Seminarul a fost deschis de Alina Papadopol, Medic Specialist Pediatrie, Masterand în Alergologie la Universitatea de Medicină din Southampton, Marea Britanie. Ea le-a vorbit mămicilor despre principiile diversificării şi despre noutăţile în acest domeniu. Astfel nu se recomandă ca diversificarea să înceapă mai devreme de 4 luni şi mai târziu de 6 luni şi jumătate. Pentru că bebeluşii au tendinţa de a accepta mai uşor alimentele dulci, este bine că diversificarea să înceapă cu legumele, şi apoi să fie introduse fructele, iar în ceea ce priveşte carnea, aceasta se introduce după primele săptămâni, în niciun caz la 10 luni.
Chiar dacă bebeluşii strâmbă din nas la piureul de legume, nu trebuie să adăugaţi sare sau zahăr în mâncare. Aceste condimente nu se adaugă în plus faţă de cantitatea conţinută deja în alimente. Iată şi lista cu alimentele interzise bebeluşilor:
- Mierea - există un risc scăzut de botulism
- Ouă, carne, peşte insuficient preparate termic
- Brânzeturi nepasteurizate - risc de gastroenterite
- Peşte mare (rechin, balenă) - conţinut crescut de mercur
Ultimele cercetări în domeniul diversificării au relevat faptul că expunerea precoce la alimente cu potenţial alergen, cum sunt căpşunile sau zmeura, este asociată cu un risc scăzut de alergii alimentare în viitor.
Tot Alina Papadopol, ne recomandă ca în măsură în care vrem să facem iaurt acasă trebuie să avem iaurtiera, doar astfel putând fi menţinută o temperatură optimă. În caz contrar, riscul de a dezvolta prea multe bacterii este unul foarte mare şi astfel iaurtul de casă ar putea deveni un pericol pentru bebeluş.
Asemenea, Alina Papadopol nu recomandă auto-diversificarea ca metodă de start, deoarece este greu de cuantificat aportul nutriţional.
Camelia Toader - medic specialist pediatrie la Sanador, le-a spus mămicilor că diversificarea presupune multă flexibilitate, foarte mult zâmbet şi câteva reguli care sunt de fapt obiceiuri bune şi fireşti. Iată câteva dintre ele:
- Ca să obţineţi piureuri gustoase trebuie să folosiţi alimente de calitate, ecologice, condimente şi mirodenii şi să căutaţi inspiraţie în reţete deja probate.
- Autodiversificarea este parte a diversificării, iar în jurul vârstei de 9 luni, puteţi să-i permiteţi celui mic să mănânce singur sau să bea singur din cănuţa specială pentru bebeluşi.
- Camelia Toader a recomandat în partea de final a prezentării ca punct de start pentru o diversificare de nota 10, produsele Humana Baby.
Ana Maria Mitrus - mommy blogger la meseriadeparinte.ro a fost pe post de chef la seminarul „Diversificarea alimentaţiei bebeluşului" şi le-a pregătit micuţilor şi părinţilor o serie de supe cremă din legume congelate de la Bonduelle.
Ela Crăciun, VIP Mom, prezentator Tv şi blogger pe www.elacraciun.ro a destins atmosfera, povestindu-le părinţilor din sală cum a fost pentru ea perioada diversificării, mai ales că a trecut de două ori prin această experienţă, având 2 copii.
Seminarul s-a încheiat cu discursul acaparant al Crinei Coliban, cunoscută şi drept "femeia care îi face pe copii să mănânce". Ea este este specialist în alăptare, diversificare şi copii mofturoşi şi le-a vorbit părinţilor despre acele lucruri simple şi minunate, dar pe care le uităm adesea: să ne bucurăm de mâncare, să-i lăsăm pe copii să fie ei înşişi, să-i lăsăm să se manifeste cum doresc chiar dacă asta înseamnă multă murdărie în prima etapă a diversificării.
Un lucru interesant pe care l-au putut afla mămicile de la Crina Coliban este că nu contează atât de mult cât mănâncă bebe, ci mai degrabă ce mănâncă. Ea a dat şi o listă cu câteva alimente minune, cunoscute ca superalimente: quinoa, avocado, dovleac, cartof dulce.
Crina le-a mai explicat mamelor că:
Nu este bine să începem diversificarea cu suc de fructe
330 ml de suc de fructe conţine echivalentul a 8 linguriţe de zahăr. Acesta poate fi consumat dacă este sub formă de nectar (cu tot cu pulpă).
Este recomandat că mancarea să fie pasată cu furculiţa
Prin pasarea cu furculiţa, în piureurile bebeluşului vor rămâne bucăţele de legume, care îi vor stimula bebeluşului reflexul de mestecare. Astfel, acesta va percepe că îi oferim mâncare ce trebuie mestecată. Mai mult, s-a demonstrat că un bebeluş care va mânca exclusiv pasat până la vârsta de un an tinde să fie mult mai mofturos după vârsta de 3 ani.
La finalul seminarului invitatele au răspuns atât întrebărilor din sala, cât şi întrebărilor puse de mămicile care au urmărit evenimentul online, din faţa calculatoarelor.
Evenimentul "Diversificarea alimentaţiei bebeluşului" a fost susţinut de Humana România şi organizat cu sprijinul partenerilor: Bonduelle şi Aqua Carpatica, şi co-organizatorului clubulbebelusilor.ro
Evenimentul a fost transmis LIVE, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât şi în pagina dedicată evenimentului din clubulbebelusilor.ro.
Parteneri media: www.clubulbebelusilor.ro, www.desprecopii.com, www.qbebe.ro, www.sfatulmamicilor.ro, www.centruldeparenting.ro, www.mamicamea.ro, www.gokid.ro, www.mamica.ro, www.kidsnews.ro, www.mamadeprofesie.ro, www.permisdeparinte.ro, www.meseriadeparinte.ro, www.ruxandraluca.ro, www.cristinaotel.ro, www.ralucaloteanu.ro, www.blogintandem.ro, www.fricidemamici.ro, www.tataincepator.ro, www.frunzaresc.eu.
