Daca bebele tau nu doreste sa fie intarcat, ai putea ca, in timp ce il alaptezi, sa introduci inlocuitoare ale sanului matern. De regula, bebelusul iti ofera anumite semne cand este pregatit pentru introducerea alimentelor solide: pune in gura jucarioare moi sau alte obiecte, sta bine in fundulet, reflexul de impingere cu limba dispare etc. De asemenea, este bine sa vorbesti cu el, in timp ce faci aceasta schimbare. Daca optezi pentru o intarcare naturala, in functie de nevoia bebelusului, hraneste-l in continuare la san. Iata de ce: |
1. Laptele matern are exact temperatura potrivita pentru bebe si contine toate substantele hranitoare necesare pentru a proteja copilul de infectiile externe. Una dintre aceste substante este lactoferina, o proteina care asigura protectie impotriva infectiilor intestinale si respiratorii. De asemenea, spre deosebire de laptele de vaca, laptele matern contine factorii necesari care controleaza infectiile bacteriale si virale ale bebelusului din primele luni.
2. Laptele matern asigura cantitatea de calciu din organism, astfel copilul va creste mai sanatos si va avea oase mai puternice. Mai mult, copiii care sunt intarcati mai tarziu vor avea o mai buna dezvoltare a creierului, si in general, au un IQ mai mare decat al celor care au fost intarcati mai devreme.
3. Studiile spun ca, cu cat bebele sta mai mult langa sanul mamei, cu atat
se dezvolta sentimentul de siguranta (atat de necesar mai ales in zilele
noastre, nu-i asa?). Legatura dintre mama si copil este mai stabilizata si
bebele se incarca astfel, cu mai multa dragoste si confort emotional. Exista
chiar o anumita terapie a atingerii. Astfel, copiii care au fost intarcati mai
tarziu vor avea sanse mai mari de a se adapta mai usor la societate, de a
socializa mai usor si in general, de a fi mai pregatiti pentru viata.
4. Alaptarea este un proces mult mai ieftin si, astfel, poti economisi bani buni pe o perioada destul de lunga de timp. Fara lapte formula, fara sticle sterilizate sau tetine, poti economisi si timp. Astfel, ai mai mult timp pentru a petrece cu bebele tau.
5. Bebele este ferit de multe boli, de probleme ale pielii sau de probleme
digestive cum ar fi diareea. Un bebe hranit la san o perioada mai lunga de
6 luni va avea mai putine sanse sa se intalneasca cu eczeme sau cu probleme
digestive. De asemenea, copilul intarcat mai tarziu va fi mai putin predispus
spre ingrasare, scade riscul de obezitate.
Asa ca vezi, draga mama, ca ai motive ca sa il intarci pe bebe cat mai tarziu. Lasa-l la pieptul tau cat mai mult timp. Ai putea sa iti pui probleme doar atunci cand depaseste varsta de 2 ani.
Tu ce alte motive ai gasit pentru a-l intarca cat mai tarziu ?