Cele 10 porunci ale unui tată a cărui parteneră alăptează

Cele 10 porunci ale unui tată a cărui parteneră alăptează

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Alăptatul este o muncă de echipă. Ambii părinți sunt responsabili și trebuie să colaboreze, pentru ca această acțiune, esențială și delicată, să se desfășoare în bune condiții. Suportul tatălui este determinant pentru bunăstarea mamei și a bebelușului, dar și pentru decizia mamei de a continua alăptatul o perioadă mai îndelungată. De aceea, este recomandat de specialiști ca ambii părinți să participe la cursuri prenatale și să înțeleagă secretele alăptatului. Cu cât cunoaște mai multe, cu atât tatăl este mai pregătit să-și asume cele 10 „porunci" ale unui partener înțelegător și atent.

S-a demonstrat că timpul de alăptare al unei femei este direct influențat de suportul pe care îl primește de la cei apropiați, în special de la tată. Dacă semnalele arată că mama se poate baza pe partenerul său, în ceea ce privește ajutorul direct cu copilul, dar și treburile gospodăriei, bebelușul va beneficia de laptele matern- care este cea mai buna hrană pentru el- pentru o perioada mai îndelungată. „Implicarea tatălui este foarte importantă, aș zice critică", arată Yolanda Fortin, consultant internațional certificat în lactație și educator în Irvine, California. „Alăptarea nu poate continua fără un efort de echipă". În lumea academică, studiu după studiu arată că mama își hrănește mai mult copilul la sân, se simte mai bine după pomparea laptelui și are mai multă încredere în abilitățile ei de alăptare dacă este ajutată și susținută de către tată.

De exemplu, în cadrul unui studiu realizat în Australia, intitulat „Tații fac diferența", se arată că mulți tați își doresc să fie implicați în toate procesele care privesc copilul, inclusiv în hrănirea bebelușului. În perioada provocativă care începe de la nașterea copilului, implicarea tatălui este un catalizator important pentru transformarea cuplului în familie. Din punctul de vedere al mamei, principalele direcții de suport din partea tatălui sunt: anticiparea nevoilor partenerei și ajutorul în sarcinile gospodărești, încurajarea pentru a -și exersa cât mai bine rolul matern și angajamentul tatălui de a o susține în perioada alăptării. Din punctul de vedere al tatălui, analiza a arătat ca acesta își dorește să participe efectiv în toate etapele creșterii bebelușului, iar pentru aceasta are nevoie de informații relevante, de a participa la un proces de învățare și de a fi considerat un susținător care contează.

parinti alaptare

Rezumând datele din recomandări și studii în domeniu, decalogul după care tatăl trebuie să se ghideze în perioada alăptării partenerei cuprinde următoarele „porunci" de bază:

1. Să nu uiți de comunicare

Tatăl trebuie să-și susțină partenera cu încurajări, prin comunicare permanentă cu ea și prin anticiparea nevoilor acesteia. Suportul tatălui este esențial când mama este epuizată sau are dificultăți de alăptare și dureri. Devenind partener în alăptare, acesta investește în sănătatea pe termen lung a bebelușului și în confortul și relaxarea mamei. „Fără el nu aș fi putut să o fac [să alăptez], mi-aș fi pierdut încrederea că pot avea suficient lapte"; „Știa mereu ce am nevoie; nu trebuia să-i spun că s-a trezit copilul, să mă ajute. El se ridica imediat și mi-l aducea.", „Era grozav să-l am aproape în timpul zilei. Cred că este important că soțul să fie acasă zi de zi în prima lună, să ajute, pentru că atunci apar cele mai multe probleme", sună câteva dintre declarațiile mămicilor în cadrul unor studii. Aprecierea pentru eforturile pe care le face în timpul alăptării și suportul emoțional sunt foarte importante pentru mamă; actele de afecțiune și bunătate sunt, în mod deosebit, remarcate. „Acea încurajare, când partenerul îți spune că faci o treabă foarte bună, în primele zile când trebuie să alăptezi și 40 de minute dintr-o oră, mi-a fost cu adevărat de folos", arată o mamă aflată la primul copil. Multe alte femei mărturisesc că încrederea partenerului în abilitățile lor le-a sporit propria încredere că fac ce este mai bine pentru bebeluș.

