Alimente care stimuleaza lactatia: mit sau adevar?

Alimente care stimuleaza lactatia: mit sau adevar?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Exista o multime de remedii cunoscute pentru stimularea lactatiei, insa din pacate niciunul din ele nu a demonstrat vreo eficacitate semnificativa. Haideti sa aflam care sunt cele mai cunoscute alimente pentru stimularea lactatiei si daca si in ce mod ajuta acestea.

1. Usturoiul

Studiile (in special cel realizat in 1993 in SUA) au demonstrat ca ajuta la prelungirea duratei timpului de alaptare, bebelusii sugand mai activ, fiind usor de incorporat in orice tip de alimentatie. Din pacate insa, mamele care l-au consumat in cadrul studiului nu au observat vreo crestere semnificativa a cantitatii de lapte, indicand faptul ca bebelusul se obisnuieste in final cu gustul usturoiului. Un inconvenient al consumului acestui acest aliment este reprezentat de faptul ca nu este bine tolerat de toti sugarii (gustul sau pronuntat se incorporeaza in lapte), conducand uneori la refuzul de a suge. Este de preferat din acest motiv sa testati toleranta bebelusului prin consumul initial de cantitati reduse, pe care le puteti mari ulterior. Retineti de asemenea faptul ca nu trebuie combinat cu medicamente anticoagulante din cauza actiunii de subtiere a sangelui. Nu oferiti sub nicio forma usturoi ca atare sugarilor (de fapt, in nicio alta forma) deoarece este caustic putand leza tesuturile sensibile ale celor mici.alaptare

2. Fulgii de ovaz

Prin efectul de nutritie si relaxare a mintii si corpului, faina de ovaz ajuta organismul sa produca hormonul oxitocina care este esential in lactatie. In plus, are si rol antidepresiv, antispasmodic si creste nivelul transpiratiei. In loc sa achizitionati fulgi instant, optati pentru ovaz neprocesat. Nu prezinta niciun efect advers cand este introdus in alimentatie, in schimb este bogat in minerale; specialistii recomanda consumul a cel putin un castron cu fulgi de ovaz zilnic (contin 11 mg de fier, depasind recomandarea pentru femei care alapteaza). Mecanismul de actiune este considerat a avea legatura cu continutul sau ridicat de fier care poate reduce riscul de anemie (sau deficientele de fier preexistente) si scaderea nivelul de colesterol. Se pare ca nivele reduse de fier sunt asociate cu o scadere a cantitatii de lapte. Singura problema care poate aparea este alergia, in cazul persoanelor sensibile la gluten (in general nu este cazul).

3. Spanacul

Reprezinta o sursa excelenta de acid folic, un nutriment esential pentru mamele care alapteaza. Acesta alaturi de alte legume cu frunze verde inchis este bogat in fitoestrogeni care sunt substantele plantei ce actioneaza in mod similar estrogenului si se considera ca ajuta la sanatatea sanilor si in productia de lapte. In plus, constituie o sursa buna de calciu, fier, vitamina K si vitamina A.

4. Morcovul

Asemenea altor alimente de culoare portocalie sau rosie (cartofii dulci si sfecla care contin in plus si fier si mentin sanatatea ficatului), este in beta-caroten care sporeste lactatia. In plus, contine si vitamina A care ajuta la prevenirea infectiilor oculare. Semintele de morcov sunt utilizate de multa vreme drept galactogog (substanta care stimuleaza si sporeste secretia lactata), morcovul continand si uleiuri volatile si fitoestrogeni ce actioneaza ca un morcovsprijin bland. Il puteti consuma si sub forma de suc inainte de masa de pranz pentru a va oferi un surplus de energic.

5. Papaya

A fost utilizata in mod frecvent in Asia pentru stimularea lactatiei. In mod traditional, este folosita sub forma unei supe preparata prin utilizarea fructelor verzi (nu coapte). Proprietatile lactogene nu au fost studiate, dar se considera ca fitochimicalele din papaya pot imbunatati testutul mamar si cantitatea de lapte. Este folosita si ca sedativ natural, ceea ce va poate ajuta sa va relaxati si sa amanati intarcarea. Reprezinta in plus o sursa de enzime, vitamine si minerale, incluzand vitaminele C, A, B si E. Trebuie consumata cu precautie de persoanele alergice la latex si de cele care urmeaza un tratament cu Warfarina.

