Ceaiuri de calmare a nervilor în alăptat

Ceaiuri de calmare a nervilor în alăptat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă una dintre cele mai mari dorințe ale unei mame este să-și poată alăpta copilul încă din primele clipe de viață, odată ce reușim să facem acest demers vom constata că lucrurile nu sunt mereu simplu de gestionat. În special la începutul perioadei de alăptare, când și așa va trebui să ne adaptăm multitudinii de schimbări din viața noastră, stresul va fi ridicat și din acest motiv ne putem confrunta cu tot felul de stări neplăcute. Nu numai că acestea pot fi nocive sănătății noastre, reducându-ne și din energie, dar îi vor fi dăunătoare și bebelușului, întrucât producția de lapte poate fi afectată din cauza stresului. Din fericire, ne putem calma stările de tensiune și de anxietate și datorită a tot felul de ceaiuri. Ai însă mare grijă și nu te apuca să le consumi până când nu consulți și un specialist. De asemenea, străduiește-te să bei cantități moderate, care să nu-i poată fi nocive nici bebelușului.

Ceaiul de mușețel

Face parte dintre cele mai indicate ceaiuri potrivite pentru alăptare întrucât ne poate ajuta din următoarele puncte de vedere:
Ne va ajuta să ne ameliorăm stările de anxietate, de panică- Rolul său este să reducă stresul și să ne relaxeze, înlăturând din simptomele de depresie și de anxietate. Ori de câte ori te simți copleșită de asemenea stări când ești în perioada de alăptare, pregătește-ți un ceai de mușețel
Este bun pentru tratarea tulburărilor de somn- Studiile din domeniu au demonstrat de mai multe ori faptul că mușețelul are abilitatea de a ne calma și de a ne face să nu mai suferim prea mult din cauza insomniilor. Astfel, dacă alăptezi și ai dificultăți de a dormi, este bine să bei un ceai de mușețel seara, până să te duci la culcare.
În același timp, trebuie să știi că acest ceai este perfect sigur și pentru bebeluș.

Ceai de musetel

Ceaiul de lemon balm

Îndrăgit pentru aroma sa delicată și deosebită, acest ceai ne poate fi de folos și în perioada de alăptare. De exemplu, dacă ne confruntăm adesea cu stări de anxietate, lemon balm ne poate ajuta să ne simțim mai bine.
Studiile de specialitate au demonstrat că persoane ce au consumat zilnic, timp de 4 săptămâni, ceai de lemon balm au fost mult mai calme decât acelea ce nu consumat deloc acest ceai sau care au băut unul  de alt tip.
În același timp, ceaiul de lemon balm ne va îmbunătăți considerabil calitatea somnului, făcându-ne mai puțin predispuse spre insomnie.
Alege acest ceai pentru că el nu te va ajuta în timp ce alăptezi doar pe tine, ci și pe bebelușul tău. De exemplu, un ceai de lemon balm poate să contribuie la ameliorarea colicilor, mai ales dacă îl vei consuma de 2-3 ori pe săptămână.
Cel mai bine va fi să folosești atât frunze proaspete, cât și frunze uscate de lemon balm. Pentru un gust mai bun, adaugă miere și puțină lămâie.

Ceaiul de tei

Unul dintre cele mai apreciate când vine vorba de liniștire, este deosebit de util și pentru mamele care alăptează. Să vedem de ce:
Teiul conține substanțe ce calmează sistemul nervos, ajutându-ne să scăpăm și de alte simptome neplăcute favorizate de stres (cum ar fi dificultatea de a adormi, durerile de cap, probleme digestive etc.)
Ne poate ajuta să ne ameliorăm durerile menstruale din perioada de alăptare
Când vine vorba de acest ceai, nu putem să uităm că poate influența favorabil și producția de lapte matern.
Specialiștii spun că este ideal să fie băut în cești de ceramică, iar pentru efectele cele mai bune se va folosi o lingură de frunze la 200 ml lapte. Ceaiul va trebui pus la infuzat cam 15-20 de minute.
Nu vei bea mai mult de trei cești din acest ceai când vei alăpta! În plus, ai mare grijă de unde vor proveni frunzele de tei folosite, întrucât unele dintre ele pot proveni din medii mult prea poluate.

Ceaiul de rooibos

Provine dintr-o plantă din Africa de Sud și este și el potrivit pentru a ne calma în timpul perioadei de alăptare. Principala calitate a sa este că ne poate ușura demersul de a nu mai resimți stresul atât de puternic, de a ne crea o dispoziție mai bună.
Totodată, ceaiul de rooibos ne va asigura un somn mai bun, de aceea este cel mai bine să-l putem bea seara, înainte de culcare.
Un alt motiv pentru care ar trebui să preferăm acest ceai când alăptăm este că poate contribui la diminuarea colicilor bebelușului, întrucât are proprietăți antiinflamatoare.
Ca să prepari ceaiul va trebui să-l lași să infuzeze 5 minute și apoi să-l strecori bine. Poți să-l îndulcești cu miere și să-i pui și puțină zeamă de lămâie.
Practic, ceaiul de rooibos va fi o alegere bună pentru a te calma în alăptare, cu atât mai mult cu cât nu conține și cafeină.

