- Dieta mamei ce alapteaza - calorii si alimente
- Dieta mamei ce alapteaza - dupa primele luni
- Este necesar un supliment de vitamine si minerale in timpul alaptarii?
- Dieta mamei ce alapteaza - alcoolul
- Dieta mamei ce alapteaza - cofeina
- Dieta mamei ce alapteaza - fumatul
- Dieta mamei ce alapteaza - medicamentele
- Dieta de slabire in perioada alaptarii
In teorie, suna extrem de bine toate sfaturile nutritionistilor, intens propagate prin toate mediile existente. Sfaturi, de altfel, extrem de evidente: sport plus dieta egal silueta. Numai ca ce facem cand suntem proaspete mame, cu un nou nascut care ne acapareaza intreaga existenta si constatam ca suntem departe de formele dorite? Toate mamele stiu cat de dificil este sa te ocupi de bebelus si sa mai gasesti timp, intre un alaptat, un schimbat de scutec si o repriza de colici, sa va mai ganditi si la voi. Singurele momente de liniste sunt cand cel mic/cea mica doarme, iar atunci va simtiti atat de istovite, incat nu mai sunteti in stare nici macar sa va ridicati din pat. Iata insa si beneficiile pe care alaptarea le ofera conform doamnei doctor Corina Chisu, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana:
"1. Copil sanatos protejat de infectii si alergii
2. Legatura psiho-afectiva stransa intre mama si copil
3. Preven?ia cancerului de san
4. Scadere in greutate fara efort
5. Masura naturala de contraceptie"
Dieta mamei ce alapteaza - calorii si alimente
Cateva sfaturi medicale pe care le puteti aplica chiar din prima zi de lauzie au, bineinteles legatura cu nutritia. In primul rand, nu tineti regim! Mamele, in special cele care alapteaza, au nevoie de o cantitate sporita de calorii pentru a suplini atat consumul metabolismului propriu, cat si pe cel al bebelusului. Astfel, o femeie obisnuita necesita 1 800 de calorii pentru a-si mentine o stare buna de sanatate, dar cand alapteaza, organismul consuma chiar si 2700 de calorii pe zi. O scadere dramatica in greutate nu va scadea doar productia de lapte matern, dar se poate dovedi chiar nociva deoarece va elibera in sange toxinele acumulate in organism care pot ajunge ulterior in lapte.
Este de asemenea important sa consumati super alimente, cum sunt denumite de catre nutritionisti, atat in beneficiul vostru, deoarece veti inmagazina rezerve sporite de energie prin intermediul lor, cat si pentru cel mic, oferindu-i o rezerva de vitamine si minerale extrem de importanta pentru primele sale luni de viata. Aceste alimente sunt desigur pestele, carnea de pui, legumele si fructele permise de nutritionisti in perioada de lauzie cum sunt morcovii si merele, alimente care ar trebui de altfel sa se regaseasca in meniul zilnic al oricarei persoane. Este bine sa consumati alimente bogate in grasimi "bune", mono si polinesaturate, cum sunt cele aflate in uleiul de masline, somon, avocado, masline si seminte si sa le evitati pe cele saturate si trans care se afla in multe produse, in special in mezeluri si in lactate. Acestea, pe langa prejudiciul evident asupra greutatii corporale, conduc si la boli de inima si chiar la diabet. De asemenea, ar fi bine sa limitati consumul de produse ce contin amidon - paine, cartofi, orez, paste sau cereale.
Doamna doctor Corina Chisu, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana ne impartaseste urmatoarele sfaturi:
"In timpul alaptarii mama trebuie sa aiba o dieta hiperproteica, echilibrata, cu un aport caloric de cca 2000-2300 cal/zi din care sa nu lipseasca glucidele lente (cereale integrale, fructe, leguminoase), proteinele de calitate superioara(carne de peste, pui, oua, ciuperci) care asigura si necesarul de fier si vitamine din grupul B, lipide sub forma de uleiuri vegetale bogate in acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6 (somon, sardine, seminte, avocado), vitaminele si mineralele din alimente ca lactate, branzeturi, oua, fructe si legume proaspete. Este obligatoriu aportul zilnic de cel putin 2 litri de apa. "
Un meniu zilnic format din multe gustari usoare si in cantitate mica este de preferat unor mese copioase de doua-trei ori pe zi. Arderile metabolice sunt intense in perioada postnatala, iar o astfel de dieta echilibrata nu face decat sa usureze procesul de scadere in greutate si redobandirea increderii in sine, zona abdominala fiind cea care beneficiaza in mod special de pe urma sa. Recomandarile nutritionistilor in aceasta directie se pot dovedi extrem de utile, deoarece fiecare organism are o constitutie si niste necesitati individuale, care nu pot fi intrunite decat cu ajutor specializat.
