Alaptarea slabeste
Consultantul in alaptare Susan Condon considera ca, pe durata sarcinii, corpul va acumula in mod automat straturi suplimentare de grasime pentru a putea initia si sustine alaptarea. Dupa ce nasteti insa, daca consumati alimente variate si echilibrate, alaptarea va poate ajuta sa eliminati surplusul ponderal acumulat in timpul sarcinii fara a va compromite sanatatea voastra sau a copilului prin infometare. De altfel, consultantul in lactatie considera ca ardeti calorii in mod natural pentru a produce laptele necesar fiecarei sedinte de alaptare. Se pare ca femeile care au alaptat exclusiv pentru o durata mai mare de 3 luni tind sa slabeasca mai mult decat cele care nu au alaptat, iar cele care continua alaptarea dupa 4-6 luni pot continua sa slabeasca. In schimb, femeile care tin dieta, efectueaza in mod exagerat exercitii fizice sau sar peste mese pot slabi mai repede insa vor elibera si nivele mai mari de toxine in laptele matern. Acesta ramane cea mai sanatoasa mancare pentru copil, asadar nu permiteti acestui aspect sa va influenteze alaptarea.
Majoritatea studiilor indica faptul ca mamele care mananca cand le este foame dispun de o scadere in greutate constanta in timpul alaptarii conform autoarei Kathleen Huggins. Se poate sa fie vorba de o variatie mare in procentul de kilograme pierdute, insa majoritatea mamelor scapa de cea mai mare parte din surplusul ponderal in primele 3-6 luni post partum; diferentele se datoreaza uneori faptului ca unele mame nu alapteaza exclusiv.Iata ce sustine in acest sens La Leche League: mamele care alapteaza vor slabi mai mult decat cele care ofera lapte formula in primele 3-6 luni de viata (Dewey, 1993, Heinig 1992). Un alt studiu consimte asupra acestui aspect, sustinand ca mamele care alapteaza au solduri mai subtiri si cantaresc mai putin in comparatie cu cele care nu alapteaza (Kramer, 1993).
Sfaturi pentru a slabi sanatos in timpul alaptarii
Urmariti o scadere treptata in greutate, mancati cand resimtiti senzatia de foame si asigurati-va ca aveti un aport suficient de lichide: este cel mai bun mijloc de a slabi usor si in siguranta. In plus, efectuarea de exercitii fizice moderate si o usoara reducere in cantitatea de alimente consumate poate ajuta.
In general, alaptarea presupune consumul a 500 calorii pe zi, echivalentul unui sandvis sau al unui pachet de biscuiti, insa nu va ganditi ca trebuie realizat un echilibru. Intrebati-va daca sunteti supraponderala, iar daca raspunsul e pozitiv, trebuie sa luati in considerare imbunatatirea calitatii alimentelor si a gustarilor si nu la cresterea cantitatii. Optati pentru iaurt sau fructe, nu biscuiti si prajituri si nu uitati de lichide deoarece multe mame sunt atat de ocupate incat uita sa se hidrateze si confunda senzatia de sete cu cea de foame.
Doamna doctor Corina-Aurelia Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei, lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Dr. Carol Davila" Bucuresti, membru al echipei de cercetatori a Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, in cadrul Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar:
"Organismul femeii depoziteaza aproximativ 4 kilograme de tesut adipos in timpul sarcinii tocmai pentru a le folosi in perioada de alaptare. Alaptarea este o foarte mare consumatoare de energie, de aceea trebuie luate masuri aparte. Daca nu se alapteaza, kilogramele respective (si poate si altele in plus) raman constante. Slabirea este influentata in mod real de efortul mare depus de organismul mamei pentru a sintetiza si secreta laptele (aproximativ 700 de kilocalorii pe zi). Care se adauga, evident, la efortul depus in activitatea de zi cu zi. Le recomand mamelor care alapteaza sa manance ceva mai mult ca de obicei (au nevoie de un surplus de aproximativ 450 de calorii zilnic), dar sa nu manance cat pentru doi. In plus, sa faca multa miscare, chiar si sport usor, astfel incat organismul sa isi revina la forma dinainte de nastere."
