Fiecare zi de alaptat conteaza
Primul lapte denumit si colostru, este compus din peste 60 de componente din care peste 30 sunt exclusiv ale laptelui matern. Aceasta unica substanta, ajuta copilul sa aiba primul sau scaun meconiul (eliminarea substantelor ingerata in uter) permitand stomacului si intestinelor buna functionare si aparare impotriva bacteriilor si a virusilor.
Dupa trei - cinci zile, se instalaza lactatia matura si incepe sa curga laptele matern. Continuand sa il hranesti, asiguri copilului toti nutrientii de care are nevoie pentru o buna dezvoltare. Astfel il protejezi de alergii, infectii respiratorii, evitand diareea si gastroenterocolitete.
Deoarece este imposibil de reprodus laptele matern, renuntand la alaptare iti vei priva copilul de nutrienti importanti in dezvoltarea sa. In plus, alaptarea creeaza o legatura unica intre tine si copilul tau. Multe mame considera incomoda alaptarea in public, dar este bine sa stii ca in Romania, nu exista nici o reglementare privind alaptatul in public, nici pro, nici contra. Specialiastii recomanda laptarea exclusiva la san pana la 6 luni si continuarea concomitenta cu diversificarea alimentatiei, pana la varsta de 2 ani a copilului.
Alaptarea te ajuta si pe tine prin scaderea riscului de cancer mamar, ovarian si uterin. Te ajuta sa iti revii mai repede dupa nastere, deoarece alaptand consumi zilnic multe calorii.
Secretul unei bune alaptari este pozitionarea corecta a copilului la san.
Multe mame se ingrijoreaza ca nu pot alapta, desi doar un procent foarte mic nu pot alapta din motive fizice. Alaptarea este un proces pe care trebuie sa il invatati impreuna, tu si copilul tau. Cateodata este nevoie de putina practica ca procesul alaptarii sa se desfasoare normal. Foarte important este sa inveti sa pozitionezi corect copilul la san, astfel incat el sa primeasca suficient lapte iar tu sa nu suferi din cauza mameloanelor iritate. Asigurate ca atat capul cat si corpul copilului sunt intreptate catre san. Ajuta-l sa vina cu gurita larg deschisa catre san, astfel incat sa poata prinda atat mamelonul cat si o parte importanta din areola (partea mai intunecata din jurul mamelonului). Daca vei privi areola in timp ce copilul mananca, trebuie sa observi o parte mai mare deasupra buzei de sus fata de partea de sub buza de jos.
De unde stiu daca copilul meu primeste suficient lapte?
Primul lapte colostru, vine in cantitati mici in jur de 37 ml in primele 24 de ore, crescand gradual zilnic, cu cat bebelusul se alimenteaza. In primele zile, bebelusii au stomacul mic aproximativ cat un bob de mazare, avand nevoie de 7-14 ml/ masa. Dupa colostru, cand se instaleaza lactatia matura, stomacul copilului se mareste pentru a primi o cantitate mai mare de lapte.
Cateodata este dificil sa iti dai seama cat lapte primeste micutul, dar dupa primele saptamani principalii indicatori ai dezvoltarii normale, sunt luarea in greutate si starea activa a copilului. Scutecele umede indica o buna hidratare, in timp ce scutecele care contin scaunul bebelusului indica primirea caloriilor. Dupa a 5-a zi, poti schimba cel putin 3 scutece mici, cu scaunul bebelusului si aproximativ 6 scutece umede/zi. Culoarea scaunului se schimba de la negru la verde si apoi galbui.
Ce fac daca mameloanele mele devin iritate sau crapate?
Iritarea sau fisurarea mameloanelor, reprezinta unul dintre principalele motive pentru care mult mamici renunta la alaptare. Iritarea mameloanelor apare cel mai des in primele zile dupa instalarea lactatiei si este rezultatul unei pozitionari nepotrivite a copilului la san. In aceste cazuri, poti gasi foarte utile cremele care previn si trateaza mameloanele iritate. Important este sa alegi o crema pura, fara coloranti, conservanti, fara culoare sau miros pe care sa nu fie nevoie sa o indepartezi de pe mamelon de fiecare data cand alaptezi copilul. Astfel tratarea mameloanelor se realizeaza intr-o perioada mult mai scurta de timp, evitand riscul renuntarii la alaptare datorita durerii si disconfortului. Alaptarea nu trebuie sa provoace durere. Daca simti durere si disconfort, apeleaza la specialisti in alaptare sau la cadre medicale specializate.
Lanolina HPA Lansinoh si-a dovedit eficienta in cazul mameloanelor crapate, iritate, fiind un real ajutor pentru mamele care alapteaza, calmand durerea, incepand procesul de vindecare cat mai repede si mai eficient posibil.
Cum actioneaza Lanolina Lansiloh?
Lanolina Lansinoh actioneaza ca o bariera care protejeaza mamelonul de umiditate, pielea devenind sanatoasa, supla si moale. Vindecarea se realizeaza mult mai usor si folosirea lanolinei asigura evitarea formarii crustelor.
