"Copilul devine răzgâiat dacă este ținut tot timpul în brațe", se numără printre primele "lecții" pe care le primește o proaspătă mămică. Însă multe dintre ele aleg să o ignore. Instictul lor de mamă le face să nu-și lase bebelușul plângând, simțind cum contactul piele-piele face minuni în ceea ce privește dezvoltarea mezinului. Conform științei, acest instinct al mămicilor nu se înșală deloc!
Se pare că specialiștii din Columbia sunt de părere că un bebeluș nu poate fi răzgâiat dacă este ținut în brațe. Au ajuns la această concluzie după ce au analizat îndeaproape legătura dintre mamă și copil și influențele pe care aceasta le-a avut asupra vieții de adult a copilului. Studiul i-a vizat în special pe bebelușii născuți prematur, care au avut parte de îngrijirea de tip cangur.
Aparent, indivizii care au avut parte de această experiență ca bebeluși au prezentat un coeficient de inteligență mai mare, porțiuni mai dezvoltate de materie cenușie la nivelul creierului și chiar locuri de muncă mai bune și salarii mai mari decât cei care nu au au avut parte de contactul piele-piele. De asemenea, prezența aceste practici a redus înclinația spre dezvoltarea unui caracter hiperactiv și agresiv în societate.
Conform unui studiu realizat în anul 2012, contactul piele-piele este benefic și pentru bebelușii aduși pe lume la termenul stabilit. Din câte se pare, faptul că au fost ținuți în brațe în primele zile de viață i-a ajutat și le-a adus o mai bună stabilitate cardio-respiratorie și a scăzut episoadele de plâns.
Ținutul în brațe nu trebuie să existe doar în primele zile după naștere. Cu cât este prelungit pe o durată mai mare de timp, pe atât de multe beneficii va aduce. Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că în timpul procedurilor medicale, când copilul este ținut în brațe de mama sa, se reduce semnificativ disconfortul și sentimentul de teamă al celui mic.
Surse: scarymommy.com, babycenter.ca.