care sunt semnele alergiei la pește?
Cel mai des întâlnite simptome în cazul bebelușilor alergici la pește sunt umflarea feței (inclusiv limba și buzele), erupțiile cutanate, respiraţia şuierătoare, durerile de burtă, vărsăturile și diareea. Dacă bebelușul are unul dintre aceste simptome, trebuie vizitat imediat medicul.
Rețete cu pește în diversificare
Plăcinta bebelușului
Ingrediente:
- 2 cartofi mari curățați și tăiați cuburi
- 4 file-uri de pește alb dezosate
- 500ml lapte integral
- 100g unt nesărat
- 2 morcovi feliați
- 100g cascaval ras.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în apă nesărată 10 minute. Se fierbe peștele în laptele în care s-a adăugat untul. După ce s-a răcorit se adaugă în această compoziție jumătate din cantitatea de cașcaval.
Cartofii fierți se fărâmă cu puțin unt și restul de cașcaval. Se așează morcovii în tavă. Peste morcovi se pune peștele iar la final piureul de cartofi.
Se coace la cuptor, la foc mediu, în jur de 15 minute sau până se rumenește frumos.
Păcinta se lasă la răcit și se servește beblușului.