Indiferent de pozitia de alaptare aleasa, exista cateva aspecte importante legate de felul in care trebuie tinut sugarul la san si anume:
• Capul si corpul copilului sa fie in linie dreapta;
• Fata copilului sa priveasca sanul, cu nasul in dreptul mamelonului;
• Corpul copilului sa fie apropiat de corpul tau;
• Daca este nou-nascut, fesele acestuia trebuie sustinute;
• Copilul ar trebui sa prinda in gurita sa intreg mamelonul si o parte din areola. Aminteste-ti ca alaptezi copilul la san, nu la mamelon.
Cum stiu ca este corect ceea ce fac?
Stii ca totul este bine atunci cand gura copilului este larg deschisa iar buza de jos este trasa inapoi. Alte semne linistitoare sunt: varfurile urechilor care se misca in timp ce suge si sunetul produs de inghitituri. De asemenea, s-ar putea sa ai si o senzatie de furnicaturi in san datorata trecerii laptelui prin mamelon. Amintiti-va, atata timp cat copilul este in pozitia corecta, alaptarea nu trebuie sa doara. Daca simti disconfort dupa primele cateva secunde, strecoara un deget in coltul gurii copilului ca sa iti dea drumul la san si incearca din nou.
Cum imi dau seama ca s-a saturat?
Dupa ce copilul se ataseaza corect la sanul tau, lasa-l sa se hraneasca pana ce da drumul singur la san sau adoarme. Alaptarea este recomandat sa inceapa cu sanul care nu a fost folosit ultima data - unele mame gasesc util sa ataseze o agrafa sau o panglica la breteaua sutienului ca sa isi aminteasca de la ce san au alaptat ultima oara. Alaptarea determina organismul sa produca hormonii placerii care va fac fericiti pe tine si pe copilul tau, si este si o scuza buna sa te uiti la filme de fiecare data cand il hranesti.
Dozeaza-ti efortul si confrunta problemele daca apar
Corpul tau produce lapte la nivel de cerere si oferta astfel, cu cat copilul tau suge mai des cu atat mai mult lapte vei produce.
Hraneste copilul atunci cand cere. Ai nevoie de odihna, mai ales in primele zile, pentru a facilita productia de lapte. Asigura-te de sprijinul partenerului tau, al familiei si al prietenilor (pentru inceput, ei vor putea sa vada mai bine decat tine daca cel mic a prins corect sanul) si accepta ajutorul acestora cand vine vorba de treburile zilnice pentru a te putea concentra la copil. Daca te simti epuizata si nervoasa in mod constant, mergi la doctor - ai putea fi anemica sau depresiva.
Toate problemele sunt mai simplu de rezolvat atunci cand sunt impartasite. Imediat ce simti ca ceva este in neregula, sau nu esti sigura de ceea ce faci, intreaba consilierul in alaptare, medicul de familie sau medicul pediatru.
Cum sa extragi laptele
Laptele matern poate fi extras manual sau folosind o pompa pentru san.
Pentru rezultate mai rapide poti folosi o pompa pentru sani, manuala sau electrica. Acestea sunt mult mai productive si mai putin solicitante. Pompele de san manuale ofera un bun control asupra actiunii de colectare a laptelui matern. Poti stabili viteza si ritmul de colectare cu usurinta in functie de sensibilitatea fiecareia. Functioneaza fara sa depinda de surse de curent electric sau baterii.
Pompa de san manuala Tommee Tippee este confortabila, nonagresiva, nu provoaca disconfort, colectand laptele matern in recipiente de stocare special concepute pentru pompa de san sau in corpul unui biberon. Este compusa doar din 3 piese pentru a fi usor si rapid de asamblat si curatat. Operarea cu o singura mana este usoara, discreta si usor de controlat, asigurandu-va ritmul potrivit de colectare a laptelui matern. Se sterilizeaza prin toate tipurile de sterilizare.
Afla mai multe pe 9lunishop.ro sau in Showrom-ul 9Luni din Bulevardul Marasti, Nr. 31, Sector 1, Bucuresti.