1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare
Aproape ca nu exista copil, cu acces la Internet, care sa nu fi experimentat cel putin o situatie de tip cyberbullying in mediul online. Cyberbullying-ul, manifestat printr-un comportament agresiv de intimidare, umilire, tachinare și hărţuire, îndreptat în mod repetitiv către o persoană, este, din păcate, un fenomen care îi afectează pe tot mai mulți utilizatori de Internet, în special pe copiii noștri, care nu sunt suficient de puternici emoțional pentru a gestiona astfel de situații.
Potrivit unui sondaj realizat de Fundația World Vision Romania, unul din patru copii este ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din 10 este umilit sau jignit zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul online.
De asemenea, 44% dintre dintre copiii care au participat la același sondaj, au recunoscut că văd zilnic sau cel puţin de două ori pe săptămână postări sau comentarii pe reţelele de socializare care îi fac să se simtă mai trişti sau nervoşi. Dintre aceştia, peste 26% văd zilnic conţinut care le produce astfel de stări emoţionale negative.
Citește și: 6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
Motivele pentru care copiii se simt mai trişti sau nervoşi după ce intră pe reţelele de socializare:
- 8.7% dintre copii spun că alţi utilizatori se iau de ei sau chiar îi jignesc pentru conţinutul pe care îl postează;
- 28.8% dintre copii sunt afectaţi când văd pe reţelele de socializare alţi copii care afişează o viaţă mai bună decât a lor;
- 18% dintre copii sunt afectaţi pentru că primesc mai puţine like-uri sau au mai puţine vizualizări la conţinutul pe care îl distribuie faţă de cât se aşteptau.
- 45% dintre copii văd aproape zilnic postări, comentarii sau fotografii cu mesaje agresive pe reţelele de socializare.
„Deşi un procent semnificativ dintre profesori le-a vorbit copiilor despre bullying şi alte tipuri de agresiuni, aceştia nu au reuşit să câştige încrederea elevilor pentru a-şi face curaj să vorbească despre violenţele la care sunt supuşi. Nu este suficient ca pedagog să vorbeşti la clasă despre conceptele legate de agresiune, trebuie să fii şi pregătit pentru a interveni atunci când copilul are nevoie de tine. Totuşi, este un semnal bun faptul că aproape jumătate dintre copii pot recunoaşte formele de agresiune din online. Misiunea noastră la World Vision România este să îi susţinem pe profesori şi pe părinţi să îi protejeze pe copii şi să ştie cum să intervină când au nevoie de sprijin, iar datele privind siguranţa pe internet, ne-au determinat să lansăm un program de webinarii şi materiale care pot fi folosite în fiecare zi de profesori şi părinţi”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Copiii fac challenge-uri pe TikTok pentru a nu fi respinși de prietenii lor
Din același sondaj aflăm că aproape 14% dintre copiii şi adolescenţii respondenţi fac challenge-uri pe TikTok. Dintre aceştia, peste jumătate (54%) spun că nu le plac provocările, dar le fac pentru a nu fi respinşi de prietenii lor sau pentru a fi acceptaţi într-un nou grup. Ceilalţi fac provocări care sunt în trenduri pentru a le creşte popularitatea pe internet şi să aibă cât mai multe vizualizări (23%). Tot atâţia fac provocări ca să se simtă mai apreciaţi de colegii şi prietenii lor.
Citește și: Ghid pe vârste: timpul recomandat pentru utilizarea ecranelor pentru copii
Cât timp petrec copiii pe reţelele de socializare
În ceea ce priveşte timpul petrecut de copii pe reţelele de socializare, 18,2% stau aproape toată ziua, chiar şi la şcoală, pentru că orele îi plictisesc, 38,6% stau aproape toată ziua, cu excepţia programului de şcoală, 40,2% stau maximum două ore pe zi, iar 3% nu au cont pe nicio reţea de socializare.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 1.000 de copii şi adolescenţi din clasele V-VIII şi liceu, atât din mediul rural, cât şi din urban, în contextul Zilei Internaţionale a Siguranţei de pe Internet de pe 9 februarie. De altfel, pe 9 februarie, World Vision lansează campania #LunaSiguranţeipeNet prin care va organiza webinarii gratuite pentru profesori şi părinţi şi un kit de folosit la clasă despre cum îi putem proteja pe copii în mediul online. Primul webinar va fi despre reguli de bază pentru protejarea copiilor în online şi va avea loc miercuri, 9 februarie, de la ora 18.00 – live pe pagina de Facebook a World Vision România.
Pentru a participa la discuţie, trebuie să completezi formularul până miercuri, ora 15:00.
Citește și: Fără bullying! Cum ne purtăm cu copiii cu tulburări de atenție și deficit de concentrare
Surse foto: istockphoto.com