6. Sparanghelul

Este bogat in fibre, acid folic, vitaminele A, C si K, reprezentand un super-aliment pentru mamele care alapteaza. Contine, asemenea alimentelor mentionate anterior, fitoestrogeni care sunt utili in productia de lapte, dar si fibre vegetale care ajuta la mentinerea acesteia. In plus, sparanghelul are in compozitie si triptofan, un aminoacid esential care poate stimula secretia de prolactina (un hormon important in lactatie) si in consecinta imbunatati cantitatea de lapte matern.

7. Spirulina

Reprezinta o varietate de alge albastre-verzui non-toxice, ce se formeaza in lacuri si iazuri, fiind intrebuintata drept sursa de hrana de mii de ani. Este apreciata pentru proteinele, enzimele, mineralele, vitaminele sale, dar si pentru clorofila si acizi grasi esentiali (poate spori continutul de grasimi al laptelui matern). Nutrimentele sale sunt usor asimilate, chiar daca digestia persoanei care o consuma nu este una optima. Este important ca aceasta sa fie cultivata la o ferma care nu este localizata in ape contaminate, in special cu metale grele. De asemenea, nu este indicat sa utilizati spirulina modificata genetic si nu o utilizati ca inlocuitor de vitamina B12 in mod constant.

8. Somonul

Constituie o sursa excelenta de acizi grasi esentiali si acizi grasi omega 3. Acestia sunt considerati a conferi laptelui o ameliorare chiar daca nu sunt priviti in mod concret drept substante galactogoge. Motivul pentru care sunt benefici este reprezentat de faptul ca, in primul rand, imbunatatestc nutritia mamei care va putea produce hormonii necesari in lactatie. In plus, acizii grasi esentiali fac parte in mod natural din compozitia laptelui matern. In mod evident, o cantitate de acizi grasi esentiali va conduce la un lapte mai gras, mai nutritiv.

9. Ghimbirul

Este util pentru prevenirea intarcarii si imbunatatirea fluxului de lapte. Poate fi consumat sub forma de suc, datorita gustului delicios. Retineti insa ca nu este indicat sa il consumati in perioada post partum timpurie daca ati prezentat la nastere o pierdere semnificativa de sange (exista riscul de hemoragie). De asemenea, ghimbirul lichidetinde sa sporeasca efectele unor medicamente, in special cele pentru diabet, cele pentru subtierea sangelui sau cele pentru inima.

10. Berea nonalcoolica

Incepand din perioada anilor '90, berea a fost promovata drept aliment galactogog, insa in anul 2000 nu a fost inregistrata nicio imbunatatire a cantitatii de lapte in urma studiilor efectuate concret. In schimb, s-a descoperit faptul ca polizaharidele din bere stimuleaza productia de prolactina (un hormon necesar pentru lactatie). Un alt studiu din 1993 a subliniat faptul ca nu este indicat consumul de bere cu alcool, cauzand chiar o reducere a suptului la bebelusi. Berea nonalcoolica este insa considerata sigura si eficienta pentru mame, daca este consumata in cantitate de 1-2 pahare pe zi. In plus, drojdia de bere este asociata cu o stimulare a lactatiei, conducand la o stare mai energica si mai echilibrata emotional. Aceasta contine crom, vitamina B (in special B12), dar si proteine si fitoestrogeni. Persoanele alergice la drojdie ar trebui sa evite orice produs ce o contin. In mod ocazional, mamele sau bebelusii pot prezenta gaze si in acest sens este recomandat sa incepeti cu o cantitate mica.

