Durerile de sâni în timpul alăptării

Durerile de sâni în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcursul alăptării, sânii noștri își vor modifica foarte mult aspectul. De asemenea, nu de puține ori ni se poate întâmpla să ne confruntăm și cu diverse simptome neplăcute, precum unele dureri. Acestea pot fi mai mult sau mai puțin intense și cel mai adesea sunt provocate de tot felul de blocaje ce pot surveni pe traseul laptelului matern. Uneori însă poate fi vorba și de infecții, care vor duce și ele la apariția unor dureri supărătoare. În articolul de mai jos veți găsi detalii referitoare la afecțiunile ce declanșează durerile de sâni în alăptare, precum și ce măsuri ar trebui să luați pentru a le ameliora și pentru ca alăptarea să continue în mod firesc.

 

Angorjarea sânilor

Una dintre cauzele pentru care ne putem confrunta cu dureri de sâni este angorjarea sânilor. Aceasta reprezintă umplerea sânilor cu o cantitate prea mare de lapte. Din acest motiv, sânii devin sensibili, inflamați și dureroși.
Angorjarea sânilor poate apărea încă din primele zile de alăptare. De obicei se leagă de debutul momentului în care sânii tăi încep să secrete mai mult lapte, dar bebelușul nu se hrănește cu o cantitate prea mare. Pentru a te asigura că acesta se va hrăni corespunzător, trebuie să ai grijă să fie bine atașat de sânul tău și să-ți adaptezi poziția în funcție de nevoile sale.
Angorjarea poate surveni însă și după ce bebelușul s-a obișnuit să fie alăptat. De regulă, ea intervine când bebelușul nu s-a hrănit, pentru o vreme, dintr-un anumit sân.
Bebelușii posedă instinctul care le spune din care sân și cât s-au hrănit la un moment dat, așa că tu trebuie să știi să identifici momentul în care bebelușul dă semnele că vrea într-adevăr să fie hrănit. Printre acestea se numără: bebelușul își mișcă ochii rapid, își duce degetele la gură, se întoarce pe o parte și deschide gura ca și cum ar vrea să fie hrănit chiar atunci, devine neliniștit și plânge.
Pentru a ameliora cât mai mult disconfortul și durerile de sâni provocate de angorjarea, poți să iei următoarele măsuri:
• În afara alăptatului, încearcă să apeși puțin sânul mai dureros, astfel încât din el să iasă puțin lapte. Acest gest va mai elibera din presiunea creată în interior.
Poartă un sutien cât mai lejer, care să-ți susțină bine sânii
Dacă sânii te dor înainte să alăptezi, pune pe ei niște cârpe curate, ușor încălzite
Poți să aplici niște foi de varză pentru a mai reduce din inflamație și din durere
Aplică pe sfârcuri niște pliculețe mai reci de ceai
• La sfatul unui medic, poți să aplici pe sâni o cremă specială, pe bază de lanolină, menită să te ajute să previi iritațiile și crăpăturile de la nivelul sfârcurilor, dar și durerile. Aceasta ar trebui să fie aplicată înainte de alăptare. În plus, este bine să ai și una care să acționeze ca un fel de balsam, după ce alăptezi.

Blocarea canalelor prin care curge laptele

Canalele prin care curge laptele matern sunt înguste și segmentate, mergând către sfârcuri. În cazul în care unul dintre aceste canale nu este bine „irigat" când laptele se deplasează spre sfârcuri, atunci se poate bloca ușor. Când se întâmplă așa, vei sesiza apariția unei mici umflături și a unei ușoare dureri.
Este foarte important să scapi de acest blocaj, în condițiile în care din cauza lui se poate ajunge la o afecțiune mai serioasă: mastita.
Primele măsuri pe care trebuie să le iei în cazul în care te confrunți cu un blocaj la nivelul canalelor prin care curge lapte sunt:
• Încearcă să-ți poziționezi bebelușul astfel încât să poată suge chiar din sânul cu probleme.
• Evită sutienele prea mulate și alege unele confortabile, care să permită laptelui să curgă așa cum trebuie.
• Poți să aplici niște comprese călduțe pe sânul dureros
• Poți să masezi ușor sânul afectat, având grijă să ajungi și pe locul în care ai sesizat mica inflamație
.

Mastita

Este o afecțiune ce conduce și ea la apariția durerilor de sâni în alăptare.
Mastita apare dacă unul dintre canalele prin care curge laptele nu se va elibera. Simptomele ei sunt următoarele:
Unul dintre sâni este mai inflamat, mai sensibil și mai cald decât celălalt
Pe sânul respectiv poate apărea o pată roșie, dureroasă la atingere
Te simți ca și cum ai avea gripă (ești obosită, nu ai forță și ai febră)

Dacă ai impresia că suferi de mastită, ia de îndată aceste măsuri:
• Verifică poziția bebelușului când suge
• Lasă-l să sugă mai întâi din sânul dureros
• Dacă observi că acesta nu s-a golit suficient, încearcă să mai storci tu puțin lapte, eliberând sânul de prea multă presiune
• Aplică pe sânul dureros comprese călduțe sau fă o baie/un duș cu apă călduță
• Odihnește-te cât poți de mult
În cazul în care starea ta nu se ameliorează sau chiar te simți mai rău, în următoarele 12-24 de ore, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutor medical. Poate ai nevoie de antibiotice sau de antiinflamatoare, care nu trebuie luate la întâmplare, cu atât mai mult în perioada de alăptare.

