5 grupe alimentare care te ajuta in diversificarea alimentatiei bebelusului

5 grupe alimentare care te ajuta in diversificarea alimentatiei bebelusului

Louise Tanase - Contributor

Fructele, legumele, cerealele, lactatele si carnea trebuie sa faca parte din meniul zilnic al unei alimentatii sanatoase, echilibrate, mai ales atunci cand vorbim despre alimentatia copilului tau. In cazul in care nu stii ce alimente poti alege, cum sa le prepari si cand sa i le oferi bebelusului tau aflat in etapa diversificarii, Qbebe iti ofera cateva informatii importante.

Stii deja ca o alimentatie sanatoasa trebuie sa fie echilibrata si sa cuprinda toate grupele alimentare importante: fructe, legume, cereale, lactate si carne. Diversificarea alimentatiei bebelusului tau este o etapa importanta in formarea obiceiurilor alimentare sanatoase, de aceea trebuie sa stii cele mai importante informatii despre fiecare grupa alimentara in parte inainte de a incepe diversificarea. Qbebe iti dezvaluie ce trebuie sa stii despre fiecare grupa alimentara: cand se introduce in alimentatie, cum se prepara pentru bebelus si, mai ales, care sunt alimentele pe care bebelusul le poate consuma, din fiecare grupa alimentara in parte.

Fructele

 Fructele sunt alimente esentiale in dieta bebelusului in etapa diversificarii alimentatiei, la fel de importante precum sunt acestea in alimentatia copilului si adultului. Aportul de vitamine si minerale obtinut din fructe este greu de egalat in mod artificial, de aceea este foarte important ca fructele sa fie prezente in alimentatie inca de la inceputul vietii.

Cand se introduc in alimentatie: dupa varsta de 6 luni, la a doua masa a zilei (intre orele 9.00 si 11.00).

Cum se ofera fructele bebelusului: Fructele crude pot fi amestecate cu cereale, cu branza de vaci sau iaurt. Fructele coapte si sucurile strecurate nu au o valoare nutritiva ridicata, de aceea nu trebuie sa le preferam in locul celor crude. In general, bebelusul va primi fructele sub forma de piure, iar daca granulatia piureului este prea mare, poti adauga suc de fructe peste piure, pentru a-i micsora consistenta.

Ce fructe ii poti oferi bebelusului: Incepand cu varsta de 6 luni poti servi bebelusului tau oricare dintre aceste fructe: mar Jonathan, para (maxim ½ pe zi), gutuie, mango, suc de morcovi (maxim 50 -70 ml pe zi), caise, piersici. Fructele care pot provoca diaree sunt permise, dar cu precautie: visine, cirese, struguri, prune, pepene rosu. Incepand cu 8-10 luni ii poti oferi si fructe cu potential alergen, numai daca nu ai de ales: banana (maxim ½ pe zi), citrice (maxim cateva feliute pe zi), suc de ananas proaspat. Dupa 1 an poti incerca si fructe cu risc alergen ridicat, cum ar fi: kiwi, zmeura si capsune.

Varianta rapida

 Humana Piure de fructe si cereale x 190 g

• recomandat dupa varsta de 6 luni pentru diversificarea alimentatiei;
• contine mere si pere, cereale de ovaz, grau si orz; contine gluten;
• fara adaos de sare, care nu suprasolicita functia renala;
• fara adaos de zahar cristalin; arome si fara coloranti;
• asigura necesarul zilnic de energie si substante nutritive adaptat virstei si este usor de consumat la temperatura camerei.

Important! Piureurile Humana contin ingrediente Bio alese cu grija din culturi ecologice si din crescatorii de animale strict controlate!

Legumele

 Legumele reprezinta, alaturi de fructe, una dintre cele mai importante grupe alimentare in alimentatia bebelusului, mai ales in ceea ce priveste aportul de vitamine si minerale atat de necesare dezvoltarii lui sanatoase si armonioase.