Multe tinere mame au auzit desigur si de actiunea benefica a alaptatului pentru procesul de pierdere in greutate dupa nastere. Doamna doctor Corina Chisu: "Compozitia laptelui matern este in mare masura independenta de alimentatia mamei. Laptele isi mentine calitatea spoliind organismul matern de nutrienti chiar si atunci cand alimentatia mamei este inadecvata. Nu exista lapte gras sau slab, compozitia laptelui se modifica in func?ie de nevoile copilului astfel mama care a nascut prematur va avea un lapte mai bogat in proteine si lipide. In primele zile dupa nastere, laptele matern (colostru) este hiperproteic si bogat in anticorpi, dupa 4-5 zile se secreta laptele de tranzitie face trecerea spre laptele matur, lapte de baza a carei secretie debuteaza cam din ziua 14-15 dupa nastere si care va asigura buna dezvoltare a bebelusului". Dar acesta trebuie corelat cu o rutina corecta de odihna pentru mama, in caz contrar organismul secretand cortizol si alti hormoni de stres care conduc inevitabil la cresterea în greutate. Un studiu realizat asupra proaspetelor mame a demonstrat faptul ca cele care au dormit cinci ore sau mai putin pe noapte au intampinat probleme mai mari in eliminarea excesului de greutate dupa nastere fata de cele care au dormit sapte ore.
Nu uitati sa urmariti reactiile bebeluslui fata de alimentatia pe care o consumati, deoarece poate fi sensibil la unele produse. Daca nu se simte confortabil, plange, doarme putin sau este agitat inseamna ca nu i-a priit ceea ce ati mancat, iar daca este alergic la ceva veti observa simptome caracteristice - iritatie a pielii, respiratie dificila, mucozitate.
Doamna doctor Corina Chisu, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana ne subliniaza urmatoarele aspecte:
"Nu exista alimente interzise in timpul alaptarii insa se va testa toleranta copilului la fiecare aliment si se va renunta la cele la care bebelusul prezinta intoleranta. Se recomanda evitarea consumului de afumaturi, condimente, varza, fasole boabe, prajeli, preparate tip fast-food. Se interzice, pe tot parcursul sarcinii dar si al alaptarii, fumatul, consumul de stupefiante, alcoolul, cafeaua si produsele cu cofeina."
In ce priveste stimularea secretiei de lapte doamna doctor Corina Chisu, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana ne impartaseste urmatoarele "trucuri":
"Un psihic echilibrat, un mediu social si familial adecvat si lipsit de stres sunt principalii factori de care depinde calitatea si cantitatea laptelui matern. Exista cateva trucuri pentru sustinerea lactogenezei si anume : consumul de 2-3 l/zi de lichide sub forma de apa, sucuri de fructe proaspete, supe, ceaiuri. Exista si plante ca anasonul, schinduful, mararul, frunzele de zmeur care stimuleaza secretia lactata si care pot fi consumate sub forma de ceaiuri sau capsule, dar numai la recomandarea medicului."
Dieta mamei ce alapteaza - dupa primele luni
Dar iata ca perioada critica a primelor luni de acomodare trece, bebelusul a inceput sa isi regleze somnul de noapte si voi va simtiti parca putin mai pregatite sa va ocupati si de voi. Zicala esentele tari se tin in sticlute mici se aplica si in acest domeniu. Astfel, pentru rezultate concrete si de durata, trebuie sa aveti in primul rand rabdare cu propriul corp, deoarece i-a luat 9 luni sa ajunga in modul in care arata in prezent. Asadar, nu va asteptati sa aratati dupa 2 saptamani precum vedetele, deoarece acestea au urmat diete extrem de stricte si deloc benefice pentru organism. Dieteticianul Melinda Johnson sustine ca top modelele internationale au urmat aceste diete cu mult inainte ca corpurile lor sa fie realmente pregatite pentru acest efort imens.In mod normal, durata medie in care corpul poate reveni dupa nastere la forma si tonusul initiale este de 6 luni. Asociatia Americana de Obstetrica si Ginecologie sustine ca, in cazul in care ati beneficiat de o nastere normala fara complicatii, puteti incepe cu o rutina de plimbari usoare si serii moderate de abdomene imediat ce va simtiti confortabil din punct de vedere fizic. In cazul in care ati suferit o interventie cezariana, este posibil sa asteptati si cateva saptamani inainte de a putea efectua orice tip de exercitiu fizic. Exista si persoane care beneficiaza de o recuperare mult mai rapida, insa este esential de retinut faptul ca aveti nevoie si de aprobarea medicului specialist inainte de a realiza orice tip de activitate.
Este necesar un supliment de vitamine si minerale in timpul alaptarii?