Citeste si:
Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza
Alaptarea la san: totul despre evolutia de la nastere la intarcare
Alaptarea ingrasa
Alaptarea dispune de un efect metabolic care incurajeaza corpul sa revina la forma naturala. Insa doar alaptarea, in special daca mama duce o viata sedentara si consuma alimente nasanatoase, nu va ajuta in slabire.
Conform NHS, in medie o femeie se ingrasa cu 12-13 kg in timpul sarcinii, iar corpul acumuleaza aproximativ 4 kg de grasime in apropiere de nastere pentru a se pregati de alaptare. Unii producatori de pompe de san sustin chiar faptul ca alaptarea ajuta la dublarea scaderii in greutate in comparatie cu mamele care isi hranesc copiii cu lapte formula. Insa, de multe ori, alaptarea este privita drept o strategie cinica de a incuraja mamele.
Medicul Tanya Zuckerbrot completeaza sustinand ca e adevarat ca din punct de vedere caloric mamele care alapteaza consuma 300-500 calorii pe zi, insa corpul are nevoie de energie sa produca laptele, asadar medicii recomanda un consum in plus de calorii in acest sens. Prin urmare daca o mama care alapteaza slabeste rapid, se datoreaza de obicei faptului ca nu consuma acele calorii suplimentare. Specialistul sustine, de asemenea, ca alaptarea nu este o cale de salvare pentru a obtine silueta dorita; multe femei considera ca alaptarea ajuta cu mare parte din surplusul ponderal, insa ultimele 5 kg sunt cel mai greu de eliminat.
Sioned Quirke, un nutritionist care sfatuieste femeile cu privire la alimentatia in timpul si dupa sarcina si purtator de cuvant pentru Asociata Britanica Dietetica, considera ca problema consta in faptul ca femeile afla doar o parte din realitate; alaptarea este intr-un fel transformata in ceva atragator pentru a-si recupera mai rapid silueta. Insa, completeaza ea, alaptarea este o activitate sedentara, iar femeile experimenteaza frecvent pofte intense cand alapteaza, iar modificarile hormonale le pot determina sa mentina mai mult timp surplusul ponderal sau chiar sa acumuleze altul. Si, de subliniat, multe considera ca daca li s-a spus ca organismul lor va arde aceste calorii suplimentare, este in regula sa manance mai mult.
Exista o serie de alti factori care contribuie la dorinta de a consuma mai multe alimente. Deoarece senzatia de foame asociata alaptarii poate fi epuizanta, multe mame se folosesc de aceasta scuza sa manance mai mult, aportul caloric fiind prea mare si conducand la ingrasare. Lipsa unei rutine si a somnului contribuie in principal la supraalimentare; de asemenea hormonul prolactina (eliberat de glanda pituitara in timpul sarcinii si alaptarii) determina producerea de lapte si incurajeaza corpul sa acumuleze 2,5-5 kg pentru a se pregati. Unele studii sugereaza in acest sens ca un nivel mai mare de prolactina poate suprima metabolismul si conduce la aparitia obezitatii. Mamele trebuie sa se pregateasca pentru oboseala, foame si hormonii cu care se vor confunta, dar si pentru modul in care sa manance sanatos pentru a obtine energia necesara; alaptarea nu are abilitatea magica de a anula kilogramele in plus.
Heather Neil, consilier de alaptare considera de asemenea ca alaptarea nu reprezinta o garantie a slabirii, adaugand ca multe studii indica faptul ca, in general, femeile care alapteaza isi recupereaza silueta mai rapid decat cele care nu fac acest lucru.
Colegiul Regal de Moase sustine ca nu incurajeaza moasele sa foloseasca slabitul ca stimulent pentru alaptare-concentrarea este pe beneficiile de sanatate asupra mamei si copilului.