Citește și: Cele mai indicate ceaiuri pentru a obține un abdomen plat

Ceaiul de talpa-gâștei

Nu putem uita nici de acest ceai când vine vorba de posibilitatea de a ne regăsi calmul și echilibrul în perioada în care alăptăm.
Astfel, el nu este adecvat doar pentru a reduce insomnia și iritabilitatea, redându-ne o stare de bine, ci și pentru a ameliora oricare dintre următoarele manifestări neplăcute, provocate tot de stres:
• Creșterea tensiunii arteriale
• Tahicardia
• Reducerea bruscă a volumului de lapte
Nu va fi dificil să prepari acest ceai, pe care ar trebui să-l bei în alăptare de două ori pe zi, dimineața și seara.

Ceai cu verbina si cu lamaieCeaiul de verbină

Este binecunoscut pentru efectele sale de a reduce tensiunea nervoasă, insomnia, anxietatea și chiar depresia. Întrucât oricare dintre aceste probleme pot surveni în perioada de alăptare, poți să apelezi cu încredere la ceaiul de verbină.
Explicația pentru efectele pozitive asupra stării psihice este următoarea: conține substanțe ce vor influența sistemul nervos parasintetic, având funcție de recuperare, de refacere.
De asemenea, este un ceai potrivit pentru alăptare și pentru că poate stimula lactația.
Doza zilnică recomandată este 2-3 g de verbină pe zi, de trei ori. Ceaiul se prepară din plantă uscată și îl vei lăsa să infuzeze cam 15 minute.

Ceaiul de ovăz de paie („oat straw")

Acest ceai este numai bun pentru mamele care alăptează, având rolul de a calma, de a contribui la recuperarea energiei și de a crea o stare de liniște, de bine, chiar și în zilele cele mai agitate. Mai ales la debutul perioadei de alăptare te poți confrunta cu astfel de stări și ceea ce îți dorești cel mai mult va fi să poți să-ți păstrezi forța pentru a-i oferi micuțului tău cea mai bună îngrijire.
În acest scop, mizează și pe ceaiul de ovăz de paie, care este bogat în calciu și în vitamine din grupul B-urilor și este deci deosebit de hrănitor, fiind potrivit inclusiv pentru o bună menținere a volumului de lapte matern
Pentru a beneficia din plin de efectele sale, este bine să asociezi consumul său cu consumarea cerealelor integrale pe bază de ovăz, mai ales la micul dejun. De exemplu, consumă-le pe acestea cu lapte, iaurt sau cu alături de un suc de fructe. Vei vedea că te vei simți revigorată și nu vei mai fi atât de tensionată.

Voi ați auzit până acum de ceaiuri care să ne ajute să ne calmăm nervii inclusiv în perioada în care vom alăpta?

Citește și: Ceaiuri în timpul alăptării

Surse:
www.iliveok.com, www.megankerkhoff.wordpress.com, www.momjunction.com,www.organicfacts.net, www.herbal-supplement-resource.com, www.webmd.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Am ales să nu-mi alăptez copilul pentru că nu vreau sâni „șosete”. Este corpul meu, eu decid ce e mai bine pentru mine!
Am ales să nu-mi alăptez copilul pentru că nu vreau sâni „șosete”. Este corpul meu, eu decid ce e mai bine pentru mine!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat
    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat

    Tragedie în comuna Grănicești din județul Suceava! Un bebeluș de trei săptămâni a murit după ce a fost alăptat.

    Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare
    Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare

    O femeie de peste granițe a primit o amendă de 100 de lire sterline pentru că și-a alăptat bebelușul într-o parcare publică!

    Cele mai bune ceaiuri pentru o piele frumoasă
    Cele mai bune ceaiuri pentru o piele frumoasă

    În ultimii ani, ceaiurile din plante au atras atenția nu numai pentru proprietățile lor calmante, ci și pentru capacitatea lor remarcabilă de a susține o piele sănătoasă și...

    Am alăptat 2 ani. Așa că i-am spus soțului meu ca banii economisiți să îi folosesc pentru o operație de ridicare de sâni
    Am alăptat 2 ani. Așa că i-am spus soțului meu ca banii economisiți să îi folosesc pentru o operație de ridicare de sâni

    Deși alăptarea este minunată, de cele mai multe ori are un impact negativ asupra sânilor. Nu sunt puține mămicile care după ce și-au alăptat o bună perioadă de timp copiii,...

    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii
    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii

    O mamă din Sydney susține că nu i-au dat de mâncare în spital timp de 24 de ore pentru că nu și-a alăptat bebelușul! Aceasta povestește că nu a fost informată despre...

    Cristela Georgescu mărturisește că și-a alăptat unul dintre copii timp de 5 ani. „Vor să ne convingă că Dumnezeu a greșit"
    Cristela Georgescu mărturisește că și-a alăptat unul dintre copii timp de 5 ani. „Vor să ne convingă că Dumnezeu a greșit"

    Soția candidatului surpriză la alegerile prezidențiale din 2024, Cristela Georgescu, a mai făcut o afirmație surprinzătoare așa cum și-a obișnuit urmăritorii. De data aceasta, este...

    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei
    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei

    Aflată în dificultate după o naștere naturală plină de complicații, o mamă s-a văzut în imposibilitatea de a-și alăpta copiii gemeni. Noroc cu prietena ei care avea...

    7 ceaiuri care conțin serotonină
    7 ceaiuri care conțin serotonină

    Serotonina este o substanță implicată în numeroase procese din corp, asigurând sănătatea fizică și emoțională. În cazul unui deficit de serotonină, tot organismul...

    © 2025 Qbebe