2. Să nu uiți să speli vasele

Este bine că partenerul să preia din treburile gospodăreșți, mai ales în perioadele când mama este ocupată cu hrănirea bebelușului sau când doarme. Este important că mama să simtă că nu are grijă lucrurilor casnice, pe lângă cea a micuțului. Chiar dacă unele femei au nevoie să facă diverse treburi în casă, pentru că asta le menține moralul, multe se simt supraîncărcate și au nevoie de o pauză de la sarcinile zilnice. În primele luni, majoritatea mamelor se concentrează pe bebeluș și acest lucru le poate epuiza. Dacă partenerul preia o parte din sarcinile gospodăreșți și se ocupă, inclusiv, de copiii mai mari, mama va fi mult mai relaxată și cu mintea liberă de griji suplimentare.

tata bebelus

3. Să nu uiți să te informezi

Tatăl trebuie să se informeze cât mai mult despre procesul alăptării, despre schimbările care au loc în această perioadă și să își susțină și partenera cu informații noi și folositoare „Informarea despre schimbările relaționale, hormonale ale partenerei și modul în care poți răspunde acestor transformări este foarte importantă. Susținerea partenerei, dacă manifestă semne de depresie post-natală, modificări hormonale, momente de criză este esențială, ca și cunoașterea unor informații despre alăptarea prelungită și beneficiile acesteia, arată studiile. Mulți tați se simt inadecvați din cauza lipsei de cunoștințe privind noul lor rol. Chiar dacă participă la cursuri de educație prenatală, multora nu li se pare suficient, ar vrea să înțeleagă mai bine ceea ce li se cere, cum pot ajuta cât mai eficient. De aceea, comunicarea cu partenera, dar și informarea permanentă, din cât mai multe surse, sunt ambele de dorit. În numeroase rânduri, nici mamele nu cunosc anumite aspecte, mai ales dacă se află la primul copil, și pot beneficia de informațiile colectate de tată. „ Ai nevoie de mici sugestii, cum să-ți susții partenera, ce trebuie să faci că să fii cu adevărat implicat. Ce cuvinte să folosești ca s-o alini, ce schimbări se întâmpla cu mama, dar și ce înseamnă să îngrijești un bebeluș", a declarat un tânăr tată de 27 de ani, participant la studiul „Tații fac diferența". „Să așez corect bebelușul la sân a fost puțin provocativ pentru mine. Îmi amintesc că într-o seară, el [partenerul] a luat laptopul, l-a adus în pat și ne-am uitat împreuna la o demonstrație de alăptare. Apoi, împreuna, am reușit să-l punem pe copil în cea mai bună poziție", mărturisește o proaspătă mămică.

4. Să veghezi la bunăstarea fizică a mamei

Să aibă grijă de confortul fizic al mamei este o altă necesitate pentru partener. Îngrijirea copilului în primele luni, alăptarea lui și toate celelalte îndatoriri o pot epuiza pe mamă, mai ales că se adaugă nopțile de nesomn și stresul permanent legat de starea bebelușului. Multe femei uită să se mai îngrijească de ele însele și nu mai sunt atente la semnele extenuării. Rolul suportiv al tatălui este, și în acest caz, esențial. Mai mult decât atât, pentru că mama este total absorbită de îngrijirea copilului, tatăl este cel care trebuie să aibă un ochi „atotcuprinzător", să vegheze la starea de bunăstare a partenerei. Fie că-i aranjează perna și asigura mamei și micuțului o poziție confortabilă, că aduce un pahar de apă sau o gustare pentru mamă sau că îi face un masaj, sunt mici acțiuni care aduc o stare de bine și creează un context pozitiv pentru alăptare. Foarte important este ca tatăl să-i ofere partenerei momente de odihnă, să o sprijine cu supravegherea copilului în timpul nopții și să o ajute să doarmă puțin în timpul zilei. „Venea mereu și ținea copilul, ca să pot să fac un duș sau să mănânc ceva", își amintește una dintre mamele implicate în cercetările privind rolul esențial al tatălui în timpul alăptării.

