Mameloanele tale sunt foarte sensibile, iar forta de suctiune exercitata asupra lor provoaca durere, mai ales in primele secunde, pana ce canalele se desfunda si laptele curge usor. Durerea de mameloane incepe in primele zile de alaptare, atinge apogeul in cea de-a cincea zi, si incepe usor sa isi reduca intensitatea in urmatoarele zile. La 2-3 saptamani de la nastere alaptarea nu trebuie sa mai fie dureroasa. Daca si dupa doua saptamani sfarcurile tale se crapa, sangereaza, sunt foarte dureroase, este recomandat sa ceri sfatul unui medic.
Mameloane dureroase: cauze si solutii
Pozitia de alaptare
Asa cum tu inveti cum sa iti alaptezi copilul, si micutul tau trebuie sa se acomodeze cu acest mod de hranire, iar pana cel mic invata cum sa isi pozitioneze buzele si gingiile dureaza cateva zile. Scopul tau este sa ii oferi bebelusului cat mai mult confort, si o pozitie a capului care sa ii permita sa exercite forta de suctiune necesara. Iata cateva trucuri pentru o pozitie corecta:
• Stai dreapta intr-un fotoliu confortabil, cu o perna care sa iti sustina curbura spatelui si o perna care sa iti sustina mana cu care tii copilul, si care sa il ridice la nivelul sanului tau.
• Bebelusul trebuie sa stea pe o parte, cu intreg corpul catre tine. Nu trebuie sa fie nevoit sa intoarca deloc capul ca sa ajunga la san.
• Capul bebelusului trebuie sa stea in curbura bratului tau, corpul trebuie sa urmareasca bratul tau, iar palma trebuie sa ii sustina coapsele si funduletul.
• Atinge-i usor buzele cu degetul, ca sa deschida gurita, si apropie-l pe el de san, nu sanul de el.
• Barbia si nasul lui trebuie sa atinga sanul tau. Nu te teme ca nu poate respira, daca nu simti atingerea lui, atunci el are loc destul sa respire. Daca simti ca nasucul lui te apasa, indeparteaza putin bratul care il sustine.
• Daca simti ca pozitia este incorecta, si mamelonul te doare, nu fi martira. Introdu degetul mic in coltul gurii bebelusului si indeparteaza-l de la san, si reia pozitia pana ce te simti confortabil.
Angorjarea
Cand sanii sunt mult prea plini de lapte, se intaresc, iar sfarcurile se aplatizeaza (imagineaza-ti un balon plin cu apa) si bebelusul nu mai reuseste sa apuce bine cu gurita si sa suga corect. Iar mameloanele devin dureroase, nu numai din cauza umflarii sanului dar si din cauza incapacitatii bebelusului de a trage sfarcul spre cerul gurii. Trebuie sa eviti angorjarea sanilor prin alaptari dese sau prin folosirea pompei de sani. Daca totusi te confrunti cu aceasta problema, maseaza sanul, aplica pe suprafata lui comprese calde si foloseste cat mai des pompa de san, pentru a-l detensiona. De asemenea, lasa sanii neacoperiti cat mai mult timp posibil, pentru a permite mameloanelor sa se vindece.
Confuzia bebelusului
Daca ai ales sa folosesti protectoare de mamelon, sau daca bebelusul tau suge si la san si la biberon, te vei confrunta mai des de problema mameloanelor dureroase. Cauza este confuzia bebelusului, care nu stie sa faca diferenta intre sanul tau normal si protectorul de mamelon sau tetina biberonului. Cand foloseste un mamelon artificial, bebelusul foloseste limba pentru a apasa pe el, controland astfel fluxul de lapte. Va proceda la fel si cand il pui direct la san, detaliu care poate provoca disconfort mamelonului. Specialistii in alaptare recomanda mamelor sa reziste celor cateva saptamani, pana ce sanul se obisnuieste cu bebelusul, si bebelusul cu sanul, si sa nu recurga la biberon sau la mameloane artificiale. Daca totusi te confrunti cu aceasta problema, maseaza sanul inainte de alaptare si foloseste cuburi de gheata pentru a-l amorti si pentru a diminua durerea. In general, dupa cateva minute, bebelusul intelege ca se afla direct la san, si renunta la folosirea limbii.
Solutia eficienta pentru mameloane dureroase: Multi Mam Lanolin
Problema cu care toate tinerele mamici se confrunta in primele saptamani de alaptare are o solutie foarte simpla: Multi Mam Lanolin . Acesta este un produs natural, fara gust si miros, inofensiv pentru copii, care stimuleaza procesul de vindecare si neutralizeaza bacteriile daunatoare. Nu este necesara indepartarea produsului inainte de alaptare. Multi-Mam Lanolin poate fi utilizat pe tot parcursul zilei, in orice moment convenabil. Pentru o protectie optima se aplica inainte de alaptare, de cel putin 2 ori pe zi. Se poate utiliza si in cazul nasului uscat si buzelor crapate de la raceala, atat la copil cat si la mama.
Magazinul Vavian Pharma ofera o promotie interesanta pentru tinerele mamici: 2 tuburi de Multi-Mam Lanolin la numai 42 de lei. Comanda produsul aici: http://www.magazinvavianpharma.ro/pachete-promotionale/2-x-multi-mam-lanolin-la-pret-special-378
Daca doresti sa afli mai multe noutati, promotii, informatii despre produsele Multi-Mam poti da like paginii de Facebook: https://www.facebook.com/MultiMamRomania