Vacinnare obligatorie
Inițiat de Guvern, proiectul privind vaccinarea obligatorie a fost ieri adoptat de Senat. Statul roman, prin Ministerul Sănătății, CNAS și ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie, finanțează și organizează activitatea de vaccinare în România. Acestea instituie obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile din Calendarul Național de Vaccinare, precum și cele ce se administrează în situații epidemiologice deosebite populației sau unor grupuri de populație. Legea a primit 99 de voturi de "pentru", o abținere și niciun "împotrivă". Astfel, potrivit legii, la înscrierea în colectivitatea a copilului, instituția care îl primește are obligația de a solicita din partea medicului de familie o adeverință care să ateste efectuarea sau neefectuarea vaccinurilor obligatorii.
Mai mult, legea impune amenzi ce ajung până la 10.000 de lei pentru toți cei implicați care nu își îndeplinesc obligațiile, de la furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie. Părinții sunt amendați și ei, cu sume între 5000 și 10.000 de lei, dacă au fost consiliați de comisia județeană de vaccinare sau a municipiului București. Responsabilitatea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. Consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face numai în scris.
Va fi înființată o comisie consultativă a Ministerului Sănătății, cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național, cu numele de Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV). Aceasta va analiza politicile de sănătate națională și internațională și va recomanda politici naționale optime. În coordonarea GTCAV vor exista și comisii județene de vaccinare, care vor avea rol de supraveghere a vaccinării la nivel județean.
Se va înființa, prin această lege, cadrul legal care să permită intervenția eficientă a autorităților în cazuri epidemiologice speciale, dar și constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile, cel puțin egal cu necesarul anual și care va avea termen de valabilitatea 18 luni. Stocul de rezervă va fi folosit în situații speciale, precum crize epidemiologice sau crize privind stocurile furnizorilor.
Urmează ca proiectul să ajungă la Camera Deputaților, care este decizională.
Iată care sunt categoriile de vaccinuri obligatorii
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive.
Astfel, vor fi obligatorii următoarele categorii de vaccinuri:
- vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
- vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
- vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
- vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.
Citește mai mult despre legea vaccinării aici.