5. Să nu uiți că amândoi aveți un bebeluș

Tatăl poate să preia acțiuni de îngrijire a bebelușului, altele decât alăptatul. De exemplu, responsabiliatea băii bebelușului poate reveni tatălui, dacă mama are completă încredere în el. Baia este și un bun prilej de întărire a contactului direct cu micuțul și a legăturii fizice, care are o importanță fundamentală în primele luni. Transportul copilului, schimbatul scutecelor, perioadele de după masă, când trebuie îmbrățișat și plimbat puțin, toate acestea pot intră în atribuțiile obișnuite ale tatălui.

 parteneri copil

6. Să protejezi mama de sfaturi nedorite

Să-și protejeze partenera de sfaturile nedorite, este o datorie nescrisă a tatălui. În preajma unui nou-născut, toată lumea tinde să dea sfaturi, mai ales bunicile și alte persoane care consideră că știu cel mă bine cum trebuie îmbrăcat, îmbăiat sau hrănit copilul. Această avalanșa de recomandări poate deveni o sursă de stres pentru mamă, care se va simți ținuta sub observație și va deveni vigilentă până la epuizare în acțiunile sale de îngrijire. În astfel de situații, tatăl trebuie să ia atitudine, să dea informații avizate, demonstrând că este un partener de nădejde și să orienteze nevoia de ajutor a altor membri ai familiei spre activități mai practice și cu adevărat folositoare (de exemplu, suport în gospodărie, prepararea mesei și îngrijirea copiilor mai mari). Mai mult decât atât, tatăl poate deveni principalul avocat al alăptatului, luptând împotriva unor interferențe negative și nefolositoare din partea familiei extinse, care poate susține renunțarea la alăptat în perioade mai dificile.

7. Să aperi alăptatul prelungit

Lucrurile merg mai ușor atunci când tatăl devine un apărător al prelungirii alăptatului, dar trebuie să fie atent și la nevoile partenerei. Așa cum am arătat, multe femei își prelungesc perioada de alăptare, în funcție de suportul tatălui. Acesta îi poate furniza mamei cele mai noi date privind beneficiile alăptatului și o poate asigura de susținerea sa completă pe întreaga perioada a procesului. „Poate că este un sacrificiu la început, dar trebuie să înțelegem că, dacă îți hrăneșți copilul corect, vei avea o viață confortabilă mai târziu. Când bebelușul este fericit, atunci totul este bine". Pe de altă parte, unele femei experimentează sentimente de inadecvare și chiar de rușine, pentru că nu se mai simt în stare să alăpteze. Uneori, aceste temeri sunt trecătoare; atunci, suportul tatălui, de exemplu cu tehnicile de pompare și masaj al sânilor, este foarte important. Se întâmplă însă ca alăptatul chiar să nu mai poată continua, iar, în acest caz, tatăl trebuie să-și susțină partenera, să-i arate că o înțelege și să o încurajeze, spunându-i că e un bun părinte și face maximum posibil pentru copil.

8. Să nu uiți că mama are nevoie și de relaxare

Este tot un rol important al tatălui, să ofere prilejuri de relaxare și distracție pentru partenera sa. Chiar dacă atenția mamei orbitează în jurul copilului, nu înseamnă că a renunțat complet la lucrurile care îi făceau plăcere înainte. Tatăl poate să se gândească la mici bucurii, cu care să o încânte în perioadele de relaxare sau când are nevoie să fie alintată. Fie că este vorba de o cină delicioasă, de o plimbare pe care să o facă amândoi împreună cu micuțul sau de un film interesant, este necesar ca mama să iasă câteodată din oboseala rolului său, prevenind astfel evenimente neplăcute, cum ar fi depresiile sau stările de iritare. Tatăl poate să stimuleze o „ieșire din cotidian", să sprijine chiar o schimbare de viziune, în care efortul să fie mai puțin evidențiat și să se pună accent pe aspectele minunate ale creșterii unui copil.

9. Să nu uiți că legătura tată-copil se sudează în perioada alăptării

parinte bebe

Tatăl poate să-și întărească legătura cu bebelușul, chiar în timpul alăptării. Uneori, tatăl se poate simți oarecum lăsat pe dinafară, dacă partenera decide să alăpteze, mai ales că mama formează astfel o legătura privilegiata cu copilul. Dar grija față de micuț nu înseamnă doar hrănire. Sunt multe moduri în care tatăl poate să-și dezvolte legătura cu copilul, petrecând cât mai mult timp cu el și dând astfel și partenerei un prilej să se odihnească. Mai mult decât atât, cu cât petrece mai mult timp cu bebelușul, cu atât tatăl va fi mai încrezător în abilitățile sale parentale. Acțiunile de îngrijire directă, contactul fizic cu copilul, joaca cu el sau plimbările sunt ocazii excelente pentru exersarea rolului patern și pentru a gusta satisfacțiile de a fi tată.

