Lactatia in alaptare - cand nu apare
- contraindicatii permanente: in cazul in care sunteti HIV pozitive sau suferiti de tuberculoza (in faza activa sau netratata, copilul trebuie izolat de mama minimum 2 luni si vaccinat), recomandarea generala este sa nu alaptati (in cazul HIV, exista studii realizate in Africa in care s-a demonstrat ca alaptarea ofera copilului anticorpi). In acest caz, puteti transmite prin intermediul laptelui matern infectia, ceea ce nu este de dorit. De asemenea, nici in cazul in care suferiti de insuficienta cardiaca, renala sau hepatica, boli neurologice (scleroza multipla, boli ce necesita anticonvulsive) sau psihice grave (chiar depresia este incadrata in aceasta categorie, deoarece mama nu mai este capabila sa poarta de grija propriei persoane si copiluli), hepatita cronica B si C (exista pareri impartite in acest sens), hipersecretie (boala Basedow) sau hiposecretie tiroidiana (deoarece mama primeste constant un tratament hormonal), infectie cu virusul uman de celule T limfotropic de tip I sau II sau citomagalovirus (este considerata cea mai frecventa infectie congenitala).
- contraindicatii temporare: exista o serie de medicamente cum sunt diazepamul, metadona (cu rol de anestezic, dar cu efect sedativ la copil) care pot ajunge in laptele matern. De asemenea, daca mama este bolnava de cancer si urmeaza un tratament cu citostatice (sunt extrem de puternice), cu izotopi radioactivi sau cu litiu, alaptarea nu este indicata. Acelasi lucru se intampla sau daca mama sufera de anemie severa (parerile sunt impartite). Nu in ultimul rand, nu alaptati cat timp consumati alcool sau droguri (in cazul alcoolului, daca este vorba de o dependeta in acest sens). Sunt situatii in care mama se poate imbolnavi de: tifos exantematic, antrax, angina (este posibila alaptarea, dar cu precautii igienico-sanitare), tetanos, forme grave de mastita, variola, rujeola si varicela (in cazul ultimelor doua, alaptarea este posibila daca se administreaza gama globuline). Mamele fumatoare pot alapta, insa nu este indicat sa aprindeti tigara cel putin 95 minute inainte de alaptare, pentru a va asigura ca nicotina si alte chimicale nu vor ramane in lapte si nu fumati niciodata langa bebelus.
Iata si situatiile in care alaptarea este imposibila:
- daca mama a suferit o dubla mastectomie. Daca ati suferit o interventie de mastectomie, alaptarea este posibila, insa in cantitate redusa, deoarece tesutul mamar care a fost indepartat continea glande mamare si canale galactofore. Aceeasi problema poate aparea si daca ati suferit o augumentare mamara (o productie scazuta de lapte).
- exista pur si simplu o serie de situatii, destul de multe, din pacate, in care nu se cunoaste cauza lipsei lactatiei, insa, de obicei, acest aspect este observabil inainte de nastere, deoarece sanii si mameloanele nu se modifica odata cu evolutia sarcinii (nu se angorjeaza, nu apar scurgeri de lapte etc.)
Aflati ca exista insa si o serie de contraindicatii in ceea ce priveste alaptarea care provin din partea copilului cum sunt: problemele cu circulatia sanguina a creierului, prematuritatea (cand lipsesc reflexele de baza inclusiv cel de sugere si inghitire), probleme grave cu sistemul respirator sau activitatea cardiaca, anomalii congenitale (buza de iepure , gura de lup - in unele cazuri este posibila alaptarea), boli metabolice care necesita hrana speciala (fenilcetonuria).
Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru al Asociatiei Romane de Nutritie si Dietetica ne mentioneaza:
"Pot exista contraindicatii datorate mamei: bolile infectioase grave sau cronice (TBC, boli cronice grave-cardiopatii decompensate, anemii grave, DZ, tumori, hemopatii maligne, insuficienta hepatica, boli renale grave, epilepsie, psihoza de lactatie). Alte obstacole ale mamei: agalactia - lipsa completa a secretiei lactate este extrem de rara sau hipogalactia - relativ frecventa; malformatii ale mamelonului - scurt, ombilicat; fisurile, eroziunile profunde; galactoforita si mastita.
Obstacole din partea copilului:
Malformatiile gurii (gura de lup, buza de iepure, frenul lingual scurt, dinti congenitali)
Prematuri, dismaturi - nu au forta de suctiune
Sugarii " lenesi" - necesita stimulare
Rinite acute, rinofaringite, adenoidite - dezobstructia naso-faringeana"
Lactatia in alaptare - sfaturi
Multe mame care nu isi pot alapta copiii se simt in primul rand vinovate si neputincioase, deoarece nu-si pot hrani adecvat copiii. Adevarul este ca puteti apela la doctori, asistente medicale si chiar specialisti in lactatie care va pot indruma si este bine sa vorbiti despre sentimentele voastre cu partenerul, familia sau chiar cu prietenele. Chiar daca sunteti nevoite sa optati pentru lapte formula din cauza lipsei/insuficientei laptelui, legatura speciala cu bebelusul se va crea, deoarece il veti tine in brate in acelasi mod ca si in alaptarea naturala si veti realiza acel contact vizual unic. Pentru a va pregati corespunzator, puteti incepe inca din sarcina sa aflati lucrurile importante legate de alaptare si chiar sa achizitionati produse specifice, cum sunt pompa de san, tampoanele mamare, crema pentru mameloane, perne suplimentare (pentru o pozitie confortabila in timpul alaptarii) si sutiene pentru alaptare. In cazul in care va numarati printre mamele care dispun de lactatie, este bine sa pastrati in permanenta o atitudine calma si relaxata si o pozitie confortabila si nedureroasa pe timpul alaptarii. Daca este prima nastere, cereti sfaturi legate de pozitionarea corecta a bebelusului la san si retineti urmatorul aspect: bebelusii hraniti natural prezinta mai putine riscuri de SMS (sindromul mortii subite), mai putine riscuri de a deveni supraponderali, de a dezvolta alergii, diabet, infectii ale urechii si chiar boli potential fatale.
In incheiere, doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne incurajeaza:
"Toate femeile pot alapta daca doresc, au incredere in ele si sunt sustinute de familie si lasate sa se odihneasca atunci cand doarme copilul. Se poate alapta la orice forma si marime de san sau mamelon."
Multumim doamnelor doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa imagine:www.belfasttelegraph.co.uk
Surse: www.babycenter.com; www.whattoexpect.com; www.webmd.com;www.parenting.com; http://doctornova.ro