Cercetătorii sfătuiesc părinții să se gândească de două ori înainte să le dea preșcolarilor tableta sau telefonul mobil. Motivul? Conform studiilor, fiecare oră în plus pe care micuții o petrec folosind dispozitivele inteligente este echivalentul a 15 minute de somn pierdute în fiecare zi. Acest rezultat este îngrijorător mai ales pentru copiii mici, care au nevoie de un program de somn regulat pentru a se bucura de o dezvoltare optimă.
Cercetătorii britanici au descoperit că trei sferturi dintre copiii Marii Britanii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani utilizează dispozitive cu touch screen. Aceasta este concluzia studiului desfășurat cu ajutorul informațiilor venite din partea a peste 700 de părinți. Adulții au fost rugați să participe la un chestionar online, unde au furnizat informații despre programul de somn al copiilor lor și a frecvenței utilizării telefoanelor mobile și a tabletelor.
"Aceste dispozitive sunt tot timpul în buzunarele părinților. Cei mici învață acest lucru și devin la rândul lor interesați de folosirea lor. Din câte se pare, luminile albastre emanate de dispozitive scad nivelul melatoninei, hormonul care se ocupă cu reglarea somnului, la adulți, ceea ce poate fi valabil și în cazul copiilor mici", a declarat Tim Smith, psihologul ce a coordonat studiul.
Specialiștii sunt de părere că părinții trebuie să acorde mai multă importanță legăturii dintre copii și tehnologie. Prin urmare, copiii mai mici de 18 luni nu ar trebui să fie deloc expuși dispozitivelor, iar cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani nu trebuie să depășească 1 oră pe zi. Există totuși și o parte bună. Studiul a arătat că folosite într-un interval de timp corect, dispozitivele inteligente îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motorii.
Surse: goodhousekeeping.com, womansday.com, independent.co.uk.