Femeie pe care o doare un san

Citește și: Mastita- cauze,  simptome si tratament

Abcesul la sân

Reprezintă acumularea de puroi la nivelul unui sân, de cele mai multe ori din cauza unei mastite netratate corespunzător. Întrucât mastita va duce și la apariția unor crăpături la nivelul sfârcului, prin acestea pot pătrunde unele bacterii, ceea ce va predispune mai mult la formarea puroiului.
În afară de dureri, principalul său simptom se leagă de apariția unei umflături, care se caracterizează prin:
• Are culoarea roșie
• Este fierbinte la atingere
• Pielea din jurul ei este sensibilă la atingere

În plus, abcesul mamar duce la apariția febrei.
Dacă bănuiești că ai un abces la sân, adresează-te imediat unui medic. Numai acesta îți va prescrie tratamentul corect (inclusiv unele antibiotice) sau va decide dacă nu cumva ar fi nevoie să ți se facă o incizie pentru drenarea abcesului.
În principiu, dacă se acționează la timp, nu ar trebui să ți se interzică să-ți alăptezi bebelușul, chiar dacă vei face acest demers mai rar (se consideră că alăptatul poate ajuta cirpul să lupte mai ușor cu infecția). Numai în cazuri extreme se va decide întreruperea totală a alăptării, mai ales dacă ți se va prescrie să te ungi pe sânul afectat cu un unguent cu anestezic și cu antibiotic.

Aftele bebelușului pot duce și ele la apariți durerilor de sâni în timpul alăptării

În situația în care bebelușul tău dezvoltă o aftă, aceasta ți se poate trasmite și ție. Cea mai frecventă cauză a aftelor la bebeluși este, mai ales pentru cei aflați în primele zile de viață, contactul cu o infecție vaginală cu candida sau antibioticele (ce i-au fost prescrise lui sau ție). Pentru a evita să vă contaminați reciproc, este necesar să te tratezi cât mai rapid.
Dacă vii în contact cu o aftă, cele mai importante simptome cu care te vei confrunta vor fi următoarele:
• Sfârcurile tale vor deveni roșii, iritate, sensibile la atingere și fierbinți
• Vei resimți dureri la nivelul ambilor sâni, după ce alăptezi, dureri care nu vor ceda nici chiar după o oră după ce te-ai oprit din alăptat.

De îndată ce vei sesiza astfel de simptome, adresează-te unui medic pentru ca acesta să te trateze atât pe tine, cât și pe bebeluș. Cel mai probabil, vi se vor prescrie niște medicamente antifungice, care să stopeze infecția.

Mama isi alapteaza bebelusul

Citește și: Alaptarea si durerile de san: ghidul mamicii

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de durerile de sâni din timpul alăptării?

Surse:
www.babycenter.com; www.nhs.uk; www.whattoexpect.com ; www.kidshealth.org

Articolul urmator
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am alăptat 2 ani. Așa că i-am spus soțului meu ca banii economisiți să îi folosesc pentru o operație de ridicare de sâni
    Am alăptat 2 ani. Așa că i-am spus soțului meu ca banii economisiți să îi folosesc pentru o operație de ridicare de sâni

    Deși alăptarea este minunată, de cele mai multe ori are un impact negativ asupra sânilor. Nu sunt puține mămicile care după ce și-au alăptat o bună perioadă de timp copiii,...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Copilul meu de patru ani încă mă apucă de sâni în public. Nu știu ce să mai fac
    Copilul meu de patru ani încă mă apucă de sâni în public. Nu știu ce să mai fac

    Un băiețel în vârstă de 4 ani a găsit o nouă jucărie: sânii mamei. Îi trage, îi apucă, îi ciupește, deși mama îi spune că nu are voie....

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Părinții cer concedierea unui profesor transgender care poartă sâni extravaganți la școală
    Părinții cer concedierea unui profesor transgender care poartă sâni extravaganți la școală

    „Această poveste nu a devenit virală pentru că profesorul se identifică drept trans; a devenit virală pentru că toată lumea consideră că aspectul ei este nepotrivit...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    Ce văd când îmi alăptez copilul? O pereche de sâni devastați, plini de vergeturi și mușcături!
    Ce văd când îmi alăptez copilul? O pereche de sâni devastați, plini de vergeturi și mușcături!

    O tânără mămică povestește cum a afectat-o depresia postpartum și cum i-a schimbat percepția despre propriul trup. În loc să se privească în oglindă și să vadă...

    Ce boli ascund durerile de călcâie
    Ce boli ascund durerile de călcâie

    Când durerile de călcâie îți afectează mișcările de zi cu zi, se modifică și mersul. În aceste condiții, ești mai predispusă pierderilor de echilibru și...

    © 2025 Qbebe