Lanolina Lansiloh este hipoalergenica, 100 % naturala, se poate folosi in conditii de siguranta si cu incredere de persoane alergice la alte marci si clase de lanolina. Este un produs cu un singur ingredient, rezultatul unui proces natural, fara albire, timp in care nu sunt adaugate ingrediente suplimentare. Lansinoh ® HPA ® Lanolina este singura clasa de lanolina si singura crema pentru mameloane care a primit aprobarea British Allergy Foundation.
Lansiloh crema cu lanolina pura nu contine parabeni, conservanti, produse chimice, antioxidanti, sau aditivi. Deoarece nu are gust, culoare sau miros lanolina nu trebuie indepartata de pe mamelon atunci cand alaptezi fiind sigura pentru cel mic.
Ajutor, mameloanele mele curg!
Este normal ca sanii sa curga intre alaptari. Scurgerile difera de la femeie la femeie. In cazul unora, scurgerile pot fi mai mici, in timp ce in cazul altora pot fi substantiale. De obicei scurgerile sunt declansate la auzul plansului celui mic sau doar daca te gandesti la el. Tampoanele de san de buna calitate, iti vor da increderea ca laptele tau nu va uda hainele. Vestea bupa este ca dupa ce va creeati un program de alaptare in functie de necesitatile copilului, scurgerile devin din ce in ce mai putine cantitativ. Evita ca sanii sa devina prea plini, deoarece bebelusului ii va fi greu sa prinda mamelonul si sa se alimenteze corespunzator. In cazul in care acestia devin prea plini elibereaza o mica cantitate de lapte inainte de a hrani copilul. Daca nu esti langa micut si sanii devin prea plini poti tine bratele incrucisate aplicand o presiune delicata asupra sanilor.
Tampoanele pentru san de unica folosinta Lansinoh sunt ultra-subtiri si ultra-absorbante, contind un polimer special, care transforma lichidul in gel, pastrandu-l in interiorul tamponului, astfel pielea se mentine uscata. Tampoanele au un contur subtire ultra-absorbant care previne scurgerile nedorite. Se potrivesc pentru orice forma de san, fara a fi observate sub haine. Sunt igienice, fiind ambalate individual. Stratul exterior este impermeabil, pastrand hainele curate, stratul interior conceput in forma de fagure este moale si respirabil pentru confort maxim. Datorita celor 2 benzi autoadezive tamponul se fixeaza cu usurinta.
Daca nu sunt langa copil ce pot face?
Daca nu poti alapta ocazional sau trebuie sa te intorci la servici, colectarea laptelui matern este cea mai buna solutie, prin care bebelusul poate beneficia de laptele tau cat mai mult timp. Aceasta este o buna ocazie pentru tatic sau alti membrii ai familiei sa impartaseasca experienta hranirii copilului. Daca trebuie sa alaptezi ocazional pompele de san manuale ar trebui sa fie suficiente. Acestea sunt usoare si foarte compacte, usor de folosit oriunde fara a fi necesara alimentarea la o sursa de curent electric sau folosirea de baterii fiind si foarte silentioase. Vei observa ca iti va lua ceva timp pana la gasirea ritmului de colectare potrivit, dar dupa putina practica vei reusi sa adaptezi ritmul nevoilor tale. Daca trebuie sa colectezi regulat laptele matern (in cazul in care te intorci la serviciu sau daca nu ai foarte mult timp pentru colectare) cea mai buna solutie sunt pompele de san electrice, care colecteaza laptele matern, intr-un timp mai scurt fata de pompele de san manuale, fara efort fizic din partea mamei. In acest caz, cauta o pompa electrica care sa aiba functie de stimulare a lactatiei si ritmuri si nivele de suctiune diferite si ajustabile. Astfel poti personaliza mult mai usor ritmul de colectare, alegandu-l pe cel care se apropie cel mai mult de ritmul de suctiune al bebelusului tau. Indiferent de pompa pe care o alegi, poti gasi util pentru relaxare si pentru un bun flux al laptelui, privirea unei fotografii a copilui sau atingerea unei hainute.
Lansinoh Pompa de san electrica 2 in 1 AffinityTM Pro poate fi utilizata ca o pompa de san electrica simpla sau dubla. Este usor de folosit, silentioasa, igienica, te ajuta sa colectezi mai mult lapte in putin timp. Confortabila, datorita cupelor ConfortFit, care realizeaza un vaccum eficient, te ajuta sa iti personalizezi ritmul de colectare datorita celor 2 faze de extragere a laptelui matern, a celor 3 moduri de colectare si a celor 8 nivele de suctiune ajustabile. Este usor de transportat si depozitat datorita gentutei care este inclusa in pachetul pompei.
Astfel invatand micile secrete ale alaptarii si depasind cu multa rabdare si dragoste pentru cel mic, momentele dificile care pot aparea in timpul acestei experiente unice din viata ta, vei reusi sa ii acorzi bebelusului tau un bun inceput.
Showroom 9Luni - Produse de cea mai buna calitate pentru tine si copilul tau.
B-dul Marasti, Nr.31, Sector 1, Bucuresti