10. Să iubești

Poate că cel mai important lucru pe care îl face tatăl este să arate iubire față de parteneră și să o asigure mereu de sentimentele sale. Multe femei se tem că, fiind absorbite de rolul matern, vor pierde ceva din relația anterioară cu soțul. De aceea, tații trebuie să ofere atenție și afecțiune permanentă, în primele luni de la naștere. Este vital ca părinții, în ciuda noului membru din familie, să nu uite că sunt importanți unul pentru celălalt. Chiar dacă au devenit mamă și tată, copilul este un fruct al iubirii lor, nu un înlocuitor al acesteia. Săruturile zilnice, dovezile de pasiune și un „te iubesc" tandru sunt mai mult decât necesare în această perioada vulnerabilă și provocativă pentru ambii părinți.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://aleteia.org; https://www.huffingtonpost.com
https://www.verywellfamily.com; https://www.bravadodesigns.com

 

Articolul urmator
Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii
    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii

    Este esențial ca educația copiilor noștri să includă valori și principii care să-i ajute să devină adulți responsabili și empatici. Una dintre cele mai cunoscute liste de astfel...

    "Pe ușă scrie ȘCOALĂ, dar ar trebui să scrie BALAMUC". Mărturia unui  profesor ai cărui elevi fac live pe TikTok în oră
    "Pe ușă scrie ȘCOALĂ, dar ar trebui să scrie BALAMUC". Mărturia unui profesor ai cărui elevi fac live pe TikTok în oră

    Un incident petrecut în sala de clasă a determinat un cadru didactic să ia atitudine și să povestească prin ce încercări trece în fiecare zi la catedră. Alți...

    Și bărbații suferă când partenera lor pierde o sarcină. „Cum vom putea trece vreodată peste așa ceva? ÎMPREUNĂ"
    Și bărbații suferă când partenera lor pierde o sarcină. „Cum vom putea trece vreodată peste așa ceva? ÎMPREUNĂ"

    Autor al unui cunoscut bestseller peste hotare, un tată îndurerat își strigă durerea printr-un poem compus pentru copilul lui nenăscut, plecat la Ceruri mult prea devreme....

    Sunt însarcinată cu gemeni și actuala parteneră a fostului meu vrea să-mi ia copiii
    Sunt însarcinată cu gemeni și actuala parteneră a fostului meu vrea să-mi ia copiii

    Sunt însarcinată cu gemeni și actuala parteneră a fostului meu vrea să-mi ia copiii Perioada sarcinii este destul de stresantă pentru majoritatea viitoarelor mămici, mai ales...

    Un copil are nevoie de IUBIREA unui TATĂ, nu doar de bani și de facturi achitate
    Un copil are nevoie de IUBIREA unui TATĂ, nu doar de bani și de facturi achitate

    Tata trebuie să fie doar stâlpul familiei, cel care plătește facturi și aduce banii în casă? Oare copiii nu au nevoie de sfaturile și sprijinul figurii paterne? Cum...

    Partenera mea îmi spune că sunt părinte „absent” pentru că m-am întors la serviciu
    Partenera mea îmi spune că sunt părinte „absent” pentru că m-am întors la serviciu

    Un bărbat povestește, într-o postare pe Reddit, că partenera sa îi spune adesea că este un părinte absent pentru că s-a întors la serviciu.

    De ce m-am căsătorit cu partenera mea de 4 ori
    De ce m-am căsătorit cu partenera mea de 4 ori

    Leslie și Helen s-au cunoscut în 1994, dar la momentul acela, ambele se aflau într-o relație. 2 ani mai târziu, s-au reîntâlnit și pentru că ambele erau...

    Drama unui tată singur: „Fiul meu de 12 vrea să poarte rochii la școală, iar eu nu știu ce să fac”
    Drama unui tată singur: „Fiul meu de 12 vrea să poarte rochii la școală, iar eu nu știu ce să fac”

    Orice părinte își dorește să vadă cum copilul său își construiește amintiri minunate în anii de școală. De altfel, este o bucurie să știi că micuțul tău se...

    © 2024 Qbebe