Cand se introduc in alimentatie: incepand cu varsta de 5 luni jumatate - 6 luni, zilnic, la masa de pranz (in jurul orelor 13-15, in functie de programul zilnic individual al bebelusului)

Cum se ofera legumele bebelusului: in principiu, legumele trebuie introduse in alimentatia bebelusului sub forma de piure, gatit fara niciun pic de sare! Daca ti se pare ca bebelusul nu poate inghiti, fa piureul mai moale (subtire), insa nu renunta la aceasta forma de a hrani bebelusul: daca ii vei oferi supe sau sucuri ii va fi mai greu sa evolueze, adica sa invete sa inghita si mai tarziu sa mestece mancare solida. De la varsta de 8 luni poti adauga in piureul de legume ulei de masline, unt 65% grasime, bors natural sau lamaie pentru a varia gusturile. La fiecare 3-4 zile se poate introduce o leguma noua.

Ce legume ii poti oferi bebelusului: De la 5 luni jumatate - 6 luni: morcov, dovleac, telina, patrunjel, pastarnac, ceapa, praz (acesta nu se pune in piure, este foarte fibros, trebuie pasat bine), dovlecel, fasole teci, ardei gras, cartofi, rosii. De la 8 - 10 luni: spanac, mazare, varza, broccoli, conopida. De la 10 - 12 luni: sfecla rosie si alte legume, in functie de anotimp si preferinte.

Varianta rapida

 Humana Piure cu morcovi, cartofi si carne de pui x 190 g

• dupa varsta de 6 luni ideal pentru diversificarea alimentatiei;
• contine cartofi, morcovi si carne de pui, gustoase si satioase;
• fara gluten; fara adaos de sare, care nu suprasolicita functia renala; fara adaos de zahar cristalin; fara adaos de arome si fara coloranti
• asigura necesarul zilnic de energie si substante nutritive adaptat varstei si este usor de consumat la temperatura camerei.

Important! Piureurile Humana contin ingrediente Bio alese cu grija din culturi ecologice si din crescatorii de animale strict controlate!

 

Cerealele

 Cerealele constituie o grupa alimentara importanta in diversificarea alimentatiei bebelusului, mai ales datorita aportului de vitamine si minerale, dar si celui de fibre benefice sistemului digestiv aflat in prim proces de maturizare.

Cand se introduc in alimentatie: anumite cereale pot fi oferite bebelusului incepand cu varsta de 4 luni, insa numai cu avizul medicului pediatru si numai daca acestea nu contin gluten sau zahar.

Cum se ofera cerealele bebelusului: Pot fi servite in lapte sau fara lapte, in piureul de fructe. Cel mai bine este sa incepi cu inlocuirea unei masuri de lapte formula cu una de cereale la biberonul de seara, in cazul in care nu alaptezi. Ii va tine de foame celui mic si il poate ajuta sa doarma toata noaptea. Plusul cerealelor este ca amelioreaza consistenta si gustul mancarii, insa ca minusuri trebuie sa stii ca anumite cereale pot constipa bebelusul.

Ce fel de cereale ii poti oferi bebelusului: cele mai indicate cereale la inceput de diversificare sunt: orez, porumb, tapioca, hrisca.

Varianta rapida

 Humana cereale cu mar, banane si pesmet x 250 g

• Delicioase si special concepute pentru gustul copiilor si nevoile lor
• Contin calciu si Vitamina D
• Se pregatesc usor cu apa
• Fara conservanti si coloranti (conform reglementarilor in vigoare)
Bebelusul dumneavoastra creste si face progrese vizibile in fiecare zi, avand nevoie de miscare si aer proaspat. Ideala este o alimentatie sanatoasa si variata, alcatuita din lapte si completare in functie de varsta. Cerealele Humana contin toate vitaminele importante necesare.

