Cercetătorii de Universitatea Vermont din Burlington au descoperit că anumiti părinți au tendința să-și verifice copiii prin manipulare, inducându-le constant sentimentul de vină. Atunci când adulții încearcă să controleze personalitatea și acțiunile copiilor prin manipulare, aceștia din urmă vor transpune toată presiunea simțită în propriile lor relații. Astfel, vor fi răutăcioși cu prietenii lor și cu toate persoanele din jur. Acest lucru poartă numele de agresiune relațională.
Oamenii de știință sunt de părere că adoptarea unei atitudini autoritare, lipsită de dragoste și comunicare nu este cheia succesului în relația părinte-copil. Impunerea punctului de vedere cu forța nu este modalitatea prin care copilul va face ceea ce părinții doresc.
Cercetătorii de la Universitatea New Hampshire, Durham vin cu un alt studiu pentru a dovedi faptul că părinții autoritari cresc copii cu tendința de a încălca mereu regulile. La studiu au participat elevi de școală primară și liceu. Aceștia au răspuns chestionarelor timp de 18 luni. Întrebările au urmărit stilul de disciplinare al părinților, modul în care își văd minorii părinții și inclinația lor spre comportanentul agresiv.
Astfel, oamenii de știință au descoperit că există 3 stiluri parentale. Părinți autoritari care îmbină disciplina cu dragostea, cei care se axează doar pe reguli și aceia permisivi, care iubesc mult și nu reușesc să se impună.
Concluzia la care au ajuns specialiștii, este că părinții mult prea autoritari au șanse foarte mari să aibă parte de lipsă de respect din partea copiilor lor. Situația nu este prea bună și pentru cei permisivi. Se pare că soluția se află la mijloc.
"Din perspectiva mea, un părinte trebuie să fie demn de încredere și sigur pe sine. Asta înseamnă să aibă standarde de disciplină dar să fie și cald și receptiv la nevoile copilului. Trebuie să-i permită acestuia să-și exprime gândurile, problemele, temerile în legătură cu regulile tale, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe la ele, ci să le discute", a spus cercetătorul Rick Trinkner.
Surse: parent.co, webmd.com, ahaparenting.com.