Suntem în secolul vitezei și primim încă o dovadă că evoluția nu se oprește din a ne surprinde. De această data este vorba despre un kit hormonal pentru bărbați ce revoluționează ideea de alăptate. Aparent, prin intermediul acestuia, tații pot secreta lapte patern și-și pot hrăni bebelușul. Făcut cunoscut publicului și sub numele de "instrumentul empatic", kit-ul hormonal este menit să vină în ajutorul proaspetelor mămici ce se confruntă cu probleme în alăptare, sarcina fiind astfel preluată de partenerul de viață.
"Nu văd de ce cuplurile nu l-ar folosi. Pare ciudat, dar femeile folosesc hormoni ce le modifică organismul încă de la apariția pastilelor contraceptive. Multe mame au probleme cu alăptarea. Acesta este un instrument empatic prin care partenerul poate ajuta mama într-un mod pozitiv", a spus inventatoarea kit-ului Marie-Claire Springham.
Kit-ul hormonal este încă la faza de proiect, pe care studenta în vârstă de 24 de ani l-a prezentat la universitate. Deși pentru moment este un simplu concept, tânăra inventatoare speră ca peste 5-10 ani să fie pus în aplicare. Și totuși, ce presupune acest kit?
Totul este cât se poate de simplu. Pentru ca bărbații să poată ajunge la capacitatea de a-și alăpta copiii trebuie să urmeze un tratament hormonal din clipa în care au aflat că partenera de viață este însărcinată. Se începe cu administrarea de progestin, varianta chimică, provenită din medicație, a hormonului feminin progesteron, pe care organismul mamelor îl secretă în mod natural. Apoi, în ultimele 6 săptămâni de sarcină, tatăl trebuie să introducă și doze de domperidon (hormon ce crește producția de prolactină) în rutina zilnică. Tratamentul este urmat pe toată perioada în care tatăl dorește să alăpteze.
Nu se știe dacă laptele patern va avea aceleași proprietăți ca și cel matern, însă există șanse mari ca acest kit hormonal să vină și cu o serie de efecte adverse, printre care se numără creșterea sânilor, balonare, dureri de cap sau schimbări de dispoziție.
Surse: dailymail.co.uk, newshub.co.nz, menshealth.co.uk, ghanaguardian.com.