Important! Cerealele Humana contin ingrediente Bio alese cu grija din culturi ecologice strict controlate!

 Lactatele

Lactatele constituie grupa alimentara primordiala pentru alimentatia bebelusului tau, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aceasta grupa alimentara ramane importanta si in perioada diversificarii.

Cand se introduc in alimentatie alte lactate: incepand cu varsta de 7 luni poti incepe sa ii oferi bebelusului tau si alte produse lactate in afara de lapte.

Cum se ofera bebelusului lactatele: fie ca masa de sine statatoare, fie in amestec cu fructe sau legume.
Branza de vaci poate fi introdusa in cantitati mai mici (deoarece constipa) si poate fi servita in fructe la masa a2a, in legume la masa a3a sau la masa a4a cu mamaliga. Iaurtul poate fi introdus in alimentatia copilului de la varsta de 7 luni in fiecare zi, cantitati nelimitate in timp si poate fi servit la masa a2a sau la masa a4a cu mamaliga +/- unt 65% grasime sau smantana 12% grasime.

Ce fel de lactate ii poti oferi bebelusului: branza de vaci (de preferat preparata in casa), iaurt natural.

Varianta rapida

 Humana - Desert cu iaurt si banane - Recomandat incepand cu varsta de 6 luni.

Produs ideal pentru diversificarea alimentatiei. Un desert pe baza de lapte covasit; contine banane. Contine prebiotice, contin calciu, care ajuta la formarea normala a dintilor si sistemului osos, vitamine si minerale esentiale pentru cresterea si dezvoltarea armomioasa.
Fara adaos de zahar cristalin; nu contine gluten; nu contin coloranti, conservanti sau arome artificiale. 

Carnea

 In cazul in care nu stiai, carnea face si ea parte dintre cele mai importante grupe alimentare pentru dieta unui copil aflat in stadiul de diversificare a alimentatiei. Carnea ofera proteine necesare dezvoltarii armonioase a copilului tau si trebuie sa o incluzi in dieta micutului tau, la fel ca si pe celelalte alimente apartinand altor grupe alimentare.

Cand se introduce carnea in alimentatia copilului: incepand cu 6 luni jumatate - 7 luni, servita cel putin 5 zile pe saptamana, la a treia masa a zilei (pranzul, intre orele 13.00 si 15.00).

Cum se ofera carnea bebelusului: de preferat amestecata cu legume. In aceasta etapa micutul tau are nevoie de o cantitate de aproximativ 50 g, cam cat o nuca mai mare. Nu include in alimentatia bebelusului deocamdata zeama de carne.

Ce fel de carne ii oferim bebelusului: pui, curcan. Retine ca pentru cel mic legumele si carnea se fierb separat, se foloseste doar carnea de la animale batrane: vaca, gaina, curca, in niciun caz miel sau vitel (carnea acestora este mai grea pentru sistemul digestiv al bebelusului).

Varianta rapida

 Humana - Piure de legume, orez si curcan - recomandat de la varsta de 8 luni.

Produs ideal pentru diversificarea alimentatiei.

Contine morcovi, rosii, orez si carne de curcan. Nu contine gluten. Fara adaos de sare, fara adaos de zahar cristalin, fara adaos de arome si fara coloranti.

Asigura necesarul zilnic de energie si substante nutritive adaptat varstei si este usor de consumat la temperatura camerei. 

 

Articolul urmator
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Există restricții alimentare pentru copiii diagnosticați cu autism?
    Există restricții alimentare pentru copiii diagnosticați cu autism?

    Printre cele mai importante provocări ale părinților ce au copii cu tulburări de spectru autist se regăsește și aceasta: să le asigure o dietă cât mai echilibrată. Se...

    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie
    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie

    Un alt efect negativ pe care l-a lăsat pandemia: un număr îngrijorător de adolescenți au dezvoltat tulburări alimentare din 2018, până în prezent. În aceeași...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    © 2024 Qbebe