De ce nu este indicat să consumi dulciuri pe bază de zahăr în timpul alăptării
Chiar dacă stresul și oboseala și-au făcut și mai mult loc în viața de ta de când ai devenit mamă, acest fapt nu înseamnă că trebuie să profiți de fiecare ocazie pentru a consuma tot felul de produse dulci. Din contră, experții ne sfătuiesc să ne străduim să consumăm, cu atât mai mult cu cât alăptăm, alimente bogate în nutrienți, ce ne pot ajuta să ne ținem la distanță de produsele despre care credem că ne furnizează energie. Putem să alegem alimente care sunt dulci, dar care nu se bazează pe zahăr sau alți îndulcitori artificiali.Studiile efectuate în ultimii ani au relevat faptul că, mamele care consumă dulciuri în perioada alăptării le pot face rău, mai mult decât îți dau seama, bebelușilor lor.
În primul rând, un studiu ce datează din anul 2007 ne arată că mamele ce mănâncă, în timp ce alăptează dulciuri cu zahăr sau care beau băuturi dulci (precum sucurile artificiale din comerț), nu fac altceva decât să-și furnizeze calorii „goale", ce pot perturba creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului. Astfel, ele sunt mai predispuse să renunțe la a consuma proteine, ce ar trebui să fie prezente în laptele matern zilnic, într-o cantitate optimă de 6-11 grame.
În același timp, s-a constatat că laptele mamelor care optează pentru dulciuri bazate pe zahăr în perioada alăptării conține substanțe ce pot afecta centrul de reglare al apetitului al copilului, iar acesta să devină, pe măsură ce crește, predispus la a fi dependent de zaharuri sau de orice alte produse pline de calorii „goale". Dacă se întâmplă așa, copiii vor fi tentați să mănânce mai mult și riscă să devină supraponderali sau chiar obezi, prin comparație cu cei ai căror mame nu au consumat prea mult zahăr în timpul alăptării.
Nu în ultimul rând, specialiștii spun că bebelușii alăptați de mame care nu au renunțat la zahăr și la dulciurile pe bază de zahăr sunt mai expuși riscului de a avea deficiențe de calciu. Aceasta poate constitui o problemă serioasă, în condițiile în care calciul asigură dezvoltarea oaselor.
Ce efecte negative poate avea asupra ta consumul de dulciuri în timpul alăptării
În primul rând, dacă vei avea o dietă bogată în zahăr, implicit vei consuma mai multe calorii, ceea ce te va împiedica să scapi de kilogramele în plus.
În al doilea rând, dulciurile sunt, așa cum s-a precizat și anterior, o sursă de calorii „goale". Consumându-le riști ca lactația ta să nu mai fie suficient de abundentă pentru a-ți alimenta bebelușul pentru un timp mai îndelungat. În plus, s-a constatat că prea multe dulciuri pot afecta gustul laptelui matern.
Nu în ultimul rând, în condițiile în care alăptarea presupune un consum mai mare de energie (ceea ce necesită o suplimentare a caloriilor cam cu 500 pe zi), dacă te vei orienta spre o dietă bogată în zahăr nu vei mai fi tentată să consumi acele alimente care-ți pot furniza caloriile și energia atât de necesare.
Printre alimentele cele mai indicate în perioada alăptării se numără, de pildă, fructe și legume (inclusiv cele pe bază de amidon) proaspete, ouă, lactate, produse pe bază de cereale integrale etc..
Când simți nevoia de ceva dulce, poți să apelezi la zaharurile existente în produse mai sănătoase, dar și gustoase, precum cele din exemplele de mai jos.
Citește și: Atentie! Top 20 Alimente cu continut urias de zahar!
Cu ce alimente ai putea înlocui dulciurile, în perioada alăptării
Trebuie să știi că nu este neapărat nevoie să consumi dulciuri pe bază de zahăr pentru a-ți satisface nevoia de dulce. Este mult mai bine să alegi oricare dintre următoarele variante:
Fructele proaspete
Acestea sunt niște „dulciuri” naturale, dar care îți oferă totodată vitaminele și nutrienții indispensabili pentru a te menține în formă și pentru a avea un lapte matern de calitate, numai bun pentru creșterea sănătoasă a micuțului tău.
Fă-ți un obicei în a consuma zilnic o gamă variată de fructe, precum: mere, piersici, pere, banane, fructe de pădure etc. Nu ocoli nici nuca-de-cocos, nucile sau alte fructe uscate.
Citește și: Fructele recomandate in alaptare
Parfé-urile pe bază de iaurt
Iaurturile naturale, dar nu prea grase, sunt o sursă importantă de calciu și proteine, ce pot fi utilizate cu succes la prepararea unor parfe-uri simple, dar savuroase.
Este foarte ușor să-ți prepari un asemenea produs acasă. Tot ce ai de făcut este să pui într-un pahar/într-un castronel un strat de iaurt. Peste el vei adăuga bucăți din fructele favorite și le vei acoperi iar cu un strat de iaurt. Poți să mai adaugi și peste acesta câteva fructe. De asemenea, peste aceste fructe poți să pui bucățele de nuci simple sau caramelizate sau puțină miere. Vei obține astfel un desert gustos și hrănitor!
Deserturi pe bază de fructe
Când ești în perioada alăptării și simți o nevoie acută de ceva dulce, prepară-ți o „banana split” sănătoasă.
Cum vei proceda:
• Curăță o banană și pune peste ea un strat de iaurt degresat sau de înghețată cu conținut redus de grăsime.
• Peste acest strat vei adăuga bucățele de fructe proaspete, fructe uscate sau fulgi de cocos.
• Dacă nu ți se pare suficient de dulce, poți să mai adaugi puțină miere.
• Pentru o savoare suplimentară, poți să prepari un fel de „blat” din biscuiți digestivi, bine sfărâmați care să fie „baza” „bananei split".
Tu mai știi și alte detalii legate de consumul de dulciuri în timpul alăptării?
Surse:
www.healthyeating.sfgate.com;www.iquitsugar.com;www.livestrong.com;
www.momjunction.com; www.romedic.ro