Citeste si: Alaptarea: obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului
Studii care contrazic mitul
Cel putin un studiu a demonstrat faptul ca, in pofida beneficiilor pe care alaptarea le are pentru mama si copil, ea nu ajuta la o slabire mai rapida. Intr-un studiu publicat in Revista Americana de Nutritie Clinica in 2004 cercetatorii au concluzionat ca femeile care nu alapteaza slabesc chiar mai rapid. Modificarile in compozitia corpului apar in mod diferit la mamele care nu alapteaza si la cele care alapteaza in timpul primelor sase luni postpartum si in aceleasi locuri de pe corp pana la 12 luni post partum, indiferent daca se alapteaza sau nu, conform cercetatorilor de la Centrul Medical de Copii din Cincinnati. Aceste informatii le confirma pe cele din rapoartele anterioare conform carora grasimea de pe trunchi si de pe coapse sunt principalele depozite de energie mobilizate pentru a sustine lactatia. Echipa medicala din Cincinnati a descoperit ca compozitia corpului se poate modifica rapid dupa nastere; in primele 6 luni post partum 81 din mamele care nu alaptau au eliminat grasime de pe intregul corp, brate si picioare, mai rapid decat 87 mama care alaptau. In plus, mamele care alaptau au acumulat grasime la nivelul bratelor. Se pare ca diferentele sunt cauzate (dupa cum am mentionat si anterior) de hormonul prolactina care stimuleaza apetitul si ajuta la producerea laptelui; de asemenea mamele care alapteaza au avut un stil de viata mai sedentar. Dupa un an insa, greutatea corporala si procentul de tesut adipos era egal in ambele grupuri. Pentru o diferentiere corecta autorii studiului subliniaza ca trebuie luata in considerare si greutatea femeii de dinainte de sarcina.
Citeste si: Chiar este influentata alaptarea de dieta mamei? Ce spun specialistii!
De retinut
Majoritatea femeilor isi doresc sa-si recapete silueta de dianinte de nastere. Incercati sa tineti cont de faptul ca greutatea nu s-a acumulat peste noapte, prin urmare nici nu va disparea atat de rapid.
Cel mai indicat este sa asteptati cel putin 2 luni dupa nastere pentru a slabi deoarece corpul are nevoie de un timp sa-si revina si sa stabileasca o rezerva adecvata de lapte. Multe mame slabesc in primele luni urmand o alimentatie normala si hranindu-se doar cand resimt foame. Daca nu mai slabiti dupa primele luni, medicul va poate recomanda o activitate fizica sporita si reducerea aportului caloric cu aproximativ 100 calorii pe zi. O plimbare zilnica de 30 minute cu copilul in carucior va ajuta de asemenea.
Trebuie urmarita o slabire graduala de aproximativ 500 g pe saptamana in timp ce consumati 1500-1800 calorii pe zi pentru a va mentine starea de bine si energia necesara ingrijirii copilului. Compozitia laptelui nu este foarte afectata de alimentatie, insa starea voastra de sanatate poate suferi daca prea multe rezerve ale organismului sunt folosite in lactatie. Pentru a putea avea grija de copii este important sa aveti grija sa mancati cand va este foame si sa beti cand va este sete.
Specialistii in nutritie considera de folos proaspetelor mame un plan alimentar ce include multe fibre si multe proteine; prin combinarea acestora doua nutrimente in fiecare masa veti stabiliza glicemia, care la randul sau va stabiliza dispozitia si va va oferi suficienta energie. Proteinele sunt esentiale pentru a va satura, in plus va garanteaza ca daca slabiti nu pierdeti masa musculara. Deoarece fibrele nu sunt digerabile, adauga volum scaunelor insa nu contin calorii. Puteti consuma astfel fructe legume si cereale integrale, ceaiuri, precum cel de fenicul, care nu numai ca ofera senzatia de satietate dar ajuta si in productia de lapte, si va veti satura fara prea multe calorii. Aceasta senzatie de satietate ajuta si la reducerea numarului de gustari, dar si la supraalimentarea de la urmatoarea masa. Se subliniaza din nou consumul de apa care contribuie si la satietate, dar si la problemele gastrointestinale pe care le pot cauza fibrele; in plus, 50% din lapte e compus din apa, asadar hidratarea joaca un rol esential.
Multumim doamnei doctor Corina-Aurelia Zugravu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.llli.org; www.babycenter.com; www.dailymail.co.uk; www.choosemyplate.gov; www.womenshealthmag.com; http://abcnews.go.com