Este cunoscut faptul că laptele matern protejează împotriva obezității, dar noua cercetare indică o legătură între greutatea mamei înainte de sarcină și riscurile ca mai târziu copilul să devină obez. Au fost examinate probe de lapte matern colectate de la aproximativ 800 de mame când bebelușii aveau aproximativ trei luni, într-un studiu finlandez de dezvoltare a copilului. Cercetarea a fost condusă de dr. Lars Bode de la Universitatea din California, San Diego.
Specialiștii s-au concentrat, în special, pe oligozaharidele din laptele matern - compuși care se găsesc exclusiv în concentrații mari în laptele matern uman și reprezintă cea mai frecventă substanță în laptele de mamă, după lactoză și grăsimi. Compoziția laptelui matern este unică întrucât compoziția oligozaharidelor este influențată de factori precum ereditatea. Dar tocmai acest lucru ar putea explica, în parte, o posibilă legătură între greutatea mamei (în cazurile în care aceasta este supraponderală), alăptare și riscul de a avea un copil supraponderal.
De asemenea, cercetătorii au studiat două oligozaharide pe care unii producători comerciali de formule pentru copii le adaugă în produselor lor. Studiul a concluzionat că laptele matern consumat de copiii mai înalți și mai grei a avut un nivel mai mic de diversitate oligozaharidică decât cel al altor sugari. În plus, laptele matern al mamelor lor a avut o proporție mai mare de 2'-fucosillactoză (2'FL) - unul dintre cele mai abundente oligozaharide din laptele uman - și o cantitate mai mică de lacto-N-neo-tetraoză (LNnT) , o altă oligozaharidă, scrie yle.fi.
Cu toate acestea, cercetatoarea Universității „Turku”, Hanna Lagström, a solicitat prudență înainte de a se trage concluzia că această compoziție oligozaharidică a laptelui matern și variațiile sale sunt responsabile exclusiv de diferențele de creștere a copiilor. "Dacă cercetările suplimentare vor consolida aceste observații, ar fi posibil ca, în viitor, anumite oligozaharide să poată fi oferite ca opțiune de tratament pentru unele tulburări de creștere timpurie la copil și pentru tratamente de obezitate", a spus Lagström într-un comunicat.
Studiul a fost publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“.
Surse: Yle, Science Daily