Propunerea legislativă adoptată ieri de Senat a avut 79 de voturi „pentru” și 36 de abțineri. Modificările legate de diminuarea numărului de elevi implică atât învățământul primar, cât și cel gimnazial și cel liceal. De asemenea, în propunerea legislativă se află și o prevedere potrivit căreia grupele din învățământul antepreșcolar și preșcolar pot funcționa cu un număr mai mic de copii decât până acum.
Dacă în prezent funcționează clase în care sunt peste 30 sau chiar peste 35 de elevi, potrivit noii propuneri adoptate, ar trebui ca numărul total de elevi din fiecare clasă să fie, în funcție de ciclul de învățământ:
• educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8;
• învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17;
• învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;
• învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26;
• învăţământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi poate fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10;
• învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26
Alte modificări aduse de propunerea adoptată de Parlament se referă la reducerea numărului de elevi din clasele din învățământul dual (reprezintă o formă de organizare a învățământului profesional ce implică existența unui contract de muncă și îmbină pregătirea profesională, organizată de un operator economic, cu aceea din cadrul unei instituții de învățământ), din cel vocațional, postliceal sau din clasele incluse în învățământul special. Astfel, se poate vorbi despre următorul număr de elevi admis:
• învăţământul dual: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26;
• instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 12 elevi;
• clasele din învăţământul profesional, dual şi vocațional pot fi constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite;
• învăţământul postliceal: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26;
• învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate: grupa cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 10;
• învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave: grupa cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 5
O altă noutate adusă de propunerea legislativă se leagă de posibilitatea elevilor de a beneficia de transport gratuit, atât pentru transportul local în comun, cât și pentru transportul rutier, feroviar și naval, de la nivel județean și interjudețean. Iată cu ce precizări vine această propunere: „Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli”.
Alt beneficiu, legat de transportul gratuit al elevilor, este și următorul: pentru cei care sunt școlarizați în afara localității de domiciliu, cheltuielile de transport le sunt decontate de Ministerul Educației, prin intermediul unităților școlare pe care le frecventează, fie că este vorba despre un abonament, fie că este vorba despre decontarea sumei ce constituie contravaloarea a 52 de călătorii dus-întors pe an (pentru elevii care stau la internat sau în gazdă).
Printre celelalte modificări aduse de propunerea legislativă se numără și: crește timpul pe care cadrul didactic îl poate aloca unei anumite discipline (în afara celui destinat acoperirii programei școlare), activitatea personalului didactic este stabilită la 8 ore pe zi (interval în care se pot face și ore de pregătire remedială cu elevii), iar un consilier școlar se va putea ocupa de un număr mai scăzut de elevi decât până acum (potrivit noii legislații, consilierul va putea avea grijă de 500 de elevi în loc de 800).
Surse: digi24.ro, hotnews.ro, realitatea.net
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com