In final, trebuie sa mentionam faptul ca exista si o multitudine de alte condimente considerate a ajuta lactatia, cum sunt: sarea de mare, mararul, chimenul, susanul, turmerincul, maghiranul si busuiocul, precum si o multitudine de ceaiuri consumate in mod uzual de mamele care alapteaza cum sunt: ceaiul de chimen si anason, cel de schinduf, de ciulin, lucerna, urzica sau nalba. Condimentele trebuie utilizate cu moderatie, iar ceaiurile nu trebuie folosite pe termen lung si este indicata intreruperea consumului lor odata cu aparitia productiei adecvata de lapte. De asemenea, este important un consum ridicat de apa, evitarea stresului si un program regulat de odihna, deoarece alimentele mentionate anterior nu vor avea efect de sine statator. Incercat si sa alaptati bebelusul mai des deoarece actiunea suptului stimuleaza productia de lapte matern.

Alimente care stimuleaza lactatia: ce spun specialistii

Doamna Anca Balasoiu, moasa licentiata, Spitalul Clinic Sf.Ioan-Maternitatea Bucur ne ofera urmatoarele informatii:

"Pentru stimularea si mentinerea lactatiei noi promovam suptul frecvent, stimularea mamelonului duce la producerea prolactinei si oxitocinei (cei doi hormoni responsabili cu producerea si ejectia laptelui matern). O alta metoda recomandata de noi este contactul piele la piele, mama sa se dezbrace de bluza si copilul doar in scutec si sa stea amandoi in pat una - doua zile, timp in care bebelusul sa fie alaptat la cerere sa fie alintat... asta duce la cresterea lactatiei. Sa nu ofere supliment copilului !!!!medic

Legat de alimentatia mamei putem vorbi despre cateva alimente si plante care stimuleaza lactatia dar din pacate mama poate sa bea 10 litri de ceaiuri pe zi, insa secretia lactata nu va creste spectaculos daca mamelonul nu este stimulat si cei doi hormoni, mentionati mai sus, nu se produc atunci nici laptic nu avem. Metoda ,,mama kangur,, este o alta metoda ce stimuleaza lactatia.

Daca vorbim despre alimentatia mamei in alaptare, ea trebuie sa fie hipercalorica, echilibrata si bogata in proteine, fructe si legume, lactate, paine, de evitat grasimile si dulciurile. Trebuie sa aiba 3 mese si doua gustari. Nu exista alimente interzise, sau care dauneaza copilului, doar ca mama trebuie sa manance in cantitati mici (,,doar sa guste,,) alimentele care ii produc copilului colici. Trebuie sa bea lichide suficiente, 2 -3 litri/zi sau cat ii este sete, lapte sa nu depasesca 1 -> 2 cani /zi, ceaiuri naturale sau apa la fiecare supt. Mamele alergice trebuie sa evite alimentele alergizante (capsuni, alune, oua, ciocolata etc.). Mama sa se odihneasca cat mai mult, cand doarme copilul sa doarma si ea si sa evite stresul.

Concluzie: ,,alimentul,, unei lactatii suficiente este suptul frecvent la san."

Doamna doctor Ilinca Tudose-Tranulis - medic rezident pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti si consultant in alaptare acreditat international http://alapteaza.ro /completeaza:

"Nu exista alimente care stimuleaza lactatia, poate doar in credintele populare, dar nici de acelea nu stiu. Cu drag va scriu lucruri cu adevarat utile despre alaptare, nu basme!"

Citeste si:
Afla ce regim alimentar trebuie sa adopti dupa ce ai devenit mamica 
Alimentatia in alaptare 
Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza 
Alaptarea: obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului 

Multumim doamnei Anca Balasoiu si doamnei doctor Ilinca Tudose-Tranulis pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.livestrong.com; healthyeating.sfgate.com; www.justmommies.com; www.mobimotherhood.org; www.babycenter.in; www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
O mamă reușește să-și alăpteze bebelușul deși nu ea l-a adus pe lume și nu a fost însărcinată niciodată
O mamă reușește să-și alăpteze bebelușul deși nu ea l-a adus pe lume și nu a fost însărcinată niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Alimente care nu balonează: lista completă
    Alimente care nu balonează: lista completă

    Senzația de balonare intervine când este vorba despre o acumulare de gaze la nivelul intestinului și stomacului. În acest context apare și disconfortul, adică o senzație de...

    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi
    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi

    Cea mai la îndemână modalitate de a-ți asigura nevoile nutriționale este să ai o dietă echilibrată, care să îți pună la dispoziție antioxidanți, proteine,...

    © 2024 Qbebe