- Pot mamele care alăptează să mănânce miere?
- De ce este bine să consumăm miere în alăptare
- Mierea conține tot felul de vitamine și minerale
- Mierea conține carbohidrați fermentați, benefici în formarea unei flore bacteriene sănătoase și în funcționarea corectă a sistemului digestiv
- Mierea conține triptofan
- Mierea te poate ajuta dacă ești răcită
- Mierea, alături de alte ingrediente, îți poate stimula lactația
Pot mamele care alăptează să mănânce miere?
Experții ne asigură că da, putem consuma miere în perioada alăptării, dacă avem grijă să respectăm următoarele condiții:
• Să mâncăm numai miere pasteurizată pentru a evita orice risc de a ne contamina cu bacteria „Clostridium botulinum" (responsabilă de apariția botulismului). Trebuie să știm însă că, la un adult sănătos, sistemul digestiv este suficient de puternic pentru a elimina sporii acestei bacterii.
• Să ne spălăm foarte bine pe mâini, tot pentru a evita ca eventualii spori ale bacteriei „Clostridium botulinum" să ajungă pe degetele noastre
• Să alegem numai miere de foarte bună calitate, ce a fost depozitată în condiții corespunzătoare
• Să ne uităm cu mare atenție pe ambalajul de la miere, astfel încât să putem verifica data de fabricație și cea de expirare
• Să o consumăm în cantități moderate
• Să ne consultăm în prealabil cu un medic, întrucât numai acesta ne poate recomanda care este cea mai bună opțiune de miere pentru noi.
Un alt aspect esențial legat de consumul de miere în alăptare este următorul: botulismul nu se transmite prin laptele matern. Chiar dacă să presupunem că mama se contaminează cu sporii de „Clostridium botulinum", s-a estimat că aceștia sunt mult prea mari pentru a ajunge în laptele matern și, de aici, la bebeluș.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că este recomandabil să eviți mierea în perioada alăptării dacă ești alergică la oricare dintre următoarele lucruri: polen, țelină sau oricare alte elemente legate de albine (de pildă, la înțepăturile de albină).
Totodată, mierea nu ar trebuie consumată decât cu avizul medicului dacă suferi de diabet sau hipoglicemie.
Nu uita: evită mierea provenită din orice plantă din specia Rhododendron, în condițiile în care astfel de plante pot fi toxice.
Citește și: Mierea în sarcină: reguli de consum
De ce este bine să consumăm miere în alăptare
Așa cum s-a precizat și mai sus, mierea de bună calitate, intens pasteurizată poate fi consumată inclusiv în timpul alăptării.
Ea ne poate aduce următoarele beneficii:
Mierea conține tot felul de vitamine și minerale
Într-adevăr, s-a constatat că mierea conține vitamina C, B, fier și crește capacitatea organismului de a absorbi calciul.
Practic, mierea ne poate ajuta și ea să avem parte de vitamine esențiale pentru perioada de alăptare.
Mierea conține carbohidrați fermentați, benefici în formarea unei flore bacteriene sănătoase și în funcționarea corectă a sistemului digestiv
Studiile din domeniu au arătat că mierea conține un fel de fructoză (din grupul fructooligozaharidelor), care inhibă dezvoltarea bacteriilor nesănătoase din intestin și stimulează, în schimb, formarea unor bacterii bune, de tipul bifidobacteriilor. Despre acestea din urmă se spune că stimulează funcționarea optimă a intestinelor, prevenind apariția constipației (aceasta poate fi o problemă inclusiv în perioada alăptării, ca urmare a schimbărilor hormonale). În același timp, ele pot forma un fel de „barieră", ce va împiedica, de exemplu, ca microorganismele dăunătoare și hrana ce nu a fost digerată corect să ajungă în fluxul sanguin și de aici în întregul sistem digestiv.
Mierea conține triptofan
Având în compoziție acest amino-acid, mierea va facilita ca acesta să se preschimbe în serotonină și melatonină, determinând astfel un somn odihnitor.
Astfel, dacă alăptezi și ai probleme cu somnul, încearcă să bei lapte amestecat cu miere. Vei vedea că vei putea să te odihnești mai bine!
Mierea te poate ajuta dacă ești răcită
Întrucât în perioada de alăptare trebuie să eviți, pe cât posibil, să iei anumite medicamente, mierea poate fi un remediu natural excelent dacă te doare în gât și ești răcită.
De pildă, îți poți prepara un ceai cu miere și ghimbir. Începe cu o cantitate mică și, dacă observi că al tău bebeluș va avea o iritație pe piele, dacă începe să aibă diaree și este agitat, înseamnă că are intoleranță la oricare dintre aceste ingrediente.
De asemenea, poți combina miere și lămâie. Este un amestec ce îți va crește imunitatea și te va ajuta să lupți mai ușor cu răceala.
Mierea, alături de alte ingrediente, îți poate stimula lactația
Dacă vrei să te asiguri că vei putea să-i oferi mai mult lapte bebelușului tău, poți să combini mierea cu scorțișoară.
Pregătește-ți următorul remediu:
• Amestecă un vârf de cuțit de scorțișoară pudră cu o jumătate de lingură de miere
• Pune amestecul într-o cană cu lapte călduț
• Bea amestecul înainte de culcare
Vei observa că datorită acestei băuturi vei dormi mai bine și, pentru rezultate vizibile în privința lactației, încearcă să apelezi la ea pentru o lună sau chiar două, zilnic.
Citește și: Mierea în alăptare
Voi ați mai auzit și de alte beneficii pe care le poate avea mierea pentru mamele care alăptează?
Surse:
www.benefits-of-honey.com; www.momjunction.com;www.medicaldaily.com;www.breastfeedingplace.com; www.top10homeremedies.com