Nu, nu este necesar atat timp aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata si plina de vitamine si minerale. Nu este nevoie de suplimente nici pentru copilul sanatos. Singurul supliment nutritiv obligatoriu pentru cel mic este vitamina D (chiar si in perioada alaptarii). Iar pe perioada zilelor insorite il puteti expune la soare, ajutand sinteza vitaminei D din corp (daca are peste 6 luni).
Dieta mamei ce alapteaza - alcoolul
In ceea ce priveste consumul de alcool pe perioada alaptarii, trebuie sa limitati consumul la o data sau de doua ori in diferite ocazii, caci altfel acesta poate ajunge in laptele matern si implicit la bebelus, putandu-i afecta sanatatea. In cazul in care este vorba de o ocazie speciala, este bine sa hraniti copilul inainte de a consuma alcool si sa treaca cel putin 2 ore pana la urmatoarea alaptare (pentru a elimina alcoolul din corp).
Dieta mamei ce alapteaza - cofeina
Ca si in cazul alcoolului, specialistii recomanda un consum precaut al produselor ce contin cofeina, deoarece efectele pe care le are aceasta asupra voastra ca adulti pot aparea si la bebelusi, precum nervozitate, iritare si insomnie. Asadar limitati consumul de produse ce contin o cantitate mare de cofeina - cafea, ceai (in special ceaiul negru), cola sau ciocolata.
Dieta mamei ce alapteaza - fumatul
Chiar daca ati renuntat la fumat in timpul sarcinii si doriti sa reluati acest obicei dupa nastere, medicii nu recomanda deoarece puteti creste riscul pentru copil de a fi infectat cu SIDS, adica sindromul mortii subite. De asemenea nicotina si alte substante ce provin de la tigarile pe care le fumati ajung in laptele matern si, prin urmare, pot aparea de crampe abdominale, diaree si stari de voma si greata la bebelus. In plus, se pare ca influenteaza si productia de lapte in mod negativ.
Dieta mamei ce alapteaza - medicamentele
Daca va intrebati daca puteti folosi medicamente in timp ce alaptati, veti afla ca unele medicamente sunt compatibile cu alaptarea, insa in cantitati mici si doar atunci cand este necesar. Academia Americana de Pediatrie a alcatuit o lista cu medicamentele pe care le puteti folosi: acetaminofen, unele antibiotice, anti-epileptice, antihistaminice, aspirina, codeina, ibuprofen, insulina, medicamente pentru tiroida sau chinina. Insa sunt cateva medicamente pe care expertii le interzic femeilor care alapteaza: bromocriptina sau parlodel, majoritatea medicamentelor pentru chimioterapie, ergotamine, care pot cauza stari de voma, diaree sau convulsii la copil, litiu pentru persoanele maniac-depresive, metrotexat pentru artrita.
Dieta de slabire in perioada alaptarii
Expertii recomanda in plus pentru mamele care alapteaza un repaus de cel putin 2 luni dupa nastere pana la o eventuala dieta, in caz contrar fiind afectata iremediabil cantitatea de lapte matern. Plimbarile lungi sunt insa oricand binevenite, atat pentru fizic, cat si pentru psihic, medicii recomandand cel putin 150 minute pe saptamana de exercitiu fizic moderat pentru persoanele cu stare buna de sanatate. Corpul unei mame este totusi extrem de obosit dupa efortul nasterii, incat este preferabil sa se inceapa cu o durata redusa de activitate fizica, de maxim 10 minute, crescand progresiv timpul si intensitatea acestora. Inainte de a efectua o activitate fizica este bine sa luati in considerare cateva sfaturi: acordati-va cateva minute la inceputul activitatii pentru incalzire, efectuati exercitiile cu intensitate redusa la inceput, evitati sa va obositi excesiv, consumati multe lichide, purtati un sutien sau o bustiera pentru sustinerea bustului, incetati activitatea in cazul in care simtiti vreo durere si apelati urgent la ajutor specializat daca observati sangerari neobisnuite.
In plus, pe perioada alaptarii o mare parte din lichidul pe care il preia organismul din alimentatie este consumat pentru producerea de lapte, de aceea trebuie sa va mentineti foarte hidratate, consumand lichide ori de cate ori va este sete. Daca urina este inchisa la culoare si are un miros ciudat inseamna ca nu beti suficiente lichide.
Daca urmati aceste sfaturi veti avea parte de o perioada de alaptare lipsita de probleme, iar starea voastra de sanatate se va reflecta si intr-un bebelus sanatos si bine ingrijit.
Multumim doamnei doctor pentru sprijinul acordat in realizarea acestui articol.
Afla mai multe trucuri si sfaturi pentru a slabi dupa nastere din interviul video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.